• 9.378.673 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van GrayFox

GrayFox

Mijn nummer 1 film, De sfeer (depressieve sfeer) is echt geweldig. De film blijft boeien, ik kan hem over en over kijken. De site www.donniedarko.com voegt ook veel toe aan de film. Als je de site "uitspeelt" (het is een spel, met vragen over de film) kun je het boek "the philosphy of time travel" lezen.

Dan wordt het allemaal al een stuk duidelijker.

5 sterren, zal lang duren voordat deze van mijn nummer 1 plaats of komt (waarschijnlijk niet).

avatar van Ronnievb

Ronnievb

KampF schreef:

Overgewaardeerd

Goh, mijnheer. Zou u dat misschien even nader willen toelichten?

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

GrayFox schreef:

Eh, ik kom niet verder dan het gesprek met die agent en dan krijg je Time is Up Donnie. Als jij verder komt, graag een PM, want ook de walktrough op ruinedeye.com komt niet verder.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

GrayFox schreef:

Staat die ook niet op de DVD?

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Op de dvd valt ie nu niet echt te lezen he. Er is een site waar die wel opstaat, maar die ben ik vergeten. Ik wilde gewoon weten of level 3 en dat gesprek met die agent het eind van de site was, dat betekent namenlijk dat je dat boek daar helemaal niet kunt lezen.

avatar van Film Pegasus

Zuzuu schreef:

Ik vond deze film meer geschikt voor kinderen tot en met 16 jaar.

Ik kan me langs geen kanten voorstellen dat iemand van jongere leeftijd hier plezier aan gaat beleven. Tenzij die al van jongs af aan wat actiever met filmkijken bezig is. Dit is totaal geen standaard filmpje, maar een complex verhaal met een dubbele bodem. Zeer sterk verteld in een film met prachtige acteurs en een extra pluim voor de dialogen die magnifiek zijn. Absoluut geen film waar kindjes iets aan hebben.

avatar van ahp2002

ahp2002

Ongelooflijk wat een ingewikkelde, maar mooie film. Supersoundtrack! Gewoon een aantal keer kijken en betoverd worden door deze film.

5 sterren. Wat een genot!

avatar van Collaborator

Collaborator

Een van de beste films ooit, maar dat geld dan wel alleen voor de directors cut.

De oude versie vind ik totaal niet interesant, Die mist enkele geweldige scenes, super muziek, special effects en creepy geluids effecten. De directors cut is zoals hij bedoeld is!

avatar van darkwing

darkwing

Wat een gave film, heb hem nou in korte tijd 3 keer gekeken en hij blijft gaaf, heb ik niet vaak met een film!

van 4 naar 5 sterren verhoogd!

avatar van skeps

skeps

Erg goede film met een scala aan theorien over hoe en wat. Een film met een bepaalde sfeer die ook de hele film blijft, ander pluspunt is de passende soundtrack.

avatar van sambal

sambal

vond het best wel een vage jongen

en best raar met dat konein enzo

maar tog was het een goeie film

die mij maar in mn greep hield

avatar van Joyy

Joyy

sjee, ik heb de film net gezien

kan het niet helemaal uitleggen maar ik kwam er niet echt in

ik begrijp best wat de bedoeling is van het verhaal, maar ik vond het erg oppervlakkig en niet echt duidelijk overkomen

als je de cover vantevoren niet leest, heb je bijna geen id waar de film nu over gaat

maar, ik ben bereid de film een 2e kans te geven, soms zie je een film op het verkeerde moment, ben je met je gedachten eigenlijk met andere zaken bezig en past de film gewoon niet daarbij

geef dus nog geen beoordeling

avatar van niethie

niethie

Ik wou trouwens nog even zeggen dat de film die donnie en gretchen

in de bioscoop aan het kijken zijn niet last temptation of the christ is maar the evil dead is. Ik las een paar berichten terug dat sommige mensen dat dachten. Ik weet het echt zeker.

Beitel

Dat Donnie Darko veel liefde krijgt is natuurlijk goed, maar overgewaardeerd is het goede woord. Niet dat ik geen respect heb voor de filmmaker, hij heeft een fantastische film afgeleverd, maar het mist betekenis.

Laat ik beginnen met wat Donnie Darko briljant doet: het neerzetten van een boeiende film. Het kent een hele sterke, dromerige sfeer die versterkt wordt door het fantastische gebruik van geluid en muziek. Zelfs al begrijp je er geen ene jota van, dan nog kun je genieten van de film. Denk alleen al aan de scène met Donnie die op school aankomt: het begint al met een waanzinnig shot wanneer 'Head Over Heels' van Tears for Fears begint waarbij alle personages op school worden geïntroduceerd. Prachtig gebruik van vertraging en versnelling, heerlijk.
Of ook (dit moet even verhuld worden voor de niet-ingewijden het moment dat Frank, de gast in het konijnenpak Donnie in de bioscoop bezoekt. De muziek is zó ongelofelijk krachtig dat ik altijd tranen krijg in mijn ogen wanneer ik het bekijk.

Het burgerlijke leven in Middlesex wordt met verve tot leven gebracht, alhoewel ik wel moet zeggen dat het commentaar op de domheid en burgerlijkheid van de mensen daar iets te makkelijk is. De soms prachtig gelaagde acteerprestaties maakt dat echter niet tot een al te groot punt, veel respect voor vrijwel alle acteurs en actrices in deze film. Maar goed, voor zover voor de sublieme filmische aspecten, nu datgene waar het uiteindelijk om draait: het verhaal.

Laten we dan maar meteen tot de kern komen. Het mysterie, waar de film bekend om staat, wordt de hele film lang interessant gehouden. Wanneer je echter de film gezien hebt heb je echter nog geen enkel idee wat het nou precies betekend, meerdere kijkbeurten zijn daarvoor vereist. Maar zelfs na een aantal keer lijkt het toch wat te missen. Het hele tijdreis-gedoe is duidelijk, en doet zelfs een beetje simpel en gedateerd aan. De tijd zit dus duidelijk in een 'loop' door een wormgat, wat blijkbaar wordt tegengegaan door de tijd te veranderen: Donnie laat de vliegtuigmotor op zich neerstorten, waardoor het stopt. Of ja, daar lijkt het op. Maar wat is de betekenis daarvan? En waarom lopen zaken zoals ze lopen? En waarom is Donnie eigenlijk zo'n geflipte kerel?

De sleutel is de 'Philosophy of Time Travel'. Blijkbaar is er een apart universum ontstaan, een zogenaamd 'Tangent Universe'. En deze zal het normale, het zogenaamde 'Primary Universe' vernietigen als het niet tegengegaan wordt.
Nu is blijkbaar Donnie Darko diegene die speciale krachten heeft om dit tegen te gaan, en hij wordt indirect geholpen door gemanipuleerden om zich heen: alle gebeurtenissen gebeuren zó dat Gretchen, zijn geliefde, zal sterven en hij wel zijn krachten moet aanwenden om het universum te redden.

Wat is dit? Ik had eerder nog bedacht dat het universum constant in eenzelfde soort 'loop' zou gaan en dat Donnie's bewustzijn dit als enige oppikt (en hem daarom tot zo'n weirdo maakt). Onderbewust wordt er een plaatje gemaakt van hoe die 28 dagen zullen verlopen. De gebeurtenissen gebeuren dan ook op zo'n manier dat je het idee krijgt dat Donnie nog alles kan doen wat hij wilt doen: de school blank zetten, de plaatselijke guru die iedereen geloofd op z'n plaats zitten en de liefde bedrijven met Gretchen. Nu alles achter elkaar is gebeurd kan hij eindelijk sterven, want zo kan hij uiteindelijk de 'loop' stopzetten.

Zelfs met deze (naar mijn mening betere) verklaring mist de film aan betekenis en uitleg. 'A mystery for mystery's sake'. De 'officiële' verklaring geeft alleen maar aan dat Richard Kelly niet wist waar hij mee bezig was. Hij kwam met interessante ideeën, maar gaf ze geen duidelijke betekenis, waardoor het oplossen van het mysterie ook onnodig moeilijk wordt gemaakt. De oplossing is voor de meeste mensen te vinden in iets dat buiten de film te vinden is, en dan is het zelfs een ontiegelijk belabberde verklaring.

Maar Richard Kelly laat wel zien waar hij toe in staat is, en wat hij kan doen met een beter verhaal. Dat zijn nieuwste film, 'Southland Tales' niet erg bemoedigende kritieken krijgt maakt mij toch bang. Donnie Darko is bijna het mysterie wat men zegt dat het is, maar uiteindelijk zal deze film mij vooral bijblijven vanwege z'n werkelijk briljante cinematografie.

4,0/5

Beitel:

hij heeft een fantastische film afgeleverd, maar het mist betekenis.

Bij deze film is het geheel meer dan de som der delen. Dat maakt deze film, naast de cinematografische kwalteiten, zo bijzonder.
Vooral als je het concept van tijdreizen niet tot de bodem verklaart maar meer als concept ziet die sterfelijkheid zin wil geven is er genoeg betekenis in deze film te zien. En ik denk dat Kelly zelf ook bewust veel betekenis in dit verhaal heeft gelegd.

bv: neem nou die tijdreizende konijn Frank: het blijkt aan het einde nou juist degene te zijn die hij vermoord. Dat alleen al is filmisch en inhoudelijk een prachtig gegeven.

Verhouding sterfelijkheid, slapen, dromen, tijdreizen.......voorgevoelens. Is dit een droom of beleef ik dit nu echt?
Dit soort gevoelens worden door deze film perfect verbeeld.

Vergeet niet de laatste scéne waar de personages in hun slaapkamers over hun gevoelens mijmeren!

Vooral als je bedenkt wat slaap met je bewustzijn van tijdsbeleving doet .......is Kelly's idee om slaap(wandelen) met tijdreizen te verbinden psychologisch letterlijk en figuurlijk fantastisch!

NarcissusBladsp. schreef:
Beitel:

Dit soort gevoelens worden door deze film perfect verbeeld.

Maar nog steeds missen die betekenis. Op zichzelf natuurlijk wel, en misschien zijn ze samen genoeg om het een goede film te geven, maar het lijkt er op dat Kelly zich concentreerde op al die afzonderlijke elementen zonder er over na te denken welk verhaal ze samen vormen.

NarcissusBladsp.

Deze film onder één algemene noemer vangen die een algemene betekenis geeft is lastig:.Maar een film betitelen als: zonder betekenis terwijl het zoveel verschillende en vaak heftige persoonlijke reacties oplevert is merkwaardig.

Maar een algmeen verantwoorde morele boodschap zit niet in deze film. Deze film gaat over een boze 'metafysische puber'. De boosheid van een puber komt soms irrationeel over: een puber kan schijnbaar op alles en nog wat zomaar boos worden en tot wandaden komen. Donnie Darko is de ultieme knorrige puber: onbegrepen! En Kelly heeft daar een intelligente verpakking voor gevonden........want het zijn niet altijd de hormonen! Voorgevoelens....ideeën over hoe mensen zijn, hoe de wereld in elkaar kan zitten.. etc etc...........

Volwassene, die hun eigen pubertijd vergeten zijn, vinden vaak dat pubers onbereikbaar in hun eigen wereld zitten: in hun eigen parallelle universum.......

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik vind dit echt een geweldige film om te zien. Het verhaallijn is goed, goede dialogen en uiteraard een meesterlijke rol van Gyllenhaal, die rol is gewoon voor hem geschreven.

Als je de film hebt uitgekeken blijf je er zeker nog wel even mee in je hoofd zitten.

Ik geef 'm 4, 5 sterren.

gebruiker_56935

Ik vind dit de beste film die ik tot nu toe heb gezien. Ik heb hem iets van 8 keer gezien en elke keer krijg ik weer rillingen. Geweldige verhaallijn, passende muziek, prachtig acteerwerk. Alles klopt gewoon in deze film. Alle kleine dingen in de film hebben btw ook een betekenis. Ik hou van dit soort films. Je blijft eraan denken. Ook na de film. En elke keer als je hem weer kijkt ontdek je weer nieuwe dingen. Een 5,0!

Vond er maar weinig aan. 1*

Savatage schreef:

Vond er maar weinig aan. 1*

Het zou leuk zijn als je aangaf waarom deze film je niet beviel.

avatar van frodette

frodette

Rare mooi film met een ooh zo knappe Jake .

NarcissusBladsp. schreef:

Het zou leuk zijn als je aangaf waarom deze film je niet beviel.

Ik vond het einde (en nog andere zaken) veel te ver gezocht, de acteerprestaties (buiten het hoofdpersonage) maar matig, en de soundtrack kon me ook niet echt bekoren. Soit, dat is mijn mening maar

Savatage schreef:

Je kan over veel klagen, maar de acteerprestaties zijn soms prachtig gelaagd en de soundtrack (of in ieder geval het gebruik ervan) grenst aan het briljante.

Beitel schreef:

Je kan over VEEL klagen

avatar van D-ark

D-ark

Gizzmann schreef:

Staat die ook niet op de DVD?

Op de directors cut wel.

gebruiker_56935

acteerprestaties slecht? dat kan geen mening zijn.. de acteerprestaties in deze film zijn gewoon echt GOED. op welke manier je het ook bekijkt. de soundtrack ivm smaak kan je wel lelijk vinden, maar ook ik vind het briljant gekozen. alles klopt gewoon.

gebruiker_56935

daarom verbaasd me het ook echt als je hier een 1 voor geeft. dan heb je na mijn mening niet goed gekeken of dan snap je het verhaal niet.. ok je kan de film niet leuk vinden. maar je kan deze film echt geen 1 ster geven vind ik..

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Wie snapt deze film wel?

Savatage

Welke acteerprestaties vind jij dan zo schitterend? (buiten die van de hoofdspeler) Ik heb echt niets gezien waarvan ik nu kon zeggen, "dat is nu eens knap gespeeld".