• 9.377.374 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Sterling Hayden, Elisha Cook Jr. en Marie Windsor

Releasedatum: 22 februari 1957

Plot The Killing

"In all its fury and violence..."

Johnny Clay heeft een plan. Na 5 jaar in de gevangenis op Alcatraz te hebben doorgebracht besluit hij dat als hij dan toch misdaden pleegt, hij er maar beter voor kan zorgen dat de opbrengst ervan het risico op een straf waard is. Hij verzint een slim plan om een grote som geld van de plaatselijke racebaan te stelen. Het enige minpunt van zijn plan is dat hij geen rekening houdt met de hebberige vrouw van één van de kassamedewerkers en haar vriend.

Marvin Unger

Track Parking Attendant

Nikki Arcane

avatar van mijnnaam

mijnnaam

heeft iemand deze film op DVD of Video?

of weet iemand waar ik hem kan kopen?

avatar van braambes

braambes

weet niet of ie apart zo makkelijk te verkrijgen is, maar zit wel in de stanley kubric box, die 'overal' te verkrijgen is.

Play.com is het goedkoopst. Prijs is inclusief verzendkosten.

avatar van mister blonde

mister blonde

gisteren the Killing mogen aanschouwen. de introductie van de karakters was al ontzettend cool. gespeeld door stuk voor stuk erg goede acteurs (Hayden voorop). de dialogen kwamen ontzettend rap van zijn tong, iedereen was geloofwaardig en ze stonden allemaal garant voor een coolheid die sinds Humphrey Bogart niet meer te zien was.

het ontwikkelen van het misdaadverhaal was erg interessant en voordat ik het wist, waren we al aan de bewuste daad toe.

toen gebeurde het. de ene briljante scène na de andere, ondersteunt door de geweldige vondst om het verhaal vanuit ieders perspectief te laten zien, met tijdsprongetjes.

het eind paste prima bij de film en de film stopte bij de laatste climax, zoals het hoort.

een van mijn favoriete 10 misdaadfilms en een van mijn favoriete Kubrick's. 4,5 sterren... fuck it 5 sterren.

avatar van E V

E V

Een film van Stanley Kubrick uit 1956.
Deze film is volgens mij zijn tijd al vooruit.
Je moet je concentratie behouden, want de vertelstructuur is ingewikkeld. Een bijzondere misdaad-thriller met een prachtige scène op het vliegveld als de koffer met geld open valt en al het geld in wolken omhoog vliegt. De personages zijn soms wel een beetje karikatuur.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Deze week besteld voor E7,99, ben erg benieuwd naar The Killing. De enige Kubrick,samen met Barry Lyndon, die ik nog niet heb gezien.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

The Killing is nog een "echte" misdaadfilm (tevens één van de beste films van Kubrick).

Zo worden ze niet meer gemaakt vandaag.........

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vandaag gezien en zoals verwacht kan ik weer n klassieker toevoegen aan mijn filmverzameling. Geniale film, hier en daar n beetje corny maar dat is zeer vergeeflijk aangezien dat typerend is voor de jaren 50. Wat een geweldige camerawerk, verhaallijn, snelheid en vertolkingen, en de laatste shot is onvergetelijk.

avatar van BASWAS

BASWAS

Spannende prachtige film van Kubrick. Deed mij denken aan ‘Bob le Flambeur’ van Jean Pierre Melville, die een jaar eerder in 1955 is uitgebracht.

In de film van Melville ook een bijna tot in ieder detail uitgewerkt plan om een casino te overvallen met een groepje mannen, eveneens een vriendinnetje dat laveert tussen twee mannen en tevens het gebruik van de stem van een verteller.

Zijn deze overeenkomsten toeval, hing het in de lucht van de tijdgeest, ik zou het niet weten. Een verschil vind ik wel de hardheid qua sfeer die bij Kubrick een stuk zwartwitter en meer boekhoudkundig is dan bij Melville die in zijn film af en toe nog wel liefhartige trekjes tussen mensen in een crimineel milieu laat zien.

Wat heeft Elisha Cook jr. in de rol van kassamedewerker in 'The Killing' trouwens veel weg van de latere Jack Nicholson.

BASWAS

avatar van gemaster

gemaster

Wederom een fantastische Kubrick. Man, man wat heb ik hier van genoten. De eerste 20 minuten zijn ietsjes minder, maar als dan de overval centraal gaat staan, dan wordt het echt heel erg cool. Voor de rest heb ik niet zoveel toe te voegen aan bovenstaande commentaren. Oh wacht, is het niemand opgevallen dat schutter Nicky precies hetzelfde spreekt als Sylvester Stallone? Ik zat echt te wachten totdat ie zou gaan roepen 'ADRIAAAAAAAAAAN!'

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Blijkt bij nader zien sterker dan mijn herinnering

Alweer speelt Kubrick een spelletje "toeval-roulette": een "vervelende" parkeerwachter kan afgewimpeld worden/een om de politie roepende vrouw kan tevens genegeerd worden ... een keffertje helpt alles naar de filistijnen

Er valt een vergelijking te maken met Killer's Kiss: daar was het toeval twee befezde kerels, en was het "gelukkig" toeval. Hier betreft het echter "miserabel" toeval

Prachtig zijn trouwens de slotwoorden van Hayden:

vrouwelijke partner: "You gotta run"

Johnny: "What's the difference?"

The One Ring

Lastig te beoordelen, deze film. Aan de ene kant hebben we een geweldige inbraak die goed in elkaar zit en interessant is uitgevoerd met tijdsprongen en zo. En we hebben nog een rijtje goed gecaste acteurs met een wederom geweldige Sterling Hayden. Verder bevat de film een aantal sterke scénes, zoals die met de sluischutter die het paard neerschiet en de laatste met het geld op het vliegveld. Er zitten wat leuke visuele vondsten in. Ook is het einde nog redelijk open gelaten.

Toch zit de film me niet helemaal lekker. Het grote minpunt is toch wel dat alle misdadigers elkaar op het einde nog eens even héél snel af maken. Voor de inbraak werden alle karakters door middel van een scéne per stuk nog eens even uitgediept met aardige verhaaltjes, zoals bijvoorbeeld die politie-agent met schulden. Het is wel leuk om zo te verklaren waarom al die mannen mee doen met de overval, maar deze verhalen werden mij te abrupt beëindigt toen ze ineens allemaal dood waren. De schietpartij zelf vond ik zeldzaam slecht gefilmd en dat vind ik vreemd om te zeggen over een Kubrick. Je hoort een paar knallen, je ziet er twee daadwerkelijk schieten en plotseling liggen ze allemaal, op een na, dood op de grond. Was het nou echt nodig om dit zo kortaf en onduidelijk te doen? Het deed me dan ook niet echt iets om al die belangrijke personages daar dood te zien liggen alleen maar omdat ik nauwelijks het gevoel had dat het ook echt gebuerd was in de film. En om naar dat moment nou de hele film te vernoemen is erg zwak.

Ik had gewoon een krachtiger einde verwacht. Die vrouw had er listig voor kunnen zorgen dat ze al die mannen tegen elkaar uitspeelde, maar haar rol bleek achteraf toch niet zo geweldig als ik vooraf gehoopt en ook verwacht had.

Ik las ook een aantal vergelijkingen met Reservoir Dogs. Die film heb ik nog niet gezien, maar ik vond de film sterk vergelijkbaar met een van mijn persoonlijke favorieten: The Sting. Allebei bevatten ze een zwendel en beide zwendels zijn ongeer even goed uitgewerkt. Maar het voordeel van The Sting was dat die het verhaal wat luchtiger aanpakte, wat ik vergeleken met deze film toch wel wat beter vind passen. Deze film is misschien iets serieuzer dan goed voor 'm is.

Toch is deze film zeer vermakelijk om eens gezien te hebben, maar van Kubrick verwacht ik veel meer, vooral omdat deze film hier op Moviemeter tot zijn beste gerekent wordt. Maar dit kan toch absoluut niet tippen aan Dr. Strangelove, Eyes Wide Shut, Full Metal Jacket of iets dergelijks. Ik twijfel nog tussen 3 en 3,5 sterren. Ik hou het voorlopig nog maar op 3 sterren.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Leuke Kubrick film, met een lekker hoog tempo. Deed me een beetje aan de film snatch denken.

The One Ring

Hmm, bij herziening valt de film wat vermakelijker uit. Maar tegelijkertijd zie ik wat vreemde dingen. Fouten wil ik het nog niet noemen, maar eerder slordigheden. Sommige personages die mee doen met de overval hebben namelijk helemaal niks in te brengen om de overval te laten werken. Wat draagt die barman bijvoorbeeld bij? Hij werkt zelfs een beetje tegen door die worstelaar op zijn kop te slaan. En die George helpt alleen maar met het openen van een deur die al open stond. En die politie-agent moest precies op tijd komen. 10 seconden te vroeg mocht, maar 2 seconde te laat zou fataal zijn. Hij staat volgens mij echter al ruim 10 minuten voor zijn taak begint te wachten. Een beetje slordig dus.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Hij begint als een standaard, beetje saaie film met wat leuke typetjes maar word al snel veel meer. Coole hoofdpersoon, leuk plot en het springen tussen de tijden werkt ook goed en houd de film de hele tijd boeiend. 4 sterren.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Kubrick een regisseur die voor mij nog nooit een teleurstellende film heeft afgeleverd (Eyes Wide Shut laat ik me tot herziening nog niet over uit) toch, The Killing is de eerste Kubrick die een beoordeling onder de 4* gaat krijgen.

The Killing is best een behoorlijk goede misdaadfilm, maar niet zo verassend en uniek als verwacht. Het vertelperspectief is natuurlijk, zeker voor die tijd, erg goed gevonden. De acteurs en actrices zijn ook prima gecast en er wordt onder de strakke regie van Kubrick heel behoorlijk geacteerd. Ook de sfeer is erg lekker; Stoere mannen, listige vrouwen en hun snode plannen omgeven door veel sigarettenrook en drank.
Maar ik had niet het idee, dat het allemaal zo nieuw was voor die tijd. Een idee wat ik wel had bij het zien van Paths Of Glory van een jaar later (maar misschien zit ik er wel helemaal naast hoor, zoveel jaren '50 misdaadfilms heb ik niet gezien).
Bovendien vind ik er ook wat knullige zaken in zitten (iets waar ik Kubrick nog niet eerder op kon betrappen). The One Ring haalt hier boven al een paar zaken aan die inderdaad op mij ook wat vreemd overkwamen. De constante voice-over had wat mij betreft niet zo nadrukkelijk aanwezig hoeven te zijn. Daarnaast vond ik de gevechten en vooral de moorden erg matig, de schietpartij was zelfs een regelrechte anti-climax. Ook de dame die met haar “famous last words” zo dramatisch ten gronde stort, het kwam allemaal wat geforceerd over. De film mist daardoor gewoon de impact die ik bij andere films van Kubrick wel ervaarde.
Nu moet ik zeggen dat ik het einde dan weer wel geweldig vond; Ik dacht wat moet dat rare mens met dat stomme schoothondje nu in deze film. Laat Kubrick toch weer even zien dat onfortuinljke gebeurtenissen in een heel klein hoekje zitten

Ik had bij deze film een beetje het zelfde gevoel als bij Mean Streets je ziet dat er talent aan het werk en in ontwikkeling is maar de puntjes staan nog niet helemaal recht op de i. 3.5* voor deze verder heel vermakelijke, met genoeg cool gebrachte en sfeervolle misdaadthriller.

avatar van youri_bonito

youri_bonito

Een prettige Sterling Hayden in een fantastisch in beeld gebrachte film en ja, de vertelvorm was natuurlijk het mooiste om te aanschouwen. Een dikke 4,5* voor deze goeie, eerdere Kubrick.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Hele goede film, al vond ik juist het einde niet echt bij de film passen. De rest van de film is echter fantastisch. Voor 1956 was The Killing zijn tijd vooruit qua chronologie, voice-over en dialogen, een trendsetter voor later werk van o.a. Tarantino.

avatar van J.S.

J.S.

Niet veel van verwacht en dan krijg je zo'n Meesterlijke film met heerlijke acteurs, een ingenieus plot met prachtige wendingen en een fantastische vertel-structuur en heerlijke memorabele personages en een einde dat werkelijk perfect is voor een film als deze, 1 van Kubrick's vroegste en gelijk 1 van z'n beste films, een ware triomf in het genre, 4.5 Sterren.

avatar van Hephaistos

Hephaistos

Vermakelijke film met goede acteurs, leuk spel met toeval en een heel behoorlijk plot. Meer dan dat werd het voor mij nooit. Misschien waren m'n verwachtingen wel te hoog. Misschien ben ik licht allergisch voor het over-acteren uit die tijd, ik weet het niet. Ik had in ieder geval nooit het gevoel naar een ingenieus meesterwerk te kijken.

Daarbij heb ik het gevoel dat er bij het toekennen van sterren bij dit soort films vaak standaard een ster bij komt, enkel omdat hij 50 jaar geleden gemaakt is. Als ik die neiging onderdruk kom ik niet verder dan 2,5 *

avatar van mister blonde

mister blonde

Ah, het vreemde 'oude-films-worden-voorgetrokken' argument. Was weer een tijdje geleden, ik maakte me al zorgen. Waarom zou iemand een oude film een hogere beoordeling geven dan een recente film? Wat valt er te winnen voor diegene? Is het uit (jeugd)sentiment? Lijkt me al een plausibele reden. Is het omdat mensen dergelijke films in het juiste tijdskader weten te plaatsen? Valt ook wat voor te zeggen. Of is het gewoon omdat ze goede (want niet elke oude film staat per definitie hoog) oude films gewoon erg leuk vinden? Ik kan me de frustratie wel voorstellen als je ergens niet het meesterwerk van inziet dat anderen wel zien, maar ik blijf het een vreemde conclusie vinden dat er enkel een hoog gemiddelde is door de leeftijd van een film. De toplijsten worden afgewisseld met recente en oude films. Veel oudere films krijgen geen kans juist omdat men geen raad weet met de verouderde sfx. Er zijn op de site dan ook meer tegenstanders van oude films (bij hoeveel mensen kan je eenvoudigweg concluderen dat ze films ouder dan 30 jaar niet trekken?) dan van nieuwe films (wel eens gelezen dat iemand een hekel zei te hebben aan nieuwe films)?

avatar van Ramon K

Ramon K

Over-acteren? Onzin.

Nog grotere onzin.

avatar van italian

italian

Ramon K schreef:

Over-acteren? Onzin.

noiu niet echt bij the killing mar ik heb het ook gemerkt bij andere films uit dezelfde periode.

misdaadfilms waar doordachte plannen worden uitgelegd boeien me meestal wel (Ocean's eleven, Escape from alcatraz) en The killing kunnen we toch beschouwen als een van de beste van dat genre. ik merkte pas op het einde dat dit toch wel een waar meesterwerk is.

Sterling Hayden acteert voortreffelijk net zoals de (bijna) rest avn de cast. hier worden de personages toch wat meer uitgediept dan in andere films van hetzelfde genre.

het verhaal is natuurlijk zeer boeiend en tot in de puntjes uitgewerkt. hoe dichter ze bij de dag van overval komen hoe spannender het wordt. sommige van die suspensscenes konden zelfs tippen aan een gewone Hitchcockscene wat toch wel veel betekent. de muziek speelt daar ook een grote rol in.

voice-over stoorde me ook totaal niet: het gaf zelfs een wat strakker en serieuzer toontje aan de film

hoogtepunt van de film is toch wel het fantastisch einde!

tja overacting heb je hier en daar toch wel een beetje en de al veel genoemde 'knullige' vechtpartij verhinderen mij om een 4,5 te geven ,maar 4 verdient die zeker wel

avatar van aegron

aegron

Erg aardige film. Het verhaal zat goed in elkaar en het spelen met de vertelvolgorde blijft iets leuks in films. Ik irriteerde me wel mateloos aan mr and mrs peaty. Vreselijk irritant allebei.

avatar van mikey

mikey

Non linear crime thriller dat naar het schijnt (maar dat valt ook wel te zien) van invloed is geweest op het werk van tarentino. Erg spannend maar frustrerend, zoals wel vaker bij Kubrick flicks. 4

avatar van fabbyke

fabbyke

Had weinig van deze film verwacht, maar wat een film zeg.

De acteurs kende ik niet maar wat konden ze goed acteren zeg heerlijk gewoon.

Dan de film was gewoon meesterlijk vooral het plot.

Een van de beste Kubrick die ik ooit heb gezien en dikke

4,5.

avatar van Dragon

Dragon

The One Ring schreef:

Ik heb de film nu 2 maal gekeken in 2 dagen en die zaken die je hier opnoemt zijn geen slordigheden:

Die barman die je hier vermeld slaat inderdaad een fles stuk op het hoofd van Maurice, maar dat is niet barman Mike. Er stonden verschillende barmannen achter die toog, en je ziet Mike tijdens het gevecht wegkruipen. Het was dus een andere barman die met die fles sloeg.

Die deur die George moet openen zie je duidelijk terug dichtgaan wanneer de 2 agenten naar buiten lopen. Vermits er geen klink aan die deur zit kan je er van uitgaan dat ze terug in het slot is gevallen en van buitenaf niet zomaar kan geopend worden. George is dus wel noodzakelijk. Bovendien zit hij er heel dicht bij; Het valt dus weinig op wanneer hij zijn post verlaat om die deur te openen.

Politie-agent Randy mocht wat vroeger zijn, maar zeker niet te laat (de voice-over zegt letterlijk: “A minute or 2 early was allowable, but 10 seconds late would be fatal”). Wanneer hij te laat zou zijn zou die zak met geld er al liggen en kon hij gevonden worden door iemand anders.
De tijdstippen aangekondigd in de film kloppen ook. Randy komt aan en stapt uit. Op dat moment hoor je aankondigen dat de zevende race start. Later in de film, wanneer Johnny zich klaarmaakt om de beveiligde geldruimte te overvallen, hoor je ook dat de zevende race start. Qua tijdstip komt dit dus wel ongeveer overeen. Hij was dus maximum enkele minuten te vroeg, zeker geen 10 minuten.

The One Ring

Maar wat was nou uiteindelijk de bijdrage van de barman?

avatar van Dragon

Dragon

The One Ring schreef:
Maar wat was nou uiteindelijk de bijdrage van de barman?

Vroeg ik mij eerst ook wel een beetje af. Hij lijkt op het eerste zicht inderdaad niet echt een "belangrijke" functie te hebben.
Volgens mij werd hij erbij betrokken omdat hij, net zoals George, de omgeving goed kende, dit zowel voor als achter de schermen. Hij kon alle omgevinsdetails dus ook goed in kaart brengen. Dat was ook de bedoeling, want je hoort Johnny dit letterlijk zeggen tijdens de vergaderscene rond de tafel. En iets in kaart brengen gaat volgens mij beter met twee vermits je elkaar kan aanvullen en corrigeren. Uiteindelijk toch wel een vrij belangrijke bijdrage lijkt me.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Mijn tweede film uit de oude Kubrick Box, en een goede. Het verhaal was erg goed en ook de veel geprezen vertelstructuur was goed. Het kijkt lekker weg terwijl het verhaal eigenlijk niet meer is dan een overvalverhaal, maar daaraan wordt alles dan wel subliem gedaan. Het wordt goed weergegeven in de film, iedereen acteert goed en het einde van de film is ook nog leuk. Kortom, een goede weergegeven, leuk vertelde, overvalfilm. 4*