Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Bardt1980
Wou je ontkennen dat het zweverig is? Het heeft een negatieve klankt, true, en dat zie jij liever niet begrijp ik zo. Maar zweverig is het zeker. Is dat slecht? Nee absoluut niet. Antichrist is zo mogelijk nog zweveriger en filosofischer en vind ik fantastisch. Daarbij komt dat het idee van deze film eigenlijk vrij voor de hand ligt, maar dat ik 8 op de 10 scenes overbodig vind.
Even voor de duidelijkheid:
zwe·ve·rig bn 1 onduidelijk, vaag: ~e theorieën 2 duizelig: ik voel me wat ~
Vanuit die definitie ontken ik inderdaad dat het zweverig is.
Naar mijn mening kloppen 9 van de 10 scènes en hebben ze een duidelijk verband of functie in de film. Welke stukken vind jij overbodig dan? Ik kan helaas niet meepraten over Antichrist, hoewel hij wel op mijn lijstje van still-must-see films staat.
Nand
Donnie vind ik een briljant personage. Eveneens het konijn.
Het verhaal was vreemd maar de dialogen vond ik dik geslaagd. Ik vroeg me meer dan eens af wie wat zei en of het niet gewoon zijn inbeelding was... En op het einde bleek dan dat het ALLEMAAL z'n inbeelding was? Behalve dan die vliegtuigmotor? Maar hoe kon hij weten dat hij ging sterven? Was het dan toch echt? Zoveel vragen
En het kan me niet schelen dat ik ze niet kan beantwoorden.
Ik zou deze film niet meteen experimenteel noemen maar het doet wel dingen die op het randje liggen en een beetje outside the box zijn. Een beetje zoals Mulholland Drive maar dan iets minder experimenteel.
Ik kon er van genieten. Het is niet zoals Mulholland Drive waar ik echt niet genoot van het einde. Bij Donnie Darko was dat anders: de laatste 10 minuten zat ik op het puntje van m'n stoel.
MoFeDu
Donnie Darko,
Wat een heerlijke film. Science-fiction is normaal gesproken nou niet echt mijn genre maar als het op zo´n manier als in Donnie Darko verfilmd is, vind ik het geweldig.
De film moet even op gang komen, maar als je er eenmaal in zit kan de film je niet lang genoeg duren. De spanning in de film is werkelijk ongelooflijk, zowat de gehele twee uur heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten.
Donnie Darko is echt zo´n film die je inspireerd, vragen bij je oproept, emoties bij je los maakt en, ook niet onbelangrijk, je vermaakt. Ik heb hem gister gezien, en de rest van gisteravond en vandaag de hele dag bleef de film maar door mijn hoofd spoken, het zal ook wel weer even duren voordat die weer weg is.
Het plot is in principe niet ontzettend ingewikkeld, wel komen er zo af en toe wat wetenschappelijke termen voor, maar het is niet lastig te volgen. Iets 'bovennatuurlijks' kan me opzich wel aanspreken in een film, mits het niet al te nep overkomt en er niet al te dik bovenop ligt. Het hele tijdreis gebeuren stoorde me dan ook absoluut niet omdat het behoorlijk realistisch overkwam. De special effects in de film zijn niet bepaald bijzonders, dit stoort echter niet omdat de film beter special effects eigenlijk niet nodig heeft.
Gyllenhaal(aparte naam) wist een hele sterke verwarde, maar intussen ook geniale, puber neer te zetten. Zijn zus acteerde ook wel leuk en de rest van de cast was ook prima, geen hele bekende gezichten, maar dat is des te leuker.
Al met al echt een film die door je hoofd blijft spoken en erom vraagt in de toekomst nog een aantal keer herzien te worden, 4.5* en een top 10 notatie.
fappie
- 2005 stemmen
Na de 3e kijkbeurt begreep ik het pas helemaal. Daarom nu in mijn top 10. Verhaal zit echt geweldig in elkaar.
5,0!
shelter
moeilijke film, meerdere keren kijken en discussieren met anderen verplicht...althans voor mij. Vervolgens er achter komen hoe geniaal deze film is en dan waarderen 4,5*
k.grubs
Iets teveel puzzel om echt van te genieten. Zoiets als Mulholland drive of Memento. Het mooie vind ik dat de hele film de jaren 80 uitstraalt, maar gemaakt in 2001. Muziek, kleding alles. Alsof ie 15 jaar in de kelder had gelegen. Inclusief het doemdenken, waar de film voor mij toch over gaat. En als ie op tv is, ga ik toch weer es kijken.
I'm impressed..
De film moest even op me inwerken voordat ik er de kracht en schoonheid van in kon zien. De film duurt vrij lang en was continue wazig waardoor ik meerdere keren moeite had om mijn aandacht bij het verhaal te houden. Vond het ook op meerdere momenten écht een hele matige film, die ontoegankelijk was, weinig spanning genereerde en waar geen touw aan vast te knopen was. Bepaalde gesprekken en gebeurtenissen die in de film voorkomen gaan echt helemaal nergens over en ik vraag me af of ze er gewoon voor de lol inzitten inzitten of dat ze ook allen een diepere betekenis hebben; je weet het nooit met deze film.
Voorbeelden zijn de scene's waarbij het nieuwe meisje de klas binnenkomt en de lerares haar opdraagt langs de jongen te gaan zitten die ze het leukste vindt. Of de smurfen scene..die voornamelijk echt bijzonder grappig is maar heeft die nou bijvoorbeeld ook een betekenis? Tijdens het kijken van de film fronste ik meerdere keren mijn voorhoofd maar toen de film ten einde liep merkte ik dat hij iets met me gedaan had..de rest van de avond en nacht en nu ook de dag erna probeer ik voor mezelf uit te vogelen hoe het geheel nu precies in elkaar steekt.
Met de film kan je zoveel kanten op en het verhaal is zo grotesk met meerdere uitgangspunten van waaruit je de film kan begrijpen..
Om het geheel te begrijpen dien je de film mijns inziens ook wel een keer of 3 gezien te hebben en zelfs dan zullen er altijd kleine stukjes onverklaarbaar blijven.
Kortom; het verhaal en de wazige manier waarop het gebracht wordt maken dit een rechtstreekse topper. Met recht heeft deze film een plek in de top 250 verdiend naar mijn insziens..enige grote nadeel vond ik dat de film mij echt niet meer dan 2 uur op het puntje van mijn stoel heeft gehouden..door de ontoegankelijkheid en die vele wazige scene's die non-stop voorbij kwamen was het moeilijk voor mij om mijn aandacht bij de film te houden en vond ik hem soms ook een beetje saai..een groot nadeel wat mij betreft wat de film een punt aftrek geeft waardoor hij helaas geen 5 verdiend..maar een 4 betekend voor mij nog steeds een bijzonder sterke, aparte en trippy kijk ervaring die ik niet snel zal vergeten..
El ralpho
Heb gedeeltelijk wat stukken doorgelezen..Thanks voor de site
deze film gaat diep zeg..binnenkort nog maar eens een volledige avond in gaan verdiepen inclusief film
holy shit wat een verhaal zit er in deze film verwerkt..
You're welcome!
Ik heb hem van de week voor de 8e keer gekeken... en kom nog steeds tot nieuwe inzichten.
Typisch, want het getal 8 speelt een heel belangrijke rol door de film heen
Typisch, want het getal 8 speelt een heel belangrijke rol door de film heen
Dat was mij nog niet eens opgevallen..maar goed ik heb hem pas één keer bekeken
ben een rookie vergeleken met members die hem gewoon al 8 keer bekeken hebben haha..mij niet gezien..al is een film nog zo interessant..het blijven dezelfde beelden dus vaak hooguit een 2e x leuk en jaren later eventueel nog een keer
ben wel benieuwd wat er bij jou door de kijk beurten heen steeds weer aan nieuwe informatie bijkwam?
roelv
The Butterfly Effect.
Dan wel de director's cut kijken, dat einde is ronduit geniaal.
Bardt1980
Ik ga niet alles benoemen, maar het viel me steeds meer op dat op het eerste oog onbelangrijke, dialogen of personen wel degelijk een betekenis hebben.
Om maar even 2 voorbeelden te noemen.
Zoals bijvoorbeeld de vader van Donnie, die in het hotel aan het begin heeft over ene Frank uit zijn schooltijd. Later zegt Frank het konijn zelf dat al zijn voorvaderen ook Frank hebben geheten.
Of wie bijvoorbeeld die rare man in dat rode trainingspak is die steeds in de achtergrond opduikt. Ik kwam pas na de 3e keer er achter dat het iemand van het onderzoeksteam is n.a.v. de onbekende vliegtuigmotor.
Maar goed, zo kan ik nog wel even doorgaan...
Revolt
Waarom dat dan, en hoe ben je daar achter gekomen? Ik wist wel dat daar iets aparts mee moest zijn, ik dacht misschien dat hij iets met het tijdreizen te maken had, hij stond ook de hele tijd Donnie te bekijken.
Bardt1980
Die man liep ook al rond het huis van Donnie tijdens het onderzoek nadat de vliegtuigmotor door het dak was gevallen. Later zit Donnie samen met z'n vader in de auto en verteld hij dat ze van de CIA niks naar buiten mogen brengen over het voorval zolang het onderzoek loopt . Ze worden dus door de hele film geschaduwd door het onderzoeksteam.
Revolt
De verschijning van de man vind ik vreemd, zeker voor iemand van een onderzoeksteam. Ik denk ook dat zijn zaklamp een extra betekenis heeft. Persoonlijk denk ik dat jou verklaring te makkelijk is, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interpretatie, dat maakt de film zo mooi
Bardt1980
Hmm, wat voor een betekenis zou die dan moeten hebben denk jij?
Misschien zit er gewoon niet meer achter.
Misschien kun jij me dan vertellen wat de functie van het dikke Chinese meisje in de film is? Dat is een van de weinige personages waar ik nog mijn vraagtekens bij zet.
Rephlex
Zij is mijns inziens Donnie's beschermengel (zie mijn eerste bijdrage, waarin ik een analyse tracht te geven van het alom tegenwoordige symbolisme in 'Donnie Darko').
Ik snap dat de vraag niet aan mij gericht was; zie het derhalve als een stukje service...
Bedankt!
Maar waar kun je, behalve bij haar toneeluitvoering op school, haar rol als beschermengel uit op maken? Ik dacht altijd dat ze stiekem verliefd op Donnie was of iets dergelijks. En waarom zegt ze telkens "shut up!" wanneer iemand tegen haar spreekt?
Bedankt!
Cherita lijkt, net als Donnie, in een eigen wereldje te leven.
Dit tekent zich uiteraard door het dragen van oorwarmers en inderdaad haar 'catchphrase' "Chut up!" (ipv "Shut up!").
Donnie kan zich derhalve aan haar spiegelen, waardoor zij, in haar onschuld, als relativerende factor optreedt.
Cherita brengt/stuurt Donnie 'down to earth' op de momenten dat hij het zo ontzettend nodig heeft.
Hoewel ik er geen direct bewijs voor heb, ben ik er van overtuigd dat Donnie zijn 'taak' in het parallelle universum niet had kunnen volbrengen (lees: misstappen had gemaakt) if it wasn't for miss Chen... al was het maar omdat alle (hoofd)personen in zekere zin een 'hoger doel' dienen in relatie tot Donnie, waardoor voor mij die van beschermengel de meest voor de hand liggende lijkt in geval van Cherita.
'Cherita Chen' kan je overigens letterlijk vertalen als 'grote liefde' (Cherita als afgeleide uit het franse woord voor liefde/liefste... Chen is chinees voor groot)
Dit uit zich in de film als een soort verliefdheid, maar verwordt inhoudelijk meer tot een metafysischer 'houden van' dat een hoger doel dient als gevolg van hun basale overeenkomsten.
Bardt1980
Cherita lijkt, net als Donnie, in een eigen wereldje te leven.
Ok klinkt aannemelijk. Stom dat ik die link met die oorwarmers zelf niet gelegd heb. Hoewel Donnie & Cherita maar 1 keer verbaal contact met elkaar hebben, wil je dus zeggen dat zij als ware symbolisch als zijn beschermengel fungeert in het primaire universum? Schrikt ze dan als Donnie plotseling tegen haar zegt dat alles goed met haar zal komen? Of zijn ze elkaars beschermengel, omdat Donnie het ook al voor haar opneemt aan het begin van de film bij de bushalte?
Op welke pagina kan ik jouw bijdrage trouwens vinden?
Revolt
Klinkt inderdaad wel aannemelijk, maakt de scene met de Autumn Angel ook bijzonderder dan die op het eerste gezicht lijkt.
@Rephlex, heb je ook nog een mooie theorie over de man in het rode trainingspak?
Bardt1980
Ik krijg m.b.t. het beschermengel verhaal nu ook ineens meer inzicht in de uitspraak van Grandma Death: "Every living creature on earth dies alone."
Misschien wat ver gezocht maar toch...
Rephlex
wat is nou goed aan deze film dan?
Eerst lezen, dan vragen...
Rephlex
Op welke pagina kan ik jouw bijdrage trouwens vinden?
Wellicht een idee gebruik te maken van de functie 'zoek bericht'...?
Overigens kan ik mij wel vinden in jouw aanvullende visie omtrent Chen.
Misschien wat ver gezocht maar toch...
Dat is mijns inziens niet zo ver gezocht... zeker niet wanneer je je bedenkt wat de essentie van de film is.
Dat maakt 'Donnie Darko' (onder andere) zo'n geweldige film... alles is essentieel, maakt deel uit van het geheel en is met elkaar verbonden.
Rephlex
Dan zou ik 'm eerst weer eens moeten zien... zodra ik een theorie heb, zal ik een post plaatsen...
Asaharo
Veel theorie is er niet aan hoor, het is gewoon iemand van de overheid die het gezin moet schaduwen vanwege het vermiste vliegtuig. That's itt.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing