Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
essepluisje
Ik begrijp net genoeg van deze film om te weten dat het een toppertje is
Arnforpresident
Tjah... Wat moet je van deze film vinden? Persoonlijk vond ik het geen topper, maar dat ligt misschien aan mij. Ik heb zo'n gevoel dat de regisseur dacht: kom we maken een intelligente film, vertellen maar een half verhaal en dan wordt het een topper.
Ik hou wel van intelligente films, maar deze was misschien ietsje te vergezocht. Ik hield er niet van dat ik achteraf moest opzoeken op google hoe het verhaal nu precies in elkaar zat. Bij 2001: a space odessey moest ik dat ook doen, maar kan je nog steeds enorm veel zaken op een andere manier interpreteren. HIer blijft het bij een rommelig plot.
Maar oké, de acteerprestaties waren goed, en ik heb me vermaakt met deze film.
Een 3,5*. Misschien is dat te weinig, maar het ligt aan mijn persoonlijke smaak.
Artkramer
Ojee, films waarbij je veel moet nadenken.. niet aan mij besteed.
lambf
Mooie, triestige film wel. Maar wtf, een man wordt opgepakt vanwege kinderporno, en het dansclubje van je kind doet de volgende week mee met een nationale danswedstrijd terwijl die man wel vrij veel bij de school (en dus ook die kinderen) betrokken was, moet ik hier Amerikaanse/Christelijke hypocrisie uit opmaken?
Dee Al
Wow bedankt man, je hebt het me heel wat duidelijker gemaakt! Vind t echt een gave film, wel met een heel vaag einde.
Fijn dat ik het wat duidelijker heb gemaakt. Het is natuurlijk enkel mijn theorie; ik weet niet of Kelly het ook echt zo bedoeld heeft.
black swallow
Goede film,
als het kwartje een keer valt, zie je achteraf (of bij een volgende keer kijken), tal van aanwijzingen en verwijzingen.
er hoeft geen bedoeling te zijn, i.i.g niet een eenduidige - zie ook de films van Lynch - ze zijn zo sterk, omdat er meerdere interpretaties naast elkaar kunnen bestaan... het gaat om de ervaring,
shrink
Zeer, zeer matige film. Ik had mijn hoop op het einde gezet, maar vond het maar een beetje afgezaagd. Landradige film voor de 'intellectueel (ha,ha !)'.
SandLover
Intellectueel? Je doet net of je voor het eerst sinds je van school bent weer gedwongen werd ergens over na te denken. Zal niet meegevallen zijn. Denk toch echt dat deze film vooral bij een wat jonger (<30) publiek zal aanspreken.
SandLover
Ik begrijp in 1 keer waarom jij JacoBaco genoemd wordt. De negatieve tegenhanger van PaultjePils. Niemand gaat ooit beweren dat Katwijkers slim zijn. Maar een film als deze kunnen we nog net waarderen.
JacoBaco
Valt best mee, ik kom zelf ook uit Katwijk en ik hou (ook) wel van een beetje zelfspot.
SandLover
OK, daar had je me te pakken. Hmm, Aliens moet ik eigenlijk weer eens herzien. De enige keer dat ik die heb gezien had ik nog een Betamax. Toen vond ik het echt een geweldige film.
JacoBaco
Ja sorry, ik kon het niet laten.
Aliens is een film waar ik als kind enorm van onder de indruk was en waar ik van onder de indruk ben gebleven. Ik begrijp dat het voor jou alweer een heel tijdje geleden is. Ja, tijd om hem weer is opnieuw te beoordelen en dan ga ik Schultze Gets the Blues is uitproberen.
mr_erp
Zojuist gekeken maar bleef (zoals velen waarschijnlijk) toch met een hoop vragen zitten.
Nieuwsgierig als ik ben meteen op zoek gegaan op internet naar antwoorden. Eerst op de site www.donniedarkofilm.com belandt, maar dat duurde naar mijn zin te lang. Uiteindelijk de meeste info op imdb bij de FAQ over deze film gevonden. (link:http://www.imdb.com/title/tt0246578/faq#.2.1.33)
Acteerprestaties vond ik heel goed, zeker Jake Gyllenhaal. Deze film deed me ook direct denken aan Source Code welke ik een paar weken terug gezien heb. Hier zette hij ook een geweldige hoofdrol neer maar vond ik het verhaal toch net wat te vaag. Duidelijk is dus wel dat hij in dezelfde soort films terugkomt.
Weer terug op de film Donnie Darko: Sommige details uit directors cut, de faq op imdb en de eigen site gaan zelfs zo ver dat je ze never nooit zelf kan bedenken en ze eigenlijk een verhaal op zich zijn. Desalniettemin is de film toch goed te volgen zonder al deze (soms onnodige) feitjes. Naar mijn mening heeft de regisseur daarom wel erg veel moeite gestoken in deze eigen website. Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik sommige dingen niet voorgeschoteld kreeg in de film (had daarom misschien toch beter de directors cut kunnen kijken). Aan de andere kant vond ik het ook wel weer leuk dat er nog zoveel extras over de film te vinden waren.
Ik blijf achter met een gemengd gevoel.
Desalnietttemin is en blijft Donnie Darko een aangrijpende, mysterieuze film met een vlaagje humor en goede acteurs. Ik kan daarom toch niet anders als deze film goed beoordelen.
Reint
Ik zit was reacties te lezen hier... en verdomd, dat wás Patrick Schwayze!
bozzy
Zeer mooie film met een heel appart thema.
deze film kijk ik wel vaker zo af en toe omdat ik er steeds weer nieuwe dingen in zie.
Kortom gewoon een Klasse film!
custom22
voor de liefhebbers;
op www.themoviegoer.com/donnie_darko.htm krijg je volledig uitgelegd hoe de film in elkaar zit.
maxroelofs
Geniale benadering.
Het hele verhaal is geniaal uitgevoerd. In het begin was ik nog wel benieuwd waar het naartoe ging. Eigenlijk is de film als ik het bericht van Dee Al lees niet eens zo heel ingewikkeld op het einde einde na dan. Alle stukjes vallen later op z'n plaats. De hele sfeer in de film is geniaal. Hier heeft deze denk ik ook zijn succes aan te danken. Heel donker sfeertje. Het middenstuk van de film wist me niet altijd te boeien alleen het einde van de film compenseert dit ruimschoots.
Zoals ik al eerder zei zie ik de sfeer in deze film als het ware als de basis. Het geniale acteerwerk van Gyllenhaal versterkt dit effect alleen maar.
Ook de editing is geniaal te noemen. De draaiende camera rond zijn hoofd helpt mee aan de bizariteit van de film. Er zijn nog wel meer voorbeelden te noemen zoals hij ze vaak over gaan van scène op scène door bijvoorbeeld die teksten door het beeld te laten lopen.
Een van de grootste pluspunten van de film is de muziek. De muziekkeuze is prachtig. Het past perfect bij elke scène. Ik was tot op het laatst nog niet helemaal overtuigd alleen toen die muziek kwam en ik begon te snappen hoe het allemaal zat wel. Een van de beste soundtracks die ik ken.
Een waar meesterwerk dit.
wibro
Dit artikel ?Deeltjes reizen sneller dan het licht? - ?Tijdreizen mogelijk?? heeft mij er toe bewogen om dit debuut van Richard Kelly weer eens te gaan herzien.
"Donnie Darko" heb ik in de eerste plaats kunnen waarderen om de mooie jaren tachtig sfeer die deze film voor mij wist te scheppen mede ook door de schitterende soundtrack. Jaren tachtig juweeltjes van o.a Tears for Fears, Echo & the Bunnymen en o.a The Church om er maar een paar te noemen passeren de revu, iets wat zonder meer bedroeg tot mijn hoge waardering voor deze film. Met het verhaal echter heb ik meer moeite. Tijdreizen, wormgaten, "Cellar door", wat moet ik er allemaal mee. Laat ik hier maar eens mee gaan beginnen; ik geloof niet dat men terug kan reizen in de tijd, ook na dat experiment in de CERN deeltjeslab in Genève niet waarvan ik de juistheid sterk in twijfel trek. Voor mij is het verhaal in Donnie Darko dus puur science fiction. Voor mij is daarom ook de vraag in deze film wat werkelijk is en wat fictief? Ik houd het einde van de film waarbij een vliegtuigmotor valt op het huis in de kamer van Donnie waardoor Donnie om het leven komt als de werkelijkheid. De rest komt voort uit het brein van de imo schizofrene Donnie.
4,5* na herziening.
FunkStarr
- 1922 berichten
Waar een simpele herziening dan wel niet goed voor kan zijn. Was ik bij de eerste kijkbeurt totaal niet overtuigd, sterker nog ik vond het gewoon een hele matige film, ben ik na een 2e kijkbeurt bijna 180 graden gedraaid en ga mijn stem verhogen. Alsnog geen meesterwerk voor mij, maar ik denk dat ik de film ook niet zo goed snapte de eerste keer dat ik hem keek, en het is ook echt een film waarvoor je "in de stemming" moet zijn. Het is een vrij donkere en mysterieuze film, maar nu kan ik hem zeker wel waarderen. Erg vreemd dat ene mening over een film zo kan omslaan na een 2e kijkbeurt.
Betamax
Uitstekende film.
Had de hele tijd het idee dat ik naar een David Lynch film zat te kijken.
OOk prima muziek trouwens.
Starlady
Gekeken omdat ik fan ben van Jake Gyllenhaal. De film vond ik een beetje traag. Het verhaal was in iedergeval erg origineel.
Knisper
Opvallend eigenlijk dat deze film zo populair is bij zo'n grote groep mensen. Ik heb de film onlangs gezien en eigenlijk is deze film erg langzaam opgebouwd en helemaal niet zo geschikt voor het grote publiek. Blijft toch wel een interessante film, al is dit niet de topper die ik nog in mijn gedachten had.
JustMike
2 jaar nadat ik de film voor de eerste keer keek, gingen we hem kijken op school. Niemand kon de film waarderen. Maar ik vond hem stukken beter dan 2 jaar geleden. Ik snapte stukjes van de film beter. Vond er alleen wel aardig wat minder leuke stukken in zitten waardoor ik het nog steeds niet een van de 'beste' films vind. Maar het cijfer van 0.5 is nu 3.5
Ik had er een paar reviews over moeten lezen in de les. Ik was het hier niet erg mee eens. Ze zeggen dat het zo goed de puberteit vertoond. Maar dat zie ik dus niet zo. Ik zie het gewoon als een film waarbij je met even (on)logisch nadenken er wel uit komt. Het konijn daarentegen was wel grappig. Wat toch wel echt zorgde voor een paar grappige scenes. De sfeer is ook erg goed gedaan. De muziek was afwisselend tussen leuk en niet leuk.
willemse81
Paar jaar geleden gezien, toen had ik meer vragen dan antwoorden... Nu de director's cut gekeken, die alles een stuk duidelijker maakt. Origineel verhaal, goed gebracht en een geweldige soundtrack!
In My Life
Leuke film. In het algemeen houd ik wel van films die niet oppervlakkig zijn, alleen vind ik deze film toch wat minder goed dan andere films in het genre.
Ik zie in de comments hier al staan dat veel mensen de film "lastig" vonden, hier had ik weinig last van. Als je goed op let heb je bijna alles wel door, let hier wel op bijna want je zult sowieso delen niet snappen. Dit niet omdat de film zo "slim" of "ingewikkeld" gemaakt is, maar omdat sommige dingen niet worden uitgelegd en je dingen gewoon niet kan snappen.
Dat betekend dus wat onderzoek doen nadat je klaar bent met de film kijken, dit vind ik erg jammer doen ze hun best om een "slimme" film te maken en dan maken ze allemaal domme fouten.
Een slimme film hoort je op een spoor te nemen, je op een verhaal mee te nemen en vervolgens aan het eind laten zien dat je de film verkeerd gevolgd hebt. Deze film probeert dat te doen. Wat deze film de das om doet is de gebrekkige tot geen uitleg over belangrijke dingen voor het verhaal. Achteraf kom je er dan achter dat de film heel anders in elkaar zat, vervolgens gaat de film: "Haha dombo! Niet goed opgelet."(zoals het hoort), echter is het bij deze film niet jou fout dat je het niet gevolgd hebt maar is het de fout van de film zelf.
Als die slordigheid eruit was had het een 5/5 nu 4 want het blijft een leuke, goede film om naar te kijken.
It’s a Mad Mad World!
Iedere keer als ik dit prachtige nummer op de radio hoor moet ik gelijk denken aan deze film. Het nummer is ook erg toepasselijk voor de film, die behoorlijk apart en soms best wel vaag is, maar tegelijkertijd is het wel een film die je lekker aan het denken zet en mede door de geweldige soundtrack, kijkt de film sowieso al erg fijn weg.
Ik heb de film drie keer gezien en nog steeds zijn er bepaalde delen van de film niet helemaal duidelijk voor me. Is dat erg? Nee totaal niet. Het is soms wel lekker om te puzzelen of te denken, zolang de film maar niet te onrealistisch of op een bepaalde manier te ongeloofwaardig wordt. Ondank dat deze film totaal anders is, vind ik de film op bepaalde vlakken toch vergelijkbaar met Mulholland Dr. Die heeft ook een zeer sterke sfeer en ook daarbij weet je op een gegeven moment niet meer hoe de vork precies in de steel zit.
De film bevat een aantal sterke scènes. Vooral de momenten met het konijn zijn erg goed. Op de een of andere manier krijg ik daarbij een onbehaaglijk gevoel. Iets wat ik niet helemaal kan verklaren, maar apart is het wel. Het draagt in ieder geval bij aan de erg sterke en mysterieuze sfeer die de film uitstraalt. Verder rest me nog te zeggen dat Gyllenhaal een erg sterke acteerprestatie neerzet. Vooral zijn houding richting het konijn is soms erg goed getimed.
Toch behoort de film voor mij niet tot de beste films aller tijden, omdat het net een bepaalde chemie mist. Het is een prima film, die ik zelfs ook vier sterren heb gegeven, maar zit er ook niet in. Dat neemt niet weg dat het verder een erg fijne film is, die zeker origineel is te noemen en die toch uitermate boeiend is.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing