• 9.477.358 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik heb dat stukje net bekeken en volgens mij breekt die motor van het vliegtuig af en gaat het via die wormhole terug in de tijd, waar het op het huis van Donnie valt. Die mensen zijn denk ik in het heden dood, maar in het verleden (wanneer die motor op Donnie valt) niet.

Respekked

ja ik denk dat ik het nu wel duidelijk heb, ik sluit me aan bij de 'theorie' van watts

Naomi Watts

Respekked, ik raad jou de Director's Cut aan, wat meer uitleg over de film en de twee universum's. (Universe en het Tangent Universe). Daar kom je ook achter de precieze inhoud van het boek van Sparrow.

Respekked

ok, heb alleen een gebrande versie. Zal binnenkort het orgineel eens aanschaffen.

Was overigens de 2de keer dat ik de film heb gekeken in een periode van 3 maand ofzo en de 2de keer was een stuk aangenamer. De grote vraagtekens die ik de eerste keer had op het einde zorgden ervoor dat mijn gedachten alleen daar over gingen. Nu ik em weer heb gezien valt het me op dat er echt ontzettend goede humor in zit. Heb een paar keer compleet in een deuk gelegen. Verder ook geweldig geacteerd door gyllenhaal. Hij zet echt een geweldig personage neer.
Ook briljant is die pa! Vooral zijn reactie op wanneer donnie die zeer irritantie lerares verteld to "shove a book up my anus"

Naomi Watts

Erg moderne pa inderdaad die Eddie Darko.

Respekked

dat weg slikken van een lach achter een kuch haha

avatar van Mark86

Mark86

Ik kan me niet voorstellen dat iedereen hier 4+ * voor geet, de film ook echt begrijpt..

Respekked

hoeft toch ook niet. De humor, acteerprestaties, beelden en de muziek zijn naar mijn inzien al 4* waard.

avatar van Sjoerd_B

Sjoerd_B

Het word maar weer eens tijd om deze film op te zetten ik snapte er toen niet veel van, maar had er wel een mening over hoe hij in elkaar stak, maar nu ik dit allemaal lees.... Moet ik die mening toch een beetje her en der veranderen ik zet hem nog eens op.....

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Sorry hoor, maar een film waar een heel sub forum aan gespendeerd moet worden, en waar hoopjes mensen elkaar allerlei theorieen gaan zitten vertellen om zodoende de film te kunnen snappen is aan mij niet besteed.

Begrijp me niet verkeerd; ik vond de film niet slecht, het acteerwerk was wel te pruimen het verhaall was niet saai en bleef me boeien, maar zelfs na al die posts gelezen te hebben snap ik nog steeds geen bal van deze hele film.

Veel mensen zullen nu wel weer van alles proberen uit te leggen, maar laat maar. Ik heb geen zin om weer 25 reacties met uitleg te moeten lezen.

Maak die film nou gewoon iets toegankelijker.

Het lijkt wel dat zodra een regisseur een film maakt die zo wazig is als de ziekte, dat mensen hem alleen al goed vinden om slim over te komen.

Zo van,.."Man da's toch subliem, die diepere betekenis, maar jah dat zal aan jou wel niet besteed zijn ".

Hetzelfde geld voor Memento, ook al zo'n overgewaardeerde film als je het mij vraagt.

Sorry , het verhaal hoeft echt niet helemaal uitgekauwd te zijn, maar volgens mij is er hier niemand die ( zonder ergens er meer over gelezen te hebben ) deze film snapt.

Hij was niet slecht, maar in mijn ogen zeker niet subliem.

Krijgt 3 * , net iets meer dan voldoende.

avatar van FisherKing

FisherKing

Je nick zegt al genoeg hoor

feanaro surion

Mijn hoge beoordeling hangt ook heel erg van de sfeer af, want die kan je grijpen zonder dat je in 1 keer alles precies doorhebt.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

''snappen'' is nogal een groot begrip ... Je weet nooit zeker wat een maker met een film bedoelt, zo kan je elke film toch niet snappen. Maar Donnie Darko is gewoon ingewikkeld, maar het is juist ook leuk om te leren begrijpen hoe het in elkaar zit... En films hoeven niet toegankelijk te zijn voor iedereen, hij is zowiezo al toegankelijk genoeg, anders zou de rating niet zo hoog zijn en er niet zo veel stemmen zijn. Ook niet iedereen vind een film als Spirited Away leuk, maar het is gewoon een geweldige film, net als donnie darko, in mijn opzicht. Diepere betekenissen zijn leuk, omdat het veel meer diepgang brengt in een film die ook zo is bedoelt. Ik zeg dus niet dat ze simpele domme films helemaal symbolisch moeten maken, maar in dit soort films respecteer ik het wel. Het was niet slecht, in mijn ogen was het geweldig. 5*

Naomi Watts

Zo ingewikkeld is Donnie Darko niet, wordt allemaal fijn uitgelegd en op de D.C. ook nog eens op een manier voor de three year olds. Er zijn genoeg regisseurs die films maken en het totaal overlaten aan de eigen interpretatie.

drew barrymore doet trouwens mee, omdat de film zonder haar nooit gemaakt zou worden...amerikaanse filmmaatschappijen hadden geen zin omgeld in de film te steken

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Naomi Watts schreef:

Toch vreemd dat er op pagina 68 van het forum over deze film nog uitgedokterd wordt door mensen wat ze nu in hemelsnaam hebben zitten kijken.

Om nog maar te zwijgen van het sub forum waar nog eens 8 bladzijdes vol staan met allerlei theorieen.

Naomi Watts

Aan mij heeft het niet gelegen.

Crazy~Dutchman schreef:

in principe wordt er genoeg in de film verteld om het te kunnen snappen. Het ligt er maar net aan wat je er mee doet. Wat ik niet snapte aan de film bleek dus al in de film verwerkt te zijn. Er zijn ook films die niks los laten en alles aan de interpretatie van de kijker zelf over laten..

jurriaan15 schreef:

Ik vind de film ofwel het einde een beetje op [knip] lijken..

Spoiler voor mensen die deze film gezien hebben en die andere niet.

avatar van jurriaan15

jurriaan15

bericht maar weggehaald want dan hebben we Niks aan het bericht..

goed einde, ingewikkeld verhaal, maar dat is het leuke eraan, want dan kan je dat lekker uitpuzzelen

avatar van archer

archer

ja inderdaad na de film heb ik nog een kwartier zitten denken... tenslotte ben ik er niet uitgeraakt maar toch een goeie film

avatar van Flipman

Flipman

Ik had begrepen dat de Director's Cut de Film begrijpelijker zou maken. Ik snapte de Film al voor ik de DC zag, maar inderdaad, is zo, klopt. Sommige dingen vallen beter op hun plaats.

Verder zaten er gewoon een paar goeie nieuwe scènes in! Waarvan ik dacht: "Shit, wat zijn ze goed!"

Serieus, sommige lollige, rare scènes, maar ook gewoon mooie.

Jemig, wat klinkt dit stom!

Maar goed, de DC is 'n aanrader! Maakt de Film heel wat mooier! Niks mis met de bioscoopversie, maar echt, de Film wordt er alleen maar beter van!

avatar van shaka

shaka

Deze film van het weekend voor de 6de keer!! gekeken en het blijft een bizar goede film!

feanaro surion

Heb hem net bekeken voor de 2e keer(de eerste keer was in februari) en waar ik hem de vorige keer erg goed vond zie ik nu pas in dat dit 1 van de beste films is die er is. Ik verhoog hem naar 5 sterren en ga er over nadenken waar in mijn top 10 ik hem zet. Alles aan deze film is geweldig. En het verhaal was helemaal niet zo ingewikkeld vond ik nu.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Dan wordt t tijd dat ik m nog eens huur want ik snapte de logica ff niet.

Hoog tijd dus voor een 2e keer.

of 3e...

avatar van muismat

muismat

BAH, ik had hem opgenomen, was de band iets van een kwartier te kort ofzo, maar een keertje huren.

feanaro surion

Dan heb je het hele briljante einde gemist. Inderdaad huren zou ik als ik jou was.

avatar van Zavo

Zavo

Ik heb de film nogmaals gekeken (en met veel plezier) en nu ook eens de uitleg gelezen die op internet te vinden is. Ik vind dat de film daar wel een klein beetje door verpest wordt. Dat Donnie in een soort quest bezig is de wereld te redden... Belachelijk. Dit had ik er zelf ook niet zo uit gehaald. Ik had zelf meer het idee dat Donnie of Frank een deel van z'n eigen leven probeerde terug te draaien.

avatar van SiSsY bOY

SiSsY bOY

Ik vond het echt een vage film. Ik moet hem nog maar eens kijken, voordat ik er een cijfer voor geef

vooralsnog vind ik hem veel te hoog staan in de top 250. gemiddeld hoger dan een 4 :S

edit: waar is die uitleg te vinden?

feanaro surion

Op het forum, bij spoilers, en dan Donnie Darko.