Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Naomi Watts
Als je terugleest kan je zien dat RRT zei dat hij dit best een vage film vond en waarop Benninf zei dat als hij dit al vaag vindt hij Mulholland Drive maar eens moest kijken.
Naomi Watts
Gister voor het eerst de Director's Cut gezien. Een wat duidelijkere versie. Hier kom je er tenminste ook achter wat er in het boek over tijdreizen staat geschreven door Roberta Sparrow. Voor sommigen haalt dat misschien het mysterie weg maar voor mij niet. Film blijft op 5* staan.
Dustyfan
Waar heb je die Director's Cut gezien?
Dustyfan
Ooh, ik meende gelezen te hebben (ik dacht in DVD-Valley) dat die eerst een bios-release zou krijgen. Dat zal dan wel niet doorgaan, lijkt me.
Avitas Sibannac
Heb de film gisteren voor een tweede keer gezien en stilaan wordt het duidelijker... Dat is ook de reden waarom ik van 3,5 * naar 4,5 * heb verandert.
Schitterend meesterwerkje gewoon!
Avitas Sibannac
Ja ok, maar voor mij is het een meesterwerkje dat net de 5* niet haalt. Dus eentje van 4,5 *
HiLL
meest overschatte film van het afgelopen jaar...
lol foutje, ik zat nog met een andere in mijn hoofd
een film die mij overigens totaal niet kon boeien..
mvdw89
Wat krijg je allemaal te zien in de directors-cut wat je in de theatrical versie niet te zien krijgt???
Naomi Watts
Het meest essentiele wat je in de DC ziet en wat in de TC niet heeft is de inhoud van het boek dat Sparrow heeft geschreven. Het maakt de film wat simpeler maar het neemt wel wat mysterie weg maar 1 keer de DC kijken is zeker wel aan te raden. Bevat ook nog wel wat droge scenes maar niet echt essentieel
KW2
lol foutje, ik zat nog met een andere in mijn hoofd
een film die mij overigens totaal niet kon boeien..
Donnie Brasco?
Benninf
Wie weet waar je deze poster kunt kopen in Nederland of elders in Europa?
gister
ik heb al mijn konijnen naar donnie genoemd
dat is toch een toegevoegde waarde op die forum ofniet soms.
jassonn
Wie weet waar je deze poster kunt kopen in Nederland of elders in Europa?
Ik heb de poster vorig jaar bij een DVD-speciaalzaak laten bestellen voor €9.95. Daarna hem laten inlijsten bij de Expo.
E V
Aparte, vreemde thriller. Pas op het eind snap je t en komt er een verassende ontknoping.
jantjebana
Het einde blijft volledig open, je kan er je eigen interpetatie aan geven. Geen ontknoping dus..
jantjebana
Ik vraag me af of er nog mensen zijn met een voor mij interessante visie op de film. Ik heb hem nu twee keer gezien, maar ik zoek toch nog steeds naar een waterdichte oplossing.
jantjebana
en zijn er nog mensen die wat begrijpen van de ontzettend vage internetsite www.donniedarko.com ?? Op een gegeven moment loop je namelijk vast op de site en kom je niet meer verder..
De GeuS
Het eindigt, als ik het me goed herinner met een gesprek uit een verkeerstoren, dat enig licht op de zaak moet schijnen....
flipsen
Ik heb net de Director's Cut gezien. Op een aantal fronten vind ik het zeker een verbetering. Er komen in de DC tussendoor stukjes tekst voorbij uit het boek van Roberta Sparrow die de kijker wat meer informatie geven over het idee achter de film. Zeker wanneer je de film voor een tweede keer ziet, kan ik me voorstellen dat alles met de DC-versie beter op zijn plaats valt.
Wat ook veel beter is, is dat de relaties tussen Donnie en zijn zus en Donnie en zijn vaker veel beter naar voren komen. De "deleted" scene van Donnie die met zijn zus aan het pompoensnijden is zit erin; en de scene dat Donnie met zijn vader in de tuin zit en een leuk vader-zoon gesprekje heeft zit er in. Die laatste scene vond ik erg komisch en lekker maatschappijkritisch.
De special effects zien er hier en daar misschien wat beter uit, alleen dit voegt voor mij niet zo heel veel toe eigenlijk, de film moet het nog steeds meer van het verhaal en het idee hebben. Ook zijn er hier en daar een aantal kleine stukjes voor of achter een scene geplakt en is hier en daar volgens mij een andere take gebruikt, maar dit voegt weinig toe. Toch vind ik de Director's Cut zeker een verbetering.

S. Darko
2009

Doodsoorzaak 'The Ring'-actrice Daveigh Chase (35) bekend

'The Ring'-actrice Daveigh Chase op 35-jarige leeftijd overleden

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Fight Club

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigmelancholytijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universeplot twistdepressing