• 9.374.662 stemmen

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank

Releasedatum: 31 oktober 2002

Plot Insomnia

"A tough cop. A brilliant killer. An unspeakable crime."

Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout.

avatar van gotti

Ja Doc, ik zeg het je maar alvast. Zeg niets slecht over films met Robin Willieams als Lindastuurman in de buurt is!

avatar van NERD

NERD

Niet slecht, maar saaaaaaaai

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Gaat het licht aan in de bios, na het zien van deze film, het eerste wat ik achter me hoor: "ik vond dit dus GEEEN goede film!"

(Ik kreeg echt zin om te meppen, GRRR)

Steengoede film vond ik namelijk persoonlijk. Ik vond vooral de sfeer (en de setting Alaska is echt meesterlijk) die Nolan weet te scheppen en de waanbeelden/flitsen erg gaaf. Verder goed acteerwerk van Pacino en degelijk werk van Williams...

Ik snap niet hoe veel van jullie dit een "standaard thriller" kunnen noemen, dan heb je mijns inziens toch wat gemist. Want ik moet zeggen dat ik niet dagelijks thrillers zie waarin de hoofdpersoon zo wordt uitgediept. Er is meer aandacht voor hem en zijn problemen, dan voor de feitelijke moordzaak, dat is juist zo bijzonder aan deze film...

avatar van homerjay

homerjay

Erg goede film. Alhoewel het wel een beetje tegenviel na eerdere (bijzondere) films van Nolan ('Following' en 'Memento') om een 'gewone' thriller te zien. Maar er zat genoeg in om het ruim boven het maaiveld van thrillers uit te laten steken. Pacino is weer als altijd subliem en het was erg fijn om Williams eens een keer in een uitstekende rol te zien.. ****

avatar van Zavo

Zavo

Vandaag gezien, hij viel me een beetje tegen. Beetje standaard-verhaal, maar wel perfect uitgevoerd en goed geacteerd. 3,5 st.

as

Mooi ,rustig voortkabbelend. Maar ook niet meer dan dat. En dat is nou juist zo jammer!

Ik had iets meer verwacht van Nolan.

Pacino is wel in optima forma.

Maar tsja, die wiliams he??!LindAAAAAAAAAAAAAAAA.

lindastuurman

WHAT?! Ik heet Stuurman met m´n achternaam, niet Williams.

Trouwens, je moet eerst de naam maar eens leren spellen

avatar van EmDee

EmDee

, Linda fights back.

WILLIAMS!

STUURMANS!

lindastuurman

Ga toch lekker buiten spelen joh!

Tsjeeee zijn we boos?

Kom op zeg. Ik zeg: jij reageert.

Jij zegt:Ik reageer.

Ik zeg: Jij ergert!

Thanks for the tip!

as

Tip of Williams!! Tsja ik had hem laatst nog aan de telefoon weet je..

We go back for a while. All the drugs we shot together. en ik weet nog...blabla maar blablablabla enz..bla..bla.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ik vond insomnia te traag en niet echt spannend . Al is hij zeker niet slecht.Robin Williams en Al Pacino spelen wel zeer goed en ze kunnen de film dragen . Dit is infeite een doorsneethriller: niets mis mee maar ook niet speciaal . Tussen de drie en 3,5 sterren.

lindastuurman

Daarnet een hele coole site gevonden.

www.insomnia815.com[/url]

de site is dan wel Koreaans, but...who cares. Ziet er iig erg mooi uit en leuke wallpapers.

avatar van EmDee

EmDee

En geen enkele link naar Hie-Din-Gu kunnen ontdekken.

Ik vind 't een totaal overbodige remake.

Het origineel heeft meer karakter. Het hoofdpersonage in het origineel, gespeeld door Stellan Skarsgård, balanceert nog meer op het randje van het betamelijke en is veel fouter dan Pacino, al vind ik Pacino zeker goed spelen.

Dus als je de keuze hebt, zie dan het origineel en skip deze remake.

avatar van Moviestar

Moviestar

Aardige thriller, met uitstekende rollen van de hoofdrolspelers waar Robin Williams toch wel in uitblinkt in zijn derde rol als bad-guy.

avatar van herman78

herman78

Ik heb hem net gezien, en ik moet zeggen, hij viel me erg tegen. Zowel Pacino als Williams spelen degelijk, maar nooit echt bijzonder. Daarbij was het gegeven/scenario an sich best aardig, maar werd het wat mij betreft slecht uitgewerkt. Vond het een wat gezapige film.

avatar van herman78

herman78

De soundtrack is trouwens erg goed

Als je 's echt goeie muziek in hetzelfde genre wil horen, moet je 's naar Brian Lustmord luisteren.

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Ik heb hem net gezien en ik moet zeggen dat ik behoorlijk teleurgesteld ben en me afvraag of deze film ook zulke ogen zou hebben gescoord als de drie hoofdrollen door wat minder bekende/onbekende acteurs gespeeld zou worden. Ik vond dat de film erg langzaam op gang kwam. Het karakter dat door Pacino werd gespeeld werd goed uitgediept, maar de andere karakters vielen daardoor totaal in het niet. Ik zeg niks over het acteren, dat was allemaal prima, maar dat mag je ook verwachten van Pacino, Williams en Swank. Daarom 2,5*.

avatar van wackyboy

wackyboy

Ik snap de negatieve reacties hier niet zo goed. Standaardthriller en slaapverwekkend, zijn niet echt de woorden die mij te binnen schoten na het zien van de film. Ik moet daarbij zeggen dat ik het orgineel niet gezien heb en remakes van films zijn meestal minder, tenminste dat is mijn ervaring.

Niet gehinderd door deze gedachte (dat het orgineel beter was), heb ik toch een erg goede film gezien. Vooral het verhaal an sich en het thema van de slapeloosheid, wat trouwens fantastisch in beeld wordt gebracht, vond ik erg sterk. Memento was inderdaad beter, maar American Beauty was ook beter als Road to Perdition en dat wil niet zeggen dat de laatste film slecht was.

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

ik had veel meer van deze film verwacht.

soms ergerde ik me aan het acteren en het slome verloop van het verhaal. en er had toch zeker meer diepgang in gekunt.

maar toch al met al een aardige film

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Banjo schreef:

soms ergerde ik me aan het acteren

Leg eens uit:-)

avatar van Brooklyn

Brooklyn

In een tijd waarin thriller mij niet meer zo kunnen bekoren vond ik dit wel weer een sterke. Dit komt vooral door de aparte sfeer en de ijzersterke rollen van Pacino, Williams en Swank. De stemmingen die het personage van Pacino doormaakt (foute interpretaties, concentratieverlies etc.) zijn wel herkenbaar voor mensen die weleens heel lang niet hebben geslapen. 's nachts deze film kijken geeft hem wat mij betreft ook een extra dimensie.

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

[quote]diddledidoo schreef:

Leg eens uit:-)[/quote

ik ergerde me bv aan die vrouw die dat hotel runde.

zo nep gewoon. en ook nog eens zeikerig.

en de ontmoeting van pacino en williams vond ik veel te makkelijk de spanning was gelijk weg. misschien is 3 sterren ook nog wel te hoog

avatar van Da Jando

Da Jando

Er werd veel te weinig in gegaan op insomnia, de titel van de film. Dat hadden ze veel insteresanter kunnen maken.

Waarom wordt er trouwens gelijk gesproken over insomnia als hij een tijd niet kan slapen door het licht? Volgens mij kun je daar pas over spreken wanneer weken/maanden aan de gang is.

Insomnia betekent gewoon letterlijk slapeloosheid.

avatar van Mattie

Mattie

Met verbazing heb ik kennis genomen van enkele negatieve reacties op deze site over deze film.

Het was een namelijk een zeer goede film, waarbij het oplossen van de moord natuurlijk gewoon bijzaak was. Het trage (door enkele betiteld als 'slome') tempo was uitermate geschikt voor hetgeen waar de film werkelijk om draaide: de voortdurende worsteling tussen niet alleen de slapeloosheid, maar ook met het geweten, waarbij het ene probleem het andere benadrukte. Wanneer ben je als rechercheur goed, wanneer ben je slecht. Het was dus geen flitsende actiefilm, waarbij een positieve held op ingenieuze wijze een moordernaar opspoort en inrekent, dus om die reden ook zeker (!) geen standaard film

Jammer dat deze remake gemaakt moest worden..