Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans
Releasedatum: 20 oktober 2005
Plot Crash
"You think you know who you are. You have no idea."
Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.
Jean Cabot
Cameron Thayer
Anthony
Christine Thayer
Dikkie Post
Gister eindelijk gezien en vondt het zeker geen slechte film maar ook niet echt opzienbarend. Eigenlijk meer Magnolia maar dan overgoten met een rassendiscriminatie-sausje. Heb me prima vermaakt tijdens het kijken maar vond het geen bijzondere film.
killzone
Crash vind ik een goede drama-film over de Amerikaanse maatschappij, net als Brokeback Mountain, maar om daar nou een oscar voor te geven voor beste film gaat wel heel erg ver.
Het is absoluut geen meesterwerk, maar wel een goede dramafilm en daar blijft het bij.
Ik wilde liever dat Brokeback de oscar zou winnen voor beste film, maar die juryleden zijn ook geen 100 % objectieve, uitgezakte figuren.
Maar ja,,,,,,,wie ben ik...................
GerwinF
Maar ja,,,,,,,wie ben ik...................
Beide films verdienen geen oscar, maar dat de juryleden geen 100 % objectieve, uitgezakte figuren zijn ben ik het mee eens
sju
wat heeft deze film met A million dollar baby te maken?
Misschien dat Paul Haggis wel het script schreef voor Million Dollar Baby
?
kamaradski
vermakelijke film maar iets te oppervlakkig om deze daarvoor speciaal te kopen.
beetje warrig en iets te veel nadruk op de discriminatie issues.
een 3.5
buttista
Een film waar je na afloop even stil van bent. Ik althans.
Steekt fantastisch in elkaar, hoe de verschillende kleinere verhalen elkaar raken en met elkaar een geheel vormen.
Misschien is de oscar voor beste film te veel maar die van beste edit is zeker wel verdiend.
Een absolute Must See. 4,5*
Havoc
Ik vond dit een behoorlijk goeie film.
Mooi in beeld gebracht, goede dialogen, speciale sfeer...
Zeker 1 om aan te raden zei het niet dat dit ook perfect een flauwe hollywood pic kon zijn maar dat is hij dus niet geworden!
Sollomon T.
Misschien dat Paul Haggis wel het script schreef voor Million Dollar Baby
?
en nu : The flags of our fathers
nogmaals met clint
mister blonde
Eindelijk de hype van vorig jaar (of eigenlijk van 2004) gezien. 'Waarom is deze film zo populair?', vroeg ik mij al kijkende af. Waren het de acteurs? Mwah, veel bekende gezichten en namen, maar echt bijzonder was het niet. De regie? Knap staaltje, maar ik heb het beter gezien. De montage en individuele scènes of juist de samenhang daartussen? Op zich prima, maar dat was het niet waarom ik me kon vinden in de lovende kritieken en successen van de film.
Wat de film echt goed maakt is de nuance. Dat de film over racisme gaat en hoe verschillende mensen, die op e.o.a. manier met elkaar in aanraking komen, dat ervaren en ermee omgaan is duidelijk. Sterker, ligt er af en toe wat duidelijk op. De film slaagt er echter in geen oordeel te vellen, twee kanten te laten zien en nergens moralistisch te worden. De carjacker met al zijn mooie verhaaltjes over racisme (waar ongetwijfeld nog een kern van waarheid in zit ook), maar die zelf aan elk vooroordeel beantwoord, Bullock die een slachtoffer én bitch is, Phillippe die rechtsschapen is, maar wel om de verkeerde reden een kleurling afschiet , Dillon die een racist is, maar net zo goed een held. Allemaal voorbeelden van de broodnodige nuance in een film met zo’n zwaar onderwerp.
Daarom verdient deze film, die doet denken aan (het oneindig veel betere) Magnolia, 4 sterren. Maar ook om de vele sterke scènes. Dat ook.
predator
- 1954 stemmen
Gezien bij de pleinbios en na 2x kijken weet ik eigenlijk geen zwakke punten bij deze film. Het knappe is idd dat er geen oordeel wordt geveld en dat van een ieder de goede en zwakke kanten langskomen, waarbij de zwakke kanten vooral gestuurd worden door vooroordeel.
van 4,5* naar 5*
een erg sterke film wist niet wat te wachten stond en veel erg mee.
erg goed geacteerd en mooi verhaal.
4,5 ster
Moity
Hier ben ik het volledig mee eens. Echt een sterke film. De dialogen van de carjackers zijn ook geweldig.
4 * voor Crash
NarcissusBladsp.
Prachtige film dat helaas een misverstand oproept: het centale thema is, zoals ik het zie, VOORINGENOMENHEID.
(racisme is daar een onderdeel van) Door ervaring wijs geworden zegt men tevreden. Deze film laat zien dat die wijsheid maar zeer betrekkelijk is. De moeder die haar zoon (omdat hij bij de politie zit?) minacht en hem onterechte verwijten maakt, de carjacker kan als zwarte niet van ijshockey houden....etc De ene misverstand na de ander volgen elkaar op: het speelt zich tussen alle mensen af maakt niet uit welke kleur of welk geslacht. Verkeerd idee (oordeel) op het verkeerde moment lijdt tot catastrophes: gelukkig komt het omgekeerde ook voor:
dat prachtig moment met dat meisje! Zij wordt "gered" door vaders fantasie en dochters intuitief besluit. De inhoud met de wisselende perspectieven en sterke dialogen maken dit tot een meesterwerk dat zelf weer tot een misverstand oproept ........fascinerend.
5, hoop ik, onbevooroordeelde sterren......!
NarcissusBladsp.
"Magnolia" is ook prachtig: vooral het formidabele spel, maar "Crash" behandelt het thema toeval, waar "Magnolia" mee begint scherpzinniger!
L. luchtloper
Ik heb hem met school gezien, helaas liep de dvd vaker vast
en het einde hebben we niet kunnen kijken.
Moet hem een keer herzien om hem te beoordelen.
us_raider
- 2034 berichten
Hier en daar lees ik dat Chaos hartstikke slecht is geschreven, het script is inderdaad niet het sterkste punt van de film, maar kan ik toch echt niet slecht noemen. Het wordt nergens voorspelbaar, en de verhaallijnen vermengen zich uitstekend. Het enige nadeel, wat dit betreft, is de verhaallijn van Bullock; voegde niks toe want was duidelijk de zwakste van allemaal.
Meestal ben ik niet zo'n fan van verschillende verhaallijnen, maar hier werkt het prima omdat de film mij constant bleef boeien. Ik kreeg met vrijwel elk karakter een band, en daarom vond ik bepaalde scènes erg indrukwekkend, sentimenteel vind ik het echter nooit worden.
Het thema racisme wordt ook goed uitgewerkt, niet te moralistisch, want de film neemt geen vast standpunt hieromtrent in.
TheRisingSun
Hier en daar lees ik dat Chaos hartstikke slecht is geschreven
Zou Chaos even veranderen in Crash, anders ontstaat er misschien verwarring.
matthijs_013
Las laatst dat Sandra Bullock een bitch speelt. Vind dit niet zo. Ze vond gewoon sommige mensen erg verdacht en nadat haar auto was gestolen, vond ik het dan ook volkomen begrijpbaar dat ze zo reageerde over de slotenmaker. Niks bitch in mijn ogen. Zo zou iedereen reageren nadat zoiets diegene is overkomen.
Madecineman (moderator films)
Crash, laat ik er maar mee beginnen dat ik op cinematografisch gebied niet zo heel veel op deze film heb aan te merken. Het is allemaal strak en mooi in beeld gebracht met een bepaalde rust en onderkoelde sfeer die goed bij de thematiek past.
Het probleem met Crash is ook gelijk dat die thematiek er wel heel erg dik bovenop ligt, zo dik dat werkelijk iedere scene uit deze film gaat over racisme en vooroordelen. Het doet mij als kijker bovendien ernstig twijfelen aan de geloofwaardigheid van het geheel (twee jongens hebben een auto gejackt, laten we het over discriminatie hebben, een vrouw ligt gewond in een brandende auto, laten we er weer vooroordelen tegenaangooien, twee collegas in een fysiek intiem moment, laten we het over raciale afkomst gaan hebben
) Op een bepaald moment ging het er bij niet meer in hoor.
Ondanks de dus dik opgelegde moraal die mij zo nu en dan behoorlijke jeuk geeft op ongewenste plekken zegt deze film werkelijk helemaal niets over het waarom. Het blijft slechts bij de constatering dat vooroordelen en discriminatie bestaan en deel uit maken van ons dagelijks bestaan. Nou, hoe briljant zeg! De kijker wordt hier op gewezen door het hele standaard rijtje autochtonen en allochtonen uit de amerikaanse samenleving de revu te laten passeren waarbij er niet eens geschuwt wordt om bij de kijker bepaalde onderbuik gevoelens via stereotypering te laten oproepen.
De film heeft een negatieve tendens die je vandaag de dag na mijn smaak iets te veel tegenkomt. Zelfs in mijn meest pessimistische, donkere bui heb ik nog een beter mensbeeld dan de makers van Crash ons willen voorschotelen. Ik ben dan ook bang dat het slechts een film is die draait om het maar zoveel mogelijk ellende van zoveel mogelijk mensen in een korte tijd te laten tonen.
Tegenover iedere scene in Crash die mij wel wat deed staat er minimaal een met behoorlijke grotesk melodrama. Laat ik het uiteindelijk maar op een magere 2.5* houden met name omdat ik de film visueel aantrekkelijk vond en om het zeker niet slechte acteerwerk. Maar voor de rest is Crash geen frontale botsing met het thema discriminatie, eerder een slecht gemikt schampschot!
jordybeukeboom
Deze film heeft wel een heel erg Hollywoodkarakter, misschien dat hij daarom een Oscar heeft gewonnen?
Dat Hollywoodkarakter wordt bij mij niet alleen opgeroepen door de bekende (vaak meer om hun uiterlijk dan om hun kwaliteit bekend staande) acteurs, maar ook door de verschillende gebeurtenissen en ook de muziek. Ik vind de film hier en daar gewoon ongeloofwaardig, de verschillende gebeurtenissen tussen de verschillende 'culturen' komen gewoon gemaakt en onecht over. Neem als voorbeeld Bullock die haar Mexicaanse helpster omhelst en haar haar beste vriendin noemt. Zoiets kan mooi en geloofwaardig gebracht worden, maar hier vond ik het gewoon hilarisch en tenenkrommend
Net als de twee donkere jongens, die zich eerst voordoen als lieve gasten, maar dan uiteindelijk toch harde gangsters blijken te zijn. Daarna komt er nog een situatie voor waren ze zogenaamd heel ontspannen zijn bij een heftige situatie. Ik zeg niet dat de bedoelingen van de regisseur met deze film slecht zijn, maar hier en daar komt het erg ongeloofwaardig en onrealistisch over.
Verder vind ik de film best boeiend en zitten er gelukkig ook best goede gebeurtenissen en 'dingen' in. Helaas is de factor toevalligheid ook wel erg groot. In een stad als LA zullen die mensen echt niet allemaal op een dergelijke manier met elkaar te maken krijgen. Maar dat moet je eigenlijk voor lief nemen, dat is iets waar je de film niet op kunt afwaarderen. Komt nog bij dat ik de film behoorlijk sfeervol vind, en dat sommige acteurs (Bullock dus niet) goed acteren. Dillon vind ik bijvoorbeeld sterk.
Madecineman (moderator films)
Dat was inderdaad om je te bescheuren ja. Vooral omdat ze nog geen 10 minuten daarvoor met haar "beste vriendin" had gebeld om te klagen over het slechte huishoudelijk personeel van tegenwoordig. Echt op en top amerikaanse wansmaak die scene.
Inperfections
Ik sluit me aan bij jordydebeukeboom. Een mooie film, maar het wil nog wel eens amerikaans overkomen.
i.Ron S.
Ik vond het een middelmatige film, zoals veel films die opkomen tegen rassendiscriminatie. Hij zat goed in elkaar maar na een tijdje had ik zoiets van: ik heb het wel begrepen, heel Amerikaans zoals al in vorige berichten gezegd en die echte dramamuziek is slaapverwekkend. Ik ben dan ook 2 keer ingedommeld en het was nog wel ochtend. Niet echt iets om nog een 2e keer te zien en sterk overroepen in de media. Toch nog 3 sterren waard wegens mooi gemaakt.
GroovyDrummer
Wat heeft deze film mij geraakt zeg ! Vooral de scene met het meisje wat bij haar vader in zijn armen springt ( alhoewel je dit van verre ziet aankomen ....)
Ik lees niet echt veel lovende berichten hieronder, maar zonder dieper op de film in te gaan verdient deze voor mij een 4, en terecht !
resona

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004
race politicsdochterinstaller politiefallauto ongelukracismelos angeles, californiëbigotrysocial servicescollision