• 9.378.495 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.340.185)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Mathilda's Brother

Bodyguard Chief

Remi schreef:

Bij bol.com zeker?

Want dat heb ik geprobeert, maar na 6 weken stond er: "Niet Leverbaar"...

Jep

serieus kreeg je well je geld terug

zou well behoorlijk vervelend zijn ken deze verder nergens vinden

avatar van Wouter

Waarom zeggen Amerikaanse dvd's 133 minuten te zijn en uncut? Klopt er iets niet?

Roseicollis schreef:

ken deze verder nergens vinden

Boudisque in Amsterdam of Nijmegen al geprobeerd?

psycholamp schreef:

Boudisque in Amsterdam of Nijmegen al geprobeerd?

nee waar ligt dar dan percies in Adam

of is het een Webwinkel

nee waar ligt dar dan percies in Adam

of is het een Webwinkel

Er is er ook nog één in Utrecht. Hier staan de adressen, maar volgens mij kun je ook online bestellen.

avatar van Remi

Remi

Jep

serieus kreeg je well je geld terug

zou well behoorlijk vervelend zijn ken deze verder nergens vinden

Je krijgt eerst de dvd, dan betaal je. Maar ik heb nog niks betaald .

Remi schreef:

Je krijgt eerst de dvd, dan betaal je. Maar ik heb nog niks betaald .

hmmm

heb je hem ondertussen wel ergens anders kunnen vinden of niet

is dit hem

Leon Ws R2 (Uk Import )

is dit hem

Leon Ws R2 (Uk Import )

Waarschijnlijk wel. Ik heb 'm ook als regio 2 Engelse import dvd. Geen ondertiteling, dus.

das behoorlijk vervelend

avatar van Remi

Remi

hmmm

heb je hem ondertussen wel ergens anders kunnen vinden of niet

Nog niet, maar ik vind het wel leuk om veel moeite te doen voor een dvd .

avatar van rvh76

rvh76

Laatst deze film herzien. Mooie film zonder twijfel, maar vindt hem wel overgewaardeerd. Er staan veel film lager in de top 250 die er boven hadden moeten staan naar mijn mening..

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Volkomen gelijk en mee eens.. wat een brokkepap. Weg met deze film.

avatar van haagje2002

haagje2002

Een zeer aandoenelijk verhaal. Goed geacteerd en verassend in elkaar gezet. Zeker een aanrader om te kijken 2.5

avatar van Wouter

Waarom geef je de film een onvoldoende eigenlijk?

avatar van Stephan

Stephan

Wat grappig dat jij hem daarop wijst Wouter....

Ik heb je berichten trouwens nog even nagekeken en vroeg me af waarom je deze film nou toch zo'n zware onvoldoende geeft. Heeft het écht alleen maar met het (in jouw ogen overdreven) spel van Oldman te maken? Of heb je iets tegen de stijl van Besson? Misschien iets dat moeilijk te benoemen is?

Persoonlijk vind ik de stijl van de film erg verfrissend, de humor erg grappig, de actie goed verfilmd en het verhaal ontroerend. Maar met name het spel, hoewel 'vet aangezet', op alle punten geloofwaardig.

Leg het eens duidelijk uit... ben oprecht benieuwd.

Stephan schreef:

Leg het eens duidelijk uit... ben oprecht benieuwd.

Ik moet bekennen dat de film niet goed meer in mijn geheugen zit. Zou kunnen dat de 1,5 ster wat laag is. Weet dat ik het destijds een kitscherig ding vond. Ben sowieso meestal geen liefhebber van Besson, inderdaad. Maar, zoals gezegd, kan ik me er weinig van herinneren. Herinner me vooral een ontzettend aanstellerige Oldman en dat ik de closen heel vervelend vond.

Misschien wordt het tijd de langere cut eens te zien.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik vond dit een van de beste films met Jean Reno. Goed geacteerd en mooi verhaal. Wellicht ietwat voorspelbaar, maar het is wel goed overtuigend gebracht. Van mij blijft het gemiddelde hetzelfde; 4 sterren.

avatar van Stephan

Stephan

Wouter schreef:

Misschien wordt het tijd de langere cut eens te zien.

Wat me bij die versie het meest is bijgebleven is de scene in het restaurant , waar Portman het 'een beetje verliest'. M.a.w. ze draait een beetje door en dat was verdomde spannend...

Geef de film nog een kans!

avatar van djelle

djelle

Mja, maar ik vrees dat die tweede kans -noch de langere cut- veel zal uitmaken. Wouter houdt niet zo van kitcherige films/scenes/filmstijl, was me ook al duidelijk geworden tijdens een discussie bij the Wild Bunch. Herziening zal daar niet veel aan veranderen.

Wat ik me dan wel afvraag: waarom heb je daar eigenlijk iets tegen wouter?

djelle schreef:

Mja, maar ik vrees dat die tweede kans -noch de langere cut- veel zal uitmaken?

We zijn 15 jaar verder. Dat wil nog wel eens schelen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Had de film een maand geleden besteld. Krijg ik na een dikke maand wachten nog eens te horen dat Leon niet meer leverbaar is! Echt nergens verkrijgbaar geloof ik! Als iemand een tip heeft, hoor ik het graag....

avatar van outofspace

outofspace

Ik heb hem nog op Videoband! (hoe ouderwets he) en momenteel een grote Filmposter ervan op mn kamer hangen!

SUPER-film!!! Geweldig acteerwerk van Jean Reno, een jonge Natalie Portman en een gestoorde en corrupte COP Gary Oldman!!! (die je niet moet verwarren met Edward Norton)

Verhaal zit goed in elkaar...kent humor...romantiek...misdaad....maar bovenal actie!

5 sterren: no doubt!

avatar van Luwe

Luwe

Net weer eens gekeken en zeker een prachtfilm Toprol van Jean Reno en eigenlijk ook Portman en Oldman.

het is een aardige film maar geen film voor in de top 250 vind ik.

naar mij mening is deze erg overgewaardeerd.

avatar van FillumGek

FillumGek

Eindelijk eens gezien en is mer zeker goed bevallen. Het plot sprak me meteen aan en was geboeid vanaf het begin. Beetje voorspelbaar verhaal maar de acteerprestaties van Reno, Oldman en zeker ook Portman maakten het een waar genot om te kijken.

avatar van K@i

K@i

Leland Palmer schreef:

hier percies het zelfde grapje

probeer Fame Adam

is alleen niet met onder titeling

avatar van The Oceanic Six

Verrassende film, vond hem leuk. Leon is als huurmoordenaar echt cool. Leuk om te zien dat Mathilda de enige in zijn leven is waar ie om geeft.
Het einde van de film was helemaal stoer. Leon en Mathilda werden omsingeld in een flat door een paar honderd soldaten. Leon liet Mathilda ontsnappen via een luik en deed zelf alsof ie een ME-er was na de inval door na granaatexplosie de spullen aan te trekken van zon persoon. Daardoor leek ie te ontsnappen, maar net voor ie buiten was werd ie neergeschoten door de man die hem zocht. Dat was ook de moordenaar van Mathilda's broertje. Leon liet een granaat vallen en blies hen beiden op. Best mooi...
De film is een aanrader eens te zien.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Lang getwijfeld over het cijfer, toch maar naar boven afgerond: 4.00
Ik had eerlijk waar nog nooit van de film Leon gehoord (en ook niet van de alternatieve titels), en toen ik hem op Moviemeter tegenkwam en er al ruim 2000 keer op deze film gestemd is en zelfs in de top 250 staat, moest ik er maar eens aan geloven om deze te zien. En inderdaad, het is een zeer sterke film, die zich een beetje onttrekt aan de standaard hollywood meuk. De film word erg special in beeld gebracht door Besson, en legt hij een heel eigen stijl in deze film.

Het verhaal is knap gevonden, en erg goed uitgewerkt. Toch kon het verhaal me op bepaalde momenten niet heel erg boeien. Er zat te weinig vaart in het verhaal, en vooral het spelletje dat Mathilda en Leon spelen met die verkleedpartij vond ik totaal niet in het karakter van deze film passen. De een vind het leuk, de ander niet, ik hoor bij die laatste groep. Deze scene had ik liever geknipt gezien, maar so be it. Er zitten een aantal erg leuke plotwendingen in het verhaal, maar zoals ik al zei, het verhaal wist me op de een of andere reden niet altijd even goed te boeien. Tevens vroeg ik mij steeds af wat hij, en later Mathilda, nou toch steeds met die plant liepen te slepen, dat is me geen moment duidelijk geworden (of heb ik iets gemist?).

Het acteren is het grootste pluspunt van deze film. Reno speelt zeer sterk als Leon, en verliest hij zijn personage geen moment. In een scene met Mathilda vond ik hem er wat ongeinterresseerd bijzitten, net alsof hij er geen zin in had met dat "kind" te acteren, maar ik hou het er maar op dat deze scene bij het verhaal hoorde. Mathilda (Portman) speelt bijzonder sterk voor haar nog jonge leeftijd, en is er op een of andere manier toch wel een klik tussen haar en Reno. Niet de volle mep voor het acteren, dat is te danken aan Oldman. Ik vond hem maar zo-zo, het was allemaal erg gemaakt. Vooral op het moment dat hij zijn mensen bijeen roept en tegen zijn partner zegt/schreeuwt dat hij iedereen (everyone) in moet schakelen. En zo waren er nog een paar matige scenes van Oldman. Ik vond hem in ieder geval niet zo goed in zijn rol passen in deze film. De bijrollen zijn over het algemeen aardig, maar nergens echt spectaculair sterk.

De film is zowaar best realistisch, en dat heb ik toch een tijdje niet meer gezien, een actie/misdaad prent die realistisch over weet te komen. Nergens slaat de film door, en blijft Besson erg down to earth met zijn verhaal. Ook de actiescenes zijn erg goed, al vond ik de ontsnapping van Leon doormiddel van het aantrekken van een pak van zo'n agentje een klein beetje goedkoop aan doen, maar het is best leuk gevonden natuurlijk door de schrijvers (al heb ik het wel al eens vaker gezien in films). De schietscenes zijn over het algemeen ook vrij realistisch, ik vond het alleen jammer dat Leon Mathilda wel laat oefenen met het snipergeweer, maar speelt Mathilda vervolgens nergens een cruciale rol als het gaat om het omleggen van iemand.

Op het gebied van special effects was er weinig te bespeuren, alleen de scene waarbij de vrouw in bad zit, en zij doormiddel van een shotgun met lood word volgepompt, is noemenswaardig. Filmtechnisch is de film wel vrij bijzonder, er zijn een paar technieken door Besson gebruikt die je niet zo heel erg snel ziet in andere films, en daardoor kon ik het wel waarderen. Leon is een zeer aardige film, die op vrijwel alle fronten erg verrassend is. Reno en Portman stuwen de film hoogstpersoonlijk naar een hoger niveau, en zijn enkele leuke plotwendingen erg leuk om te aanschouwen. De film kent ook zeker zijn mindere kanten, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb heel lang getwijfeld tussen een 3.50 en een 4.00, maar het feit dat deze film toch wel erg hoog staat en Leon bij mij op bepaalde momenten erg verfrissend overkwam, hebben mij doen besluiten toch maar af te ronden naar boven: 4.00

avatar van djelle

djelle

Weertenaar schreef:
Er zat te weinig vaart in het verhaal
Je noemt het een actie/misdaad, maar eigenlijk houdt deze prent een beetje het midden tussen dat, en een lichtvoetig maar aangrijpende speelfilm.

Dat (vluchtige) moment was gewoon om even de evolutie van de relatie tussen die 2 te duiden. Overigens ook een mooi beeld van hoe Leon 'openbloeid' tijdens haar verblijf. De immer serieuze, ietwat verbitterde huurmoordenaar krijgt precies weer een beetje reden tot bestaan. En dat is nu net ondermeer het mooie aan deze film.

Volgens mij was dat eerder iets symbolisch. Ondermeer voor bovenstaande uitleg.

Hij roept dat hevig, geprikkeld, psychotisch. Perfect binnen zijn rol.

maar het feit dat deze film toch wel erg hoog staat
Dat mag je mening niet beïnvloeden natuurlijk...

Overigens schrijf je vaak nogal serieuze lappen tekst Weertenaar. Geen kritiek hoor, ik lees ze graag (chapeau ) en ik kan een uitgebreide onderbouwing steeds waarderen, maar ik vraag me af of het soms niet een tikje beknopter kan (zodat het wat toegangkelijker wordt voor iedereen).