• 9.372.934 stemmen

Met onder meer: Jerzy Gudejko

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 19 september 2002

Plot Avalon

"Dare to enter a world of future videogames."

In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level vindt, zal ze nog terug naar de realiteit kunnen?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van jackie

jackie

Niet veel aan, soms was het wel mooi opgenomen.

avatar van Menni

Menni

Grappig toch altijd weer, die onzinnige woordenwisselingen. Mijn mening: dit is een mateloos intrigerende film. Bespaar me de reakties als 'nee, jij bent een eikel, dit is quasi-filosofische interessantdoenerij', dat is zo voorspelbaar.. The Matrix vond ik ook prima, deze raakt me wat persoonlijker. Vooral qua verbeelding van eenzaamheid, de manier waarop 'de echte wereld' (tenminste, zo heet dat in termen van mensen die zichzelf 'normaal' vinden) eruit gaat zien als je 'm lange tijd niet hebt gezien: vooral oogverblindend en vervreemdend. Knap ding.

avatar van NERD

NERD

Over "love-it-or-hate-it" films gesproken (kijk eens naar de stemmen grafiek!).

Wordt toch wel weer benieuwd.

avatar van pjotr

pjotr

As en ik gaan 'm zo nog eens effe bekijken.

De trailer zag ik voor de film en die gaf een verkeerd beeld van de film (100% action-packed).

Nu ik beter op de film ben ingesteld denk ik wel dat vanavond mijn score wel eens zou kunnen veranderen.......(omhoog ermee...:D )

avatar van as

as

Gisteren even gekeken, en ik moet zeggen dat het me totaal niet stoorde dat hij zo langzaam was. De film zakt zeker wel een beetje in zo af en toe maar dat neemt niet weg dat je bij de les blijft door het fantastische camerawerk, ondergedompeld in modderigheid. Ik had de trailer van te

voren ook gezien maar was al op mijn hoede toen ik hoorde dat hij wat langzaam was. Dat zou inderdaad kunnen betekenen dat ik hem goed kon pruimen. Verder moet je deze film echt niet gaan vergelijken met de MATRIX. Daarmee doet men deze film tekort.

3.5 *en.

avatar van ichi

ichi

Rustig verteld, maar traag vond ik het niet. Op meerdere vlakken deed het mij wel wat aan Stalker van Tarkowski denken.

Yak

Ik geef toe dat het zoveelste verhaal over het nauwelijks te maken onderscheid tussen de reële en een virtuele wereld misschien niet echt interessant is. Vandaar dat ik met behoorlijk wat scepsis aan deze film begonnen ben. Maar mijn god, wat stort Avalon veel moois over de kijker uit! De spanning ligt niet zozeer in veel rondfluitende kogels, maar juist in die lang uitgesponnen scènes, de zinderend mooie muziek van het philharmonisch orkest van Warschau, het constante Lynch'esque gebrom en geruis op de achtergrond. Zoals in 'Vive l'amour' zit de film niet vol met dialoog en schonk de regisseur veel aandacht aan het geluid. De film modderig en grauw? Ik vond de beelden juist ongelooflijk mooi. Scènes zoals die waarin Ash een maaltijd bereidt (die later voor haar hond blijkt te zijn) - het mag voor het verhaal misschien nauwelijks ter zake doen, maar van een dergelijke combinatie van beeld, geluid en muziek krijg ik echt kippenvel.

Misschien niet het interessantste verhaal aller tijden, al deze schoonheid maken veel goed. Met 4 sterren slechts één ster hoger dan The Matrix, maar ik zie Avalon er nog wel een halve ster bij krijgen mocht ik 'm weer zien.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Saaie film, sfeer alleen aanwezig door sepia-filter op de camera lens. Het verhaal dat op papier misschien interessant lijkt komt helemaal niet over op het grote doek. Het verslaan van de 'eindbaas' (om de poort naar het geheime level te openen) was totaal niet spannend en had veel meer als een computergame gefilmd moeten worden (want daar sloeg het ook op). Dit geldt eigenlijk voor de hele film.

De voorspelbaarheid en abominabele acteerprestaties in de eindscene helpen ook niet echt. Die Oshii dude moet maar niet meer met fransen samenwerken want dat gaat toch niet echt lekker samen denk ik. Ik wacht nog steeds op een echt toffe verfilming van een computergame!

avatar van gondwana

gondwana

ichi schreef:

Vond ik ook, vooral door het contrast realiteit - avalon en realiteit - 'zone',

zwart/wit - kleur spel

Net nu 3D zover gekomen is dat fotorealisme in handbereik ligt, beslist Mamuro Oshii om vanuit de andere richting te werken. Draai eens een film alsof het een anime is.

Alle typische Oshii kenmerken aanwezig: vogels, z'n hond, de ijskoele heldin van dienst, en geen closure op het einde. Geweldige integratie van muziek en beeld, haarfijn getweakte beelden (zelfs het knipperen van de actrice of verkeerde momenten werd bijgetoucheerd) en een lekker dubbelzinnig verhaal, met een leuke gedachte (relevantie van realiteit) maken van deze film toch wel een must see.

bennie: Fransen ? Avalon is een Pools - Japanse samenwerking.

Yak

Woe! Niet alleen iemand die Avalon kan waarderen, maar ook nog eens op één in zijn top-10 blaft. Bravo!

Nog twee korte punten.

1 De aftiteling van Avalon komt niet uit de Matrix, maar de aftiteling van de Matrix komt uit Ghost in the Shell. Gewoon een feit waar je niet naast kan (en geen commentaar op de Matrix voor alle duidelijkheid).

2. Het 'wat is relaliteit en wat niet' verhaaltje van Avalon ligt net iets anders dan de meesten hier presenteren. Als tegenpool van deze philospische overwegingen staat Murphey, die aankaart dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat wel en niet reëel is, zolang je je maar goed voelt, en zelf ook z'n eigen realiteit kiest. Volgens mij best wel een leuke theorie, en variatie op het typische gegeven.

Wat de film voor de meesten natuurlijk niks beter maakt. Je moet van de sfeer houden, anders kom je nergens met deze film. Het geheel is enorm gecoordineerd, en als je de oorspronkelijke (onbijgewerkte shots) bekijkt, merk je amper dat ze uit dezelfde komen. Je kan zeggen dat de film lelijk is, maar je kan Oshii niet van een tekort aan artistieke visie beschuldigen.

avatar van neo

neo

Nog twee korte punten.

Dat klopt. Was de deja vu wall je opgevallen?

Some animators have told me, "For you, it

would be impossible to make _Spirited Away_." That is to say, "In your films there are no human emotions, there are no feelings." I say, "That's true. What's wrong with that?"

bron : http://listserv.brown.edu/archives/cgi-bin/

wa?A2=ind0401a&L=nausicaa&F=&S=&P=339

Om maar even te zeggen dat het zogenaamde 'tekort aan emotie' in Oshii's films dus niet een tekort aan acteerervaring of een nalating van Oshii zelf zou zijn. Nogmaals, enkel ter bevestiging dat Oshii een director is die weet waar hij mee bezig is.

Leuke quote trouwens, waar ik me wel in kan vinden.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

padd0; je hebt ongelijk

mijn theorie komt morgen wel

avatar van Consurgo

Consurgo

3.5 sterren gewoon een leuke film.

De sfeer sprak me erg aan, net als het onderwerp. Leuke karakters ook, vond het alleen net iets te vaag voor 4 of 4.5 sterren, maar dat komt misschien ook, omdat ik net de eerste paar minuten heb gemist. Het einde vond ik trouwens net iets te abupt en ook te vaag, ze hadden wat mij betreft iets meer mogen hinten of zeggen waar het heen gaat.

Goodfella

Inderdaad de zoveelste film over wat nou realiteit is, maar ook ik viel behoorlijk voor de sfeer en het toch wel best interessante verhaal. Ik heb pas één andere film van Oshii gezien maar toch is z'n stijl hier duidelijk te herkennen in onder andere de rustige en meeslepende sfeerbeelden, betoverende muziek en een verhaal dat naderhand de nodige gespreksstof oplevert.

Die poepkleuren geven inderdaad niet echt een "warm" gevoel ofzo, maar ze dienen het verhaal en zorgen voor een wat klinische sfeer. Later in de film wordt dit helemaal duidelijk en valt dit nog moeilijk als een minpunt te zien.

Ik moest overigens net als Ichi ook hier en daar aan Tarkovsky denken.

Acteerwerk is wel vrij slecht en de sterk van niveau verschillende special effects konden me ook niet altijd bekoren, maar Avalon leunt zo overduidelijk op sfeer en verhaal dat deze punten de film wel te vergeven zijn.

avatar van gotti

Matig filmpje. Visueel ziet het er erg redelijk uit, maar het quasi-diepzinnige verhaal is ten eerste totaal niet orgineel en het loopt dan ook nog eens op helemaal niks uit.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Goodfella schreef:

Ik moet zeggen dat ik de sfx aan alle kanten zeer prima vond!

Of je de manier waarop de mensen afstorven nou tof vond of niet, het zag er goed uit!

Afstorven?

Het probleem met sommige geniale sfx in Avalon is dat ze gewoon niet opvallen. Zo is de laatste beweging van 'the ghost' (neerwaartse beweging van het hoofd van het meisje) totaal digitaal opgesteld. Andere zijn uiteraard iets zichtbaarder, maar met een budget van 5 miljoen dollar zie ik het in Hollywood niemand nadoen.

Jammer trouwens dat iedereen zo snel het verhaal afschrijft als een "what is real and what isn't" plotje, wat eigenlijk niet eens de essentie is.

Onderhond schreef:

Het probleem met sommige geniale sfx in Avalon is dat ze gewoon niet opvallen.

Daar komt natuurlijk ook nog eens bij dat alle mindere effecten makkelijk zijn goed te praten met "het is dan ook een spel". Maar ze hebben inderdaad het onderste uit de kan gehaald wat de effecten betreft, dit is dan ook niet eens het grootste minpunt. Ik vond het verhaal overigens wel wat te abstract, wist niet zo goed wat de film mij achteraf nou precies wilde vertellen. Het draait toch vooral om het uitspelen van een bijna onmogelijk en manipulerend computerspel? Een spel waar je op een gegeven moment in de zogenaamde reele wereld komt, een level dat (bijna?) niemand uitspeeld omdat het er zo prachtig, persoonlijk en herkenbaar uitziet. Een wereld die echt is omdat de speler vindt dat-ie echt is. Alleen de echte diehards (Ash) doorzien deze truc van het spel en komen in het heilige Avalon terecht, het Ultieme Doel.

Best interessant, maar hier kan ik niet zoveel mee. Ik haalde m'n voldoening vooral uit de sfeer, dus ben benieuwd naar jouw essentie..

De film probeert je niet iets te vertellen (groot pluspunt voor mij), maar laat je dus met de vraag of het zo belangrijk is om te weten wat 'realiteit is'. Zoals je zelf aanhaalt is class A "een wereld die echt is omdat de speler vindt dat-ie echt is." Vraag is dus of dit niet gewoon genoeg is. Gelukkig zijn met wat je hebt, zonder steeds het waarom of hoe te moeten achterhalen, zelfs als je weet dat dit onmogelijk is..

Voor mij persoonlijk ook niet het belangrijkste punt van de film, aangezien ik zowiezo voornamelijk op sfeer teer, maar ik vind het toch een leuke variatie op dat Matrix/Existenz deuntje (welke je dan ook niet eens de keus laten, maar mooi een antwoordje voorschotelen).

Onderhond schreef:

Toch wordt er gesuggereerd dat Ash die waarheid, of in ieder geval 'een' waarheid, aan het eind van de film wel degelijk achterhaald. Ze treedt immers toe tot het walhalla; welcome to Avalon... Maar het blijft bij suggestie, je wordt als kijker inderdaad niets opgelegd.

avatar van Da Jando

Da Jando

Ik heb nog nooit een Science-Fiction gezien die er zo extreem vet uit ziet, wauw! Werd echt overspoeld met mooie beelden, eye-candy! Samen met de muziek zet deze film een meesterlijke sfeer neer.

Ik was wel enigzins verbaasd over de reacties op de eerste paar pagina's...Lelijk gedrocht, interessantdoenerij, quasi intelectueel, saai Toegegeven dat het verhaal van een virtuele wereld niet de orgineelste is, maar mij maakte het niet uit want het wordt hier wel erg mooi uitgewerkt. 4,5*!

Da Jando schreef:

Ik heb nog nooit een Science-Fiction gezien die er zo extreem vet uit ziet, wauw! !

Zag je de film op dvd of in de bios?

In de bioscoop vond ik het erg erg lelijk en modderig uitzien.

avatar van Beejeej

Beejeej

heb em zojuist gezien (op video). was een beetje vervelend, want ik vermoed dat ik een oude band te pakken heb. zit de hele film een erg aanwezige ruis op de achtergrond... moet echt rap een DVD-speler aanschaffen

wat betreft de film ben ik het wel met Wouter eens dat het wat modderig aandeed. voor een film uit 2001 mag je toch wat meer verwachten. tenzij dit natuurlijk de bedoeling vanOshii was om, in combinatie met de Poolse setting, het allemaal wat soberder over te laten komen.

toch vond ik de 'spel-scenes' erg mooi vormgegeven. samen met een origineel verhaal vond ik het best een toffe film.

Origineel verhaal?

avatar van Beejeej

Beejeej

wat bedoel je ?

avatar van Wouter

Weer een verhaal over een spel en de vraag wat realiteit nu eigenlijk is.