Genre: Drama / Misdaad
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 14 december 1995
Bekijk via CineMember
Plot La Haine
"How far you fall doesn't matter, it's how you land…"
Een Arabische jongen uit een Parijse voorstad wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk verwond in het ziekenhuis belandt. Het gevolg is het uitbreken van rellen waarbij de politie slaags raakt met groepen jongeren. In het gewoel raakt een politieagent zijn pistool kwijt dat in handen van Vinz komt. Hij en zijn twee vrienden willen de gewonde jongen bezoeken, maar de politie stuurt ze weg. Vinz zweert dat hij de politieagent vermoordt als de jongen sterft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Vinz's Grandmother
Vinz's Aunt
Cook
U-96
Tja, ik wacht wel af hoe het met een herziening loopt...
Wat lijkt die Abdel (van die foto) trouwens op Ali B! Iemand opgevallen?
moustafa
haha klopt leek wel op ali b. alleen is ali meer een jongetje dat het moet hebben van dat soort jongens om zich te presenteren ,terwijl die geen vlieg kwaad doet.
was wel een goeie film
moustafa
trouwens goed afgeschetst van de rellen van(10 jaar geleden) en 2 maanden geleden in parijs, typische banlieu-jongeren(marokkaanse,algerijnen en afrikaanse), die het niet meer pikken in de ghetto's en het heft in eigen handen nemen.
b_cru
Wat een superfilm!! Heb van het begin tot het einde geboeit gekeken!1
De verveling en uitzichtloosheid spreekt zich zo hard uit deze film. Dit soort dingen verwacht je alleen in Amerika, maar dus ook al in Frankrijk. Het einde had ik niet beter kunnen voorstellen. 4 dikker sterren!!
fabbyke
Heb hem pas nog eens gezien en ik vond hem stukken beter dan de eerste kijkbeurt en heb nog geboeider zitten te kijken. Die Vinz en Saïd die om het minste ruzie zoeken en niets anders te doen hebben dan maar wat rond te hangen en dan het einde echt onverwacht maar knap. 4*
Binnenkort in de winkel: La Haine 2-disc SE
orbit
- 12092 berichten
Meesterwerkje! En nog steeds (of misschien nu meer) erg actueel! Aangrijpend verhaal zonder ooit sentimenteel of te zwaar te worden, knap
youri_bonito
Sloeg bij mij, net al Do The Right Thing, in als een atoombom. Liet me verbaasd achter, asjemenou!?
KLASSIEK!!! 5*
zoutzak
Toch niet weer 4:3 ?
Nee, 16:9 en French DTS!
- 1981 stemmen
Sterke film en na meer dan 10 jaar actueler dan ooit. Het verhaal heeft niet echt een opbouw maar zwerft wat rond, samen met de drie hoofdpersonen. De situaties waar ze in verzeild raken zijn boeiend genoeg, mede door de agressieve humor. Het opvallende verhaal van de oude man in de toiletten is natuurlijk fantastisch. Cinematografisch zit La Haine erg goed in elkaar, met bijvoorbeeld de dj-scene en het moment dat de drie op een balkon staan en de stad achter hen lijkt te bewegen. Realistisch en registrerend.
Toch weet de film me niet te raken. Alles blijft op afstand, koud, leeg, zonder binding. De film moet het iets te veel hebben van de miserabele omstandigheden, niet van de personages. Een beetje hetzelfde probleem als bij Cidade de Deus. Ook de ontknoping kon mij daardoor niet echt beroeren.
Niet mijn favoriete soort film dus, maar zeker goed genoeg voor 3,5*.
maxcomthrilla
Leuk gegeven, erg actueel. Dus ik was erg benieuwd naar deze film. De film begon gereserveerd: veel personen werden voorgesteld en er werd veel gepraat. Daarna werd de film wel boeiender maar mistte ik de nodige sympathie voor de jongeren. Terwijl dit toch een doel was van de filmmaker, schat ik zo. Die scène dat ze op 2 meisjes afstappen en ze belachelijk maken vind ik erg goed. Al is het voorafgaande gegeven dat ze door de politie zijn aangepakt net iets te slapjes voor mij om zich zo te wreken. Bovendien mistte ik wat achtergrondinformatie: wat voor een rol spelen ouders in dit verhaal?, weinig van gezien. Verder weinig actiescènes maar redelijk veel praatwerk in sfeervolle zwart/witte beelden. Ook actueel, en wat een rotte appels lopen er bij de Franse politie bij zeg, echt slecht! 3,5*
Montorsi
Sterke regie en camerawerk. De film startte met een tikje humor, maar dat zakte helaas wat weg vond ik. Ik vond de film wel wat hebben al kan ik ook niet zeggen dat ik het een meesterwerk vond. Een sterk einde, beter had eigenlijk niet gekund.. 3,5*
NielsZ
Geweldige film, echt een topper.
Het eind is wel het meest merkwaardig.
Moest 'm bekijken voor Frans Leesdossier; echt een aanrader.

FL88
Kan me uitstekend vinden in het commentaar van eRCee, ware het niet dat de film mij wel anderhalf uur lang aan het beeld gekluisterd hield. Cassel is uitstekend en het harde eind prachtig, Meesterwerk.
boerenpummel
Uitstekende film, met een zeer goede rol van Cassel.
De climax is er een die lang bijblijft.
N811
Wat voor afkomst heeft die vinz eigenlijk?
En ik zie nog meer blanke jongens, zijn dat wel franse of zijn ze ook afkomstig uit andere landen.
Hi-Tek
Volgens mij is Vinz gewoon een fransman die uit een achterstandswijk komt verder niks bijzonders kwa ras.
ijskonijn
Hyperrealistisch en behoorlijk actueel nog steeds, zeker met die rellen onlangs in frankrijk.
Maar....die koe!! wat doet die koe daar?????!!! wiet of misschien een metafoor voor iets?
Alles is perfect, behalve misschien die slaapkamer-dj die dat nummer met edith piaff draait en dat het zogenaamd het hele pleintje overgalmt (goed nummer trouwens). Dat was net iets TE!!!
Hi-Tek
Joods geloof ik.
Joods is toch een geloof geen afkomst : /
Nee hoor. Het is wel degelijk een ras, vanouds inderdaad sterk verbonden met een religieuze identiteit.
orbit
- 12092 berichten
De Duitsers dachten daar 65 jaar terug heel anders over
Maar volgens mij is het ook wel een geboorterecht, door de moeder overgegeven.
Nee hoor. Het is wel degelijk een ras.
Welnee.
Welnee.
Grandioos betoog.
Het woord ras is wat ongelukkig gekozen. Sowieso is een indeling in rassen discutabel, omdat de genetische variabiliteit binnen rassen vaak groter is dan tussen rassen. In dit geval is het beter om te spreken van etniciteit, of simpelweg dat de Joden een volk zijn. Daarbinnen heb je zowel religieuze als niet-religieuze Joden.
(Overigens is er een aantal genetische aandoeningen dat specifiek bij Joden voorkomt, bijvoorbeeld de ziekte van Tay Sachs.)
Laten we het er maar op houden dat binnen de gangbare theorie Joden als volk worden aangemerkt, niet als ras.
Het lijkt me ook niet echt een goed idee daar hier een hele discussie over te houden.

'La Haine' krijgt een schitterende nieuwe 4K-release: 'Supersterke, realistische film die de grimmige sfeer perfect in beeld brengt'

'La Haine' is nu te streamen: 'Hele mooie en ijzersterke film die je in de greep houdt, ik wou alleen maar meer'

Deze goed beoordeelde films zijn nu te bekijken op MUBI

Dit zijn de favoriete films van 'Peaky Blinders'-acteur Cillian Murphy

Fail Safe
Drama / Oorlog, 1964

L'Instinct de Mort
Misdaad / Drama, 2008
parijs, frankrijkneo-nazismskinheadstraatbendediefstalpolitiegeweldhiphoppistoolsocially deprived familybreakdancearabischghettomannelijke vriendschapboredomstreet riotswraakracismezwart en witvoorstadgeweldpolitie agentrebellious youthhatewerkloosheidcapturexenophobiahousing projectethnic diversityriot police day in a lifefranticskinheadsparis suburb criticalgun deathconceitedpolice shootingurban violence