Genre: Misdaad / Film noir
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Sterling Hayden, Elisha Cook Jr. en Marie Windsor
Releasedatum: 22 februari 1957
Plot The Killing
"In all its fury and violence..."
Johnny Clay heeft een plan. Na 5 jaar in de gevangenis op Alcatraz te hebben doorgebracht besluit hij dat als hij dan toch misdaden pleegt, hij er maar beter voor kan zorgen dat de opbrengst ervan het risico op een straf waard is. Hij verzint een slim plan om een grote som geld van de plaatselijke racebaan te stelen. Het enige minpunt van zijn plan is dat hij geen rekening houdt met de hebberige vrouw van één van de kassamedewerkers en haar vriend.
Johnny Clay
George Peatty
Mike O'Reilly
Track Parking Attendant
Nikki Arcane
Omdat de techniek zich verder ontwikkeld. Betere lenzen, meer soorten/beter celluloid, betere kleurcorrectie mogelijkheden, nieuwe lampen, filters . etc.... Daarbij heeft de latere filmmaker het voordeel van het voorbeeld.
Bij veel zaken kun je je afvragen of het daadwerkelijk beter is tegenwoordig. Maar uiteindelijk is het maar voor een klein deel de techniek die bepaald of iets mooi of lelijk is, natuurlijk.
Niet helemaal waar; Zonde camera heb je helemaal geen film. Het gaat natuurlijk nog steeds om wie er achter de knoppen zit, maar feit is dat een getalenteerd iemand tegenwoordig veel meer en betere mogelijkheden heeft. Dus daarom vind ik het niet zo gek om te verwachten dat iets wat 30-40 jaar leter is gemaakt er 'beter' uit ziet.
Techniek of niet, iets visueel moois heb ik gewoon niet gezien in deze film.
Nogmaals, zoveel is er niet veranderd. Zeker niet als je kijkt naar zwartwitfotografie van film. Anyway, als je weet wat Onderhond vaak als mooi bestempeld. Dat zijn ook vaak films op dv gedraaid, technisch zwaar inferieur aan deze film. Daar ligt het dus niet aan.
Overigens heeft of je een film mooi of lelijk vindt, heel vaak meer te maken met wat er vóór de camera plaatsvindt...
The One Ring
Techniek of niet, iets visueel moois heb ik gewoon niet gezien in deze film.
Ook niet al dat geld dat op het vliegveld wegwaait? Vond ik er geweldig uitzien.
Mnee, vond het niks speciaals.
Verder vind ik toch dat techniek vaak een rol speelt. Zeker bij zaken als inzoomen, waar dat vroeger dikwijls erg shakey en onafgewerkt oogt. Zo verliest een mooie compositie snel alle kracht. (gewoon één voorbeeldje trouwens)
Beitel
Inmiddels horen de 'heist' films bij onze filmcultuur, waardoor een film als deze niet meer opvalt tussen de Ocean's Fifteens en de Snatches van deze tijd. Toch blijft de film opvallend goed houdbaar, hoe komt dat?
De film kent leven, meer dan in die tijd gebruikelijk was. Kubrick laat de camera zo veel mogelijk bewegen (zijn 'tracking shots' werden al snel een handelsmerk) en door te spelen met de verhaal vertelling hou je zaken levendig. Ook de dialogen waren vooral in de eerste helft opvallend sterk. Uiteindelijk heb je het inmiddels al veel vaker en beter gezien, maar wat The Killing zo bijzonder maakt is dat je het nog steeds kan opzetten voor wat vermaak. Kubrick maakte daarna films die veel krachtiger waren, maar The Killing doorstaat de tand des tijds wonderbaarlijk goed.
leidsehoodie
Gister voor het eerst gezien, en de film is mij zeker bevallen.
Dat het hier om een oudere film gaat, valt eigenlijk weinig op.
In tegenstelling tot Onderhond vind ik dat er wel degelijk een aantal 'mooie' beelden te zien zijn in de film. Qua compositie en belichting enzo, dus niet qua techniek (alhoewel de film technisch ook niet lelijk is).
De structuur werkte bij mij goed, origineel of niet, dat maakt mij niet uit, maar het past gewoon bij deze film.
Iedereen is hier lovend over het sullige figuur in deze film, terwijl ik mij juist ergerde aan zijn acteren. De andere acteurs kwamen geloofwaardiger op mij over.
Waar ik mij ook aan ergerde was de muziek. Met name in het begin, de openingsmuziek, was gewoon niet om aan te horen. Muziek is erg belangrijk,gelukkig kunnen we tegenwoordig met de computer veel subtielere geluiden toevoegen. Want soms had ik het idee dat een compleet symphonie orkest naast mijn oren stond te toeteren.
Ook vond ik de rampzalige twist met het hondje op het einde een beetje ver gezocht. Wat me dan weer wel beviel was het suggestieve open eind. Dat werkte goed.
Al met al een zeer leuke misdaad film, maar als ik hem nu bekijk vind ik het geen klassieker meer, misschien wel als je het in historisch perpectief plaatst, maar dat doe ik niet graag met films.
Leuke en spannende misdaadfilm, die behoort tot het vroegere werk van Kubrick. Kubrick laat met deze film reeds zien over hoeveel talent hij beschikt. De man slaagt er zowat in, om in bijna elk genre een topfilm af te leveren. Een film als deze staat of valt met de uitvoering, maar dat zit wel goed in deze film. De personages zijn allemaal goed gecast en het acteerwerk is dan ook overtuigend. Ook het verhaal zit goed in elkaar. Van de voorbereidingen, tot aan de uiteindelijke overval, is de film overzichtelijk en goed te volgen, ondanks dat er best veel personages meedoen aan de overval. De film deed mij op dit gebied dan ook een beetje aan Ocean’s Eleven denken. Ook de sfeer is aangenaam, met af en toe leuke humor erin verwerkt. Tenslotte is de afloop behoorlijk onvoorspelbaar, wat ervoor zorgde dat ik nog meer van deze film-noir kon genieten.
Knap in elkaar gestoken en uiterst sfeervolle misdaadfilm van meester Kubrick. Spannend en prima onderhoudend. Zeer goed.
wwelover
Wederom een zeer vermakelijke film van Kubrick. Een leuk verhaal en erg boeiend. Spannend ondanks de korte tijd. Af en toe zelfs nog grappig. Ook weer supermuziek, wat ik eigenlijk in oudere films beter vind dan in films van nu vaak. Geef mij maar lekker background muziek zonder vocale begeleiding. Cast was ook goed.
Briljant eind met die koffer die valt.
Heb genoten dus:)
®Tc
Toch ietsje teleurstelling bij deze film.
Ik had er toch ietsje meer van verwacht. Tijdens de overval wordt er goed gespeeld met tijd en personages maar ik had toch graag wat meer actie gezien tijdens de overval zelf. Ook voor de overval zelf viel er maar weinig te beleven. Er zitten ook nog veel beginfoutjes in van Kubrick in het algemeen dat het niet zo echt overkomt. De acteerprestaties zijn wel goed.
***
Mr_White
- 2067 berichten
Goede heist-film die de potentie van Kubrick al vroeg liet zien. Goed geacteerd, leuk gespeeld met de tijd, paar mooie momenten maar jammer genoeg wel een erg makkelijk einde (de poedel).
Beitel
Ik weet het niet: hoe goed alles ook voorbereid is, toeval kan een hoop veranderen. Is alles perfect geslaagd, komt er opeens een poedel langs die alles gigantisch weet te verpesten.
Montorsi
Vond het eerlijk gezegd de minste Kubrick die ik tot nu toe zag.
Toch geen bijzonder sterke Heist-film, vond het verhaal maar weinig spectaculair, wel aardig maar ook niet meer dan dat. Grootste pluspunt was toch eigenlijk de sfeer, maar dat alleen kan The Killing niet redden. Vond het acteren over het algemeen oké, behalve in de shooting-scenes, waar er bijvoorbeeld erg kolderiek werd gevallen. Zag er niet echt goed uit. Sowieso vond ik deze scenes er visueel ook niet geweldig uitzien, beetje houterig in gesneden.
Ook wel een beetje flauw die laatse scenes met die hond. Al vond ik de absoluut laatste scene wel weer erg mooi.
De balans komt uiteindelijk niet verder dan 2,5*, de eerste onvoldoende voor Kubrick..
Vinokourov
De verteller was ontzettend duf en de tettermuziek deed me denken aan Ed Wood en andere matige jaren '50-stuff. Ook het begin is niet echt heel boeiend, maar eenmaal wanneer het een beetje op gang komt, is het nog best leuk om te zie hoe een wedkantoor tijdens een paardenrace overvallen wordt vanuit diverse standpunten. Wel is het me duidelijk dat een Hitchcock hiervan iets veel spannender had weten te maken.
Dogie Hogan
eindelijk vandaag dan gezien, werkelijk een schitterende film!
IMDB is gelukkig nog steeds 8.2/10.
Hij staat hier anders boter. OP nr 124 in de top 250. Wij stemmen gewoon iets minder hoog dan op imdb.
Goldenskull
Prima Film-Noir.
Kubrick haalt nooit hoge cijfers bij mij, maar maakt zelden prut. Ook hier weer een degelijke film.
The Killing zit prima in elkaar, in dit genre alvast een plus. Wel erg jammer van die duffe voice-over. Het acteerwerk laat soms wat te wensen over door een aantal prutsers in deze cast. Maar al met al een vermakelijke film.
Niveath
Erg goeie Kubrick uit de oude doos. Spannende sfeer en vooral naar het einde toe wordt de film steeds grimmiger.
Goeie cast en een goed verhaal, dat alles mooi in beeld gebracht en je hebt weer een prima film-noir!
Erwinner
Wel aardig zo'n oudje van Kubrick maar het ontbreekt hier toch echt aan iets geniaal's.
De muziek is zeer ouderwets, opgeblazen en penetrant aanwezig, desalniettemin waren het script en een aantal acteur's de sterkste punten om dit uit te zitten, des te jammer dat het afloopt met een koffer die lekker handig op het wagentje wordt vervoerd
Vond sowieso het vrouwtje met het hondje een tenenkrommende personage, helaas komen dat soort figuren wel vaker in klassieke films voor.
Let op! Discussies over de top 250-notering van deze film horen in het forum, niet bij de film. Ik hou m'n mond
Ivo82
Mooi om te zien hoe over de slotscenes met het hondje die alles verpest de meningen verdeeld zijn. Van geniaal tot anticlimax. Ik sta dichter bij het laatste...
powerman
Kubrick drukt een duidelijke stempel op zijn doorbraakfilm over een ingenieus plan om duizenden dollars te stelen tijdens een paardenrace, dat echter door allerlei omstandigheden helemaal mis loopt. De camerabehandeling, het gebruik van natuurlijk licht en de ingewikkelde structuur van deze film tonen dat we hier te maken hebben met een meesterregisseur. Een uiterst intelligente film die zijn tijd behoorlijk vooruit was.
MNV2
- 1900 stemmen
Zoals verwacht was dit weer een zeer goede filmklassieker van Kubrick, de oudste van Kubrick die ik tot nu toe zag, al zal A Killer's Kiss en Paths of Glory ook nog spoedig volgen. Het verhaal op zich is vrij simpel, een doodgewone actiefilm met een overval als hoofdverhaal. Het is echter de uitvoering die deze film geniaal maakt, de dialogen, goed acteerwerk, vakkundig camerawerk, ... Alles wat een misdaadfilm goed kan maken is hierin terug te vinden. Ik vind trouwens de overeenkomsten tussen The Killing en Reservoir Dogs van Quentin Tarantino nogal redelijk verwaarloosbaar, alleen in het verhaal lijken er wel een paar details op elkaar, maar het zal dan ook wel eerder een inspiratiebron geweest zijn voor Tarantino. Ik vond de voice-overs ook wel een leuke vinding, het maakte het verhaal niet alleen leuker maar ook overzichtelijker. De sfeer in de film maakt het verhaal ook al een stuk boeiender, zeker voor liefhebbers van het film-noir genre: de schietpartijen, de sigarettenrokende bende, de perfecte misdaad, ... Hoe je het ook draait of keert, dit is een klassieker binnen het misdaadgenre.
4.0 sterren
matthijs_013
Wat was deze film zo veel beter geweest als Marilyn Monroe de rol van Sherry had vertolkt.
fappie
- 2005 stemmen
Jaaaaaaaaaaaaa!
Top
Films als Ocean's en Italian Job halen het niet bij deze film.
movie acteurs
Ik heb dit net gekeken en ik twijfel tussen 3,5 of een 4,0.
Voor de film zag heb ik de achterkant gelezen. Daarin stond dat Kubrick dit op zijn 28 ste helemaal zelf heeft gemaakt. Toch wel knap. Wel een prima film. Sterke personages en een geweldige scene's en geinige scene's zoals de koffer met geld wat uit de bagage kar valt door dat hondje en het gevolg daarvan. Best apart einde ook.
Minpunten vond ik de scene's zoals het gevecht met die kale (wat was zijn naam ook al weer?) en de scene waarneer George, Sherry doodschiet en dat ze dan nog tegen hem praat met die nep papegaai
Maar voor de rest is dit best een aanrader!

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Kiga Kaikyô