• 9.372.704 stemmen

Releasedatum: 6 mei 1999

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Following

"You're never alone."

Een jongeman is geobsedeerd door het volgen van mensen. Op een dag, wanneer hij iemand achtervolgt, sleept deze persoon hem mee in een donkere wereld. Voor hij het weet is hij verwikkeld in een boeiend maar gevaarlijk leven.

Vergelijking wordt vooral gemaakt op basis van low-budget eerste films binnen hetzelfde jaar van regisseur die later met een stevigere cult film bekend zouden worden.

avatar van rkdev

rkdev

Vette film !

Ben een enorme liefhebber van het werk van Christopher Nolan, maar had deze tot gisteren nog niet gezien. Nolan heeft met simpele middelen een erg boeiende film gemaakt. Je kunt zien dat dit een vingeroefening is geweest voor Memento, waar hij het spelen met tijd nog veel verder uitbuit.

Super plot en tot de laatste minuut boeiend. De speelduur was overigens lang genoeg.

avatar van Derekbou

Derekbou

Zeer geslaagd eerste werk van Nolan. Ik kan wel genieten van dit soort zwart-wit low-budget debuutfilms. De budgettaire beperkingen vergen vaak het uiterste van de creatieve capaciteiten van een filmmaker, wat kan resulteren in erg vermakelijke, vindingrijke filmpjes.

Vond de schrijver een interessant personages om te volgen, mede door het realistische acteerwerk. Ik zag de clue van het verhaal ook niet mijlenver aankomen (misschien dat je met films als Memento in het achterhoofd al gauw gaat zoeken naar dergelijke plottwists) en heb daarom ruim een uur lang genoten. Verder een mooie zwart-witfotografie die, samen met de door elkaar gehusselde scènes, een beklemmend sfeertje neerzet. De ambient soundtrack zorgde tenslotte voor een welkome variatie op de verder toch wel redelijk klassieke film-noir elementen van Following.

avatar van Baldur

Baldur

Intrigerend debuut. Erg sfeervol door de duistere soundtrack en zwart-wit beelden, en is perfect voor z'n korte speelduur.

avatar van Nomak

Nomak

Erg saaie film die ondanks de korte speelduur nog steeds als erg lang aanvoelt. Het zwart/wit vond ik hier ook amper iets toevoegen aan de film terwijl ik daar bij andere films zelden of nooit opmerkingen over heb. De film lijkt ook veel ouder dan hij in werkelijkheid is, al zal dat misschien wel de bedoeling zijn geweest.

Maar ok, het begon vrij interessant met die man die andere mensen volgt. Helaas wordt het daarna allemaal heel erg onwaarschijnlijk. Ik snap ook niet waarom velen hier zeggen dat de film tot op het laatste moment boeiend blijft. Je ziet toch al van ver aankomen welke kant de film opgaat, en die kant gaat de film dan ook op.

Verder ook niets speciaal op het gebied van acteerprestaties of boeiende personages. Neen hoor, dit was een tegenvaller.

avatar van Montorsi

Montorsi

Budgetbeperkingen zijn helemaal niet zo erg, vaak blijkt het tegendeel. Following bewijst dit ook maar weer eens.

Met Pi als een van mijn persoonlijke favorieten heb ik voor mijn gevoel nog lang gewacht met het bekijken van Following. De vergelijking is natuurlijk snel gemaakt, low-budget, 1998, debuutfilm van vervolgens zeer succesvolle regisseurs. Nolan heeft het duidelijk nog meer gemaakt in Hollywood dan Aronofsky.

Following is echter wel een mindere film dan Pi. Wel een behoorlijk intelligent crime-noir filmpje, maar gevoelsmatig mist het af en toe wat richting. Had wat mij betreft wat meer eer mogen doen aan de titel ook, wat eigenlijk alleen het eerste kwartier echt naar voren kwam. Een aardige soundtrack eronder ook. Maar Following is vooral erg sfeervol en een 'slimme' film.

avatar van s0062423

s0062423

Verrassend sterk debuut van een regisseur die mij voor de rest nooit echt heeft weten te overtuigen.

Vooral het verhaal en het script vond ik ingenieus in elkaar steken. Lekker geknutseld, edoch nergens geforceerd maar wel steeds heerlijk mysterieus. Kijker wordt verscheidene malen op het foute been gezet, maar wordt nooit echt gemindfuckt.

De sfeer van de film deed mij vooral denken aan Pi (ben ik blijkbaar niet de enige in), eveneens een debuutfilm van een regisseur die daarna steeds mindere films heeft afgeleverd. Zonde.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Uitstekend debuut van Nolan. Net als bij Aronofsky's Pi heb ik ook best wel genoten van dit meeslepende low-budget werkje. Interessant verhaal, boeiende vertelwijze en een lekker mysterieus tintje, plus de nodige verrassende wendingen.

Nolan stond ook zelf achter de camera en zorgt (mede dankzij het gebruik van zwart-wit) voor een fijne sfeer. Prachtig geschoten trouwens. Uitstekend script, prima soundtrack en misschien nog leuk om te weten dat het personage van Leonardo DiCaprio in Nolan's nieuwste; Inception, ook Cobb heet, net als Alex Haw in deze film. Geen idee of dat enig verband met elkaar zal hebben.

Altijd leuk om te zien hoe een regisseur met beperkte middelen zo'n geslaagd eindproduct weet af te leveren; dat doet toch net wat meer met de film. Nu op naar Inception, de eerste film van Nolan, na deze Following die geheel origineel is, in tegenstelling tot Nolan's andere films.

avatar van Respekked

Respekked

Stijvol zwart/wit filmpje met een erg sterke soundtrack. Het plot is leuk, maar deed me verder niet zo heel veel. Vooral de sfeer in Following is sterk. Verder goed geacteerd, vooral Cobb is een interessant pesonage. Prima debuut van Nolan!

Weet iemand ook of deze bekrijg baar is op het internet,

want in de winkel zie ik hen niet liggen ?

Alvast bedankt,

Groeten van Jacob Joosse

avatar van gukker

gukker

Weet iemand waar deze DVD te koop is?

avatar van senseoaddict

senseoaddict

Vermakelijke film. Korte duur stoorde niet. De sfeer doet me ook denken aan Pi. Eerlijk gezegd ben ik zo ook op deze film gekomen. Maar ik zal Following niet vaak opnieuw kijken. Laatst heb ik ook Buddy Boy gezien. Een andere opmerkelijke film... De zoektocht gaat verder;) Altijd honger naar meer!

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Intelligent en sfeervol debuut van Nolan.

Eerste dingen die opvallen zijn natuurlijk de zwart-wit fotografie (met een prachtig contrast hier) en het non-lineaire verhaalverloop. Het verhaal zelf is (net als in Memento) niet eens heel moeilijk maar het puzzelen is erg vermakelijk. Ook spreekt de hele mindset van de film me wel aan. Vooral wanneer ze het in dat appartement hebben over de psychologische impact van het inbreken. Ook andere thema's als voyeurisme ("You're developing a taste for it - the violating, the voyeurism... it's definitely you.") en het achtervolgen zelf (waarom?) zijn erg interessant.

En hier maakt Nolan vervolgens een erg sfeervol geheel van. Niet alleen door het stijlvolle z-w contrast maar ook door er een heel unieke score onder te zetten en de film erg scherp te timen. Erg fijne speelduur ook.

Dikke 4*, misschien doe ik er nog een halfje bij als ik hem in wat betere kwaliteit heb kunnen zien.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Geniale film.

Inderdaad de blauwdruk voor Memento, maar deze film is veel rauwer, grauwer. Opgenomen in een rokerig, schimmig zwart-wit, gesitueerd in een achterbuurt van Londen, vol donkere bars en leegstaande, verkrottende panden. Het verhaal van de film is bijzonder intrigerend. Het sociologische aspect van inbreken, de psychische en sociale analyse van mensen aan de hand van de inhoud van hun huis is een geniale vondst. Ook het feit dat deze film eigenlijk één grote legpuzzel is, maakt hem nog specialer. Op het einde vallen alle losse stukjes in elkaar. Vooral het eigenlijke 'complot' van Cobb en de blonde vrouw is grandioos. Bovendien duurt de film maar kort, waardoor hij steeds blijft boeien, tot op het eind. Schitterende film, met één van de beste scenario's tot nu toe, vind ik.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Zucht... wat was dit een tegenvaller.

Hij kan ook wel bij slaapfilms geplaatst worden, zo saai is het. Dat mensen het hier boeiend tot het einde vinden snap ik echt niet.

Ik ben het met Nomak eens, ook wat betreft het zwart/wit. Het maakt het er alleen maar saaier op.

Ik zie hier opmerkingen zoals geniaal, intelligent, sfeervol, uitstekend, verrassend... ? Ieder z'n mening.. ik vind het erg zwak. Ondanks die 69 minuten en een lowbudget moet je toch wel iets veel beters kunnen maken hoor.

Acteerwerk is matig en vaak niet gepast.

- 1 -

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Is deze gewoon op het net verkrijgbaar? Op bol kan ik hem niet vinden.

avatar van Mescaline

Mescaline

Bij een debuut van een regisseur ben ik meestal wat voorzichtiger met mijn verwachtingen, zo heb ik dus ook deze film bekeken, verstand op 0 en laat de film maar op me afkomen!

Deze theorie werkte zeker, want dit debuut vond ik zelfs nog beter als zijn latere film Memento.

De film begint al gelijk erg sterk met de duidelijke voice over van de hoofdpersoon, vanaf daar krijgen we steeds meer puzzelstukjes van het geheel te zien en werkte de regisseur met de zelfde soort tijds ideeën als hij later zou doen in Memento.

Weet niet of het nou kwam door de erg sterke hoofdpersonages, de erg sterke sfeer of dat de film in zwart/wit geschoten is, maar de film is hoe dan ook lekker mysterieus en heeft een erg sterke spanning opbouw, deze film is zeker voor een debuut petje af!

Ik betwijfel het of deze regisseur deze film nog een keer gaat overtreffen, het redelijk sterke Memento deed dat in ieder geval in mijn ogen niet.

4 sterren voor nu.

avatar van gukker

gukker

Christopher Nolan blijft me maar verrassen. Bij iedere film die ik van hem zie sta i er van versteld hoe hij zijn ambitieuze ideeën perfect weet uit te werken. Ook bij deze film lukt hem dat weer. Het script zit geniaal in elkaar en het is erg mooi om te zien hoe alle puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen.

En dan dat typische Nolan-einde, dat altijd onverwachts komt. Heerlijk om te zien gewoon!

avatar van Mescaline

Mescaline

2de keer bekeken, en half sterretje omhoog!

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Sfeervolle film met een geniaal verloop.

avatar van MrHorror

MrHorror

planet_of_death schreef:

Is deze gewoon op het net verkrijgbaar? Op bol kan ik hem niet vinden.

toevallig heb ik 'm vandaag net gekocht bij fame. engelse import, dat wel, maar ik denk dat je vooral moet kijken bij zaken zoals fame en concerto, waar je ook oudere en 'obscure' titels kunt vinden.

over de film zelf: ik was erg onder de indruk van wat christopher nolan klaarspeelde met het budget! kan niet wachten voor 'inception'...

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ik heb em pas nog van Boudisque vandaan gehaald. Gewoon goed zoeken, dan vind je em heus wel.

avatar van rep_robert

Mooi filmdebuut van Nolan, vooral de spanning is constant voelbaar dankzij die lekker nerveuze muziekscore.
De cast voelt natuurgetrouw aan en voldoet prima voor zo'n low budget film. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht simpel, maar is eigenlijk nog best intelligent, op de helft van de film komt een soort van plottwist waardoor het allemaal nog interessanter werd. Gelukkig maar, Following begon vlak daarvoor een klein beetje in te zakken.
Het einde is ook erg leuk gevonden, al vond ik het wel raar dat de hoofdrolspeler zijn hamer had achter gelaten bij die vrouw, dan vraag je er natuurlijk wel om om genaaid te worden.

Zeer vermakelijke en spannende film die de 69 minuten precies waard is.

avatar van Revolt

Revolt

Goed filmdebuut van Nolan.

Het zwart-wit thema snapte ik persoonlijk niet helemaal, en waarom alles door elkaar werd verteld ook niet (misschien omdat hij het op die manier aan de detective verteld?), maar dat stoort niet te veel.

Wat een redelijk simpel verhaal lijkt blijkt het totaal niet te zijn, en de manier waarop Cobb de boel belazerd is erg vermakelijk.

Prima filmdebuut, goed begin van een succesvolle carriere. Nu ben ik benieuwd of Inception echt zo goed is, die is vanavond aan de beurt.

7,7/10

avatar van 88Fabian

88Fabian

Ik vind deze film erg goed gefilmd maar is me net te traag,als het in iedergeval het zelfde tempo van memento zou hebben dan had ik

m'n stem zeker verhoogt.

avatar van Denzz

Denzz

gukker schreef:

Weet iemand waar deze DVD te koop is?

ik heb hetzelfde probleem

avatar van startkabels

startkabels

Vanavond ga ik hem kijken! Heb er hoge verwachtingen van..

avatar van mister blonde

mister blonde

Leuk voor je.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Moet 'm ook nog zien. Staat op m'n to see-lijstje.