• 9.379.088 stemmen

Geregisseerd door: Jacob Estes

Met onder meer: Rory Culkin, Ryan Kelley en Scott Mechlowicz

Releasedatum: 31 maart 2005

Plot Mean Creek

"Beneath the surface, everyone has a secret."

Als de jonge Sam op school steeds gepest wordt door de gemene bullebak George, besluit zijn oudere broer Rocky om in te grijpen. Hij organiseert een leuk boottochtje en nodigt naast Sam, diens vriendinnetje Millie en zijn eigen vrienden Clyde en Marty ook George uit. En hoewel het reisje slechts bedoeld was om George een klein lesje te leren, lopen de emoties onderweg iets te hoog op...

avatar van Mescaline

Mescaline

Zeer goede film.

Een film die van min 1 al gelijk boeit.. onderandere door het sterke acteren in de film..

Film komt langzaam op gang en laat je zo kennis maken met alle personages die er bij betrokken waren..

Erg sterk geacteerd door een nog jonge cast.. 1 Minpunt is tochwel het einde.. en de speelduur van de film.. deze film had makkelijk 2 uur kunnen boeien.. en dat gaf ook gelijk een mooie kans het einde meer uittewerken..

Zat tedenken aan 4,5 sterren.. omdat deze film een behoorlijke indruk op me gaf.. maar door het einde en zijn speelduur hou ik het toch maar op 4 sterren..

avatar van Everlast

Everlast

Prima film. Einde vond ik niet zo. Had even eerder moeten stoppen of juist nog een stukje verder moeten gaan. Heb me vermaakt. Raar om te zien hoe is zo snel en zo makkelijk uit de hand kan lopen.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Wat een boutfilm en wat slecht geacteerd, en opeens is het meisje wel 10 jaar ouder in haar gedrag ... Vond het een leuk verhaal maar de uitwerking erg minimaal.

avatar van Lynda

Lynda

Vond het wel een goede film alleen vond ik het

einde een beetje stom

avatar van mikey

mikey

Wat me vooral stoorde is de lelijke opstelling van de camera's. Je ziet nauwelijks omgeving en alles is frontaal gefilmd, erg saai. Verder valt er ook niet veel te beoordelen. Semi realistische kijk op pubergedachten en handelingen. Beter dan bully maar veel minder dan river's edge met 'hetzelfde' thema.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooi sferisch filmpje, maar het gaat alleen nogal nergens naartoe. Thematisch: berouw? Kon er niet heel veel mee in elk geval.

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

Leerzaam filmpjuh

avatar van Phantasm

Phantasm

Inderdaad wel een aardige film, alleen het einde was wel wat teleurstellend, had wel ietsje beter uitgewerkt mogen worden.

avatar van jeseke

jeseke

heel goeie film goed geacteerd mooi verhaal alles is er zeker een aanrader

avatar van film88888

film88888

Heel schokkend, en sterk filmpje.

Verhaal is goed uitgewerkt, en ik vond het heel mooi dat we in het begin(dat traag op gang komt) kennis maken met elk personage. Dus dat is al 1 van de plus punten.

Rory Culkin, en heel de andere jonge cast speelde echt heel goed, en kwamen toch realistisch over.

Film komt toch vond ik heel boeiend over, en realistisch. Zeker de stilte na de dood van het dikkertje tussen de jongeren, was heel heel realistisch vond ik.

Film begint als een echte goede thriller waar nog sterke spanning in zit, en dat uitloopt op een echt drama. Wat ik heel mooi vond gedaan.

Ik ben aan het twijfelen tussen een 4,0 of een 3,5 maar door dat het einde veel te snel gedaan was, en ook eel te geforceert over kwam blijf ik bij een hele hele hele dikke 3,5

avatar van xenne

xenne

een heel dun verhaal, eigenlijk is het een rampscenario: groepje jongeren gaat een dagje de rivier afvaren en er zal vroeg of laat wel iets gebeuren. al zo vaak leverde dergelijk scenario een slaapverwekkende film af, maar Mean Creek weet wél te boeien, de reden is simpel: dé sfeer. en ook de jonge acteurs zijn aardig op dreef.

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Leuke film.

Maar hij duurde iets te lang. Of juist een heel stuk te kort.

avatar van CTK

CTK

Film die vrij realistisch overkomt, met sterk acterende jongeren.

Gisterenavond nog eens gezien en blijf bij mijn 4*.

avatar van donnie darko

donnie darko

Zéér goed tussendoortje.

Ik was toch wel behoorlijk onder de indruk, vooral ook omdat de kinderen allemaal stuk voor stuk zeer realistisch en goed acteren. Vooral Josh Peck en zeker Scott Mechlowicz waren zeer indrukwekkend.

Zeer realistisch relaas van een uit de hand gelopen grap.

3.5*. Neigt naar 4*

avatar van ikk

ikk

Prima film met realistische acteerprestaties, alleen het einde vond ik nogal tegenvallen..

avatar van dusp2k

dusp2k

Goed realistich ogende film van een uit de hand gelopen idee. Enige dat mij stoorde was dat de 2 jongsten (jongen en meisje) iets te volwassen acteerden voor hun werkelijke leeftijd. Dat haalde de geloofwaardigheid ietsje omlaag. Ook het einde ... het pastte wel, maar had beter gekund.

Toch 3,5 ster

avatar van djelle

djelle

Als de familienaam Culkin nergens een belletje doet rinkelen, bent u ofwel pas ontwaakt uit een langdurige coma, ofwel heeft u ergens op de planeet Mars geleefd zonder satelliet TV de voorbije 20 jaar. Anders kent u niet eens Home Alone (de box office hit waarmee Macaulay Culkin doorbrak als kindsterretje, en minstens 1 keer per jaar opnieuw uitgezonden wordt?), en dat kan niet. Zo dachten waarschijnlijk ook de producenten van deze Mean Creek, door Rory Culkin -de jongs telg uit de 7 koppige kroost en met ongeveer hetzelfde aandoenlijke snoetje als Macaulay toendertijd- één van de hoofdrollen te laten vertolken.

Rory speelt Sam, en maakt deel uit van een groepje tieners die veel expliciet taalgebruik in de mond nemen, bier zuipen en drugs nuttigen terwijl ze praten over koetjes en kalfjes, hoewel ze soms even graag simpelweg voor zich uit zitten te staren. Dit doet vaak een beetje denken aan Stand By Me uit '86, en dat is leuk omdat het dus ook dat 'coming of age' gevoel weet te creeeren (zeker ook dankzij de vele sfeervolle liedjes tussendoor) met bijhorend sentiment en nostalgische gevoelens.

Het interessantste personage uit de prent is George, een op het eerste zicht gemene pestkop die door onze kameraden uitgenodigd wordt tot een riviertochtje -de titel moet ergens vandaan komen- met de eigenlijke bedoeling hem een poets te bakken omdat hij Sam een paar motten op zijn snoezige smoel gegeven heeft. De manier waarop twijfel en morele vraagstukken ontstaan naarmate men verderpeddeld en George beter leert kennen is fijn gedaan en spannend om volgen. Alhoewel, hoe het uiteindelijk gaat uitdraaien zie je al snel van mijlenver afkomen, net zoals de makkelijke sociale kritiek omtrent gezinssituaties en dat soort dingen.

Neemt niet weg dat Estes een bijzonder intrigerende portie karakterschetsen op het scherm tovert, waaruit we vooral leren dat persoonlijkheid veel meer is dan de bovenste korst die we doorgaans te zien krijgen. Meteen ligt daar ook het mooiste drama, en ik vermoed dat de filmmaker iets wil vertellen omtrent ADHD of iets dergelijks (in elk geval lijkt George karaktergestoord en wordt er iets gezegd omtrent een zillioen signalen in zijn hoofd) maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Visueel swingt het nergens echt de pan uit, maar door een goeie inzet van prachtige filmmuziek (vooral het samenspel van melancholieke vioolsnaren met riviershots doen het hem) wordt het toch ook op cinematografisch vlak meermaals naar een hoger niveau getild.

Culkin? Die doet het zeker niet slecht. Hij bewijst tenminste dat hij meer is dan een trademark, iets wat ie principe al bewees in Signs maar daar nog een tikkeltje te jong was om er wat sluitends over te zeggen. In elk geval heeft hij een talent voor staren. Iets wat ik ook gedaan heb tijdens het prachtige einde trouwens.

Mean Creek is kortom een heel fraaie, ontroerende prent die je niet mag laten varen.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

"Damn"

Dit was mijn eerste reactie na de film. Er is een intens gevoel bij mij blijven hangen.

De opbouw van het verhaal is enorm sterk, je hebt constant nieuwe aandachtpunten, en als publiek beleef je het echt mee. Ik zat constant te denken zoals de personages, en leefde het allemaal realistisch, ik keek niet naar de boot, ik zat in de boot.

Dat ik me zo meegesleept voelde in het verhaal, is natuurlijk niet enkel aan de verhaallijn en opbouw te wijten. Ik denk dat we hiervoor de cast verantwoordelijk mogen stellen. Allemaal mensen die ik zelden of nooit had zien acteren, maar elk op zich ijzersterke acteurs. Het kwam allemaal zeer realistisch over. Geen overacting! Ik wil hier nog een dikke thumbs up voor Rory Culkin plaatsen, ik vind hem beter dan zijn broer. Ik had Night Listerner al met hem gezien, en ook daar moet hij in zijn prestaties niet onderdoen.

Het meisje dat Millie speelt, vind ik schitterend. En ik ga verder zoeken naar films met haar, want ik vind haar erg sterk. Ik zag ze al in enkele Dawson's Creek afleveringen, maar schonk daar toen niet veel aandacht aan. Ik ga die afleveringen zeker nog eens bekijken en eens op haar prestaties daar letten (toen was ze wel nog jonger).

Om op te sommen, een meeslepend drama, met prachtige acteerprestaties. En nu zit ik zo wat met het gevoel ... 't zou echt kunnen geweest zijn. Topper dus! 9/10

avatar van niethie

niethie

niethie schreef:

maar ga hem gauw een keer herkijken want ik heb er zeer goede herrineringen aan, tot die tijd 3,5 sterren

Verleden week dan eindelijk herzien en ik moet zeggen dat hij wel meer indruk op me maakte dan de eerste keer dat ik hem zag, het sfeertje wist me ditmaal meer aan te grijpen, ik vond de personages een stuk sympathieker overkomen en verder was de manier waarop het simpele geheel gebracht werd erg mooi. Doe er een halfje bovenop.

avatar van wwelover

wwelover

Opvallend aangrijpende film, verwachte een dertien in een dozijn verhaal, maar ondanks dat er vrij weinig gebeurd is het een mooie en boeiende film. Hoe gek het ook klinkt, komt het ook nog best realistisch over. Al is het eind wat overdreven.

Het verhaal is niet eens bepaald vernieuwend, maar de twist die er in zit brengt hem op een hoger niveau, als is het een groot minpunt dat ze het allemaal in 90 minuten hebben gepropt terwijl hij makkelijk 2 uur of meer kunnen doen, want het einde is aan de ene wel mooi filosofisch maar het geeft je toch geen sluitend gevoel.

Muziek was erg mooi, moet ik zeggen en ook het acteerwerk was van hoog niveau. Ken er wel een aantal van, maar dan meestal van één film of kleine rollen, zoals dat meisje. Die ken ik van Lizzie McGuire en die jongen uit Euro Trip. Ja en natuurlijk Josh Peck, waar ik eigenlijk vrij weinig mee heb maar in deze film is hij erg sterk. En eigenlijk is de hele cast gewoon super. Het is ook wel duidelijk wie het talent heeft gekregen bij de Culkins. Rory acteert in deze film een stuk beter dan die walgelijke broer van hem.

avatar van 009

zeer goede film,

hij bleef echt bij mij hangen,

aangrijpend

avatar van Rancid

Rancid

Misschien heb ik een kwartier intro gemist, maar de film begon wat mij betreft al direct op de verkeerde manier. Het verhaal over de pesterige bullebak raakt meteen kant nog wal, doordat we de bullebak niet zien pesten, maar slechts een vervelend mannetje een lesje leert, die, ondanks waarschuwingen, toch aan zijn camera zit te kloten. We weten dan nog niet wie wie is, maar je denkt wel: blijf er dan ook af man, dan vraag je er toch gewoon om? Het kleine rotventje weet namelijk dat de camera van 'zijn' grote pester is.

En zo gaat het eigenlijk de hele film door. Nauwelijks geloofwaardig, vol van tegenstrijdigheden en fouten in de logica van het verhaal en vaak belabberd geacteerd. Dit laatste geldt niet voor ieder personage, maar globaal gezien vond ik dit geen al te beste film.

Een vrij interessant verhaal, hoopte ik, maar het was zo middelmatig uitgewerkt dat ik van een koude kermis thuiskwam.

2,5*.

avatar van appelpit

appelpit

Ik wist niet goed wat te verwachten voor dat ik deze film bekeek. Had eerder een standaard pestverhaaltje voor ogen waarin de pestkop op zijn plaats wordt gezet en de gepesten zegevieren. Maar niets is minder waar. Mean Creek heeft geen typische pester, of typische slachtoffers, maar laat zien dat de handelingen van een persoon één zaak zijn, maar dat er ook nog de binnenkant van iemand is die mss niet te zien is. Maar de binnenkant telt evengoed mee en dit zegt ook iets over het karakter van iemand. Ook Sam, Rocky, Millie, Clyde en Marty komen dit jammer genoeg op een zeer confronterende manier te weten. Zeer boeiende film die je heel de tijd aan het denken zet. Knap geregisseerd en vooral knap geacteerd!

avatar van Sloos

Sloos

Heb hem gisteravon gezien en heb er met genot naar gekeken!

Vond hem eigenlijk 3,5 ster waard maar door het slecht einde toch maar 3 sterren gegeven! wel jammer want het had een goeie film kunnen worden als ze er een goed einde aan hadden gemaakt

avatar van misterwhite

misterwhite

Zeer aangrijpende film

Ik hou wel van een sterk verhaal en deze film had het wel. Een perstertje dat er om vraagt. Iedereen wil wel eens op iemand wraak nemen. Maar in deze film wordt bewezen: Don't try it out.

Zeer boeiende film.

avatar van soom

soom

Macaulay is natuurlijk het bekendst, bij mij in elk geval, maar ik schijn Rory in Igby goes Down ook al gezien te hebben. Kan me Igby nog wel voor de geest halen, maar niet het moment waarop ik Rory gezien zou moeten hebben. Een excuus om Igby dan maar eens aan te schaffen, ofzo, want zoals ik bij Igby al schreef, de Culkins kunnen echt wel iets, en dat laat Mean Creek ook echt zien.

Van coming of age heb ik weinig tot nooit en zelden chocolade gegeten, kom nu pas een beetje op gang met het prachtige en schitterende Stand by me en ook deze geldt als coming of age (wat die term ook verder inhoudt, opgroeien ofzo? Ik heb eigenlijk geen idee, ik doe ook maar of ik heel slim ben en kom soms met dingen aanzetten , terwijl ik in wezen en denken net kom kijken). Dus het kan wel dat ik meer coming of age heb gezien.

Carly Schroeder vond ik erg mooi ingetogen spelen, en het verhaal sleepte me weer mee tot de bodem van de rivier, zat dan ook weer echt met tranen in m'n ogen te kijken. Of beter gezegd, ik lag met tranen in mijn ogen naar mijn kleine dvd speler scherm te kijken.

Mooie wijsheden, een mooie gelaagde film, (nee, ik maakte geen spelfout en ik bedoelde niet geslaagd, hoewel de film dan wel geslaagd is!), en een echt wel verdiende 4,5*.`

avatar van lamalord

lamalord

goed geacteerd.

zie deze film wel graag in de top 250

avatar van gondwana

gondwana

verassend goede film

hoog stand by me - gehalte

goede acteurtjes, mooi ge-edite beelden en goede muziekkeuze

avatar van Chucky92

Chucky92

Toen die lui de boot in gingen en die dikke zat te zeiken om een zwemvest zag je al wat eraan zat te komen, die dikke kan niet zwemmen en die gaat verdrinken. Wel goed geaccteerd en was af en toe wel spannend. Vond alleen jammer dat je niet te zien kreeg of ze de gevangenis in moesten.

Een krappe 3*

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Bijzonder originele thriller.

Geen raar gedoe, gewoon een onderhoudende logische film.