• 9.378.629 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Freshnesz

Freshnesz

IK ben niet echt onder de indruk na de trailer te hebben gezien. Maar daarop kan je niet echt een film op oordelen... maar ben wel benieuwd..

Freshnesz schreef:

Naar mijn mening moet je nooit een trailer zien van een film die je nog niet hebt gezien.

avatar van rep_robert

Euhhh volgens mij is dat juist de hele essentie van het begrip trailer, dat je een kennismaking krijgt met een film?

Heeft niet veel nut om na afloop van de film nog de desbetreffende trailer te gaan bekijken

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Trailers heb ik niet zo hoog in het vaandel.

Je krijgt vaak de mooiste stukjes van een film te zien en dan ga je hem kijken en blijkt dat dat ook daadwerkelijk de enige leuke stukjes waren.

Ik vind het bijna consumentenbedrog die trailers. Alsof er op de buitenkant Coca Cola staat en dat er daadwerkelijk Herschi inzit.

Bij films als Donnie Darko is het al helemaal geen goed idee om de trailer te bekijken, want daar is het de film niet naar.

Anyway ik word liever teleurgesteld zonder een trailer te hebben gezien, dan dat ik denk na een trailer dat het geweldig wordt en het uiteindelijk helemaal, maar dan ook helemaal niks is.

avatar van rep_robert

Daar heb je gelijk in, trailers willen de film nog wel is beter voordoen dan dat ie is.

Maar daar ging het niet om. Volgens RagnaToad moet je nooit een trailer kijken voordat je een film hebt gezien. Waarom zou je dan nog uberhaupt naar trailers kijken? Trailers zijn er vaak juist om je lekker te maken voor een film. Het heeft niet veel nut om op een ander moment de trailer te bekijken(na de film).

Daarbij heb ik het verder niet over de kwaliteit van een trailer o.i.d. , gewoon puur zwart/wit gezien.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik ben het dan ook voor het merendeel van de films eens dat je nooit de trailer voor een film moet gaan kijken. Trek me meer aan van de recensies van de mensen hier en de scores, wil ik weer eens een filmpje huren.

rep_robert schreef:

Niet. Ik probeer zo weinig mogelijk te lezen of te zien over een film die ik nog moet zien. Zo kan ik zo onbevangen mogelijk de film beleven.

Trailers zijn ook vaak gewoon zo belachelijk. 5 sleutelwoorden die door een ruige mannenstem zijn ingesproken, en een stoere oneliner waar het kleinste kind had op kunnen komen.

Fragmenten worden vaak ook zo gemonteerd om lekker flitsend en gevat over te komen. En dan blijkt het in de film toch even anders te gebeuren.

Ik vind de meeste trailers behoorlijk lachwekkend om naar te kijken, en zeker als het zo'n to-be-kaskrakers zijn uit Hollywood. De mensen die betaald worden om trailers te maken hebben ook niets te maken met het creatieve proces van de film zelf.

Ik zal de trailer van D.D. eens moeten opzoeken om te zien hoe belachelijk die is.

avatar van barns

barns

Magische film met een mooie opbouw

Justinw

Van de films die ik kijk, heb ik maar van 5% en minder de trailer gezien. En het gaat hier dan meestal over een trailer van tv

avatar van Alpha X

Alpha X

moviemafketel schreef:

Inderdaad.. zeker deze trailer geeft een heel vertekend beeld van de film.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Vertel mij wat. Ik vond DD tijdens mijn eerste kijkbeurt al geweldig.

Ik wilde 'm zo graag met een vriend van me kijken, (we zijn 2 movie-freaks) maar hij wilde DD niet zien en stelde de film zo lang mogelijk uit, vanwege de trailer! "Dat konijn is f*kking eng!" zie de schijtert.

Haha, uiteindelijk toch gekeken en hij vond 'm natuurlijk ook fantastisch.

avatar van Harmonijak

Harmonijak

Geniale film! Kan deze wel tig keer kijken. Gyllenhaal is ook erg goed als dromerige Donnie.

Nakkie13

Inderdaad, de trailer van Donnie Darko geeft een heel vertekend beeld van de film.

Ik heb op mijn opleiding een analyse van Donnie Darko gedaan en het was een fout om de trailer te laten zien.

Ik vind namelijk dat er ook vele lichtere en grappige scene's in de film zitten die in de trailer niet getoond worden.

Deze scene's ( de grappigere, lichtere ) vind ik trouwens een geniale balans in de redelijke donkere kost brengen.

Ik heb Donnie Darko nu onderhand 5/6 keer gezien en vind hem nog steeds geniaal.

Behalve de het overduidelijke tijdreis plot ( ik bedoel niet simpel, maar duidelijk aanwezig ) voel je, als je de film vaker hebt gezien, een aantal andere onderliggende thema's voelen.

Verzet tegen bekrompen mensen, lotsbestemming, de dood, familie. Het zit er allemaal in, en alles is fantastisch verweven in het plot. Elke dialoog bevat wel weer een hint, soms zeer subtiel.

Geniaal is een veel te vaak gebruikt woord.

Donnie Darko krijgt hem echter met mijn volle overtuiging!

avatar van rep_robert

Om nog even op de discussie terug te komen, tuurlijk moet je bij een film als dit de trailer niet bekijken. Maar trailers zijn wel bedoeld om mensen te informeren en over te halen om de desbetreffende film te gaan kijken. Iets om voor de film te zien dus.

Of je het leuk of niet leuk vindt of dat je er gebruik van maakt of niet is een ander verhaal.

rep_robert schreef:

Ik snap wel dat trailers bedoeld zijn voor Pr, en ik heb vaak een film opgeslagen in mijn achterhoofd na de trailer gezien te hebben.

Maar als ik al van plan ben een film te gaan kijken, houd ik mezelf vaak in om de trailer te kijken. Bij Paranormal Activity heb ik dat gelukkig ook gedaan. Nog voor de hype begon

Justinw

Dat heb ik hetzelfde ik ga dit weekend naar Avatar en ik heb de trailer wel gezien op TV. maar ik wendde mijn ogen af zodat ik eigenlijk niet eens weet waar de film over gaat.

En zo heb ik hier ook geen trailer van te zien.

Justinw schreef:

En zo heb ik hier ook geen trailer van te zien.

En dat is een film waarbij het nog niet eens veel boeit.

Wat en geweldige film!

ik snapte het einde niet helemaal..

dus weet iemand hier uitleg te geven?

Het was maar een droom, en hij ging dus wel dood

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Justinw schreef:
Het was maar een droom, en hij ging dus wel dood

Seriuus ? volgens mij kloopen er dan een aantal detais niet.

avatar van rep_robert

Donnie Darko heeft het in mijn ogen wel bewust meegemaakt, dus de tijdlijn van de hele film klopt in mijn ogen wel. Daarom wordt het fenomeen tijdreizen er ook bijgehaald in de film. Aan het einde als Donnie zeg maar opnieuw wakker wordt krijgt hij een tweede kans om het overnieuw te doen. Hij beseft ook wanneer hij gewoon sterft tijdens het ongeluk, dat hij anderen veel kwaad bespaard, o.a. het overlijden van Gretchen. Het einde van de film suggereert denk ik ook dat alles echt gebeurt is. Het moment dat DD´s moeder Gretchen ziet is een mooi moment. Ze staren elkaar aan, en zwaaien zelfs naar elkaar, terwijl ze elkaar eigenlijk niet zouden moeten kennen op dat ogenblik. Ergens diep van binnen weten ze iets van wat er eerder in de film gebeurt is
Maar dat is mijn interpretatie

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

En waar komt het tijdreizen in the picture in je theorie.
Hij klopt zeer redelijk hoor, dan zou tijdreizen naast het opnieuw wakker worden alleen maar een aanzetje zijn tot het concept noodlot, of je lot in eigen handen hebben.

Roel Bogers schreef:
En waar komt het tijdreizen in the picture in je theorie.

Nou, als je de film goed bekijkt ( of de Dc want die is iets duidelijker ) wordt je stukjes uit de Philosophy of time Travel uitgelegd.
Het heeft van alles met Tangent en Primary universe te maken.
Ik kan het hier wel helemaal uit gaan leggen maar dat kost me te veel digitale inkt, en die is duur,

Het komt er op neer dat door de film hee, elke gebeurtenis naar het einde toe werkt waardoor Donnie alles op orde stelt zodat de normale tijdlijn door kan gaan.
Patrick Swayze huis in de fik --> Lerares moet weg --> feestje --> Cellar Door. Allemaal deze connecties leiden er toe dat Donnie het primary universe herstelt.

Maar het mooie is dat er veel meer interpretaties mogelijk zijn als de "officiële".

Ik gok dat de hele film stiekem om Patrick Swayze heen draait en dat elke gebeurtenis een verwijzing is naar zijn coolness.

Roadhouse.

Kick in the Face....ROADHOUSEEEE

Volgens mij heb je Family Guy gekeken Nakkie13? Of niet?

koesdekoning schreef:

Wat en geweldige film!

ik snapte het einde niet helemaal..

dus weet iemand hier uitleg te geven?

Da's een van de sterke punten van deze film. Je kan aan bepaalde elementen je eigen invulling geven.

Zelfs op MM is er geen consensus over de interpretatie van het verhaal.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Er zit wel degelijk een verhaal in.

planet_of_death schreef:

Er zit wel degelijk een verhaal in.

Heb ik ooit het tegendeel beweerd?

avatar van Mankatans

Mankatans

Asaharo schreef:
hoezo? de cirkel is gesloten, zijn zus en moeder sterven niet want hun vliegtuig vliegt niet door de storm ( die de parrallele universums met elkaar verbond) het brokstuk dat op donnie valt is er een van een andere tijd, daardoor gingen die poorten open en op het einde dus ook weer toe.

Kan iemand mij hier even bevestigen? Dus, in de verhaallijn die de film volgt storten moeder/zusje neer door toedoen van de poort, maar omdat de tijd teruggezet wordt wordt dit 'gewist', alleen de motor gaat in de portal en komt dus uit de lucht vallen op 2 oktober.. juist?

Alleen wat ik niet snap, de allereerste keer dat het 2 oktober is valt die motor toch uit de lucht, terwijl die portal die er in de toekomst gaat zijn en dus nog niet geweest is.

Nouja, al met al blijf ik dus met redelijk wat vragen zitten, maar nu ik met wat info van hier sommige momenten terugkeek viel er al wel redelijk wat op zn plaats. Nog maar een keer kijken dus. Voorlopig blijf ik hangen op een 3,5, maar dat komt volgens mij omdat ik het grotere geheel achter 50% van de film nog niet heb gezien

avatar van sidi abid

sidi abid

Film is Te Donker,

Er Werd goed geacteerd, voornamelijk door de Moeder.

Ik kan het nog geen cijfer geven,

Het moet nog even tot me doordringen.

Maar dat de film op num. 40 staat, zegt heel wat..

avatar van LinkVink

LinkVink

Mankatans schreef:

De toekomst lag in de handen van Donnie. Hij 'bewerkt' alleen zijn eigen leven en de levens om hem heen en niet die van de rest, zoals het portaal. De portaal zal er altijd blijven bestaan en elke tijdreis endigd hetzelfde.

Een portaal tussen tijd en ruimte staat vast.