• 9.376.876 stemmen

Ett Hål i Mitt Hjärta (2004)

Drama / Horror | 98 minuten

Genre: Drama / Horror

Alternatieve titel: A Hole in My Heart

Oorsprong: Zweden / Denemarken

Geregisseerd door: Lukas Moodysson

Met onder meer: Thorsten Flinck, Sanna Bråding en Goran Marjanović

Gesproken taal: Zweeds

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Groningen)

Plot Ett Hål i Mitt Hjärta

Een vader woont met zijn zoon in een appartement. De moeder is overleden. De vader maakt samen met een vriend van hem en een jonge vrouw een amateurpornofilm die al spoedig uit de hand loopt. De zoon probeert zich aan de gebeurtenissen in huis te onttrekken door met de gordijnen dicht in zijn kamer naar muziek te luisteren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Review

Op heel veel sites:

The film that has elicited the most walkouts so far is without a doubt "A Hole in My Heart" by Sweden's Lukas Moodysson.

En wordt vergeleken met de nieuwe film van Breillat...

sydney

Een zweedse Fucking Åmål fan waar ik redelijk veel contact mee heb gehad heeft het volgende in een ander forum over "a hole in my heart" geschreven:

---

I saw "Ett hål i mitt hjärta" today, and I'm sorry to say that this is a really bad movie. It's nothing at all like Moodysson's previous masterpieces like Fucking Åmål, Tillsammans and Lilja 4-ever.

"Ett hål i mitt hjärta" ("A hole in my heart") is quite a poetic name for a film but the film is anything but poetic. The film doesn't have a beginning and it doesn't have an end. It's like a disconnected episode of Big Brother combined with a behind-the-scenes report from a porn movie. But the film isn't really disturbing or shocking either (as some critics think). It's just lame, ugly and uninteresting, in my opinion.

I didn't have high expectations but even so I'm disappointed, because I thought Lukas had a message hidden somewhere. Maybe he did but I couldn't find it. I hope Lukas after this experiment will revert to his previous style of film making with a real storyline and some credible, believable, characters.

"Ett hål i mitt hjärta" is just a mess.

---

Dat belooft wat te worden als zo'n grote Lukas fan dat zegt...

FisherKing

Dan is ook meteen de vraag beantwoord waarom de film niet in Venetie draaide.

avatar van magnolia_

magnolia_

hij draait volgende maand op het festival van Gent, dan ga ik hem zeker zien

FisherKing

Gezien de eerdere reacties loop ik niet over van enthousiasme, maar wacht je reactie graag af.

FisherKing

This film is a statement against: 1) Self-abasement of self and others for the purposes of garnering a temporary and illusory fame through the media. 2) The degradation of women in various media (not only pornography). 3) Violence against women. 4) The objectification of women in various media (again not only pornography). 5) The superficiality of modern day pop psychology 6) The gluttony and greed of the Western World 7) The waste of food and resources by the same Western World 8.) Self-mutilation via cosmetic surgery in order to supposedly improve/beautify one's appearance. 9) Gun 'culture' and/or any other sort of violence oriented entertainment past-time 10) The indifference of people to other people who are in crisis or need. 11) The abuse of children And finally, an all encompassing statement that: Everyone has the potential in themselves to do evil things, so don't go looking to blame others for the problems such as the above, you yourself are part of the problem especially if you are not actively working against it.

Volgens een usercomment op IMDB (waardering van de film aldaar 4.8 ).

Verder is een release van de film buiten Zweden en Denemarken hoogst onwaarschijnlijk.

avatar van Freud

Freud

Denk je? Het zou mij verbazen mocht deze niet in Antwerpen komen. Cartoon's speelt wel vaker controversiele films, en deze is dan nog van een erg geliefd regisseur. En anders komt hij wel in MUHKA-cinema, daar dienen die toch voor

Freud schreef:

en deze is dan nog van een erg geliefd regisseur.

Dat zou de enige reden kunnen zijn "als" de film in distributie komt.

Ik hoop op Rotterdam...

gotti schreef:

Ik hoop op Rotterdam...

Met de ontzettende bagger die we afgelopen festival gezien hebben is de kans erg groot ja.

avatar van gotti

Zie nu dat Moodysson wel erg veel zelf deed bij deze film. Scenario, regie, camera, casting, production design en de kleding...

FisherKing

Ulf Brantås, zijn vaste cameraman in de vorige 3 films, deed niet mee. En waarom doet ie dan geen editing vraag ik me af, als je al zoveel doet.

avatar van gotti

Niet elke regisseur kan geweldig editten lijkt me...

FisherKing schreef:

Een beter programma kiezen FK

Klopt

sydney

Ett håll i mitt hjärta is een megaflop in de Zweedse bioscopen. Zojuist gelezen in "Aftonbladet"...

De film heeft ca. 20.800 bezoekers getrokken in 2 weken tijd. In vergelijk, Tillsammans heeft een bezoekersaantal gehad van 250.000 in vergelijkbare periode.

avatar van Freud

Freud

De film wordt getoond op het Filmfestival van Gent. Wat mij sterkt in de overtuiging dat hij in Vlaanderen nog wel zal uitkomen.

FisherKing

Vreemd genoeg, genomineerd voor European Film Award.

Bron

sydney

Misschien is het wel een verborgen juweeltje.

Sure

avatar van starbright boy

De VPRO gids van komende week heeft uitgebreide aandacht voor deze film en noemt de Göteborg rellen als een soort breekpunt voor Moodysson. Ervoor een optimist met idealen, erna een grote pessimist.

Deze film schijn boos, compromisloos, emotioneel, extreem zwartgallig, intiem en zeer shockerend te zijn. Met een snoeiharde soundtrack en Irreversible-achtige beeldflikkeringen.

Het artikel (titel: Is Lukas Moodysson gek geworden?) heeft bij mij de interesse voor deze film behoorlijk aangewakkerd in ieder geval. Al lijkt het me zeker niet een film waarover hier in grote meerderheid positief gedacht zal gaan worden (zoals zijn andere drie films).

avatar van starbright boy

De onlusten waren in 2001, Lilja is uit 2002 en de docu over Göteborg uit 2003. Lilja was zijn eerste film na de onlusten. En dus zijn filmische breekpunt. Dat verklaart het pessimisme van die fim.

FisherKing

Just when you think that the film has done everything it can to shock and disgust you ... it gets worse ! Thinking about scenes in isolation, they shouldn't be too bad - but I guess it's the whole development of the characters that make events so disturbing.

IMDB comment.

Mijn interesse is ook wel gewekt, hoop dat mijn lichte maag het kan verdragen.

avatar van titan

titan

Zeer matige film, niet vanwege het onderwerp of de onsmakelijke taferelen maar gewoon door het feit dat je er helemaal horendol van wordt en de boodschap (i.c. een vlammende aanklacht tegen de pornoindustrie) niet overkomt. Als dan ook nog eens gesuggereerd wordt dat het allemaal maar een droom is is het helemaal over en uit. 1*.

Ik las ergens dat het helemaal geen aanklacht tegen de porno-industrie was, maar dat dit een metafoor was voor de maatschappelijke verharding o.i.d.

sydney

Onsmakelijke, ziekelijke en doelloze film. Deze film past bij mij in de categorie wegloopfilms (0,5*). Vanwege de regisseur ben ik blijven zitten, maar het blijft een wegloopfilm. Ik snapte het applausje niet aan het einde van de film. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die de film indrukwekkend vond.

kos schreef:

Zie pagina 1 - 27 September 2004.

avatar van Menni

Menni

sydney schreef:

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die de film indrukwekkend vond.

Dit begrijp ik nooit zo goed. Ook al vind ik een film zelf complete bagger, dan nog kan ik me altijd wel voorstellen dat er toch mensen zijn voor wie het wél werkt. En wat applaus betreft: zeker als een regisseur aanwezig is, dan vind ik het volstrekt normaal om, ook al begreep ik geen moer van zijn werk, toch even te bedanken. Zeker als het gaat om minder 'toegankelijk' spul, dat wellicht meer tijd nodig heeft om te bezinken. Maar goed, misschien heb ik zelf al iets te vaak tot de absolute minderheid behoort. Wat A Hole in My Heart betreft: ik ben retebenieuwd.

Menni schreef:

De regisseur was er niet bij...

avatar van starbright boy

Ik vind het erg moeilijk om deze film in sterren samen te vatten. Ik weet eigenlijk nog niet helemaal wat ik wil geven.

Tijdens het kijken zat ik me regelmatig te ergeren en al conclusies te trekken over hoe hol deze film wel niet was en dat het maar rommel was. Irritante flitseffecten in het begin. De hele film ziet er nog minder verzorgd uit dan een aflevering van Big Brother. Er wordt gekotst, er komt liefdeloze seks in voor, heel veel beelden die mensen shockerend zullen vinden (al had ik me voorbereid op nog meer). En het geheel lijkt nergens heen te gaan.

Dikke onvoldoende dus. Maar gedurende de film kantelde dat al heel lichtjes en in de uren die volgden is de film gegroeid in mijn hoofd.

Hoewel het vrij moeilijk in woorden te vangen is voel ik ergens wel iets van wat Moodysson met deze film wil zeggen denk ik. Het komt er allemaal niet echt uit zoals zou moeten denk ik, maar toch. Opvallend genoeg is deze film voor mijn gevoel lang niet zo ultiem donker en pessimistisch als Lilja 4-ever. Mensen lijken hier eerder verward door de wereld waarin we leven dan echt ultiem slecht (zoals in Lilja).

Ik ben nog niet klaar met de film, maar ik zet 'm voorlopig wel even op een voldoende. Maar kijk er niet van op als dat de komende tijd nog flink naar boven of naar beneden bijgesteld gaat worden. Ik heb in ieder geval een hart in deze film gevoeld.