Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Geregisseerd door: Francis Ford Coppola
Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 18 oktober 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Donderdag 12 maart in één bioscoop (Groningen)
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
Don MN
Nja ik vind persoonlijk We were soldiers een veel sterkere film dan deze.
simonvinkie
Nja ik vind persoonlijk We were soldiers een veel sterkere film dan deze.
Kom op zeg. We Were Soldiers haalt het bij lang na niet bij deze magistrale film. Ik vond het maar een matig filmpje eigenlijk.
ruud_sengers93
Nja de mensen die hier 5 sterren voor geven hebben ook totaal andere films in hun top 10 staan dan ik, dus zal wel met een bepaalde smaak te maken hebben dan.
Don MN
Dit is natuurlijk best een aparte film, met een over-the-top einde dat op een climax trakteert of teleurstelt in de vorm van een anti-climax. Je smaak kán nog veranderen, dus er is nog hoop voor ons. Ik vind trouwens Pulp Fiction en Cidade de Deus prachtige cinema!
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar Film > Cast en crew > Dennis Hopper
winterswijk
Gisteren dan eindelijk Apocalypse Now, "de beste film aller tijden", gezien.... Kon haast niet anders dan tegenvallen.
Het boek van Conrad, Heart of Darkness, blijft sober overeind, waar deze film in barok ten gronde gaat. En dat laatste komt volgens mij vooral doordat Coppola wat al te gretig Conrad's reis door Kongo anno 1900 naar Vietnam jaren '60 vertaald heeft. Waar bij Conrad Kurtz (die hier handelsreiziger was, geen kolonel; het boek gaat niet over oorlog maar over koloniale uitbuiting) waanzinnig wordt doordat hij in de kloof tussen 2 (tegenovergestelde...?) culturen valt, de Afrikaanse en de Europese, en zo een eigen, immorele filosofie uitbouwt met Ubermensch-achtige trekken, daar is het culturele conflict bij Coppola (met de Vietcong zou dat moeten zijn) vervormt tot een interne Westerse dialoog over de wijze van oorlogvoering...! Conrad's thema is nog steeds direct in mijn realiteit ervaarbaar, maar Coppola's thema is ver weg en moeilijk navoelbaar, en vervalt daardoor tot entertainment.
-Overigens, de laatste scene van Coppola, met het ritueel slachten, doet wel denken aan het einde van zijn Godfather 1 (waarin gelijktijdig met een doopplechtigheid er elders een liquidatie plaatstvindt ) , maar mist die zeggingskracht volledig, domweg doordat in The Godfather de moordenaars ook de gelovigen zijn, maar in Apocalypse de link tussen het ritueel en de moord veel te vaag is, bijna ranzig wordt.
-Wat overblijft zijn veel prachtige landschapscene's, de hele oorlogscene rondom Duvall, de prachtige, prachtige Brando... en een Martin Sheen die me maar niet boeien kan door een gebrek aan ontwikkeling van zijn personage gedurende de film (behalve dan in de voice-over); plus een teveel aan rooktabletten, rookbommen, fades en mixes, whatever..... . . . . .
(Heeft deze film er toe bijgedragen dat men tegenwoordig spreekt van vredesmissie ipv. oorlogvoering...? Lijkt me niet uitgesloten. Dan is de afrekening met Kurtz, die trouwens bij Conrad heel anders eindigt, te zien als een liquidatie van met de Romantiek samenhangend gedachtegoed/ idealisme, dat misschien stukloopt rond de jaren tachtig.......?))
orbit
- 12092 berichten
Tss, alsof het conflict wat Kurtz naar oorlogsdaden vertaald niet net zo voelbaar is.. kijk maar eens naar hoe burgeroorlogen in Afrika worden uitgevochten of voormalig Joegoeslavië en vergelijk met de Amerikaanse/westerse opvattingen. Daar zit nog steeds die kloof hoor, aller-relevantst!
Jessen0wnt
Deze ga ik vanavond zien! Hou nooit echt van oude films (oké valt wel mee hoe oud), maar voor een nummer 43 heb ik het er graag voor over =)
Ik zou 'm niet kijken op RTL7 compleet met logo's en reclame breaks. Huur de DVD zou ik zeggen.
Jessen0wnt
Wat is dan precies het verschil? En wat betekend Redux? Of is dat een hele stomme vraag
?
Asaharo
Redux is een langere versie met nogal wat weggelaten scenes. Tot de dag van vandaag is er nog steeds discussie welke de beste is.
Don MN
Stem gewoon op de versie die jou het beste ligt. Best veel films hebben meerdere versies.
Marpher
Hmm kzit nog te twijfelen; of Arsenal - Barcelona of Apocalypse now.
Is het waard om zo'n film zo te kijken met al die reclames er tussen?
simonvinkie
Moeilijk, ik zou toch voor Barcalona- Arsenal gaan. En Apocalypse Now een keer huren of kopen. Tenzij je geen probleem tegen reclames hebt natuurlijk
aspro
een advies kopen om het geld hoef je het niet te doen,en ben je van die ellendige reklame's af komt zo'n film ook niet ten goede.
of huren een andere optie.
@Asaharo: bedankt!
Omdat ik toch niet veel te doen heb, en niet erg bezwaar heb tegen reclames (effe naar de wc, chips pakken, thee maken enz. Ik vul ze wel
) ga ik er toch voor ... Ik zou allebeide versies moeten zien om tot een besluit te kunnen komen welke het beste is, aanraden mag, maar ik moet het zelf zien. Pff, 200 minuten, wel een lange zit XD Maar ik ga ervoor, hopelijk red ik het tot het eind.
Marpher
Welke wordt vanavond uitgezonden? Toch niet te redux?
simonvinkie
Ik denk het niet. In de veronica gids stond dat de speelduur 150 minuten was. Maar ik weet het niet zeker.
Jessen0wnt
In mijn vara-gids staat dat ie 20:30 beignt en 00:30 pas eindigt(ten minste dan begint het volgende programma). Maar dan kom je op minuten uit die zelfs de 200 minuten overtreft (240), dus ik heb geen idee.
Of de reclames bij elkaar duren 40 minuten, maar dat hoop ik niet.
FunkStarr
- 1924 berichten
Denk inderdaad dat ze de Redux gaan uitzenden (en tussendoor zo'n drie kwartier aan reclames), ik ga zeker kijken want die heb ik nog niet gezien. Even door de reclames heenbijten
chevy93
De reclames bij elkaar duren zeker 40 minuten. Als het de 150-minuten versie is dan duurt de reclame 92 minuten en dat lijkt me wat overdreven.
De orginele versie is trouwens pas sinds kort op DVD en ik ga er niet vanuit dat die nu al op TV komt.
Volgens mij wel!
ja dat vermoeden heb ik ook die versie die ik mijn bezit heb,
geremasterd en gehermonteerd met 49minuten bijkomende scènes.
in de gids aanvangs tijd 20:30>0:25 dus de benodigde reklame eraf
dan zit je al goed in de richting van rond de ca 3uur
wordt uitgezonden op rtl7

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather