• 9.372.961 stemmen

Met onder meer: Jerzy Gudejko

Gesproken taal: Pools

Releasedatum: 19 september 2002

Plot Avalon

"Dare to enter a world of future videogames."

In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level vindt, zal ze nog terug naar de realiteit kunnen?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mister blonde

mister blonde

Onderhond schreef:

Thema's, verhalen en plots doen mij weinig (nogmaals ?), de uitwerking, en dan vooral de visuele en muzikale, en de pacing zijn voor mij binnen een film van veel groter belang.

als ik dit zo lees, zullen we het nooit eens worden. ik lees trouwens ook niet alles wat je schrijft (sorry), maar ik vind het erg vreemd dat je weinig geeft om thema's, verhalen en plots. i.a.w. je geeft meer om de verpakking (wat idd. erg belangrijk is) dan de inhoud (wat voor mij nog belangrijker is).

en het kan best zijn dat je er moe van wordt je mening weer te moeten verdedigen, maar dat roep je over je zelf af met flauwe opmerking (zoals bij the matrix). maar ik houd erover op, deze discussie is toch nooit echt geworden wat ik ervan gehoopt had (had graag wat meer inhoudelijk gegaan, dan oppervlakkige smaakkwesties uit te vechten).

avatar van neo

neo

mister blonde schreef:

ondersteund door cliche opera.

Ehm ik laat je maar lekker even doorratelen, maar Kawai weet perfect zijn muziek te schrijven.Cliche is een verkeerd woord, inwezen kunnen bepaalde muziekelementen van The Matrix ook cliche worden genoemd...

avatar van as

as

avatar van mister blonde

mister blonde

och, in mijn oren was het nogal cliche (kitsch is overigens een beter woord). vond er niet veel bijzonders aan.

avatar van as

as

avatar van neo

neo

In principe gebruikt elke filmcomponist dingen van andere. De invloeden allemaal afkomstig van onder andere klassieke componisten.Hele muziekstromingen/stijlen of bepaalde elementen kunnen weer opleven of iets vernieuwd en aangepast worden en dat gebeurt dan ook.

Alsof inhoud geen kwestie is van smaak/interesse.

En nee we zullen het nooit eens worden. Wat verwacht je ook als jij Avalon 2.5* en The Matrix 4.5* geeft, terwijl ik Avalon 5* geeft en The Matrix 1*. Lijkt me dan logisch dat er weinig middle ground is.

Phoenix

Een film met een haast hypnotiserende werking en af en toe met een akelige precisie gemaakt. Ik ben het eens met Onderhond (de wonderen zijn de wereld nog niet uit) over het feit dat deze film een leuke draai geeft aan het zo langzamerhand uitgekauwde realiteitsverhaaltje. Doordat Oshii zelf veel betekend heeft voor dit "genre" kan ik het ook alleen maar meer waarderen dat hij het nog een x via een ietwat ander uitgangspunt laat zien.

Daarnaast ziet het er natuurlijk over het algemeen fascinerend uit met een paar briljante vondsten die ik nog niet eerder zag (bijvoorbeeld die ontploffing aan het begin waar de camera doorheen gaat, en je de ontploffing in 2d ziet zeg maar). Wel jammer dat dit een beetje om zeep wordt geholpen door een paar rare effecten, laag budget of niet.

De muziek draagt perfect mee aan de druilerige/mistige sfeer die wordt neergezet. Daarnaast heb ik nog nooit iemand zo hoog horen zingen . Is ook wat waard.

Avalon krijgt 4*. The Matrix vooralsnog een * meer, deze bezit nog iets meer troeven (vooral de toegankelijkheid speelt een rol). Trouwens, misschien dat juist daardoor de verhouding Avalon:The Matrix voor mij later zal veranderen (als stoere actiescènes niet meer zo belangrijk zijn bijvoorbeeld ).

Ben benieuwd naar meer van Oshii, die het, met een gemiddelde van 4,25 zeker niet slecht doet voor mij .

Phoenix

Wat was trouwens de bedoeling van:

1: Die hond die opeens weg was.

2: Die lege pagina's in het boek.

3: Het standbeeld wat in de reëele wereld stuk en in Class Real weer heel is.

Zijn hier nog theorieën over, of is het gewoon interessantdoenerij.

Ik ben het eens met Onderhond (de wonderen zijn de wereld nog niet uit)

Zolang je er maar geen gewoonte van maakt .

Theoriën zijn er zeker, en er zit ook elke keer wat achter, alleen herinner ik me 2 en 3 niet. Beetje googlen zou ik zeggen.
1. Oshii neemt de hond als symbool voor 'realiteit'. Het beestje waar je naar teruggaat als je dag erop zit, en dat er altijd is om je op te wachten. Wanneer de hond verdwijnt, raakt Ash dan ook de link met de realiteit kwijt. Maar Oshii zelf vertelt het veel duidelijk, en zo boeiend vind ik zulke details niet, dus veel plezier ermee

Onderhond schreef:

Ongehoord!

Dat klinkt wel aannemelijk. Bedankt.

avatar van Yak

Yak

Er staan veel interessante theorieën op Ninesisters.org, een Engelse site van Avalon-fans.

avatar van aegron

aegron

best leuk, maar niet zo bijzonder als bijv. onderhond ons doet geloven.

Ik vond hem visueel niet echt geweldig. En het verhaal was bij tijden gewoonweg saai. Met vervolgens in de laatste paar minuten nog even een mooie filosofische twist. 2,5 sterren.

avatar van Menghini

Menghini

Geslaagde film met een bijzonder idee. Het trage waar veel het hier over hebben, beviel mij wel: het gaf me tijd om na te denken over wat er net gebeurd was: ik keerde weer terug naar de realiteit!

Super ook de laatste scène: het orkest speelt en de personages gaan op het gespeelde door met hun spel

Deze film laat je nadenken: wat is nou de realiteit in de film? Of is er geen realiteit in de film? Dat laatste bedacht ik me vanwege die laatste scène: voor de mij is het orkest, wat de filmmuziek maakt het "metaniveau", daarop wordt alles gemaakt. De spelers horen het wel, maar zien het niet en spelen gewoon door... En begint het dan overnieuw, of is het dan de echte wereld, waar ik als kijker in zit? Grappig: ik zie hier ook een beetje vanilla sky/abre los ojos in... Het zet je tot nadenken en rare theorieën!

Dat het visueel gezien het er minder uit zou zien: het ziet er juist in de context van de film geweldig uit... Zoiets heb ik nog nooit gezien en helemaal niet in "slechtere" films.

I.v.m. de Matrix: ik denk dat je deze vergelijking moeilijk kan maken. Het gaat beide wel over realiteit, maar de matrix heeft gewoon een compleet andere inslag. De Matrix is niet zozeer de schuld van de mensen, in Avalon gebeurt alles eigenlijk vrijwillig en dat geeft een hele andere inslag, lijkt mij...

4½*

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Dit vind ik een goede film. Beter als The Matrix, stukken beter.

3,5 sterren

avatar van danuz

danuz

Deze film heeft toch de nodige indruk op me gemaakt. Ten eerste is het een visueel wonder. Een sepia filter over beeld heen gooien is opzich niet heel moeilijk, maar doet hier wonderen. Het geeft de film een dromerige feeling.

De film voelt op de een of andere manier leeg en gevoelloos, maar dat is hier niet negatief.

De schitterende klassieke 'titelsong' (klinkt beetje vreemd) maakte veel indruk op me. Om het allemaal helemaal goed te begrijpen zal ik de film binnekort nog een keer bekijken..

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Aardig filmpje met een paar mooie shots en een leuk concept. Verder blijft de film wat te 'vaag' op het gebied van het verhaal en kan de regisseur op dat front mijn aandacht niet constant vasthouden. Dit komt zeker ook door die minutenlange 'onzin'-shots die erg irriterend werken (het eten van Stunner, het orkest dat de opera speelt en shots waarbij de hele dag van Ash nog maar weer een tweede keer wordt laten zien, alleen ditmaal met muziek op de achtergrond).

Al met al kom ik niet hoger dan 3*. Oshii ligt me blijkbaar niet zo, Ghost in the Shell viel me ook tegen.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

nachtje over geslapen... 0,5 erbij...

avatar van Da Jando

Da Jando

Ligt voor maar 6 euro bij de Free Record Shop. Kon hem niet laten liggen natuurlijk. Binnenkort herzien!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik weet het niet met deze film. Het ziet er mooi uit en er zijn enkele originele en mooie effecten gebruikt (hoe de mensen doodgingen in het spel bijvoorbeeld en het spook) maar soms is de film traag als dikke stront die tegen een berg omhoogkruipt. Vooral ergens in het begin als dat stuk over Avalon gezongen wordt. Bijzonder onboeiend. De actiescenes leveren enkele mooie effecten op maar zijn een beetje loos omdat het lijkt alsof het de spelers totaal geen moeite kost om hun doel te bereiken.

Het verhaal op zich vond ik wel aardig (toch een iets andere invalshoek op het bekende verhaaltje) maar wordt slecht verteld. Het verhaal is dan ook het enige punt waar je deze film zou kunnen vergelijken met The Matrix, de uitwerking is totaal anders.

Het acteerwerk in het algemeen was niet zo heel erg goed. Foremniak irriteerde me soms zelfs. De laatste scene wordt zelfs verpest door dat acteerwerk, de tegenspeler van Foremniak acteerde echt abominabel slecht.

Ongeveer evenveel negatieve als positieve punten voor deze film. Geef m nu een 3 maar dat kan bij een volgende kijkbeurt een 0,5 schelen, naar boven of beneden.

avatar van mikey

mikey

Een sneak preview. Een aantal mensen liepen gillend weg. Moeilijke en verwarrende film en kan erg saai zijn. ben ik toch al niet het type dat van online gamen houdt.

avatar van djelle

djelle

Heel leuke film visueel, vol met niet-alledaagse effecten en creatief camerawerk met enkele leuke accenten. Muziek was ook prachtig en op goeie momenten ingespeeld op enkele sterke scenes. Er zit een heel ingewikkelde filosofie ook achter de film, maar enkele zaken mochten inderdaad beter uitgewerkt worden.

Als een film té onbegrijpelijk wordt, is het op den duur ook een minpunt voor de kijker. Iets waarin een film zoals mullholland drive nog maar net in slaagt om de kijker niet teveel te ergeren. Het is ook de manier waarop een film zijn ingewikkeldheid verwerkt. De sfeer die soms heel goed was werd met momenten daaroor o.a. ook wat verpest.

2,5 sterren, en dit bijna uitsluitend voor het sterke visuele vermaak en de sfeervolle momenten.

Phoenix

Whaaaah, ik ga deze over enkele weken voor school in de bioscoop zien! Speciaal voor die gelegenheid heb ik hem zonet maar weer eens gekeken, en hij was weer heerlijk. Na de bioscoop gaat er denk ik een halfje bij.

Naast Avalon ga ik ook nog Ghost in the Shell, ExIsTenZ (sp?), Thomas in Love, Strange Days en Pi zien in de bios. Ik begin mijn studie steeds leuker te vinden . Ohja, en Johnny Mnemonic, maar ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn.

avatar van Chr.s

Chr.s

Wat voor studie doe je?

avatar van remorz

remorz

En wat zijn de instroom-mogelijkheden?

Phoenix

Communicatie- en Informatiewetenschappen . Over stroming weet ik nakkes.

avatar van Reinbo

Ik heb net Avalon gezien en vond het een interessante en goede film. Intrigerende fotografie en een leuke wending aan het eind, maken de enigsins vervreemende film prima verteerbaar. (Ben zelf een sucker voor filosofische virtual reality concepten). Ik vond alleen de muziek op het eind te pompeus, de LOTR-achtige aria's waren nog wel sfeerversterkend, maar de volle orkestraties tijdens de laatste dialoog waren een beetje te.

Matrix vergelijkingen weggehaald Reinbo ?

avatar van RealLife

RealLife

Ik vond dit de vreselijkste film ooit. Waarom ?

De film bevat zoveel herhaling dat het gewoon gaat ergeren, neem nu bijvoorbeeld dat gezaag over avalon, eiland blablabla... Ik had zin om mijn schoen naar het scherm te gooien. Er is weinig tot geen dialoog, wat ontzettend slaapverwekkend overkwam. Want, indien er geen dialoog is, wordt dit normaal gezien gecompenseerd door mooie beelden, maar een dame die wat op haar pc zit te tokkelen is NIET bijzonder. Bovendien is het computerspel helemaal niks bijzonders (een beetje rondlopen en 5 mensen doodschieten, gaap)
Ash is helemaal niet bijzonder, doet niks waardoor ik haar ga zien als een personage dat het verhaal vertolkt...

Bovendien, als kers op de taart, snapte ik geen reet van het verhaal.

0.5 *

avatar van Diesel

Diesel

Kortom:

RealLife schreef:

Ik vond dit de vreselijkste film ooit. Waarom ?

Ik snapte geen reet van het verhaal.