• 9.378.933 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

canciser

Jep Planet heeft gelijk, Donnie gaat terug de tijd in om de wereld te redden. Als hij terug de tijd in gaat ontstaat er een parallel universum waar alleen de vliegtuigmotor niet thuis hoort, die is opgezogen vanuit het andere universum. Die valt op Donnie waardoor hij sterft Correct me if i'm wrong.

planet_of_death schreef:
Als hij de vliegtuig motor niet in de wormhole gegooid had, zou alles zijn opgeslokt door het gat.

Nee...

planet_of_death

Wat dan wel? Dit is de theorie die Kelly zelf heeft opgesteld!

planet_of_death schreef:

Wat dan wel? Dit is de theorie die Kelly zelf heeft opgesteld!

En die is dus vrij voor interpretatie.

Op het einde begint alles weer overnieuwt, net als op het begin van de film dat Donnie staat te lachen. Nu kiest Donnie er echter voor te blijven liggen en dat zorgt er voor dat alles voor de rest van de mensen goed komt, Gretchen Frank blijven leven etc.

Nakkie13 schreef:

En die is dus vrij voor interpretatie.

Nee, zo dacht ik eerst ook. De film zit heel wat ingewikkelder in elkaar dan de meeste denken. Ik heb er heel wat tijd in gestoken en ik heb zelfs nog het idee dat ik nog maar de helft snap.

Eerst heb ik de film 5 keer gezien, vervolgens met commentaar van Kelly. Tussendoor heb ik veel kennis opgedaan over tijdreizen, parallelle universums en toen de theorie zelf. Om dat alles in een rijtje te zetten kan niet in 5 zinnen.

avatar van Tanjaaa0309

Tanjaaa0309

elbartje schreef:

Ik snap echt niet waarom mensen dit een goede film vinden.

Ik denk er is me iets geniaals ontgaan in deze film. Na wat research kwam ik er achter dat dit gewoon allemaal pure onzin is.

Sprekende Konijnen, sex leven van smurfen,

Als sommige mensen dit geniaal vinden ?

Ik ben er waarschijnlijk gewoon te dom voor.

Het enige goede van deze film is het liedje 'mad world' (vandaar die 1 ster).

Whaha

Ik sluit me hierbij aan maar ik geef een half sterretje meer voor JAKE

canciser

Ik ben het er ook volledig mee eens Jullie zijn inderdaad te dom om hem te begrijpen.

Jawaddedadde

Heeft niet altijd met dom te maken. Ik heb de film ook niet begrepen en ik vind mezelf absoluut niet dom. Misschien ligt het wel aan film zelf, al eens aan gedacht?

avatar van Don MN

Don MN

Een film kan altijd door een persoon op een eigen manier geïnterpreteerd worden. Deze film roept meer vragen op dan hij antwoorden geeft, dus is het logisch dat iemand niet helemaal eruit is wat echt is gebeurd. Dat is misschien wel de grote vraag van de film, wat is écht?

Als je de behoefte hebt een concreter beeld van de gebeurtenissen te verkrijgen en er zelf moeite mee hebt, zijn er op internet voldoende visie's van personen te vinden. Misschien zit er een tussen waar je je bij kan aansluiten.

avatar van misterwhite

misterwhite

Je moet deze film gewoon niet te letterlijk opnemen. Je moet er de betekenissen uithalen.

Don MN schreef:

Die behoefte heb ik niet echt. Heb niet veel zin om internet te doorspitten of talloze boeken over parallelle universums of weet-ik-veel-wat te gaan lezen. Ik heb geen probleem met een film waar je moet nadenken, alles hoeft heus niet voorgekauwd te worden, maar bij deze was echt het noorden kwijt.

Neemt niet weg dat ik wel genoten heb van het verhaal, de acteerprestaties en de muziek én ik ben wel geprikkeld om het nogmaals te zien. Moet ik binnenkort misschien maar weer eens doen.

Maar momenteel vind ik deze film gewoon te vaag.

avatar van misterwhite

misterwhite

Je moet niet altijd de antwoorden van andere bekijken. Ik had de eerste keer ook het probleem dat ik volledig in de war was maar na een herzienning ging het al veel beter. En een aanrader voor nog wat meer duidelijkheid is de director's cut.

misterwhite schreef:

En een aanrader voor nog wat meer duidelijkheid is de director's cut.

Die aanrader heb ik nog al gehad, denk niet dat ik die versie thuis liggen heb. Maakt ook niet zoveel uit. Ik bekijk hem nog wel eens opnieuw en misschien - wie weet - snap ik er dan meer van.

Blijf er wel bij dat deze film gewoon te vaag is, te veel vragen oproept. Kan mijns inziens niet de bedoeling zijn van een film. De betekenis(sen) zou toch ietsje duidelijker naar voren mogen komen tijdens het kijken.

canciser schreef:

Film 6 keer gezien plus het internet af gezocht naar het commentaar van Kelly zelf.

avatar van laundromat

laundromat

@Jawaddedadde: weet niet of Richard Kelly had verwacht dat er zoveel over DD gediscussieerd zou worden. Misschien was het wel zijn bedoeling om vaag te zijn. Ik zie het niet als vaag, maar meer als interpreteer het zoals jij wil, zoals vaker gezegd wordt. Anders wordt/werd het misschien een meer standaard film?

Jawaddedadde schreef:
Heb ik ook niet gedaan, en toch is het een van mijn lievelingsfilms...

En ik zie echt niet hoe Donnie DE WERELD heeft gered. Hij redt gewoon de mensen waarvan hij houdt. Overigens is Donnie niet verantwoordelijk voor die motor die door het wormgat gaat. Indirect wel natuurlijk, maar dat heeft niets te maken met waar hij zich op het einde van de film (kijkend naar de lucht) zich bevindt.

laundromat schreef:

Antwoord hierop in deze interassente Q&A met Kelly.

Zeker lezen!

avatar van laundromat

laundromat

Ben bekend met dit soort artikelen. Ga het niet lezen. Heb DD nog maar 4x gezien ofzo....eerst zelluf ontdekken en op rij krijgen (of niet).

laundromat schreef:

Neenee, dit is gewoon een Q&A, gaat ook vooral over hoe hij over het in godsnaam voor elkaar heeft gekregen om op zo'n jonge leeftijd als debutant zo'n film voor elkaar te krijgen. Echt tof.

RagnaToad schreef:
Heb ik ook niet gedaan, en toch is het een van mijn lievelingsfilms...

Zodra de vliegtuigmotor door Donnies huis valt begint het alternatieve universum. Als Donnie de vliegtuigmotor niet in het wormgat gooit zal dit universum helemaal opnieuw beginnen. De flits op het begin wil zeggen dan het alternatieve universum gereset wordt. Daaruit kunnen we constateren dat het Donnie al meerdere keren niet gelukt is om de vliegtuigmotor in het wormgat te krijgen. Je ziet hem in de beginscene lachen (hij herrinerd zich vaag de avonturen in de voorgaande alternatieve universums). De personen om Donnie heen zijn de Manipuleted Living. Zij helpen Donnie door zijn reis in het alternatieve universum. Zonder dat ze het zelf weten. Was de vliegtuigmotor nog door het wormgat gegaan als die persoon niet zus had gedaan, en die andere persoon niet zo? En door dat 1 het ene doet volgt er weer een reactie van een ander die er dan weer voor zorgt dat er een andere gebeurtenis plaatsvind. Uiteindelijk zorgt deze ketting reactie ervoor dat die vliegtuigmotor in het wormgat beland. Donnie is vrijwel bij alle gebeurtenissen betrokken. Als die vliegtuigmotor nooit in dat wormgat belande zou het alternatieve universum zich voor altijd hebben herhaalt, en zou men dus nooit terugkeren naar het primaire universum (wat op het einde wel gebeurt).

jup. zo is t.

canciser

In verschillende sceneszie je duidelijk dat bepaalde personages er tijd en ruimte buigen, zo was het nogal duidelijk bij de scene waarin Gretchen mocht gaan zitten waar ze wilde, dat kwam door het boek waar de jongens een soortgelijke keuze moesten maken.

Maar het was wat minder duidelijk bij de scene waar Donnie tekeer ging tegen die man van de levenslijn, en toen Donnie en Gretchen in de Arcadehal waren.

RagnaToad

Hoe kan het nu al 'meerdere keren niet gelukt zijn' om die motor door het wormgat te krijgen, als de film ermee begint...

planet_of_death

Zoals ik al zei, is die flits in het begin het teken dat het alternatieve universum gereset wordt. Ergens lang geleden verscheen dit universum. Het is donnie meerdere keren niet gelukt om die motor er in te krijgen. Met als gevolg dat het universum opnieuw begint. Het blijft resetten tot die vliegtuigmotor erin gaat

Nee.
Het blijft resetten omDAT de motor er ooit voor de eerste keer is ingegaan, en nu blijft die er elke keer ingaan. Donnie voorkomt uiteindelijk dat hij er weer ingaat (en stopt de cyclus dus) door zelf te sterven en er voor te zorgen dat zijn moeder en zusje (waarschijnlijk) niet op dat vliegtuig stappen. Daardoor stopt de cyclus waarin er altijd onaangename dingen gebeuren. De enige oplossing om zijn geliefden te redden bleek zijn dood te zijn.

planet_of_death

Ik hou er maar mee op. Als dat jou invulling is vind ik het prima, maar de officele site en vele andere sites zeggen dat dit het juiste verhaal is.

planet_of_death schreef:

Je moet toch niet naar de officiële site luisteren.

Wat weten die mensen daar nu van.

planet_of_death

Misschien omdat die site je op een vage manier laat zien hoe het verhaal in elkaar zit? Ga er eens kijken!

avatar van mistertod

mistertod

een echt "teenage" amerikaans liefdes verhaal maar deze keer verwerkt in een cult film..

planet_of_death

Het is GEEN liefdes verhaal, het is een Science fiction film in hart er nieren.