• 9.464.632 stemmen

Met onder meer: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank

Releasedatum: 31 oktober 2002

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Insomnia

"A tough cop. A brilliant killer. An unspeakable crime."

Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Niet de eerste keer dat ik deze film zie, wel de eerste keer dat ik zie hoe goed hij gemaakt is, hoe intens Al Pacino speelt en hoe manipulatief het personage van Robin Williams is. Zoveel zonlicht en toch claustrofobisch... Een volle ster erbij.

avatar van rondh

rondh

Insomnia is een thriller met een prima verhaal, maar de uitwerking viel me tegen. Het idee achter de film is goed en het verhaal zit logisch in elkaar. Toch vond ik het niet echt boeiend om naar te kijken.

De film is naar mijn mening te traag. Er wordt veel gepraat en daardoor voelt het langdradig aan. De spanning die je bij een thriller verwacht, blijft vaak uit. Ik merkte dat ik mijn concentratie er niet goed bij kon houden.

Het acteerwerk van Al Pacino vond ik wel sterk. Hij speelt overtuigend en tilt de film naar een hoger niveau. De andere acteurs vond ik minder goed; hun spel kwam wat matig over.

Al met al is Insomnia geen slechte film, maar ook geen spannende of meeslepende thriller. Voor mij bleef het middelmatig.

Cijfer: 3 / 5

avatar van MiekiePou

MiekiePou

mjk87 schreef:
Altijd mijn favoriete Nolan geweest, verfrissend rechtlijnig voor zijn doen ook. En heerlijk dat bij deze thriller het al snel duidelijk is wie de schurk is en daarmee niet een zoveelste whodunit wordt. Nee, deze film draait om innerlijke demonen en is daarmee veel interessanter. Daarbij wordt Nolan geholpen dor een heerlijk, haast ingehouden Pacino die steeds moeilijker gaat kijken en vanuit die psyche en met zijn handelen ook volstrekt geloofwaardig blijft, anders dan in het Noorse origineel waar de agent er nog wel eens over ging. Ook Williams is fantastisch, met zijn koelheid eng vanuit zichzelf. Daarnaast is de sfeer in het verlaten Alaska uitstekend. Wel, na een zoveelste herziening en de eerste sinds dik duizend films, is het dat de film wat degelijk is en mij daarom net wat minder bekoorde dan vroeger. Nog steeds goed, niet meer dat absolute topcijfer. Halfje eraf naar 4,0*.

Mooi verwoord. Good old school rauw. Top film nette 8.

avatar van Vikanohara

Vikanohara

Oh... ook deze is van de hand van de heer Nolan, zie ik. Jaren geleden zag ik zowel de originele Noorse prent als de remake, me er helemaal niet van bewust door wie deze geregisseerd werd. Ik vond ze uiteindelijk beide nagenoeg even goed. Zou heel graag de originele nu ook nog eens willen herbekijken, want wat blijft het toch een heerlijke politiethriller met sterke karakterschetsen.