• 9.378.100 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van supersalsa

supersalsa

De enige film die ik direct nadat ik 'm gezien had, meteen nog een keer heb gekeken.

Alleen daarom al een 4,5!

De sfeer die gecreerd wordt door de muziek, het camerawerk en het script, is uniek in z'n soort.

Daarnaast is het juist een goede film, omdat hij zoveel discussie en theorieen oproept. Of deze waar of niet waar zijn, doet er niet toe.

Ik heb de derde keer alle scenes uitgeschreven en in chronologische volgorde gezet om te achterhalen of ik de film kon 'ontcijferen'. Je raadt het al.....

avatar van MoFeDu

MoFeDu

supersalsa schreef:

....Niet gelukt?

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Nog mensen die aan Magnolia moesten denken bij deze film?

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Een klein beetje . Snap wel waarom je eraan moet denken. Qua verhaal komt het niet echt overeen, maar er zijn in beide films veel personages waarvan er heel veel ongelukkig zijn.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Ik begon met hoge verwachtingen aan deze film, maar ik kan jammer genoeg niet zeggen dat ze zijn ingelost. Het verhaal sprak me totaal niet aan. In het algemeen vond ik het gewoonweg een redelijk domme film. Gelukkig zijn er een paar leuke scènes en wordt er door Jake Gyllenhaal nog aardig geacteerd, zodat de schade toch nog beperkt bleef. Jammer.

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Nu ongeveer een week geleden deze film gezien. Na de eerste kijkbeurt niet geheel overtuigd, maar deze blijft maar door men hoofd spoken. Zo snel mogelijk een tweede keer bekijken.

avatar van Masterchief

Masterchief

Yes, vandaag de (Engelse) DVD kunnen bemachtigen Helaas niet de DC maar de 'gewone' Amerikaanse release.

Dat wordt deze week een 2e kijkbeurt

avatar van amzy1

amzy1

Is het niet waard om nog een keer te kijken ook al snapte ik hem niet helemaal.

avatar van Dee Al

Dee Al

Dit is juist wel een film om meerdere keren te kijken: juist omdat hem niet snapt. Je kunt deze film niet meteen 100% begrijpen.

Een van de ingewikkeldste dingen van de plot is Frank het Reuzenkonijn. Ik heb hem gisteren nog eens gekeken en ik begreep ineens veel meer.

Dit is hoe ik het zie:
Er zijn twee Franks in het verhaal aanwezig uit verschillende periodes (dit komt door het tijdreiselement) . Aan de ene kant heb je de Frank uit het heden die een gewone jongen is en die Donnie het grootste deel van het verhaal niet tegenkomt. Aan de andere kant heb je dezelfde persoon maar dan uit de toekomst (Frank het Reuzenkonijn). Frank het Reuzenkonijn is de geest van Frank uit het heden en hij ontstond toen die laatste doodgeschoten werd. Na deze moord maakte deze geest een tijdreis naar een maand daarvoor en begon alleen tot zijn moordenaar, Donnie Darko te verschijnen. Hij verschijnt in een groot konijnenkostuum omdat dat het pak was waarin hij stierf.

Door zijn reis vanuit de toekomst weet Frank al wat er zal gaan gebeuren. Hij krijgt medelijden met Donnie. Frank het Reuzenkonijn lokt hem naar beneden (redt daarmee zijn leven) en waarschuwt hem voor de rampspoed die over een maand zal voorvallen. Hij wil Donnie leren hoe deze door middel van tijdreizen fouten die hij gaat maken kan herstellen en rampen die zullen gebeuren ongedaan kan maken. Hierom verwijst Frank hem de hele tijd door naar tijdreizen. Maar naast dat Frank het Reuzenkonijn Donnie helpt, maakt hij ook misbruik van hem: hij laat Donnie allerlei dingen doen waarvan hij weet dat hij ze zelf nooit zou durven. Doordat Frank het Reuzenkonijn Donnie helpt, maar hem ook gebruikt is het moeilijk te zeggen of hij een protagonist of een antagonist is.

Op het Halloweenfeest komt de Frank uit het heden, die blijkbaar een kennis van Donnie's zus is, om de hoek kijken: deze Frank heeft Donnie dus nog nooit ontmoet. Deze Frank draagt voor Halloween het beruchte konijnenpak. Hij rijd tijdens het feest met een vriend weg om bier te gaan halen. Op de terugweg naar Donnie's huis rijdt hij per ongeluk Gretchen Ross dood. Donnie schiet hem vervolgens dood om Gretchen te wreken en creëert daarmee feitelijk Frank het Reuzenkonijn (zoals hij eerder in de film zei: 'vernietiging is een vorm van creatie').

Na Franks dood kan de kringloop weer volbracht worden als Frank het Reuzenkonijn een tijdreis maakt. Donnie reist echter eerder door de tijd. In de tijd waarin hij uitkomt (een maand daarvoor) is Frank het Reuzenkonijn niet aanwezig: hij heeft geen tijdreis gemaakt en is ook geen personage uit het heden. Donnie besluit de kringloop stop te zetten door in bed te blijven liggen tot de vliegtuigmotor zijn kamer invalt en pleegt daardoor eigenlijk zelfmoord.

Frank het Reuzenkonijn heeft dan eigenlijk het leven gered van zijn Aardse lichaam, Frank uit het heden. Die blijft leven omdat Donnie hem niet meer kan vermoorden.Frank uit het heden is dus ook een gemanipuleerde dode: hij leeft enkel nog omdat Donnie een tijdreis gemaakt heeft.

Kortom: Frank het Reuzenkonijn is een geest van iemand die Donnie vermoordt (heeft) en die door tijdreizen terugkeert naar de periode voor de dood van zijn Aardse lichaam.

Dit is natuurlijk enkel mijn interpretatie van de film.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Eigenlijk vind ik deze film de perfectie benaderen, dus verhoogd naar 5.

Het kan nog ingewikkelder, Dee Al (vooral jouw laatste alinea's vind ik heel mooi trouwens!). Het kan ook zijn dat Frank een vorm van Donnie is, want de hele tijd na het vallen van de motor is volgens mij een "gedroomde" tijd en alle vormen daarin zijn dan wellicht projecties van de geest van Donnie. Dat zou ook verklaren waarom hij zo menselijk is en ook minder leuke dingen voorstelt. Dan zou de conversatie met Frank toch weer een beetje een in het reine komen met zichzelf zijn voor Donnie. Het dode konijn, oftewel de gedode Frank is de metgezel van Donnie na het ongeluk. Voor mij is hij een (zelf gecreëerde?) begeleider die Donnie ervan doordringt van wat er met hem gebeurd is, zie mijn vorige commentaar.

In deze film komen twee levenslessen het beste naar voren: aanvaarden en loslaten, aanvaarden van je lot (door eigen keuze gecreëerd) en loslaten van wat niet van en voor jou is. Het vallen van de motor lijkt slechts het lot maar kan wel degelijk een gevolg zijn van een gemaakte keuze.

Wat ik ook boeiend vindt is het aspect tijd in deze film. Zolang je over tijdreizen spreekt denk je nog steeds in de dimensie van tijd, namelijk in chronologie en (volg)orde, in heen en terug reizen.
Ikzelf denk dat de geest in staat is overal en altijd aanwezig te zijn, tegelijkertijd. Ons bewustzijn kan dat echter niet bevatten, het zou zulke hoeveelheden informatie niet kunnen (be)grijpen en (be)vatten. Ik denk dat wij daarom met onze geest in onze 3D wereld het beste de benodigde informatie/emotie/beleving kunnen verwerken. Een soort virtuele wereld voor de geest dus.

Verder denk ik (ik niet alleen ) dat onze wereld een fractal wereld is. Zoals wij fractals in 2D kennen, op het beeldscherm, zo denk ik dat de natuur in 3D opgebouwd is. Na invoering van een eenvoudige wiskundige formule krijg je dan een groeiproces uit zichzelf, een bloei van een zichzelf steeds herhalend patroon, zoals ik in de seizoenen zie, in de vorm en wijze van groei van planten en bloemen en in het opeenvolgend geboren worden van generaties, in zich repeterende kustlijnen en gebergtes en noem maar op. Ook cirkels en spiralen komen hierin veelvuldig voor, voor mij symbolen van het afronden van een tijdperk in je leven (cirkel is rond) en het overstappen naar een volgend level (volgende cirkel in de spiraal).

Het mooie als je deze 2 dingen combineert, tijd en fractals, is dat je dan op elk moment in een ander universum kan terechtkomen door je eigen keuze te maken en waar de tijd weer gewoon doorloopt, maar er toch iets wezenlijks veranderd is, namelijk door je eigen keuze heb je dan een nieuwe fractal (lees: universum) in werking gezet. En vergeet niet: alles gebeurt tegelijkertijd

Zo ingewikkeld kan het zijn en dat zie ikzelf ook in Donnie Darko terug.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Nee helaas. Snap hem weer niet echt. Heb hem jaren geleden, toen ik een jaar of 18/19 was gekeken, en ik bleef op het einde volkomen in het ongewisse, maar helaas dit keer ook best wel.

Ik vind hem vermakelijk en spannend om naar te kijken, maar ongeveer een half uur voor het einde krijg ik het idee dat ik iets zou moeten snappen, want ik gewoon niet snap. Ben ik te dom? Is de film expres te moeilijk? Of heb ik gewoon te weing feeling met het hele time-travel gebeuren?
Of, valt er niet zoveel te snappen, en ben ik gewoon te rationeel voor dit soort films, wil ik overal een pasklaar antwoord op?

Er zijn dingen die ik niet goed kan plaatsen, waaonder de rol van Drew Barrymore en het Jim Cunningham-gebeuren. Voelt voor mij als overbodige opvulsel.

Normaal heb ik weinig moeite met niet-chronologische vage films, en ik leek het te gaan begrijpen, toen ik zag dat Frank the Rabbit zijn oog verneukt was eerder in de film, terwijl hij later pas neergeschoten werd. Maar hoe het nou uiteindelijk zat, toen de vliegtuigmotor voor ''de tweede keer'' het huis raakte terwijl Donnie nu wel op zijn kamer zat, en dus uiteindelijk wel doodging... nee sorry. En zijn vriendin die ineens weer leefde. Wat was er nou eerder gebeurd? En hoe is alles gebeurd? Ik kan nog zoveel theorieen lezen, maar tijdreis-dingen die krijg ik gewoon niet bij elkaar in m'n koppie, omdat ik te rationeel denk, en alles kloppend wil hebben.

Dit was voor mij een film met vooral een hoop elementen, (het boek, het konijn, de chronologie, de gebeurtenis met de vliegtuigmotor, de hele time-travel uitleg) waarvan ik hoopte dat ze (dit keer wel) op z'n plaats zouden vallen, maar helaas.

Maakt het niet per se slecht, 4 sterren zelfs gevoelsmatig, doordat het zo'n originele kijkervaring is, de geweldige vertolking van de hoofdpersoon, het originele onderwerp en invalshoek, de humor. Wie weet dat het hoger wordt naarmate ik er meer over gelezen heb, en het wellicht duidelijk gaat worden voor me.

Maar voorlopig blijft hij dus op een mooie 4*

avatar van MoFeDu

MoFeDu

http://www.themoviegoer.com/donnie_darko.htm misschien make dat het wat , hele goede uitleg.

avatar van Dee Al

Dee Al

Ste* schreef:

Maar voorlopig blijft hij dus op een mooie 4*

Tijdreizen is iets wat (nog) niet kan, vandaar dat het heel moeilijk is om er een film over te maken waar alles in zijn plaats valt. Er zitten altijd wel wat moeilijke problemen in. De film verdient mijn 5.0 ook vooral omdat de sfeer zo uniek is en omdat ik het leuk vindt om er theorieën over de plot te bedenken. Wel goed dat je op je gevoel af gaat, en niet omdat je hem niet volledig snapt een slecht punt geeft. Dat verdient deze film namelijk niet.

avatar van Eclecticc

Eclecticc

Je moet eigenlijk de extended version zien. Toen ik het 'origineel' had gezien snapte ik het ook niet allemaal, maar ze hebben (vind ik) belangrijke scenes eruit gelaten.

Er is een website waarop de hele film word ontleed, moet je maar eens googlen

avatar van TMP

TMP

Gisteren zonder al te hoge verwachtingen voor het eerst gekeken. Dit soort films is vaak niet aan mij besteed. Tot op zeker hoogte kon ik Donnie Darko redelijk goed volgen. Zeker het eerste deel van de film. Het einde was toch wel ontzettend vaag. En het blijft hier en daar ook redelijk vaag na uitleg over de film te hebben gelezen. De genialiteit zie ik er absoluut niet in. Al begrijp ik nu een stuk beter wat het moet voorstellen. Films waarbij je eerst uren allerlei (vaak ook nog verschillende) theorieën moet gaan raadplegen om erachter te komen wat je nu eigenlijk hebt gezien, daar kan ik vaak niet echt van genieten. Dat is dus ook bij deze film het geval. Misschien had ik beter de director's cut kunnen kijken, die lijkt me wat duidelijker.

Pluspuntjes zijn de aardige soundtrack en het redelijke acteerwerk. Misschien bevalt hij bij een herziening beter, maar daar ga ik voorlopig niet aan beginnen...

avatar van canciser

canciser

Nee man, je hoeft niet allemaal theorieën te raadplegen. Na 4 keer de film gezien te hebben begreep ik het wel, alleen de kleine verwijzingen heb ik opgezocht. Zo heel moeilijk is de film ook weer niet.

avatar van TMP

TMP

canciser schreef:

Dat hij zich in een 'Tangent Universe' bevond en al dat gedoe erom heen, was mij bij de eerste kijkbeurt allerminst duidelijk. Maar goed, misschien was de director's cut minder vaag geweest.

avatar van canciser

canciser

Klopt, maar dat scheelt ook niet veel. Je moet er wel wat kennis van hebben voordat je in Donnie Darko stapt over tijdreizen. Dan is hij echt goed te volgen.

avatar van Someone

Someone

Ik sta op het punt mijn eerste bericht op de site te plaatsen;

Reden waarvoor ik op deze site ben gekomen is door deze film.

Soms heb je naar een film gekeken waar je dagen later nog aan moet denken. Voor mij was dit zo'n film.

Dit had met name te maken met de setting; highschool, klein burgelijk amerika, iedereen kende elkaar in dat dorp/stadje. Verder in combinatie met de muziek die er gedraaid wordt gedurende de film.

Dit samen zorgde ervoor dat je echt in de sfeer kwam van de film.

Ik kon mij goed in de hoofdpersoon verplaatsen omdat zijn karakter voor mij heel erg herkenbaar is. Verder moet je bijna wel, door de vreemde dingen die hij meemaakt waardoor je telkens blijft afvragen wat er rond zijn figuur speelt.

In het begin vroeg ik mij echt af; wat is er met deze rare jongen aan de hand maar gedurende de film krijg je steeds meer sympathy voor hem.

Dit is een van de reden waardoor je telkens geconcentreerd naar de film blijft kijken.

Het tijdreizen en de theorien daarover zorgt dat je tijdens de film blijft nadenken.

De verandering van zijn karakter doordat hij(indirect) aanvoelt wat er komen gaat, de humor, de romance/kalverliefde tussen zijn nieuwe klasgenote(leuke meid+leuke hoofdpersoon=leuke stelletje)maakte de film ook aantrekkelijk.

Donnie Darko is zo'n film die je aanspreekt of niet.

Dee Al schreef:

[Heel verhaal]

Wow bedankt man, je hebt het me heel wat duidelijker gemaakt! Vind t echt een gave film, wel met een heel vaag einde.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

all around me are familiar faces

worn out places ,worn out faces

bright and early for the daily races

going no where

going no where

their tears are filling up their glasses

no expression

no expression

hide my head i wanna drown my sorrow

no tomorrow

no tomorrow

Voor dit liedje alleen al een punt, de op een na beste sountrack ooit voor een film (Na Lux Aeterna van Requiem for a dream). Ik heb de film al zo'n 15 keer gezien en het liedje al duizenden keren gezien. Echt een hele mooie film met een cool kantje en een prachtig slot.

7*******

avatar van calimeroz

calimeroz

ik heb hem denk ik redelijk door! Alleen het eind waarin Gretchen zwaait naar de moeder van Donnie snap ik niet? Waarom is dat? omdat ze haar herkend? dat lijkt me onlogisch aangezien je nergens die moeder en gretchen samenziet?

avatar van Dreiecke

Dreiecke

@ Calimeroz

Dat is toch niet boeiend voor jou als je 0,5 voor deze film geeft? Lager kan niet.

Of vond je de film toch wel leuk?

avatar van xeegen

xeegen

calimeroz schreef:

Om sympathie voor haar verlies te tonen. Je ziet het jongetje tenslotte ook zwaaien. Prachtige scene. Een erg kinderlijk en oppervlakkig gebaar dat zo oprecht en veelzeggend is doordat wij het gehele verhaal kennen.

avatar van SandLover

SandLover

Nee, er zijn nog flarden van herinneringen vanuit the Tangent Universe aanwezig. Op de 1 of andere manier komt de moeder bekent voor voor Gretchen. Ze heeft alleen geen idee waarvan.

avatar van jones1985

jones1985

MoFeDu schreef:

net gekeken vond het een mooie film maar snapte het einde niet echt.

maar inderdaad een hele goede uitleg op die site van jouw .

Dankzij de uitleg 4 sterren , goede maar moeilijke film

avatar van jordkaka

jordkaka

Moet hem echt nog een keer kijken zodat ik alles ga snappen want ik snap er nog niet erg veel van eigenlijk, wel goede film ondanks dat ik nog niet alles snap.

avatar van caelers8

caelers8

Ik kan uren discussieeren over hoe fantastisch en diepzinnig ik deze film vind. Het heeft me echt aan het denken gezet, en ik denk niet dat je ooit klaar kan zijn met het filosoferen over Donnie Darko. Het principe van wormgaten en alles wat hiermee te maken heeft, het vage karakter van Frank, de fantastische rol van Donnie Darko en zijn leven op de middelbare school zijn allemaal elementen die dit tot een perfecte film voor mij maken. Het duurde wel 3 keer voordat ik de film redelijk kon begrijpen, maar dit was voor me allesbehalve een lijdensweg. Elke keer dat ik hem zie wordt deze film beter.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Na tien keer kijken is hij gepromoveerd van 4**** tot 5***** en een top 3 notering!!

avatar van desuperjh

desuperjh

Niet aan mij besteed zo'n film, men zegt dat je als je hem nog een keer kijkt meer snapt... maar ik snap niet wat ik dan wel moet snappen wat ik nu niet snap snap je .