Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.340.270)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Sister
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
nikita_6
Prachtige film. Een meesterwerk waarin Jean Reno laat zien hoe geniaal zijn prestatie kan zijn. Sinterklaas, ik heb de film in het buitenland gekocht voor 1 euro. Origineel. Maar mocht je in Utrecht komen, hier heb ik hem ook zien liggen.
tevelenco
Mooie film met een goed maar wel erg onwaarschijnlijk verhaal.
De film begint hard maar neemt daarna ruim de tijd om de speciale band tussen Leon en Mathilde in beeld te brengen.
Zodat je erg betrokken raakt bij de personages.
En ook het eind van de film vond ik verrassend goed, hard en aangrijpend.
Kortom prima film ! !
HeatWave
Inderdaad een prima film, helemaal met tevelenco eens.
Vreemd dat ik deze film eigenlijk over het hoofd heb gezien en nog geen stem heb uitgebracht. Ik heb 'm toch al meerdere keren gezien en is zeker de moeite waard om 'm een goede beoordeling te geven.
Dat ga ik dus alsnog doen.
Tweek
Léon met Nederlandse ondertiteling is te bestellen via http://www.mediadis.com/video/detail.asp?id=115110
Fikret8
en via Freerecordshop.be
film88888
heel sterke drama actie film, een super goede film met een heel goede jean reno gary oldman was weer heeel goed zoals altijd kijk naar true romance en bram stokers dracula. een piep jonge portman, die het wel goed doet een hele mooie film. een 5 voor deze mooie film
silhoupin
Dit is prachtig.
Besson heeft met dit werk een meesterwerk gecreërdt.
Léon zal altijd in mijn geheugen gegrift zitten. Ik reken hem zelfs bij de beste films die ik ooit gezien heb.
Ten eerste de acteerprestaties alleen al, Portman vooral, hoe een jong meisje van twaalf zo een krachtige rol kan neerzetten, ongelooflijk.
Jean Reno is gewoonweg perfect om maar te zwijgen van Gary Oldman.
Maar toch vooral Natalie Portman liet een sterke indruk op me na.
De acteurs maken de film voor een deel ook zeer goed.
Ten tweede is het camerawerk meesterlijk, doorheen de hele film zien we PRACHTIGE shots.
De eerste en de laatste scene zijn vooral zeer mooi gefilmd en gemonteerd. We zien dat Luc Besson een meester in het filmen is, deze film is meer dan duidelijk het bewijs. En niet alleen qua filmen is hij een meester, hij is gewoon een zeer goede regisseur als je deze film ziet.
Ook is er dat mooie en soms zelfs melige sfeertje over de film wat ook zeer goed is.
De film is hier en daar zelfs sprookjesachtig.
Hoe mooi wordt de liefde tussen een jong meisje en een oude man naar voor gebracht, zeer zeer origineel.
De film laat en ik zeg het nog maar eens een zeer grote en positieve impact op me na. Ik heb hem zelfs drie keer gezien op korte tijd en toch blijf ik hem even goed vinden. Het is al even geleden dat ik nog zo een speciale en prachtige film zag.
Het ontroerende drama, de prachtig in beeld gebrachte actiescenes, acteerprestaties om U tegen te zeggen en dan het camerawerk waar geen woorden voor zijn...
'Léon' een meesterwerk van Luc Besson.
Een goeie film die erg ontspannend en entertainend is, maar...ik zie het meesterwerk er niet in, dat iedereen er blijkbaar wel inziet, vermits hij zo hoog in de top staat.
Nu ja, ik ben misschien wel met iets te hoge verwachtgingen begonnen aan deze film.
Zoveel meer had ik er niet van verwacht, maar zijn quotering in de top deed me toch op meer hopen.
Het had een erg sterke film kunnen worden, maar hij werd gewoon sterk. Visueel vond ik film best wel goed, hoewel het camerawerk niet echt verbluffend was, maar het was meer dan goed. Er zaten ook enkel erg goeie shots in, het is een speciale stijl, die me wel beviel, maar die ik ook niet de hemel in ga prijzen.
Er zaten ook een paar erg goeie scene's in de film.
De beginscene bvoorbeeld en de scene op het einde.
Luc Besson weet hoe hij moet regisseren, niet alleen in het camerawerk maar ook in de acteerprestaties kwam dat wel degelijk naar voor (Nathalie Portman was fantastisch, Jean Reno zoals nog nooit gezien en Gary Oldman speelde een erg geoei slechterik, hoewel het misschien nog iet overtuigender had gemogen.)
Nu : het verhaal.
Het verhaal vond ik persoonlijk heel erg goed en dramatisch, het was zelfs erg goed, maar...Ik denk, ik heb zo een beetje het gevoel dat er teveel bij de montage is gesneuveld, of het script was gewoon te kort. Maar naar mijjn gevoel had er nog veel meer in de film mogen zitten.
Het erg geoei verhaal werd te snel verteld, het is net alsof er verschillende dingen zijn weggelaten, die volgens mij toch essentieel waren.
Hierdoor kon ik me nooit echt identificeren met het hoofdpersonage, ik kon niet met hem meeleven, en dat komt dus denk ik door het verhaal dat door montage, of script veel te haastig verteld word en essentiele dingen over het hoofd ziet.
En mijn mening is dat het verhaal en het scenario van een film toch voor een erg groot deel bepalen of de film wel goed is.
Daarom maar 3.5 sterren.
Ook ontbrak het element dat je aandacht trekt in een film, iets waardoor je de film gewoon geen slecht cijfer kan geven, de x-factor zal ik maar zeggen.
3.5 sterren.
bananenneus
Steengoede film, de 2 karakters hebben chemie........ze zijn voor elkaar geboren om zo'n stukje talent neer te zetten. Deze gaat bij mij in de top 10.
Anarchist
FANTASTIC
finally a movie with some BALLS
never saw a female role so charming as portman here, no matter if she's only twelve and reno is amazing too
excuse me for typing in english but jake is too drunk and lazy to type in german
Dustyfan
in german
I'm sorry, it's Dutch we type (and speak)
Stephan
I'm sorry, it's Dutch we type (and speak)
Hij zei dat hij dronken was Dusty...
Myrtale
Deze avond heb ik hem nog eens, voor de zoveelste keer, bekeken en ik heb de indruk dat ik er steeds meer van geniet. Wat een fantastische film! De rollen worden uitstekend neergezet, en vooral van de 'badboy' Stansfield (gespeeld door Gary Oldman) was ik helemaal weg.
Schitterend. 4.5*
basketballerke
Een erg goede film vooral door het uitstekende acteren van Reno en Portman, die in de loop van de film een te hechte band krijgen. Het einde is erg mooi maar vooral aangrijpend.
buffeltje1
Onderhoudende film. Maar wel naar het einde toe steeds onwaarschijnlijker waardoor mijn waardering wat minder werd.
Kelles
Van alle films die ik ooit gezien heb blijft dit toch mijn favoriet. Geweldig gewoon
TheRisingSun
Had van "Léon" al eens het eerste uur gezien, wat me goed beviel. Desondanks destijds toch in slaap gevallen, waarna ik hem maar op dvd heb besteld.
Nu dus in zijn geheel gezien en ik moet zeggen: 'Wat een geweldige film!'
Alles zit erin: actie, humor en een lichte vorm van romantiek tussen de twee. Maar vooral de relatie- ontwikkeling tussen de twee was mooi om te zien. 't Ging niet te ver, maar wel zover dat de twee binnen een korte tijd een innige band kregen. Daardoor kreeg het einde ook meer impact.
Reno en Oldman zetten twee schitterende rollen neer, maar wat Portman hier laat zien in haar eerste grote rol is werkelijk magnifiek sterk.
Kan niet anders dan deze prachtige film het volle aantal sterren te geven.
Kleefpasta
Nu dus in zijn geheel gezien en ik moet zeggen: 'Wat een geweldige film!'
Kan niet anders dan deze prachtige film het volle aantal sterren te geven.
Ik ben het volledig met je eens. De twee acteren heel naturel. Gewoon klasse...
seth gecko
echt een klein meesterwerke dit.
enerzijds werkt de film als actiethriller, maar het is toch vooral als vreemd liefdesverhaal dat de film zich weet te ontplooien je bij de keel weet te grijpen. de band tussen Mathilda in al haar onschuld die matuurder dan haar 12 blijkt te zijn en de koele huurmoordenaar die iets kinderlijks blijkt te hebben zorgen voor eigenlijk een bijna op het randje balancerend beauty and the beast achtig verhaal dat sterke emoties overbrengt. de director's cut is de te preferen versie. in de theatrical werden een aantal scenes geknipt wegens te shocking...maar deze voegen net meer hart toe aan de film. 4*****
Tun-89
Prima film.
het begint heel sterk en blijft wel de hele tijd boeien.
het is ook mooi om te zien hoe de band tussen
Leon en Mathilde groeit.
De acteer prestaties waren zeer goed, vooral
Natalie Portman, zo jong en toch zo'n
sterke rol neerzetten.
Gary Oldman speelde zijn rol zeker weet erg goed.
echt een aanrader.
krijgt 4 sterren
Wendelina
Mooie en leuke film. Op een gegeven moment weet je niet meer wie de touwtjes in handen heeft, Leon of Mathilda.
Vond het erg leuk om te zien hoe dat tussen hun ging.
Matthis
Het nummer aan het eind van de film is van Sting dacht ik, hoe heet dat ook al weer?
Stephan
Shape Of My Heart

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption