• 9.377.366 stemmen

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank

Releasedatum: 31 oktober 2002

Plot Insomnia

"A tough cop. A brilliant killer. An unspeakable crime."

Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout.

avatar van Mattie

Mattie

Waarom wordt er trouwens gelijk gesproken over insomnia als hij een tijd niet kan slapen door het licht? Volgens mij kun je daar pas over spreken wanneer weken/maanden aan de gang is.

Als je goed had opgelet, had je gezien dat het probleem inderdaad al veel langer speelde. In het Vliegtuig op weg naar Alaska zat hij er al niet al te florisant bij. In Alasaka komt zijn slapeloosheidsprobleem alleen meer tot uiting

avatar van Hemdale

Hemdale

wel een leuke remake maar ik had toch liever het origineel...

avatar van IQ160

IQ160

Een fijne 'sommersby' film. Gaat Dormer nu dood aan het einde van de film of niet? Ik vind van niet, en dat hij gewoon in slaap valt, na z'n geweten gezuiverd te hebben, veel dramatischer naar mijn smaak. Daarom weet je halverwege de film eigenlijk al dat hij toch ergens schuldig aan is wat betreft de zaak met Internal Affairs, omdat hij voordat hij naar Alaska afreisde al last had van Insomnia. Finch had nl. hetzelfde tgv zijn geweten, zoals hijzelf vermeldt. Als iemand vindt dat hij toch sterft, is dat naar mijn mening net zo geldig, ik denk dat de film ruimte laat voor beide meningen. Of vindt iemand dat dit toch beslist kan worden?

avatar van Goodfella

Goodfella

Best aardige misdaadfilm met een paar leuke extraatjes die ervoor zorgen dat 'ie iets boven de middenmoot uitstijgt. Ik hou 't maar op een hele ruime 3.. of hoewel.. een 3,5 dan maar

avatar van gotti

Na het fantastische Memento en ook erg sterke Following kon deze film eingelijk alleen maar tegenvallen. Maar dit viel eingelijk best wel mee. Het verhaaltje, wat hier en daar niet altijd even boeiend blijft, is best wel vermakelijk, de cast presteerd boven gemiddelde (Williams is de laatste tijd goed op dreef ), het camerawerk was ook uitstekend en ook de muziek in de film was erg mooi. Een dikke voldoende; 3,5* dus.

avatar van Padd0

Padd0

Een matige film. Al pacino vond ik niet zo echt overtuigend acteren. Robin williams was daarintegen weer aardig op dreef hoewel niet zo goed als in one hour photo.

Verhaal vond ik ook niet echt interresant. De film kon me gewoon niet meer boeien op een gegeven moment.

Als je alle punten bij elkaar optelt kom ik uit op een krappe 3* en dan hebben ze nog geluk gehad.

avatar van Peter

Peter

Lekker spannend maar geen topper. Kijkt lekker weg. 3,5 sterren.

avatar van josje

josje

was wel lachen deze film

wel jammer dat robin williams maar een relatief kleine rol had in deze film, hij kreeg natuurlijk maar half geld.

ik heb daarna the unsaid gekeken deze film scoort wel een puntje hoger dan insomnia

ik geef insomnia 3 sterren

avatar van Ericinho

Ericinho

film die vooral onderschat wordt vanwege Nolan's debuutfilm Memento. Iedereen verwacht nu een Memento2 van hem, maar juist dapper van hem om dat verwachtingspatroon niet te gaan uitmelken, maar wederom zijn eigen richting uit te gaan.

De film zelf is fraai geschoten, onderhoudend, het acteerwerk van Swank is erg sterk, Pacino is 'gewoon' erg goed (de man blijft goede rollen kiezen, in tegenstelling tot bijv. De Niro) en Williams heeft inmiddels een aantal rollen op zijn naam staan waar menig 'hoger aangeschreven' acteur zich niet voor zou schamen. Maar ja, dan had ie ook maar niet in Bicentenial man en Patch Adams moeten spelen

Ontroerend mooie score trouwens. Bij vlagen is de film wat te traag, en ik had bij het kijken het idee dat er af en toe wat teveel gesneden is, maar niettemin 4,5*

Ericinho schreef:

Nou ja, 'eigen richting' ?! Dat vind ik teveel gezegd voor een remake.

avatar van pjotr

pjotr

Ericinho schreef:

...vanwege Nolan's debuutfilm Memento...

Ahum......Following.......

avatar van Yak

Yak

pjotr schreef:

Ahum......Following.......

Die nog een stukkie beter was dan Memento, trouwens.

Ericinho schreef:

Williams heeft inmiddels een aantal rollen op zijn naam staan waar menig 'hoger aangeschreven' acteur zich niet voor zou schamen. Maar ja, dan had ie ook maar niet in Bicentennial Man en Patch Adams moeten spelen

Alsof Robin zich daarvoor moet schamen! Dat doet ie dus absoluut niet en dat heeft ie in ZEER duidelijke taal gezegd. Met ZEER duidelijk, bedoel ik dan ook wel heel erg duidelijk Had nooit gedacht dat Robin zo boos kon worden vanwege sommige kritiek

Rob vertelde tijdens z'n Live Tour vorig jaar dat ie schoone genoeg had van alle jouranlisten en ze konden allemaal de schijt krijgen. Helaas heeft ie die "act" heeft vervangen door iets anders bij z'n Live on Broadway show, want oh boy, hij was echt furieus!

avatar van bobdebouwer

bobdebouwer

Aardige film maar niet meer dan dat. Jammer dat de inspecteur weer precies de juiste hints geeft bij het oplossen van de moordzaak ("lees het boek goed door...misschien staat er wel een aanwijzing in" . Meerdere van dit soort zaken in zo'n film geven mij toh een gevoel van teleurstelling na een verwachting als Memento, waar geen minuut voorspelbaar was...
dus 3 punten maximaal.

avatar van jedymaster

jedymaster

lijkt een clichethriller maar door verhaallijn wordt ie iets beter dan de doorsnee thriller

avatar van JLO/50CenT FaN

JLO/50CenT FaN

De naam van de film is niet echt gepast ik viel juist van de film in slaap maarja vond het gewoon geen goeie film robin williams die je maar even zag waar ze zulke goeie woorden over hadden dat zijn acteerwerk zo goed was en dan zie je hem maar een half uurtje ofzo ja dan kan je niet echt super goed oordelen en ik vind dit soort rollen toch niet echt goed bij hem passen hij doet het niet super slecht maar vind hem in comedies beter!! Maarja zijn de meningen natuurlijk over verdeeld de film krijgt 2 sterren!

JLO/50CenT FaN schreef:

Weet je zelf nog wat je geschreven hebt, of moet ik het ff uitleggen?!

De titel van de film KAN niet gepaster en oordelen of Robin in een half uur laat zien of ie het kan of niet maakt niets uit. Er is gewoon bekend dat Robin ALLES kan en hoeft zich dus niet te bewijzen. PUNT.

Kijk One Hour Photo als je na Insomnia nog niet gelooft dat ie het kan!

avatar van as

as

Hoezo niet gepast? De hele film door lijdt Pacino aan slapeloosheid. De titel dekt direct de lading. Is het nou zo moeilijk?

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Insomnia is gewoon de beste titel voor deze sfeervolle titel

avatar van Jordy

Jordy

as schreef:

Hoezo niet gepast?

duh... misschien was het een grapje?

avatar van Jordy

as

[quote]Jordy schreef:

avatar van Zavo

Zavo

Wat die titel betreft, het is wel zo dat ze te weinig hebben gedaan met de 'slapeloosheid' in de film. Je ziet wel dat hij niet kan slapen, maar voor het plot speelt het niet echt een rol. Als het er niet in had gezeten had je bijna dezelfde film gehad.

avatar van JLO/50CenT FaN

JLO/50CenT FaN

Si was ook als grapje bedoeld. Je snapt het Jordy!

avatar van frenzy

frenzy

net gekeken en ik moet zeggen WOW!..goeie film! ik had verwacht dat dit zo'n slechte holywoodthriller was, een poging van nolan enom voor het grote geld te gaan. maar deze film vond ik toch echt goed en spannend, misschien ook wel omdat ik er eigenlijk niets van verwacht had van deze film. het is niet zo'n meesterwerk als memento, maar toch heeft ook deze film meerdere laagjes (welliswaar niet zo gecompliceerd als memento, maar toch). ook mooi om te zien hoe nolan die slapeloosheid en gebrek aan concentratie in zijn film brengt. ik vind wel dat trouwens wel dat velen van jullie deze film een beetje onderwaarderen...ik was namelijk wel onder de indruk van deze film...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Goede film. Prima/uitstekend acteerwerk van Pacino. Ik was wat minder overtuigd van Williams die bij mij toch wat ongeloofwaardig overkwam in deze rol. Zal wel aan mij liggen dat ik steeds mr. Flubber of Mr(s). Doubtfire in die man zie. Verhaal vond ik, ondanks dat het soms niet even spannend was, wel degelijk sterk. 4 sterren.

avatar van frenzy

frenzy

4 sterren, ben ik het wel mee eens agony , maar ik vond williams juist best wel overtuigend. ik vind hem juist echt wel een grote acteur, vooral in one hour foto vond ik em geweldig

frenzy schreef:

avatar van gandalf

gandalf

haha, na het lezen van de reacties bij deze film hoef ik linda niet teleur te stellen. Ik vond dat Robin zijn personage erg goed speelde. Een mooie scene vond ik
dat hij een verhoor kreeg bij de politie terwijl pacino wist dat hij de moordenaar was . Je valt zeker niet in slaap bij deze film.

avatar van lorelei

lorelei

goeie film. Beetje apart. Doordat je al weet wie de moordenaar is weet je niet wat je op het einde moet verwachten.