Genre: Thriller / Drama
Geregisseerd door: Christopher Nolan
Met onder meer: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank
Releasedatum: 31 oktober 2002
Plot Insomnia
"A tough cop. A brilliant killer. An unspeakable crime."
Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout.
Will Dormer
Kay Connell
Francis
Farrell
Dutch Yello
De film was goed, ik had met acteurs als Al Pacino en Robin Williams wel wat beter verwacht, maar misschien moet ik niet zulke hoge verwachtingen hebben. Het is wel even wennen om Robin Williams als "slechterik" te zien spelen.(wat hem overigens goed lukt) De film is overigens niet origineel. Het is een remake van de zeer succesvolle film Insomnia uit 1997 van de regisseur Erik Skjoldbjærg uit Noorwegen. Maar ik denk dat ik de film nog eens moet gaan bekijken, want zoals met Memento, kan je hem de volgende keer weer heel anders beleven. Ik moet toegeven dat ik de film heb gekeken toen ik heel moe op de bank lag, dus ik kan niet objectief oordelen op dit moment. ALs ik hem nog een keer gezien heb, dan zal ik eventueel aanvullend commentaar geven.
gimli f
Shit,
ga ik eens naar de bioscoop in Antwerpen (echt een rariteit voor mij!), draait deze film (natuurlijk!) nog niet...
Ik loop ook maar een PAAR weken achter wat dat betreft...
Nou ja, straks maar op video. Kan niet wachten; maar eerst maandag het origineel kijken. Moet ook beklemmend en claustrofobisch zijn.
Yak
Vanavond gezien in Tilburg. Een degelijke, best aardige film, maar een complete teleurstelling na de visueel ongelooflijk originele Following en Memento. Nolan heeft in Insomnia de vertelstel overgenomen die kenmerkend is voor zo veel andere films, en dat viel me tegen. Het verhaal zat oké in elkaar, maar verrassingen bleven uit. Bovendien stoorde ik me nogal aan Pacino, die ik nu wat al te vaak dezelfde bek heb zien trekken. 3,5*
Insomnia
Pathe Schouwburgplein (Rotterdam)
Zaterdag: 2 november 2002
tijd: 's avonds (tijd komt dinsdag)
Er zijn er al 4 die komen/gaan en ieder ander die wil komen is welkom!
vic
dit week-end gezien in de supersneak. super film zeg. Niet zo goed als memento maar nog steeds erg goed 4.5 sterren
zou hem denk ik nog een keer moeten zien. Denk dat ik hem dan beter vind
DVD is binnen!!!
Omdat we zaterdag de film in de bios gaan zien, zal ik mezelf ertoe dwingen niet de film te gaan kijken (wel de extra's en waarschijnlijk ook het audio-commentaar van Nolan, Hillary Swank, Dory Dorn, Wally Pfister en Hallary Seitz.
Omdat dit weekend de bios "maar" 5 euro kost in Rotterdam zal ik dinsdag al kaarten bestellen (of woensdag), om zeker te zijn dat we erin kunnen. Dus mocht je mee willen, laa dan snel weten. Als je vrijdag of zelfs zaterdag nog beslist om mee te gaan, zal ik proberen een extra kaartje te bestellen en anders moet je er zelf maar voor zorgen
Tijd = 21:20
Yak
Geldt volgens mij voor alle Pathé's in Nederland, niet alleen in R'dam
neo
klopt hoorde op de radio dat het in heel nederland bij pathe bioscopen 5 euro is.
Pitbull
Ik vind dat het personage van Williams te oppervlakking is en Al Pacino maakt op mij een beetje zielige en uitgebluste indruk. Dat zal ook wel bij zijn rol horen, maar ik zie hem toch liever iets anders. Desalniettemin een bezoekje aan de bioscoop waard, maar hoe ik dat kan zeggen na bovenstaand schrijven vraag ik mij ook af. Swank speelt in ieder geval wel zeer goed. Verwacht trouwens niet te veel van het einde. Hoewel de 2 kopstukken tot mijn favoriete acteurs behoren en ik van tevoren een 4,5 ster in gedachten had, kom ik toch uit op een schamele 3,5. Ook opvallend snel uit op dvd in Amerika
neo
gisteren gezien. echte een heel goeie film. al pacino, oftewel ''uil pacino'', is echt perfect gecast in zijn rol als agent die last heeft van slapeloosheid en zijn achternaam dormer is ook erg goed gekozen. net als in ohp is williams weer erg goed, iets meer ingetogen geacteerd, maar erg realistisch. dat is ook precies wat de film is : realistisch. de dialogen zijn erg goed, het verhaal steekt goed in elkaar en heeft veel diepgang. ook zit er een prachtige achtervolging in en bijzonder, mooie david julyan muziek. zat ook wel wat ontzettend grappige stukjes in. wat ik ook waanzinig goed vond was hoe waanzinnig mooi de waanbeelden waren die al pacino steeds meer kreeg. bv die scene met dat hij in zijn auto rijdt en je die ruitenwissers ziet bewegen. en beide hoofdrolspelers sterven en bij de dood van rw zit er zo'n prachtig shot dat hij steeds dieper onder water gaat. het camerawerk was ook ontzettend mooi en de gehele setting van de film en de sfeer, maakt het gewoon een hele goeie film. ga binnekort maar eens het origineel kijken.
troy31
leuk hoor, zo met een groepje naar de bios. maar nu de film.
ik vond het een degelijke film, ik kan niet anders zeggen. pacino is ondanks zijn uitgebluste indruk altijd zooo aanwezig, dat vind ik echt knap als je dat kan. williams deed het goed als slechterik.
ondanks dit, begin ik wat moeite te krijgen met het genre. het lijkt allemaal zo op elkaar. en waar nolan in zijn vorige films zo verraste, heeft hij zich nu uitstekend aan de regels gehouden (natuurlijk ook nog omdat het een remake is, maar dat terzijde) en eigenlijk, eerlijk gezegd, vind ik dat jammer.....
tovenaar
Lindastuurman kan opgelucht adem halen:
Eindelijk Robin Williams weer eens in een paar serieuze rollen (Insomnia, One Hour Photo). Wat vind jij van Williams?
Eigenlijk vind ik hem nooit leuk of goed. (27.8%)
Hij heeft zo'n mooie, gevoelige kant waar ik van hou. (0.0%)
Af en toe zo'n rol moet kunnen, maar dan weer clowntje spelen. (16.7%)
Een veelzijdige topacteur, dat blijkt maar weer. (55.6%)
neo
ik heb zelf nog bij die site gewerkt als moderator, dus ik denk tenminste dat het niet al te betrouwbaar is.
lindastuurman
Ik ben eerder diep geschokt!! 27% vindt hem eigenlijk nooit of zelden leuk!!! En dan heb ik het nog niet eens over die 0%.
Die 55 over z'n talent mag van mij best wel hoger zijn...laten we zeggen 100%
Nee, echt opgelucht ben ik niet (1/3 van de NLers vindt niks leuk van/aan hem) Give me a break!
Lis
Smaken verschillen en gelukkig maar
Het is ook niet mijn favo acteur,ik vond bijvoorbeeld de film What Dreams May Come een harstikke leuke film,maar vond hem niet de juiste persoon om het te spelen.
Maar nogmaals das dus 'smaken verschillen
shayed
Echt een goede film met in de eerste plaats topprestaties van Pacino en Williams, maar ook erg mooie beelden en een goed verhaal. Ik heb me geen moment verveeld. ****
De Knip
Matige film zeg! Helaas een tegenvaller gezien de acteurs die erin spelen. Williams kon mij niet overtuigen....
**1/2
Doc
Voor iedereen die verwacht dat er na Following en Memento een waardige opvolger te zien is zou ik willen zeggen:GA NIET!!!
Deze film is op het slaapverwekkende af(wat misschien een beetje de bedoeling is?), Robin Williams is ongeloofwaardig, Pacino is degelijk, maar kan de film niet boven een gemiddelde thriller verheffen. Een flauwe opgedrongen moraal doet het ergste vrezen voor de toekomst van deze regisseur. Een 1-
lindastuurman
What's up, Doc?! You didn't like it, huh?
*****

PlexTV is een klein gratis schatkistje vol nergens te streamen cultfilms

The Usual Suspects

Prisoners
Thriller, 2013

Donnie Brasco
Misdaad / Drama, 1997
hoteldetectiveconfessionkleine stadfbihomicidechantagehallucinatiesuspectinsomniaonderzoekliefderemakemoordflashbackalaskaschietpartijlos angeles, californiëtienerschuldphone callneo-noirmidnight sunplanted evidencecrime writer