Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Benninf
Ja als je het zo zegt opzich wel. Sorry, even niet op gelet.
Check deze poster:
Erg mooi!
Dustyfan
Die poster is inderdaad erg mooi. Bedankt voor de link
**PrinCeSs L **
in 1 woord : GEWELDIG! super film..Heb hem echt al zo vaak gezien en hij blijft leuk! Jammer dat Jake na deze film niet meer zoveel boeiende films gemaakt heeft... Want ik vond hem echt super als Donnie Darko...
aurora
Op aanraden van een goede vriendin heb ik deze film gekeken en ik was er zeer van onder de indruk. Ik vind het niet erg dat ik niet meteen alles 'begreep, ook zonder een professor in het tijdreizen te zijn, is het een betoverende film.
Vreemd om te lezen dat er mensen zijn die moeten lachen om een tweemeter hoog konijn, dan lachen die zeker ook om spin die een superheld is
mikoz
Ik ken het. Je kunt beter zeggen dat het iemand in een konijnenpak is dan 'een 2 meter lang konijn'. Dat is al iets minder onwaarschijnlijk

Vertel ze dat het konijnpakpak maar een issue is .. het staat eigenlijk gelijk aan het mensenpak ..lol .. leg ze dus uit dat het meer gaat om wie je zelf bent of om hoe je je voordoet
Nieke
Ik dacht al dat ik de enige was die de film goed vond... Samen met 4 vrienden gezien en ze sliepen bijna allemaal...
ambijans
Film had alles! Goeie muziek (op dat vreselijke braaknr van Gary Jules aan het eind na), een leuke plot, sterke vertolkingen (vooral van de hoofdacteur) en gewoon een goed verhaal.
Om 'm helemaal te vatten zal ik wellicht nog een keer moeten bekijken, maar dat zal ik dan met plezier doen! **** 1/2
feanaro surion
Deze vandaag gekocht dus zal hem deze week wel bekijken.
Uitijndelijk niet die week maar een paar dagen later, gisteren begonnen en vanmiddag afgekeken, verschrikkelijk grappige en lekker rare vage film. Weet niet of ik hem helemaal heb begrepen dus zal hem zeker nog een keer zien binnenkort. In ieder geval 4.5 sterren!
LindaLicious
Oké, ik wil eerst even zeggen dat dit best raar overkomt qua de volgorde waarin ik films met Jake Gyllenhaal heb gezien.
Ik bedoel maar, eerst The Day After Tomorrow gezien (serieus natuurrampen probleem), daarna Bubble Boy (komedie) en dán Donnie Darko!
Ik moet zeggen dat het weer eens een heel andere film was. Maar toch, wel een heel...wat is daarvoor een goed beoordelingswoord? Mysterieus, ja, een heel mysterieuze en spannende film. De combinatie van acteurs en actrices (Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Jena Malone, Patrick Swayze) maakt het dat je in iedere scène weer opnieuw geboeid blijft.
Erg goed, een 4! (hmm, klinkt nogal sarcastisch als je schoolcijfers gewend bent
kimz
Wat een meesterlijke film. Alles klopt gewoon aan deze film en de sfeer die is neergezet is gewoon geweldig.
En die soundtrack van tears for fears.... yammie.
Het is trouwens wel aan te raden om de film eens te kijken met de directors commentary on.
just my $0.02
Tara
Ik heb deze film gister voor het eerst gezien omdat hij hier zo hoog staan aangeschreven, maar ik vind het een stomme film.
Er zitten inderdaad veel vage dingen in, zodat iedereen weer lekker z'n mening kan ventileren en erover kan discusseren. De rode lijn is duidelijk en voor de rest vind ik het een film die nergens op slaat. Dit is misschien duidelijk mijn genre niet.
De Knip
Misschien moet je de volgende keer het geluid even aanzetten
The Goss
Heb erg moeten nadenken over deze film. Ik wist niet precies wat ik ervan moest vinden. Wilde hem eerst 3.5* geven, maar na de uitleg van Filmfilosoof te hebben gelezen heb ik hem 4* gegeven omdat me veel duidelijk is geworden. Ik ga hem zeker nog een keer kijken en dan hoop ik dat dat ik hem nog verder kan verhogen.
RRT
Kan volgens mij niet echt de bedoeling zijn dat veel mensen deze film niet snappen, en er een uitleg ofzo bij nodig hebben. Ik vind de reacties op deze film 'n beetje overdreven, hype-achtige vormen aannemend. Acteerwerk was goed, muziek idem dito. Verhaal vond ik niet goed uitgewerkt, en te vaag. Lange zit voor een matige film. Minder flatteuze reacties op deze film worden niet in dank af genomen, dus deze denk ik ook niet.
Speak for yourself, and don't listen to the crowd.
1 voor de muziek, en
1 voor 't acteerwerk.
The Goss
RRT, wat vond je dan niet goed uitgewerkt en wat vond je dan te vaag?
RRT
In enkele van de vele verduidelijkingen die m.b.t. deze film geschreven zijn, haalt men de tegenstelling aan qua karakter van Donnie, na en voor de neergestorte motor. Karakter van voor die gebeurtenis wordt in de film niet of nauwelijks uit gewerkt.
En wat betreft de vraag wat ik vaag vond aan de film, geef je zelf al bijna het antwoord in jouw recensie. Vind vaagheid in een film niet erg, kan me zelfs wel boeien, maar niet als alles wat overblijft na 't zien van een film alleen maar vaagheid is, en waardoor 't gros van de mensen de film niet goed begrijpt. Maar sta open voor je uitleg, en dan zeker hoe en wanneer je IN de film bepaalde dingen kunt opmerken, waardoor je de film in 1 keer goed begrijpt.
Dus zonder uitleg te raadplegen op 't internet.
Ik lees t wel.
Verena Post
Hoi RRT
Misschien een drie dimensionale bril, je weet het niet. Of toch een joint nemen.........
Benninf
Als RTT dit al te vaag vindt, dan moet hij maar eens Mullholland Drive kijken
Als RTT dit al te vaag vindt, dan moet hij maar eens Mullholland Drive kijken
Staat op 't programma om bekeken te worden, dus wie weet.
Maar nogmaals, vaag hoeft niet perse te betekenen dat ik de film niet goed vind.
En blijft ook natuurlijk een kwestie van smaak.
Avitas Sibannac
Ik zag de film voor de eerste keer vorige week. Het is inderdaad toch niet helemaal duidelijk van de eerste keer. Ik begrijp het grootste deel wel, maar er zijn nog wat details die ik ook graag zou begrijpen. Daarom kijk ik hem zo vlug mogelijk nog een keer. Voor een eerste keer kijken geef ik de film voorlopig 3,5 * omwille van het toch wel leuke verhaal en ook het acteerwerk was zeker niet slecht! En ja, ik wil nog even commentaar geven op het bericht van Benninf over Mulholland Drive. Daarin heb je zeker gelijk!! Mulholland Drive en Lost Highway van David Lynch zijn nog een pak gecompliceerder. Maar dat is dan ook David Lynch...
Nieke
donnie darko, een heerlijke top film
Voor de liefhebbers, idd.
Ik heb trouwens de vergelijking met David L. niet. Mulholland Dr. heb ik afgezet wegens saai en niet te volgens (ik was ondertussen wel @ werken, dus mss daarmee), terwijl ik deze super vond.

S. Darko
2009

Doodsoorzaak 'The Ring'-actrice Daveigh Chase (35) bekend

'The Ring'-actrice Daveigh Chase op 35-jarige leeftijd overleden

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Fight Club

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigmelancholytijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universeplot twistdepressing