Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
General Corman
Colonel Lucas
michael1992
Volgens mij vermoordt hij Captain Willard niet direct omdat hij:
a) de waanzin van de oorlog meer en meer begon in te zien en dus meer en meer een soort van begrip voor Captain Willard kan opbrengen
b) hij was gebiologeerd door Captain Willard en de egocultus die hij daar had opgebouwd
SanderX
Mooi man, nu weten wij ook weer hoe slim jij bent
Om zo te reageren geeft aan dat jij een VMBO opleiding doet/deed.
SanderX
Volgens mij vermoordt hij Captain Willard niet direct omdat hij:
Ok, het wordt al duidelijker, toch snap ik niet wat deze film heeft om zo hoog te staan in de top 250.
michael1992
Dus ik houd mijn mond.
Maar wat vond je dan van de openingscene, naar mijn mening is die alleen al op zijn minst één ster waard.
Awake78
Ja ik denk dat we je nu al genoeg hebben overtuigd om die 0,5 te wijzigen
yeyo
Deze film klopt als een bus, je verstaat hem misschien gewoon niet helemaal?
Miron
Haha kom op, een 0,5 is toch veel te laag voor zo'n een uitstekend geregisseerde film, prachtige cinematografie, sterke rollen van Sheen, Duvall en Brando.
Hoewel het verhaal je totaal niet kon boeien zijn er genoeg andere sterke puten SanderX.
Nee, helaas niet. Een film moet in zijn geheel kloppen.
Als er ooit een film heeft geklopt en op schitterende poetische wijze de waanzin van de oorlog in Vietnam aankaart is het deze wel. Lijkt me meer dat het met 'niet snappen' van jou kant te maken heeft. Een waarom zou je een film volledig moeten kunnen doorgronden om 'm goed te vinden. Het mooie aan deze film is dat ik er elke keer weer nieuwe dingetjes in ontdek. Prachtig gelaagd meesterwerk!
AGE-411
Het begin snap ik. Die gozer wordt gevraagd naar die kolonel te gaan. Mij is het nou niet duidelijk van welke partij hij is. Ze gaan vervolgens de jungle in, er sneuvelen een paar soldaten, oke. Maar dan komen ze bij die kolonel aan, en de film wordt gewoon zo onduidelijk. Waarom vermoordt die Captain Willard hem niet direct? Ook lijkt iedereen hersengespoeld te zijn door die kolonel. Jammer, ik had meer actie verwacht op het einde.
Actievolle Vietnamfilms?
stefan dias
Het knappe aan deze film is dat hij heel conventioneel begint met voor Captain Willard heel duidelijke uit Amerika geïmporteerde standpunten. Maar naarmate de film via de rivier de jungle in meandert, wordt alles letterlijk troebel. De film verliest zelf bijna het Noorden, maar dat is er net zo sterk aan. Je ondervindt bijna aan den lijve hoe het moet voelen door de waanzin van de oorlog opgeslokt te worden.
Net om die redenen wordt deze film door vele mensen aanvaard als de definitieve Vietnamfilm. Geen verhaaltje over de oorlog, maar een seriously bad trip.
Zo'n film verdient dan toch wel een hoge plaats in de top 250, me dunkt.
maxcomthrilla
Was het maar een serieuze bad trip, de scene met de Fransen en het laatste half uur halen je compleet uit de film. Het laatste half uur geeft wel aan dat men, meer dan men lief was, een verhaal heeft aangehouden aangezien alles toch van a t/m z afgehandeld moest worden.
Naomi Watts
Beetje flauwe kritiek, moet je maar niet de redux versie kijken.
maxcomthrilla
Ik zal zeker nog wel eens de originele versie bekijken, maar zit dan nog steeds opgescheept met het erbarmelijke slotstuk van de film.
Naomi Watts
Ben het overigens wel met je eens dat dat het tempo er flink uithaalt. Ik vind het wel een essentieel segment, geeft een bevreemdend gevoel die fransen. Een perfecte aanloop naar de madness waarmee je later geconfronteerd wordt.
maxcomthrilla
Dat het segment met de Fransen het tempo uit de film haalt, hoeft niet altijd te deren. Maar de goed-nieuws show die daar werd opgevoerd tussen de tocht in de hel door, was er teveel aan voor mij.
Verder had ik ook op een betere apotheose gehoopt, had allemaal veel onheilspellender gekund. Brando die ik sowieso al niet vond overtuigen in zijn rol, van man die zich zonder slag of stoot overgeeft aan Captain Willard. Bah.
Mochizuki Rokuro
Ik weet niet of je de docu kent en/of de verhalen over de bijdrage van Brando aan de film. Maar ik denk dat Coppola blij was dat-ie überhaupt materiaal had om een einde aan de film te plakken met Brando als Kurtz: Brando wilde niet in beeld (vond zichzelf te dik). Brando wilde geen tekst en deze al helemaal niet uit zijn hoofd leren. Brando wilde zus en niet zo (of andersom). Etc.
MNV2
- 1900 stemmen
Ik ben het er wel mee eens dat de gewone bioscoopversie een beetje beter is dan de redux. De bioscoopversie blijft over de hele lijn enorm sfeervol, daar waar de redux-versie soms ontspoord in een wat overbodiger, minder indrukwekkend stuk, al laten de meeste van die scènes ook wel een interessant stukje verhaal zien. Toch hoop ik dat die bootleg edition van 289 min. ooit eens door Coppola uitgebracht word als legale dvd.
Goed nieuws show?
Die Fransen zaten daar als een totaal misplaatst groepje ontheemden. Vond het niet het sterkste stuk, maar het schetste wel duidelijk een stuk context. De Vietnam oorlog is immers begonnen door de Fransen....
ZIj waren eigenlijk nog veel gekker dan alle Amerikanen uit de film. Waar de Amerikanen het gewoon zoveel mogelijk als thuis probeerden te maken, geloofden zij zelfs dat ze er echt thuis waren... Alleen Kurtz maakte het nog bonter en creëerde zelfs zijn eigen heiligstaat.
maxcomthrilla
Daarbij doel ik uiteraard op verschillende vormen van ontspanning die men er bij de Fransen op nahield. Ik zat dan ook niet echt op zo `n open deur context te wachten, in een film die het voor mij moest hebben van zijn geweldige atmosfeer waarin men steeds verder de hel invoer.
Dat maakt het nog steeds geen goed nieuws show, daarbij vind ik die context ook geen open deur. AN is bij mijn weten de enige Vietnamfilm die daar aandacht aan besteed.
Ben het overigens wel eens dat de film zonder die scene sterker is.
maxcomthrilla
In 1975 werd Suriname al afhankelijk van Nederland en met Suriname vele andere landen. Open deur en weinig opzienbarend in die zin. Verder kun jij het geen goed nieuws show vinden, maar ik ben absoluut een andere mening toegedaan om de redenen die ik geef.
Wat heeft Suriname nu in godsnaam met Apocalypse Now te maken? Denk je dat Coppola daarvan op de hoogte was en daarom die scene er ingestopt heeft? Dat moet je toch echt nader uitleggen.
Daarbij klaag je over het doorbreken van de atmosfeer. Ik zie totaal niet wat dat met goed nieuws show te maken heeft. Alsof het stuk bij de Fransen een vrolijke boel is...
Die scene is juist uitstekend en on-point, weinig scenes in de film maken de zinloosheid zo duidelijk als die scene.
En ja, ik ben geneigd te denken dat mensen die deze scene er niet in vinden passen de context gewoon niet snappen, sorry.
maxcomthrilla
Ja, het stuk bij de Fransen is een vrolijke boel waar de hoofdrolspelers lekker eten, bijslapen en seks hebben of wou je dat de hel noemen?! Verder doel ik niet alleen op Suriname, maar op meerdere landen die in die tijd onafhankelijk werden. Er rust dus allerminst een taboe op wat Coppola uitkraamt over de Fransen die gewoon doen alsof hun thuis in Vietnam is. Om nog maar te zwijgen over de hypocrisie, dat een Amerikaan zich hiermee bezighoudt. Had gewoon niet teveel hooi op de vork genomen. Vaststellen dat de Amerikanen fout bezig waren in Vietnam was meer dan genoeg geweest.
Met snappen heeft het allemaal helemaal niets van doen, meer met gevoel. Frappant als iemand eens een andere visie op zo `n gebeurtenis heeft, dat we het dan gelijk gooien over de, ''die heeft het niet gesnapt boeg'' ( bij gebrek aan beter ) terwijl er toch duidelijk gezegd wordt dat het afbreuk doet aan de sfeer die er voorheen heerste, ''sommige mensen reageren dus liever met een plank voor de kop''.
Ik heb dat toch een aantal hele andere zienswijzes dan jij.
Taboe? Ik zeg toch nergens dat het een taboe is, het is onvermeld. Bovendien het lijkt erop dat jij de uitermate treurige ondertoon van de maaltijd bij de Fransen gemist hebt. Alsof die sex als iets positiefs gebracht wordt. Die arme vrouw zit daar al jaren met dezelfde idioten opgesloten, geen wonder dat ze naar het eerste en beste verzetje zoekt.
De film gaat ook helemaal niet over het vaststellen dat de Amerikanen fout bezig waren in Vietnam....Maar veel meer over het laten zien en voelen (de film is inderdaad bijzonder atmosferisch) dat sommige culturen totaal niet op hun plek zijn op andere plaatsen in de wereld. Zo ook die Fransen, die zichzelf tegen beter weten in iets anders proberen wijs te maken.
De enige die wel kon aarden was Kurtz..... Alhoewel ook die eigenlijk wachtte op zijn 'bevrijding.'
Hoog tijd dat het Vlaams Belang (en Wilders bij jullie) deze film in hun propaganda gaan opnemen zo te horen.
maxcomthrilla
Ik respecteer je zienswijze op papier Reinbo, alhoewel het wat overdreven is dat niemand in een voor hem wat vreemde cultuur kan aarden. In de praktijk kwam het allemaal gewoon totaal niet over en voelt het vooral aan als een onwelkome, interruptie.
Hoog tijd dat het Vlaams Belang (en Wilders bij jullie) deze film in hun propaganda gaat opnemen zo te horen.
waar slaat dat nou weer op?

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather