

Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 100 minuten
Oorsprong:
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Keith Carradine, Harvey Keitel en Albert Finney
IMDb beoordeling:
7,4 (24.493)
Oorspronkelijke taal: Engels
Releasedatum: 6 oktober 1978
On Demand:
Bekijk via Google Play
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The Duellists
"Fencing is a science. Loving is a passion. Duelling is an obsession."
Straatsburg in 1800 ten tijde van Bonapartes consulaat. Luitenant Gabriel Ferraud verwondde tijdens een duel de neef van de burgemeester. Luitenant Armand d'Hubert krijgt van zijn superieuren de opdracht Ferraud aan te houden. Ferraud weigert echter op die manier 'vernederd' te worden voor zijn vriendin, Madame de Lionne, en er volgt een gewelddadige ruzie tussen de twee mannen die uitloopt op een duel.
Externe links
Acteurs en actrices
D'Hubert
Feraud
Fouche
Colonel
Adele
Gen. Treillard
Dr. Jacquin
Chevalier
Laura
Lacourbe
Video's en trailers
Reviews & comments

Film Pegasus (moderator films)
-
- 29624 berichten
- 5028 stemmen
De debuutfilm (qua langspeelfilm toch) van Ridley Scott. Een regisseur vol missers en toppers. The Duellist is een misser. De verwijzing naar Barry Lyndon is al meermaals gevallen, bij deze nog maar een keer. Hij heeft een gelijkaardige film willen maken, maar mist toch wel de echte uitstraling van de film. Je hebt fotografen en je hebt mensen met een fototoestel... 2 jaar later doet hij echt zijn ding en is hij als regisseur zoveel creatiever met de horrorfilm Alien en de film daarop Blade Runner.
Scott wil in The Duellist zowel een verhaal vertellen als uitblinken met beeld. En mist daardoor in beide gevallen. Het is allemaal nogal afstandelijk en de beelden zijn vrij droog. Geen memorabele film. Jammer, want hier had misschien wel meer ingezeten.

Basto
-
- 9235 berichten
- 6579 stemmen
Mooie film die het voor een groot deel moet hebben van de sfeer en mooie cinematografie. Wat dat betreft heeft de film (of ik) pech dat ik gister een gerestaureerde versie van Polanski’s Tess zag. Een film die op dat terrein toch echt de meerdere is
Kleine 4* voor nu. Een nieuwe restauratie op blu ray of 4k zou welkom zijn.

starbright boy (moderator films)
-
- 20833 berichten
- 4099 stemmen
Totaal onverwacht steekt deze voor mij Blade Runner naar de kroon als beste van Ridley Scott. En vooral venwege zijn onversierde schoonheid en onnavolgbaar gebruik van natuuurlijk licht, zeker zo'n beetje in het midden van de film. Een eenvoudige, intelligente vertelling waarmee allerlei parallellen te trekken zijn zelfs naar het heden aan toe. Weet niet eens meer waarom ik dit ooit een eurootjesbak viste, op papier trejt het me niet eens een film van Scott die zich in het verleden afspeelt daar heb ik ook geen goede herinneringen aan, maar dit was veel fijner dan gehoopt.

Collins
-
- 5471 berichten
- 3310 stemmen
Het is welhaast onvoorstelbaar hoezeer het eergevoel rond 1800 in Frankrijk een grote rol speelt tussen mannen uit de hogere klasse. Als op het scherm de degens weer eens worden gekruist of in de morgenstond twee mannen bloedserieus tegenover elkaar staan met getrokken pistolen, kan ik het niet helpen dat ik in de lach schiet over zoveel onzinnigheid. Ik kan het niet helpen een duel ter wille van de goede eer belachelijk te vinden. Tegelijkertijd besef ik dat het geplaatst in de tijd helemaal niet belachelijk is, maar heel normaal en bijna dagelijkse kost,
Regisseur Ridley Scott maakt met The Duellists naar een roman van Joseph Conrad een film waarin een duel tussen twee legerofficieren centraal staat. Een duel dat door verschillende oorzaken steeds wordt afgebroken, nooit wordt beëindigd en zich met tussenpozen derhalve jarenlang voortsleept. Scott confronteert de kijker niet met een duidelijke reden die de aanleiding is voor de tweestrijd. De betrokken heren weten het niet eens meer. De reden doet er trouwens na al die jaren ook niet meer toe. Voorop staat dat iemand ooit in zijn eer is aangetast en zich wil wreken. De ander heeft geen andere keus dan te riposteren. Steeds als beide heren zich in het gewoel van de Franse revolutie treffen, wordt het duel voortgezet. De situatie is absurd.
Ridley Scott ensceneert met de film niet slechts een ordinair duel tussen twee eerzuchtige mannen. Hij gebruikt de camera om te schilderen. De plaatjes zijn werkelijk prachtig. Scott liet zich inspireren door schilderijen van de landschapschilder John Constable. De fantastische atmosfeer die de beelden in de film brengen zijn ongekend. Intens, overweldigend en ontroerend. Neem bijvoorbeeld de ontmoeting tussen beide protagonisten tijdens de Russische veldtocht van Napoleon in 1812. Het decor is een afschrikwekkend schilderij. Intens ijzig en gruwelijk. Geschilderd met een palet aan kille kleuren. De sfeer is surrealistisch. De beelden zijn adembenemend mooi.
Tegen zoveel beeldend geweld zijn al die duels niet bestand. Die gaan volkomen ten onder in landschappelijke en natuurlijke schoonheid. De onzinnigheid van menselijk handelen en de nietigheid van zijn daden zijn overduidelijk. Eergevoel is een menselijke eigenschap maar betekent in feite niets meer dan verspilde energie.
Steeds weer die duels in prachtige schilderachtige decors. En steeds weer de confrontatie met de onzinnigheid ervan. De vete kan maar op één manier worden opgelost. Strijdend tot de dood erop volgt. Dat gebeurt dan ook. Maar toch. In deze film zijn de levens van de rivalen jaren lang getekend door een onoplosbare en steeds terugkerende kwestie Wat een verspilling. Sommige mensen sterven al tijden hun leven.

FlorisV
-
- 1473 berichten
- 591 stemmen
Maar als je technisch zo'n goede filmer bent als Scott, waarom is hij dan uitsluitend in staat om kille en afstandelijke films te maken? Wat schiet hij tekort op het vlak dat zo belangrijk is bij een film, het gevoel dat je je kijker geeft. Wanneer heb je in een film van Scott ooit eens een bloedmooie liefdesscene gezien? Of een moment met emotioneel geladen diepgang? Hier is het prachtig om van een afstandje naar te kijken en je blijft ook op afstand, maar het verhaal pakt je dus niet. De karakters interesseren je geen fuck. En daar hebben zijn films te vaak last van. Misschien de enige film die hier niet onder valt is Thelma & Louise. Zelfs Alien en Blade Runner hebben hier last van, hoewel het bij die laatste film door de setting en thematiek juist niet erg is (en in beide films wordt het gecompenseerd door tal van andere punten). Black Hawk Down is samen met deze film het beste voorbeeld. Technisch perfect, maar slecht ontwikkelde personages, een leeg verhaal en totaal geen emotionele binding met wat dan ook..
Mis ik bij Kubrick ook. Het zijn technisch perfecte maar afstandelijke filmers. Bij Scott zou je GI Jane en Gladiator kunnen noemen als films waarbij je vanwege het onrecht toch echt wel voor de protagonist voelt maar dat is vooral door het verhaal, niet perse de kunst van de filmer, Scott is eerder wars van sentiment. Bij Blade Runner is het vooral de muziek die enorme bezieling geeft.
Scott is ook een werkpaard die vooral niet wil stoppen. The Last Duel vond ik onder zijn nivo, het was gewoon 3x hetzelfde verhaal achter elkaar. Het gevoel en de beleving van de karakters waren anders, maar dat kan hij dus niet overbrengen.
De vraag is dan, welke regisseur kan dit heel goed? Spielberg wordt al snel te sentimenteel gevonden. Ik vind dat Terry Zwigoff bijvoorbeeld goed in staat is sympathie te kweken voor zijn antihelden, maar die blijven ook stripachtig. John Hughes? Tsja, in de tienerwereld gaat de volumeknop van emoties flink omhoog.

Basto
-
- 9235 berichten
- 6579 stemmen
Mis ik bij Kubrick ook.
De vraag is dan, welke regisseur kan dit heel goed? .
PTA is daar natuurlijk een grootmeester in. Zijn personages zijn altijd warm en bijzonder levendig. Denk daarnaast aan de Safdie broertjes, Andrea Arnold of
Vroeger had je Altman en John Cassevettes.
Maar overigens hou ik juist ook wel van het afstandelijke van Kubrick en Scott.

mister blonde
-
- 12170 berichten
- 5069 stemmen
Zijn er genoeg hoor. Bergman, Ozu, Tarr, Kurosawa Tarkovsky of Bresson. Interessant punt mbt Kubrick, dit is immers wat hem immer verweten wordt. Maar ik vind dat ie in genoeg films hart en ziel er in brengt. Barry Lyndon is een goed voorbeeld, omdat die hele film vergelijkbaar is. Het hoofdpersonage in die film is toch oneindig veel beter uitgewerkt in elke seconde dan hier het geval is? Ja het is nog steeds een ironisch portret, maar de tragiek zit er in. Dat mis ik hier.
Maar over Kubrick verder; De slotscène in Paths of Glory, het filosofische eind in 2001 of zelfs de tragiek van de anti held in A Clockwork Orange, vind ik onomstotelijk bewijs van een filmmaker die geeft om zijn personages en de wereld waarin ze zich begeven. Dat heb ik bij Scott alleen bij Thelma en Louise gezien (en dan ook nog eens veel minder sterk) en qua thematiek Blade Runner, maar dan kan ik er nog wel 8 Kubricks bijhalen.

FlorisV
-
- 1473 berichten
- 591 stemmen
Zijn er genoeg hoor. Bergman, Ozu, Tarr, Kurosawa Tarkovsky of Bresson. Interessant punt mbt Kubrick, dit is immers wat hem immer verweten wordt. Maar ik vind dat ie in genoeg films hart en ziel er in brengt. Barry Lyndon is een goed voorbeeld, omdat die hele film vergelijkbaar is. Het hoofdpersonage in die film is toch oneindig veel beter uitgewerkt in elke seconde dan hier het geval is? Ja het is nog steeds een ironisch portret, maar de tragiek zit er in. Dat mis ik hier.
Maar over Kubrick verder; De slotscène in Paths of Glory, het filosofische eind in 2001 of zelfs de tragiek van de anti held in A Clockwork Orange, vind ik onomstotelijk bewijs van een filmmaker die geeft om zijn personages en de wereld waarin ze zich begeven. Dat heb ik bij Scott alleen bij Thelma en Louise gezien (en dan ook nog eens veel minder sterk) en qua thematiek Blade Runner, maar dan kan ik er nog wel 8 Kubricks bijhalen.
Het moeilijke blijft dat je in wezen niet zozeer het regiewerk beoordeelt als wel het script.
Kubrick had erg veel moeite om een echtpaar geloofwaardig te maken in Eyes Wide Shut, werd er zelf zowat gek van. Ook geen mensenmens denk ik. Hoe dan ook ik zie zowel bij hem en Scott een zekere klinische, afstandelijke stijl. Barry Lyndon heeft misschien ook daarom nog een (erg betrokken klinkende) voice over, naast muziek, die emotie moeten toevoegen.
Wat jij ziet bij die "warmere" Kubricks zie ik dus trouwens wel bij Gladiator of GI Jane. Maar zoals gezegd dit soort dingen zitten iig deels ook in een script.

mister blonde
-
- 12170 berichten
- 5069 stemmen
Het blijft allemaal subjectief natuurlijk. Gladiator vind ik een sentimentelere versie van Spartacus. Toevallig van Kubrick. Die zag dat als een zwart schaap uit zijn oeuvre, omdat ie zijn identiteit er niet in kwijt kon. Was in feite een hired hand. Ik zie bij Gladiator ook niet zo in wat Scott hier nu in legt dat van hem is, anders dan dat het technisch weer een ijzersterke film is.
En over het script. Tja, dat kun je van alles zeggen. Camerawerk, visuals, acteerwerk. Het gaat er om hoe de regisseur dat naar het beeld vertaalt. Wat is regie anders?

Het laatste nieuws

'Gladiator 2' heeft eindelijk officiële releasedatum, Armie Hammer deed zelfmoordpoging na beschuldigingen | MovieMeter Recap

Taylor Lautner onthult dat fanatieke Twilight-fans impact hadden op zijn vriendschap met Robert Pattinson

MovieMeter Podcast #25: 'The Fabelmans' & Top 5 Steven Spielberg-films

Armie Hammer onthult dat hij een zelfmoordpoging deed na beschuldigingen van wangedrag
Bekijk ook

Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Drama / Oorlog, 2005
226 reacties

Miller's Crossing
Misdaad / Drama, 1990
294 reacties

Coup de Torchon
Komedie / Misdaad, 1981
11 reacties

Little Big Man
Western / Drama, 1970
48 reacties

Thelma & Louise
Roadmovie / Drama, 1991
217 reacties

Giù la Testa
Western / Actie, 1971
260 reacties
Gerelateerde tags
cossackfencingworld war ii russian front napoleonic warsgebaseerd op een kort verhaalpistol duelsword duel19e eeuwwaterloostrasbourg
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.