• 9.381.601 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.264.125)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van triedxs

triedxs

Ik vond deze film erg goed, en ja de stoepscene was hard.

Maar het weerbootst in feite wel gewoon de realiteit.

Ik denk dat veel mensen na het kijken van deze film

een duidelijker beeld weergegeven krijgen over sommige situaties waar wij vrijwel geen weet van hebben.

Dus ja deze film heeft bij mij een behoorlijke indruk achtergelaten, 4 sterren.

avatar van as

as

Ik dacht al; waar blijft de nieuwe van Kaye nu?

Tony Kaye Doesn't Fear The "Reaper"

Source: Dark Horizons

Critically acclaimed director Tony Kaye is attached to direct a new project, "Reaper". Kaye earned widespread critical praise with his visually groundbreaking film, American History X, for which Edward Norton received an Academy Award nomination.

Since that film Kaye has been working as one of the world's preeminent commercial directors, but Reaper represents the first feature film project that Kaye has agreed to take on since "American History X".

Written by Gary Whitta, "Reaper" is a thriller/neo-noir in the vein of Blade Runner and Se7en. "Reaper" tells the story of Virgil, a private investigator who finds himself recruited by the darkly beautiful and mysterious Delia.

As he begins to work for Delia, Virgil finds himself suddenly immersed in a surreal underworld, one where the boundaries of life and death - as well as right and wrong -are completely blurred. This unlikely journey also reveals the harrowing answers to the fate of Virgil's own daughter.

Pre-production is currently underway. M8 Entertainment, which is producing, is nearing completion on a number of feature films including New Line's "Running Scared", and teen

mikoz

Nou maar zien of Kaye echt zo een goede regiseur is of dat hij een eendagsvlieg was

avatar van Zelva

Zelva

Wat hem betreft was deze film geregisseerd door Humpty Dumpty en niet door Kaye.

avatar van as

as

Tony Kaye is met nog een project bezig naast Reaper:

British director Tony Kaye, who became persona non grata in Hollywood after waging war with New Line over "American History X," is set to helmhelm indie thriller "Paranoia."

Pic comes from producing team Michel Shane and Anthony Romano's L.A.-based Hand Picked Films. Duo exec produced "Catch Me if You Can""Catch Me If You Can" and "I, Robot."

"Paranoia""Paranoia" concerns a top ad agency exec who comes to work on a Friday only to learn it's actually Sunday and she's a suspect in a murder case. She tries to reconstruct the two lost days from clues found in her handbag, with the storyline culminating in a "Sixth Sense"-like twist.

Jon Land, who penned the upcoming teen comedy "Dirty Deeds," wrote the screenplay for "Paranoia," based on an original story developed by Shane.

Shane and Romano, who say "Paranoia" has financing, are teaming with indie producer Yanko Damboulev.

Kaye made showbiz history in 1998 when losing control over the final cut of "X." He alienated studios with a series of publicity stunts, such as insisting his name be taken off and replaced with "Humpty Dumpty." He also took out a series of blistering newspaper ads and showed up at New Line with a rabbi, a priest and a Buddhist monk.

In 2002, a contrite Kaye said his actions were the result of being intimidated by the studio system, and that he became an "emotional cripple" during the filming of "X."

Recently, Kaye signed on for "Reaper," for Canada's Media 8 EntertainmentMedia 8 Entertainment and Circle of ConfusionCircle Of Confusion.

gotti schreef:

Zijn alle skinheads racisten dan?

Nee, je hebt ook skinheads die helemaal niet racistisch zijn, maar de meeste zijn wel racistisch.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

fabbyke schreef:

nee je hebt ok skinhead die helemaal niet racistisch zijn maar de meeste zijn wel racistisch

Ik denk dat de meeste skinheads het daar niet mee eens zijn.

SaintOfKillers schreef:

Ik denk dat de meeste skinheads het daar niet mee eens zijn.

Ja dat kan wel, maar een vriend van mij is punker en hij gaat ook heel veel om met bonerheads, dat zijn skinheads die niet nazi zijn.

avatar van gotti

fabbyke schreef:

Correct me if I'm wrong, maar volgens mij is het zo dat juist een kleine groep het verziekt voor de rest..

avatar van The Bullet

The Bullet

dit is de meest mooiste film die ik ooit gezien heb

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Nederlands op zijn goedst

avatar van Pacino88

Pacino88

THE_CROW schreef:

Eén van mijn favoriete films. Toen ik deze voor het eerst zag was ik zwaar onder de indruk!

Yep,nog steeds wel,maar de eerste keer toch echt veel meer,dat einde vond ik toen erg schokkend,had ik niet aan zien komen.

Toen vond ik de film erg rasistisch (zal wel fout geschreven zijn),maar deze film laat juist zien hoe de hoofdrolspeler er achterkomt dat je er weinig mee opschiet en je leven er niet beter van wordt.Topper.

avatar van donnie darko

donnie darko

zeer goede film met een ijzersterke Edward Norton in de hoofdrol.

Ik zou hem denk ik normaal gezien 5 sterren hebben gegeven als er een paar elementen beter waren uitgewerkt. Ik vond bijvoorbeeld dat hij veel te snel overtuigd was.

Al bij al natuurlijk een geweldige film met een door merg en been snijdend einde.

top

4.5 sterren.

avatar van donnie darko

donnie darko

bij nader inzien toch maar een half sterretje afgedaan. Zo veel impact heeft die nu ook weer niet op mijn leven gehad.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik vond de film echt heel erg goed en weer sterk geacteerd van Norton. Furlong vond ik ook niet onaardig. Ik had alleen gehoopt dat er nog hardere scenes in zouden zitten maar dat valt mee. Alleen de stoeprandscene en de scene in de supermarkt, hoewel dat ook niet erg hard was maar toch zeker vermakelijk. Het einde was goed, hoewel ik verwacht had dat Norton in elkaar geslagen zou worden door de blanken, omdat hij met ze moest praten. Maar niet verwacht dat zijn broertje doodging. Jammer dan ook dat de film is afgelopen, want ik dacht dat Norton wel weer in zijn oude patroon zou terugvallen, omdat Danny was vermoord door een zwarte. Al met al toch een hele goeie film

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Je lijkt het allemaal heel grappig te vinden De boodschap een beetje gemist?

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Wat een sterke en zeer belangrijke film en wat een geweldige acteerprestatie van Norton!! 1 van mijn favorieten.

4,5 ster

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Indrukwekkende film , Norton is echt enorm overtuigend en goed in z'n rol. Verder ook mooi en emotioneel einde.

Krachtige , doeltreffende film.

feanaro surion schreef:

Je lijkt het allemaal heel grappig te vinden De boodschap een beetje gemist?

Booschap zeker gemist... jammer

Ik zou een Freefight film gaan kijken als ik hem was

avatar van FillumGek

FillumGek

Nee, ik snap het wel. Maar voordat ik die film ging kijken zeiden ze allemaal van, Ja het is ongelofelijk grof en harde scenes en dit en dat. Persoonlijk vond ik het erg meevallen..

avatar van nuf

nuf

ja, idd een super mooie drama die ogen opent

avatar van Doom

Doom

Na een herzien beurt deze film met een halve ster verhoogd.

fabbyke schreef:

Ik had het verkeerd bonerheads of boneheads zijn juist wel skinheads die racisctisch zijn.

De andere zijn niet allemaal racistisch ze zijn gewoon hetzelfde als punkers alleen zijn ze kaal.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Prachtige film!

Over het algemeen ben ik niet zo anhousiast over dit soort films, maar deze heeft me echt op het puntje van mijn stoel doen zitten in bewondering.

Het bevat ook wat memerabole scenes waar al veel over is nagepraat. Wie heeft zichzelf niet na het zien van deze film eens voorgesteld hoe het zou zijn om daar op de stoep te liggen, en een hap beton te nemen.... auw!!!

En die Douche Scene is natuurljik helemaal legendarisch hahaha.

4,0

avatar van Wizz-art

Wizz-art

Ik vraag me altijd af of iemand de film Snowblind heeft gezien?

Deze film is ook van Tony kaye,en volgens Imdb.com in 2002 uitgebracht.

Iemand deze film gezien?

mikoz

Zo ik dacht dat dit zn enige film was.

ik zou zeggen probeer hem toe te voegen , mij is het iig niet gelukt , want A : er staat geen cast en B ik kan geen poster vinden.

avatar van FisherKing

FisherKing

Het ziet er naar uit dat die film er nooit geweest is. IMDB had die moeten deleten.

avatar van sjorty

sjorty

Wat een goede muziek!!!

avatar van Wizz-art

Wizz-art

Dit is trouwens Tony kaye's nieuwe film Reaper!

Over Snowblind is weinig vernomen eigenlijk.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Best een mooie film die in potentie veel hoger bij mij had kunnen scoren dan hij uiteindelijk deed. Er zaten echt een paar moeilijk te verteren stukken in.

Zo krijgt Derek het in de gevangenis met de White power-jongens aan de stok omdat zij te soft voor hem zijn, en vervolgens staat hij een paar scenes later vrolijk te basketballen met een stel latino's en negers... Kortom, zijn 'bekering' is bijzonder slecht uitgewerkt. De enige aanwijzing daartoe zijn de twee grappen van kerel met wie hij onderbroeken moet sorteren. Dat vind ik wat magertjes...

Vervolgens, weer thuis, legt hij de zaak uit aan Danny, die na afloop van het verhaal zegt: 'Jammer dat je dat hebt mee moeten maken!'. Kortom, hij begrijpt niets van zijn broers gedachtegang, maar een paar scenes later staat hij vrolijk met zijn broer de posters van de muren te scheuren. Jammer...

Dan krijgen we die zwarte leraar van hem die hem met een politieagent komt vragen om weer met zijn oude maatjes te gaan praten, aangezien 2 daarvan in het ziekenhuis liggen. Ik zal wel iets gemist hebben, dus kan iemand mij vertellen waar hij het met hun over moet gaan hebben? Dat ze moeten stoppen met hun praktijken soms? Laat me niet lachen. En bovendien, die kerels spugen op hem, zoals Derek zelf ook zegt. En dan komt de drogreden boven tafel, als zijn leraar hem vertelt, 'dat hij er niet voor weg moet rennen'. Poepoe...

Er blijft helaas dus slechts een 3/5 over, erg jammer meneer Kaye.