• 9.372.789 stemmen

Met onder meer: Jerzy Gudejko

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 19 september 2002

Plot Avalon

"Dare to enter a world of future videogames."

In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level vindt, zal ze nog terug naar de realiteit kunnen?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Beejeej

Beejeej

zijn er zoveel meer dan ?? (blijkbaar wel)

noem er eens een paar. ben wel benieuwd

Niet over wat realiteit nu eigenlijk is, over het belang van realiteit.

eXistenZ is een voorbeeld, maar uhm .... ugh.

avatar van Wouter

Niet echt een spel, maar dat hele gedoe over realiteit zat natuurlijk ook in The matrix en de vele klonen daarvan.

Toen ik deze film zag vond ik het in ieder geval een uitgekauwd onderwerp waar niets nieuws over verteld werd. Slechte film.

avatar van Beejeej

Beejeej

het is dus wel origineel

de integratie van het spel in de film enzo...

ik moet eXistenZ weer eens kijken trouwens.

avatar van Da Jando

Da Jando

Wouter schreef:

Zag je de film op dvd of in de bios?

Op DVD.

avatar van remorz

remorz

Mooie beelden af en toe, maar de vele stiltes/trage scenes creeerden voor mij een verwachting, die de film lang niet waar kon maken.

Dat de film je met vragen achterlaat, zoals hierboven gezegd wordt, kan een film meerwaarde geven. Maar vond hier eigenlijk de film te saai om die vragen nog interessant te vinden.

Toch 3* voor de effecten, de aparte muziek (wel mooi) en voor het toch-origineel-idee-behouden-in-het-half-uitgemolken-alternatieve-realiteitsgenre

avatar van John Doe

John Doe

Goodfella schreef:

Daar komt natuurlijk ook nog eens bij dat alle mindere effecten makkelijk zijn goed te praten met "het is dan ook een spel". Maar ze hebben inderdaad het onderste uit de kan gehaald wat de effecten betreft, dit is dan ook niet eens het grootste minpunt. Ik vond het verhaal overigens wel wat te abstract, wist niet zo goed wat de film mij achteraf nou precies wilde vertellen. Het draait toch vooral om het uitspelen van een bijna onmogelijk en manipulerend computerspel? Een spel waar je op een gegeven moment in de zogenaamde reele wereld komt, een level dat (bijna?) niemand uitspeeld omdat het er zo prachtig, persoonlijk en herkenbaar uitziet. Een wereld die echt is omdat de speler vindt dat-ie echt is. Alleen de echte diehards (Ash) doorzien deze truc van het spel en komen in het heilige Avalon terecht, het Ultieme Doel.

Best interessant, maar hier kan ik niet zoveel mee. Ik haalde m'n voldoening vooral uit de sfeer, dus ben benieuwd naar jouw essentie..

Yes nu snap ik het hiermee ook want ik zat niet zo erg op te letten, vrij interessant inderdaad. Maar wat is het nut van het uitspelen van dit computerspel?

Het lijkt er sterk op dat ze die hoofdrolspeelster wilden laten lijken op Mia Wallace uit Pulp Fiction, daar kwamen later nog voet-shots bij die mijn vermoeden aansterkten.

avatar van Goodfella

Goodfella

John Doe schreef:

Maar wat is het nut van het uitspelen van dit computerspel?

Om in de/het Avalon te komen dus, het gamers-walhalla.

Of hoe het verbeeldingsvermogen van QT fans geen grenzen kent . Ash is trouwens gemodeld naar Mjr Motoko, hoofdrolspeelster uit Ghost In The Shell. Oshii lijkt me verder ook niet de grootste QT fan te zijn.

Maar wat is het nut van het uitspelen van dit computerspel?

Niet zozeer het walhalla denk ik, eerder de plaats waar de touwtjes in handen gehouden worden. Een sort van moderatorsgezelschap, dat het spel in goede banen leidt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Onderhond schreef:

Een sort van moderatorsgezelschap, dat het spel in goede banen leidt.

Wanneer zegt de film dat dát het einddoel is?

Niet zozeer het walhalla denk ik

Details zijn een beetje vaag, maar ik meen dat die Bishop het daarover heeft net voor ze er samen op uit trekken (gesprekje in die toren met die duiven). Zal vanavond nog wel eens checken.

Sjoerd

kent iemand de anime-serie .hack//sign?

Dat lijkt wel verdacht veel op dit verhaal zeg...

Wouter schreef:

Oh ja? noem jij eens een paar Matrix klonen, die ook dezelfde thematiek voeren dan?

avatar van Jordy

Jordy

Existenz, Thirteenth Floor.

Weet niet of ik ze Matrix-klonen zal noemen, maar ze hebben wel dezelfde thematiek

Jordy schreef:

Existenz, Thirteenth Floor.

Nee, dus... want die zijn allebei ouder/even oud als the matrix, dus kunnen er nooit van nagemaakt zijn...

Onderhond schreef:

Wel, uit dat gesprekje met Bishop blijkt in ieder geval dat hij één van de "mods" is. Hij vraagt haar ook letterlijk of ze wil toetreden en probeert ze te overtuigen. Hieruit besluit ik dan dat de Bishop haar helpt "the ghost" te vinden zodat ze eigenlijk een soort van "acceptatietest" kan afleggen. Special A dus. Niet waterdicht, maar het is wat ik er in zie, klinkt geloofwaardig genoeg, en ik heb nog geen beter alternatief gehoord. Lig er verder ook niet echt wakker van.

En trouwens, de Matrix zelf is gewoon ook een kloon. Voor de basis, blader even terug naar de Griekse filosofie, of wie weet zelfs vroeger. Voor een recentere bron, probeer de cyberpunk literatuur van begin jaren 80.

Onderhond schreef:

Klopt, maar je hoeft niet eens zover terug, Ghost in the Shell is de meest duidelijke inspiratiebron geweest voor de Matrix.

mister blonde

viel tegen, deze film. ik had er best wat van verwacht. ik vond de stijl te overdreven, het verhaal te standaard. het verhaal neemt erg rare sprongen in een poging interessant te worden. helaas lukt dat alleen tegen het eind een beetje.

ik zal een voorbeeld geven van een moment dat ik de film vervelend vond om naar te kijken. op het moment dat Ash zit te praten met die vreemde snuiter in dat restaurant. die gozer zit erg smerig te eten en dat wordt enkele minuten in close-up in beeld gebracht. waarom in godsnaam? het was niet alleen onsmakelijk, maar ik vond het ook erg slecht bij de verder redelijk klinische film passen.

2,5 sterren.

... en na het zien van Red Spectacles kon ik het echt niet laten deze nog maar eens op te zetten.

Ik blijf me verwonderen over de afwerking van deze film. Van de wolken, tot de reflectie in brilglazen, de oogpuppilen, de huidtextuur van Ash en zelfs het verkeerdelijk knipperen met haar ogen. Alles is aangepast. Het kleurenspel, het bijstellen van de contrasten, het design van de gamestoel+helm, camerastandpunten en swoops, blurs en slo-mo's. Gooi daar Kawai's hemelse muziek door, en dit vormt voor mij de ultieme film.

Prachtige scene was het. Waarom niet ?

mister blonde schreef

Onderhond schreef:

Prachtige scene was het. Waarom niet ?

dat leg ik toch net uit?! waarom wel?

dat leg ik toch net uit?! waarom wel?

Mijn reden: omdat het een leuke variant is op honderden eetscenes die op een saaie/normale manier weergegeven worden. Originele benadering, perfect uitgevoerd. Het zag er onsmakelijk uit ja ...

Normale reden : ... wat redelijk normaal is, gezien het personage dat eet. Als karakterplaatsing doet deze scene meer dan z'n werk. Net als een varken dat alles opeet wat voor z'n neus verschijnt, is hij een opportunist die van elke situatie probeert te profiteren.

Maar uhm, die tweede interpretatie is niet de mijne, al kan je er moeilijk onderuit dat de scene bijdraagt aan wat voor personage Stunner is. Ik hou het dus bij originele en effectief geschoten eetscene.

avatar van Yak

Yak

Ik ben het eens met Onderhond. Waar in de hele film de personages slechts lauwe prak krijgen te eten, is die scene waarin Stunner eindelijk weer eens van echt voedsel kan genieten prachtig om te zien.

mister blonde

maar waarom moet het gebied rondom zijn mond zo expliciet in beeld worden gebracht? en vooral; waarom zo lang? ik had na een paar tellen ook wel door wat er bedoeld werd en wat voor karakter hij had. daarvoor had ik die scène trouwens sowieso niet nodig.

iets anders; hoe vaak hebben we dat gebouw waar Ash haar spel speelt wel niet gezien. een groene/ bruine gloed erover, een tram met knipperende lichten ervoor. volgens mij werd er heel geforceerd een mooi plaatje getracht te creëren. na 10x exact hetzelfde shot te hebben gezien had ik zoiets van 'i've got the picture'.

het zijn kleine dingentjes, maar ik ergerde me er wel aan.

mister blonde

Onderhond schreef bij the matrix:

En Avalon is qua vorm en pacing totaal verschillend, dus zo vreemd is het helemaal niet. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst lezen wat een ander schrijft, en niet steeds het zo bekende psychology 101 lesje blijven opdreunen. Maar doe gerust verder. Ik lach er hartelijk om.

ik weet werkelijk niet waar je het over hebt (verschillend, tja op sommige punten, maar totaal zeker niet). en je tweede deel van je opmerking is niet meer dan een flauw laatste redmiddel om je uit een discussie te redden. kom eens met een aantal inhoudelijke punten, wellicht kunnen we daar lekker over door ouwehoeren.

avatar van John Doe

John Doe

En als je het goed doet Onderhond kun je gaan naar een plaats waar nog niemand op MM gekomen is: Het special A discussie-forum (sorry geen links).

* M: lange actiescenes, ondersteund door populaire "filmtechno" muziek om de adrenaline te doen stromen - A : Heel de film heeft maar 2 (korte) actiescenes, ondersteund door muziek gebaseerd op de Europese opera.

* M: Dynamische en snelle shots - A: lange, trage en zeer nauwkeurig geplande shots.

* M: futuristisch cool, zonnebrillen, lange jassen - A: retro sci-fi, met een naoorlogs gevoel, en fantasy elementen in verwerkt.

* M: Veel CGI op "indrukwekkende" wijze gebruikt. Het moet vooral overdonderen, bullettime is _het_ effect - A: CGI in het "spelgedeelte", en verder enkel als artistiek middel, samen met een wijde keuze aan filters en effecten.

* M: vlot vertelde film waar het verhaal centraal staat - A: trage, lome film die werk op sfeer.

* M: Instant filosofie. De realiteitsvraag wordt duidelijk ingewerkt in een verhaal met reeds een antwoord halverwege de eerste film - A: Niet de vraag "welke wereld is de echte" is belangrijk, wel "hoe maak je het onderscheid en is dat onderscheid eigenlijk van belang". M geeft antwoord op z'n eigen vragen, A niet.

en je tweede deel van je opmerking is niet meer dan een flauw laatste redmiddel

Op een even flauwe opmerking die weeral maar eens stelt dat een andere mening niet "kan", maar het resultaat is van "anders" te willen zijn dan de rest. Je oogst wat je zaait.

Onderhond schreef:

erg lelijke actiescenes, ondersteund door cliche opera. wellicht een van de weinig goede keuzes die de makers van de film maakten; niet teveel ergens van instoppen, waarmee je alleen maar op je bek gaat.

A: lange, trage en zeer nauwkeurig geplande shots.

lang en traag; ja. nauwkeurig vast. niet minder vervelend en echt niet nauwkeuriger dan the matrix.

A: retro sci-fi, met een naoorlogs gevoel, en fantasy elementen in verwerkt.

naoorlogse gevoel ben ik met je eens. zeker een plus. en tja fantasy elementen: mag het in dit genre.

zelden zulke lelijke effecten gezien. gemiste kans. pogingen tot stijlgrepen die compleet mislukten.

A: trage, lome film die werk op sfeer.

probeert idd. verschillend te zijn op het gebied van tempo. een foute keuze in dit geval.

tja, als je dat een belangrijk verschil vindt..

* ik reageer expres alleen op de stukjes van avalon om off-topic berichten te voorkomen

Zoals je zelf al aangeeft verschilt Avalon dus op heel wat punten van The Matrix, q.e.d.

Dat jij dat minder vindt, zal best, maar daar ging het helemaal niet over.

mister blonde

het grootste verschil zit hem in de kwaliteit. ik had het dan ook vooral over overeenkomsten op gebied van het thema.

*zucht*

Vandaar dat ik veel eerder reeds zei dat je beter eens zou lezen wat ik zeg en schrijf. Thema's, verhalen en plots doen mij weinig (nogmaals ?), de uitwerking, en dan vooral de visuele en muzikale, en de pacing zijn voor mij binnen een film van veel groter belang. Daarom dat ik The Matrix en Avalon als twee totaal verschillende, niet te vergelijken, films zie, en de beoordeling ook navenant heel verschillend is. Maar ja, "anders dan anders zijn is cool" is natuurlijk een makkelijkere verklaring.

Daarnaast blijft er ook een groot verschil in themas, aangezien Avalon de vraag die The Matrix oproept zelf in vraag stelt. Een verschil tussen "bestaat God" en "maakt het wat uit of God bestaat", waarbij ik de tweede vraag heel wat belangrijker, interessanter en minder voor de hand liggend vind.

het grootste verschil zit hem in de kwaliteit.

Volledig mee eens.