• 9.374.963 stemmen

Met onder meer: Jerzy Gudejko

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 19 september 2002

Plot Avalon

"Dare to enter a world of future videogames."

In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level vindt, zal ze nog terug naar de realiteit kunnen?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van cempaka

cempaka

Voor het eerst in zomer 2003 gezien en ik was meteen onder de indruk van de sfeer in de film. De kleuren, die het sombere, uitzichtloze bestaan weerspiegelde, de hemelse muziek, die perfect is afgestemd op de gebeurtenissen, en het diepgaande contact tussen Ash en Murphy in “Class Real” spraken me onmiddellijk aan. Daarna gelijk 3x achter elkaar gezien en meteen de muziek op CD gekocht.

Zojuist eindelijk weer eens herzien en ik vind dat Avalon ondergewaardeerd wordt. Het is een prachtig gemaakte film, qua kleuren, klanken, vormen èn verhaal. Kijk er naar en "laat de schijn je niet bedriegen"

avatar van Reinbo

Onderhond schreef:

Matrix vergelijkingen weggehaald Reinbo ?

Remind me? (Matrix vergelijkingen liggen natuurlijk erg voor de hand, maar ik weet niet meer welke ik trok. overall groene kleur wellicht.)

Beetje laat hé, is al twee maand geleden. Weet alleen dat je een hoop parallellen trok met The Matrix, en dat je ze daarna terug verwijderd heb. God en jij weten waarom

En als je groen als parallel ziet was er wat mis met je kleureninstelling

avatar van Reinbo

Onderhond schreef:

Ach, die zijn er ook. Ik zal het God eens vragen, ik ben het zelf vergeten.:?

En als je groen als parallel ziet was er wat mis met je kleureninstelling

Laten we het monochroom kleurgebruik houden dan.

avatar van frans bouwhuis

frans bouwhuis

iedereen loopt alles met de matrix te verglijken

maar dat doet deze film echt tekort vooral de zwart-wit beelden zijn heel goed gefilmd vind ik

maarja wie ben ik

ik kijk maar 3 tot 5 films per week deze sprong er toch wel uit

Ramon K

De tweede film van Mamoru Oshii die ik gezien heb en wederom is het een behoorlijk goede film gebleken. Om het maar even op te sommen...

De minpunten:

- het zoveelste 'realiteit of niet' plotje en dat centrale plot wist me nergens echt te boeien.

- De actiescene's boeiden met matig tot niet. Effecten kwamen soms wel erg duidelijk uit de computer gerold ook.

- de onsmakelijke eetscene irriteerde me. Niet omdat het zo onsmakelijk was, niet zo zeer omdat het overbodig was, maar eerder omdat het brak met de serene sfeer en het heerlijk langzame tempo in de film.

Pluspunten:

- de hemelse muziek! Supersoundtrack van Kawai, vooral het klassieke stuk over Avalon! De muziek voegt een hoop aan de sfeer toe.

- Prachtige sepiatinten. Zeer mooi ook al zijn de achtergronden soms nogal troebel. In Stalker (ik vergelijk het maar weer met die film, omdat ik niet zoveel films ken die sepiatinten gebruiken), komen de details veelal mooier naar voren. Ik denk aan het relief in de slaapkamermuur in Tarkovsky's film. Maar veel shots uit 'Avalon' zullen eeuwig in mijn hoofd blijven zitten bijv. de verlichte metro die voor een gebouw loopt waar enkele ramen verlicht zijn, of het shot waarin Ash op een bank zit te wachten op een afspraak (wat een prachtige opstelling van al die banken, schitterende compositie!).

- Beeld en muziek bepalen deels de fijne sfeer, maar het is juist de tragiek van het personage Ash dat mij het meest raakt in deze film. Haar eenzaamheid wordt treffend gebracht. Het doet me een beetje denken aan de tragiek die Delon met zich mee draagt in Melville's Le Samourai, een film die verder op geen enkel punt met Avalon te vergelijken is, maar het is ook een film waar de tragiek van het hoofdpersonage sterk bijdraagt aan de emotionele geladenheid en sfeer (maar Le Samourai doet dat wel een graadje beter nog dan hier).

Conclusie: mooie visuals, prachtige muziek, fijne tragische sfeer, maar ook een nogal suf plot en dito actiescene's. Maar het positieve gevoel overheerst. 3,5*

avatar van mister blonde

mister blonde

dit was niet de afspraak he, we hadden de ruil beklonken op voorwaarde dat je de favoriete film van OH eens zou aanpakken...tssk.

Ramon K

Ik heb toch flink uitgepakt met 'suf plot' en 'dito actiescene's' dacht ik.

Mag ik er even op wijzen dat dit geen gewoon "realiteit of niet" plot is ? . Zoals ik al enkele malen eerder gezegd heb wordt net die vraag in vraag gesteld. Murphey zit niet voor niks in deze film. Maar met een 3.5* kan ik best leven. Triest genoeg haalt dat het stemgemiddelde omhoog hier

Onderhond schreef:

Triest genoeg haalt dat het stemgemiddelde omhoog hier

Ja, echt een onbegrijpelijk laag gemiddelde.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Vind er niets onbegrijpelijks aan. Passend gemiddelde zelfs. Er is me ook maar weinig van bijgebleven, alleen dat de film ernstig saai was maar er wel mooi uitzag. Zal m eerdaags nog eens kijken.

avatar van Wouter

Vond 'm in de bios niet mooi. Zelfs lelijk.

avatar van FisherKing

FisherKing

Zoiets lelijks gaat Ramon goed bespreken Neem je jezelf nog wel serieus met dit 0.5 geval ?

/me heeft geen hoop meer. voelt alles wegvloeien....

Yak

Shéésh John! Ik kan me erbij neerleggen dat je het een kutfilm vond, maar om er nu zó dramatisch over te doen.

En hij heeft de film dan nog op 1* staan. Over jezelf opnaaien gesproken

Gelukkig zijn er nog mensen als Yak. /me richt standbeeld op

Yak

Ik kan me hier zelfs nog veel verder over opwinden. Avalon was voor mij een schitterende, zéér emotionele, diepgravende, onderhuidse, prachtig vormgegeven ontdekkingstocht. Om dat af te doen met "0.5 geval" en vervolgens medelijden te hebben met mensen die dit wél kunnen bekoren.. nee sorry hoor.

FisherKing schreef:

/me heeft geen hoop meer. voelt alles wegvloeien....

Ik neem mezelf altijd serieus. Ik verbaas me juist over die rits lage waarderingen die er na die MM meeting zijn uitgerold. Zal wel iets te maken hebben gehad met die Matrix - hype en eventuele onzinnige vergelijkingen met die film. En als we toch de integriteit van users in twijfel trekken.. gaf jij 2001 geen magere 1* toen je de bios uit kwam gelopen fk, om een kijkbeurt later in te zien dat het wel een meesterlijke film was. Dus gewoon herzien fk en de film daarna eventueel af gaan kraken met grootste argumenten. Hier heb ik dus niks aan.

Wouter, dit lelijk?

Ramon K

Jammer trouwens dat iedereen zo snel het verhaal afschrijft als een "what is real and what isn't" plotje, wat eigenlijk niet eens de essentie is.

Tuurlijk is dat de essentie van het plot wel. Er wordt gespeeld met de vraag 'what is real and what's not'. dat Murphy daarna even vermeldt (en misschien dus een antwoord op de gestelde vraag geeft) dat het helemaal niet belangrijk is om een scheiding te maken tussen realiteit en fictie, maakt het geheel niet echt diepgravender. Realiteit is gewoon datgene wat jij als realiteit wilt aannemen en ervaren.

In Godard's Bande a Part wordt al geopperd (tijdens het uitvoeren van the madison): Franz thinks of everything and nothing ... uncertain if reality is becoming a dream, or dream reality.

Ook deze woorden gaan over het vervagen van de scheidingslijn tussen realiteit en fictie, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de misdaad/komedie Bande a Part nu echt diepgravend is.

Het enige dat je een film als The Matrix kunt verwijten is dat die film realiteit stelliger definieert, maar als je ook daar even tussen de regels door leest, kom je uiteindelijk ook gewoon tot dezelfde conclusie als in Avalon en zelfs Bande a Part.

Ramon K schreef:

Onlogisch. Waarom zou je als clou het spelen met de realiteit nemen als je er van uitgaat dat realiteit iets is wat je zelf aanneemt en ervaart. Wie stelt er zich de vraag "is het belangrijk te weten welke de werkelijk realiteit is", antwoordt nee en gaat dan een film maken die draait rond "what is real and what's not". Volgens mij onderschat je Oshii een beetje.

Maar ik noem Avalon niet diepgravend, verre van zelfs. Alleen ligt het basisconcept net iets anders dan een Matrix of Existenz. Keypunt en belangrijkste verschil blijft voor mij de uitwerking van deze films.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ramon K schreef:

Helemaal mee eens. Excuses voor mijn overbodige reactie.

avatar van neo

neo

Als je mij voor dit alles maar niet de schuld gaat geven

avatar van Wouter

[quote]Ramon K schreef:

Jazeker. Ik begin me af te vragen of het aan de print lag. Misschien dat ie rop dvd beter uitziet. In de bioscoop vond ik het erg modderig allemaal (het verhaal ook, trouwens). Slecht licht, vieze, lelijke kleuren.

Ramon K

Helemaal mee eens. Excuses voor mijn overbodige reactie.

Aanvaard natuurlijk!

Nee,.. Oshii schotelt ons in Avalon twee soorten van realiteit voor. De wereld waarin Ash haar eenzame leven leidt en de virtuele gamewereld. Oshii geeft op het eind in een soort van conclusie (gesprek met Murphy) pas definitief aan dat er geen onderscheid hoeft te zijn tussen de twee werelden omdat de realiteit bestaat uit datgene wat je ervaart. Maar in pricipe wijkt de inhoudelijke ervaring voor de kijker niet af van die in The Matrix. Slechts de eindconclusie is anders (ook het uitgangspunt van de betreffende regisseur maar dat weet je dus pas achteraf). The Matrix concludeert dat de machinewereld DE realiteit is, Avalon concludeert dat realiteit alles is wat je aanneemt als realiteit en wat je als realiteit ervaart. Plotsgewijs wordt in beide films met het concept realiteit gespeeld en dat hebben al heel veel films gedaan. Daarom was het plot niet nieuw voor me en een beetje suf (ook qua uitwerking).

Als je mij voor dit alles maar niet de schuld gaat geven

In principe houd ik jou verantwoordelijk Joep, maar ik zal er verder niet over klagen. Het kwaad is toch al geschied.

Ramon K

Tja, veelal sepiatinten (en weinig uitspringende kleuren). Ik houd daar wel van. Met dat 'slechte licht' kan ik helemaal niets eigenlijk. Niks van gemerkt.

Ramon K schreef:

Dat het plot niks nieuw is, daar kan ik me wel in vinden. Maar inhoudelijk isThe Matrix dan toch echt wel anders. De clou van die film is het idee dat er een andere realiteit bestaat, en welke nu de echte is. Da's gewoon een peiler van die film. In Avalon is er geen twijfel dat er meerdere realiteiten bestaan, het eerste zinnetje dat in de film verschijnt. Daar draait alles, naast de eenzaamheid en het individu, toch om wat je met die realiteiten doet.

En volgens mij concludeert Avalon ook niks, maar da's persoonlijk en hangt voornamelijk af van welke boodschap of betekenis je hangt aan de laatste actie van Murphey.

Gisteren herzien en blijft nog steeds (iets al te makkelijk) bovenaan m'n top 10 staan.

Alleen is er volgens mij wel iets stevig mis met de kleuren op de A-film versie. In die eerste scene komen er nogal wat blauwtinten in de lucht door, wat verre van de bedoeling was. Erg jammer, gelukkig heb ik twee versies liggen

avatar van prodigy

prodigy

het is misschien een klein beetje offtopic, maar ik ben op zoek naar een sf film die ik ooit eens gezien heb (eindje terug, was toen redelijk jong, dus gerinner niet alles meer)) en graag nog eens terug zou zien. bij het zoeken naar die film kwam ik bij avalon terecht. nu is m'n vraag of dit avalon is, of dat jullie me konden helpen aan de titel..wat ik me vooral herinnner is dat de hoofdfiguren ook in een virtual reality spel kwamen, met verschillende levels, door aangesloten te worden op een soort 'kwal'...

ik kan moeilijk de hele film uitleggen dus toch nog enkele dingen die me bijgebleven zijn.. een bepaalde eetscene, waarin een hoofdpersoon een wapen maakt uit z'n maaltijd...dit wapen wordt ook gebruikt op het einde

nuja, hiermee zouden jullie toch al genoeg moeten hebben (al is het maar 1 scene ).

hopelijk kunnen jullie me helpen...

en al is het avalon niet, dan zal ik deze toch es moeten huren, lijkt me cool, al hebben ze hem niet in de plaatselijke videtheek..

Yak

Yep, zeker weten eXistenZ.