Super Size Me (2004)
Geregisseerd door: Morgan Spurlock
Met onder meer: Morgan Spurlock en Bridget Bennett
Releasedatum: 12 augustus 2004
Plot Super Size Me
"The first ever reality-based movie ... everything begins and ends in 30 days!"
Filmmaker Morgan Spurlock maakt zichzelf proefkonijn door 30 dagen niets anders te eten dan McDonalds voedsel. Hij probeert hiermee aan te tonen wat de lichamelijke en geestelijke effecten zijn van het overmatig eten van fastfood, om zo inzicht te geven in één van de grootste problemen in Amerika: vetzucht.
Zichzelf
Zichzelf - Morgan's girlfriend & Vegan Chef
Zichzelf - Law Professor, George Washington University
Zichzelf - Former U.S. Surgeon General
otherfool
Soms struikelt Spurlock over interessante feitjes (rond reclame campagnes, het vet in de salades) maar hij concentreert zich eigenlijk teveel op zijn persoonlijke queeste, terwijl iedereen natuurlijk wel weet dat teveel fastfood niet goed voor je is. Wel coole animaties...
3*.
JJ_D
Het ergste aan deze 'Super Size Me' is het constante besef dat dit een enorm goede documenatire had kunnen zijn. Dat is het echter, om verscheidene redenen, niet.
Ten eerste lijkt Morgan Spurlock - naar mijn mening - vaak te overdrijven, en houden de wetenschappelijke "onderbouwing" niets in: een Engels brabbelende allochtoon voert het hoogste woord, maar lijkt eerder de grootste geneeskundige leek die op deze planeet rondloopt dan een gediplomeerd arts.
Bovendien tracht Spurlock teveel een Michael Moore te zijn (door in de McDo's te vragen naar folders en voedingswaarden, etc.), maar vergeet daarbij dat zijn vaststellingen voorspelbaar zijn, en niet schokkend (cfr. Moore).
Ook scheelt er ook heel wat aan de opbouw: het experiment zelf wordt nogal verwaarloosd en plots springt men weer 5 dagen vooruit, waarbij grappige anekdotes (die het geheel juist boeiend zouden moeten houden) afwezig blijven.
Tot slot is 'Super Size Me' tevens bijzonder slecht gefilmd: de handcamera stopt zelfs tijdens gewone interviews niet met bewegen, wat een hoogst irritant effect teweeg brengt.
'Super Size Me' bevat dus genoeg elementen om een slechte documentaire te zijn, maar is dat niet door zijn gewaagde basisconcept - die er voor zorgt dat de film zelden saai wordt.
PS: Het experiment vindt plaats in februari 2003, dus telt het maar 28 dagen, en geen 29 - laat staan 30!
Shinobi
Op zich wel een leuke documentaire om te zien waarin Spurlock de proef op de som neemt. En man wat er allemaal niet gebeurt als je dag in dag uit alleen maar McDonald's eet zeg.
Z'n lever leek op die van een alcoholist, hij werd helemaal depressief, alleen als hij McDonald eten at werd hij weer blij, z'n libido ging achteruit en ga zo maar door.
Ik ben dan ook blij dat ik maar zelden iets van McDonald eet.
Ik geef 'm 3, 5 sterren.
Joyy
goh, zomaar iemand die een docu maakt, en dan vind ik het niet vreemd dat eea slecht gefilmd of uitgewerkt is, en het stoort me ook niet
wat had je dan verwacht?
leukste deel, de mc donalds shit onder de stolpen na zoveel dagen:)
3 x per dag dag in dag uit chinees, spruiten, grillen of bonen zou denk ik ook zoiets opleveren
en als je 3 keer per dag redelijk gezond warm zou eten zou je ook behoorlijk aankomen
sambal
eindelijk is er een man die laat zien wat er gebeurt als je alleen maar mc donald's eet ik denk er heel vaak over, wat als ik dat heel vaak zou eten
nu zie je het.
omdat dit een van de beste docu's is die ik afgelopen tijd gezien heb
een 4*
Travolta_Jackson
ik heb de film nog niet gezien.
sta er vaak mee in mijn hand bij de videotheek maar ik twijfel zo aan het hypocriete concept.
wie weet zet ik me er nog eens toe.
Ik heb hem op school gezien. je moet er wel van houden als je geilt op hersenloze actiefilms dan. moet je hem niet huren (of kopen). Ik vond hem vrij leuk
Goodfella_90
Ik zie de link niet.
Alhoewel geen verrassende bevindingen in deze docu denk ik nu toch wel twee keer na, voordat ik weer eens heen ga.
3.0
Damn, heb ik dit echt gezegd? Ben tegenwoordig werknemer en eet er vaker dan me lief is.
jumpstylemovie
Echt zo'n geweldig knappe en schokkende film!!
Het is echt knap gemaakt en dat het er zo erg aan toe kan gaan is toch ook wel erg schokkend.
Verdient een Dikke Vette
4.5***
jeroencafeine
De film kon mij niet echt boeien.. veel informatie zoals het een docu betaamd maar verder een beetje saai uitgewerkt. Wel heb ik ontzag voor Morgan Spurlock.. Dat ie dit zichzelf aan kan doen, ongelofelijk. Ook wel mooi om te zien vind ik dat eindelijk eens een amerikaan er wat van zegt dat amerikanen in het algemeen te dik zijn
Banjo
- 2035 berichten
het kon je niet boeien maar je geeft wel een 3 1/2 ster dat vind ik raar..
super sise me is een begrip geworden ik maak er 3 1/2 ster van
Max en Joep
Lord Flashheart
Ik heb er ooit, heel lang geleden, ook gewerkt en ik moet zeggen dat ik in die periode behoorlijk ben aangekomen. Ik zat net op kamers, had nauwelijks geld en werkte en at er vier dagen in de week. In drie maanden tijd was ik 8 kilo zwaarder. Zit dus wel degelijk een kern van waarheid in deze documentaire. Ik zou als ik jou was er niet overmatig gaan eten.
kleez
Volgens mij is dat nou juist een super goed voorbeeld van een
vooroordeel. Omdat de allochtoon niet goed engels praat is het
volgends jou geen dokter?
v.i.c.t.o.r.
Flauwekul. Niet onderbouwd ideetje dat opeens een superdocu moet zijn. Het enige dat aanslaat is eigenlijk het onderwerp.
JJ_D
Volgens mij is dat nou juist een super goed voorbeeld van een
vooroordeel. Omdat de allochtoon niet goed engels praat is het
volgends jou geen dokter?
Ik geef een omschrijving van de kerel, dat hij niet goed Engels praat en allochtoon is staat volledig los van zijn incompetentie als arts.
Je hoeft me heus geen verdraagzaamheid te leren, desondanks bedankt voor je verdienstelijke poging... In mij schuilt echter geen racist!
Ché Cliché
Flinke tegenvaller. De zogenaamde humor en het serieuze werk vloeien niet natuurlijk (zoals wat meer bij M. Moore bv) in elkaar over. Het zijn echt aparte blokken, wat de docu bij vlagen irritant maakt. Toch een voldoende. 3 sterren.
Joyy
niet te vergelijken met moore
dit is een docu van iemand met een camera, meer niet , zo moet je het zien
id grappig , maar niet serius te nemen
iedere dag 3 keer city wok (de chinees) zou hetzelfde effect kunen hebben
MovieHolic
Interessant om te zien hoe slecht dat voer nu werkelijk is.
Iemand die graag wil weten wat Mc Donalds eten precies met je doet en wat de gevolgen zijn op de langere termijn moet dit zeker zien!
Ik ben blij dat ik het nooit eet
_dangerous_
Overbodige documantaire over hamburgers.
Iedereen met een beetje gezond verstand weet toch wel hoe ongezond hamburgers kunnen zijn voor je gezondheid.
Soms wel vermakelijk, maar helaas ook af en toe heel saai.
Sowieso duurt het te lang.
Veel heeft ie toch niet te vertellen.
ps: nooit begrepen waarom veel mensen dol zijn op hamburgers? Tjah, mensen houden eenmaal van troep eten.
Joepieeeeee
Veruca
Ik heb deze film met mijn oude klas gekeken, achteraf was hij best boeiend, bedenk ik me.. Maar omdat een paar mensen(oa. ik) een beetje heel erg aan het klieren waren, was het niet meer zo boeiend als hij had moeten zijn.
Een 2.5* want de film die ik daarvoor had gezien, had me heel erg geboeid, mét een drukke klas erbij, dat wil maar zeggen dat die film veel meer indruk heeft gemaakt, en deze film niet bijzonder goed is, want anders had ik me wel kunnen afsluiten voor het ge rotzooi. Laat staan dat ik zelf aan het kloten was.
Het enige wat de klas en ik in stilte(en dan gillen van de tuttige meisjes weg denken) hadden bekeken, was toen die man werd geopereerd. Alleen ranzige dingen kreeg ons stil xD
Ellen1982
Zeer goede documantaire. Uitgebreid en laat zien dat elke dag fastfood eten ook daadwerkelijk niet goed is. De meeste mensen weten dat waarschijnlijk ook wel, maar het is ook eens goed om te zien wat er precies gebeurd met je lichaam. Ook de verdere interviews en feiten vond ik zeer verfrissend.
Enige niet verfrissende dat hij moest kotsen hahaha.
ArcovandenBroek
Eindelijk gezien gisteravond, indrukwekkende documentaire hoor!
thunderball
Gisteren voor de tweede keer bekeken (begin dit jaar was ie al op de Belg), blijft leuk om naar te kijken,
hoewel ieder normaal denkend mens wel zou moeten weten dat het eten van fast food niet gezond is en wanneer je het iedere dag 3x eet al helemaal niet.
Toch opmerkelijk hoe snel en erg het met hem bergafwaarts ging, daar hadden zelfs de artsen en specialisten geen rekening mee gehouden.
Leukste moment: de verspreking van de lobbyist.
Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.
Kiros
Oh, dus drie maal daags een Mcmenu naar binnen werken is best ongezond?
Goh, ben blij dat ik deze 'doku' niet gemist heb.
Wat een openbaring.
Natuurlijk zijn de ' weetjes' die langskomen soms best grappig. Maar heeft het extra bijgedragen aan wat we werkelijk moeten weten over fastfood? Wat mij betreft niet.
Dubbel frietsaus alstublieft!

Super Size Me 2: Holy Chicken!
2017

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004

Blackfish
Documentaire, 2013
experimentdietgezondheidjunk foodfood industry fast foodmcdonald's restaurant