• 9.475.174 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

avatar van D-ark

D-ark

orbit schreef:
Het is ook zeker een film met zijn humoristische momenten

Zeker Maar even echt over de film. Het stuk met de goeroe(Swayze) is ook erg grappig. Maar het is echt de drama en fanatasy die terugkomen in deze geweldige film

avatar van D-ark

D-ark

white stealth schreef:

ja ok, daar heb je gelijk in, maar het is wel een film waar bewust of onbewust heen en weer wordt gereisd om bepaalde dingen ongedaan te maken net als bij DD aan het einde

ik heb deze film meerdere malen gezien en ook deze blijft me verbazen.

maaaar

hij kan echter niet tippien aan 'suck a fuck' Donnie

Butterfly effect heeft het zelfde idee maar een andere verhaal eromheen gedaan maar het werd een zeer aardige film

avatar van moustafa

moustafa

inderdaad, ik vond deze film een zelfde soort variant als butterfly effect. het is een film waarbij een denkbeeld achter zit

• 2034 berichten

Je bedoelt, neem ik aan, dat The Butterfly Effect hetzelfde soort concept hanteert als Donnie Darko, en niet andersom. Donnie Darko is echter veel beter geslaagd in zijn opzet dan TBE. Verder dan eenzelfde soort concept gaat de vergelijking dan ook niet op. In TBE wordt telkens hetzelfde gedaan en that's it, in Donnie Darko worden verschillende thema's briljant uitgewerkt.

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Donnie Darko de klassieker die ik toch echt moest hebben gezien volgens vele positieve berichten en mijn, maar of mijn (hoge) verwachtingen zijn waargemaakt is een ander verhaal.

De film doet zich voor als een goedkope B-film ook kwa acteerprestaties van donnie's familie o.a. - behalve de hoofpersoon dan die het zeker goed deed - vond ik het maar erg matig.

Visueel is het ook niet echt bijzonder - had ik overigens niet verwacht - ,maar het is ook niet slecht weer net de middelmaat.

Het concep daar in tegen klinkt echt veelbelovend en maakte mijn verwachtingen zo hoog ik had het gevoeld een geniale film te krijgen, maar de uitwerking was gewoon minder.

Misschien dat ik de film niet helemaal begrijp, maar wat probeer de film nou te zeggen wat is de essentie / boodschap ?

Een pluspuntje is dat ik me niet echt heb verveeld gedurende film.

Als iemand mij ervan kan overtuigen dat deze film geniaal is dan zit een herziening er nog altijd wel in.

Voorlopig 3 sterren dus.

Helaas, de film is niet geniaal. Geef het maar op

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Misschien wel hé, maar naar 2021 stemmen gekregen te hebben en er een gemiddelde van 4,03 er aan over houden maakt mij gewoon erg nieuwsgierig, maar aangezien ik jou recencies wel interessant vind ben ik wel benieuwt waarom je maar 2 sterren geeft, enig idee welke pagina ?

Op die manier zou je me kunnen overtuigen dat ik zojuist een onnodige vraag heb gesteld

Hi-Tek schreef:

Over smaakt valt niet te twisten, zal dit dan ook betrekking hebben op de beoordeling van acteerwerk? Ik vond namelijk dat elk personage uiterst geloofwaardig overkwam. Van Mr. Cunningham(Swayze) tot aan Gretchen(Malone), iedereen speelde zijn of haar rol met passie.

Ik vind de film juist een lust voor het oog, de scènes op de berg waar hij met z'n vrienden op flesjes schiet en waar hij later weer terugkomt met Gretchen, de eindscène; allemaal prachtig om te zien. Daarnaast vind ik dat de camerastijl identiek is aan Donnie's humeur/bui. Hij lijkt vaak in gedachten en dat doet hem rustig en een beetje verdwaasd aan. Als z'n gedachten op hol slaan komt dit visueel ook tot uiting. Maar hierover valt waarschijnlijk ook niet te twisten, jij wilt misschien een heel bijzondere kadrering en een drukke flitsende filmstijl, ik vind het zo perfect bij de film passen. De filmstijl is dus een beetje zweverig, maar legt ook veel de nadruk op emoties. Uitstekend. Het kleurgebruik vind ik ook goed, geeft een heel warme sfeer in tal van scènes.

De belangrijkste thema's in Donnie Darko staan al in de plotomschrijving, liefde en acceptatie van het lot.
Het wordt nog het meest duidelijk gemaakt in 1 van de songs uit de geweldige soundtrack. Dit is het couplet uit The Killing Moon van Echo & The Bunnymen:
Fate
Up against your will
Through the thick and thin
He will wait until
You give yourself to him

In het leven moet je constant keuzes maken, je moet dan niet alleen egoïstisch denken. Doordat Donnie paranormaal begaafd is kan hij de keuze maken om z'n lot te accepteren, of om er tegen in te gaan. Als hij er tegen ingaat zal hij z'n geliefde en z'n moeder + zusje verliezen. Daarnaast is nog steeds de kans aanwezig dat z'n grootste angst in vervulling gaat, namelijk die van alleen sterven. Uiteindelijk kiest Donnie opoffering door de liefde voor Gretchen en z'n moeder. Hij wordt hier helemaal warm van en heeft niet het gevoel dat hij alleen sterft. Liefde is dus belangrijk, en het accepteren van het lot is eigenlijk het lot.

Dit einde is mijns inziens sowieso 1 van de mooiste scènes uit de geschiedenis van de film, zo niet de mooiste, door het geweldige Mad World(Gary Jules-versie) is dit voor mij onvergetelijk.

Ik vind werkelijk alles goed aan deze film, een logische #1 in mijn top-10 en de enige film die ik met 5* kan beoordelen.

Edit: m'n 1000e bericht voor Donnie Darko!

Hi-Tek schreef:

Op pagina 48 staat mijn (inderdaad negatieve) recensie. Maar je kunt recensies ook via 'zoek bericht' bovenaan de pagina vinden.

avatar van Snipersam

Snipersam

Donnie Darko is helemaal niet paranormaal begaafd..

Snipersam schreef:

Donnie Darko is helemaal niet paranormaal begaafd..

Wat mij betreft wel, dat verklaart de pilletjes.
Maar jij mag geloven wat jij wilt, zo mooi aan deze film dat er in principe meerdere theorieën mogelijk zijn.

avatar van donnie darko

donnie darko

The One Ring schreef:

Helaas, de film is niet geniaal. Geef het maar op

Tja, jij vindt de LOTR-trilogie wel geniaal, duidelijk, aan je stemmen te zien. En als er nu iets overrated is, dan zijn het wel die drie toch wel behoorlijk banale films.

donnie darko schreef:

Wat mensen toch proberen te bereiken met dit soort opmerkingen blijft me een raadsel. Als je het niet eens bent met mijn oordeel over Donnie Darko, reageer dan op mijn argumenten die ik tegen Donnie Darko breng. En als je met mij over Lord of the Rings wilt discussiëren doe je dat maar in een van de topics bij die films. Maar dit soort flauwe aanvallen kunnen achterwege blijven.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hi-Tek schreef:

Een pluspuntje is dat ik me niet echt heb verveeld gedurende film.

Voorlopig 3 sterren dus.

Tsja, lijkt me een tamelijk moeilijke opdracht om iemand die de genialiteit niet wil/kan zien toch te overtuigen van het tegendeel

Op basis van gevoel die in deze film zit (en dat moet misschien gewoon meevoelen, of je doet het niet) vinden veel mensen het al een prachtige film.. er gaat iets heel triests uit van Donnie en zijn "opdracht". Alle elementen in de film zijn daar erg op toegespitst, vooral de muziek ook. Erg melancholisch. Het verhaal is natuurlijk voor een sterfelijk persoon niet te vatten, maar de essentie begreep ik wel. Ook dat is iets wat in deze film mooi is en het iets noodlottigs en treurigs geeft.

Bovendien vind ik de bijrollen van Swayze of Barrymore geweldig! Ook de andere acteurs volgen prima hun deel. Het staat in dienst van het behoorlijk magisch-realistische script van deze film. Misschien is dat jouw genre gewoonweg niet, dan zul je er ook weinig meer aan gaan vinden denk ik.

avatar van TimD

TimD

fabbyke schreef:

Haha

Jij hebt south park in je top 10 staan en je vind jurassic park en small soldiers heel goede film zeg dan aub niet dat dit geen serieuze film is.

Ik had bij deze film een serieuze drama film verwacht. Bij Jurassic Park, South Park en Small Soldiers had ik absoluut geen serieuze film verwacht.

avatar van Inperfections

Inperfections

orbit schreef:

Deel ik. Zulke films moeten toegejuigd worden.

Een dik verdiende 9

avatar van Waku

Waku

Klinkt misschien raar maar ik ben nooit enthousiast geweest over deze Donnie Darko. Vond het allemaal nogal rommelig en vergezocht.

Het is zeker fantasierijk..

Maar het kon me niet echt boeien.

avatar van daanos;

daanos;

wauw....

geen ander woord voor deze film, wauw!

met z'n 5 sterren zeker 1 van m'n beste films.

avatar van miepke

miepke

onwijs goede film

jake gyllenhaal speelt uitstekend en het verhaal is ook keurig

avatar van Film Pegasus

Geweldige film. En een sterk acteerwerk van Jake Gyllenhaal! Zelfs Swayze (wiens kop ik echt niet kan zien) viel nog goed mee in deze film. Ik heb de directorscut gezien, dus in een keer met alle scenes erin die er voordien niet in zaten. Zelfs dan was het niet langdradig en aangenaam om te zien. Bij deze komt hij ook in m'n top 10 te staan. Een meesterwerk.

avatar van famier

famier

Waarschijnlijk ben ik te dom om het spannend te vinden. Deze gekeken omdat ik zoiets verwachtte als "the butterfly effect", maar helaas voor mij niets van dat.

Van mij een 2.

avatar van Bartel

Bartel

Hey mensen, donny darko is echt een vette film en ik snap het ganse verhaal.

Alleen op de officiele website kom ik niet verder dan level 3 terwijl dit volgens mij wel zou moeten kunnen.

Heeft iemand ervaringen hiermee of iemand die me verder kan helpen??

hoor het graag

avatar van Halcyon

Halcyon

Onlangs herzien en bij een tweede kijkbeurt valt hij iets beter mee. De puzzelstukjes vallen meer op z'n plaats en ook Gyllenhaal doet het écht goed. Leuke bijrollen van Noah Wyle (E.R.) en Drew Barrymore trouwens.

avatar van Sutherland

Sutherland

Vandaag voor het eerst bekeken...Na afloop was ik vooral verward. Ik zat met veel onbeantwoorde vragen. Maar na het lezen van de reacties hier zijn me toch meer dingen duidelijk geworden. Volgens mij moet dit wel een goede film zijn.

Voorlopig mijn stem even op een 3.5*, ik ga hem binnenkort nog eens kijken met de scenarios in mijn achterhoofd

avatar van Bartel

Bartel

niemand enig zinnig antwoord op mijn vraag?

avatar van mvdw89

mvdw89

Bartel schreef:

niemand enig zinnig antwoord op mijn vraag?

Ik heb me ooit eens door de hele website heen gewerkt maar ik zou niet meer weten hoe je verder moet komen.

Je moet op een gegeven moment wel invullen naar welke bloem de straat is vernoemd waar Patrick Swayze in woont.

Dit zie je op zijn ID pasje.

Maar dat kan ook lvl 2 zijn...

avatar van Norma

Norma

Voor het eerst deze film gezien (beter laat dan nooit he)

Ben zeker onder de indruk maar om het een beetje te snappen heb ik nadien nog wel een en ander opgezocht hoor En ik lees hier en daar hoe de muziek terug komt in het verhaal, dat soort dingen is me echt totaal niet opgevallen moet ik bekennen. Maar goed, dat maakt het dan ook aantrekkelijk om hem nog eens te herzien.

Ze mogen van mij meer van dergelijke films maken, geweldig toch als je dagen erna nog over een film nadenkt!

avatar van Yphygenia

Yphygenia

Donnie Darko vind ik echt één van de leukere cult-films

4,0

avatar van Traxas

Traxas

Ik heb die site lang geleden helemaal uitgepluist, je vindt het heus wel hoor, probeer overal op te klikken, heb ik toen ook gedaan als ik vast zat.

Deze film is in't kort: MEESTERLIJK!