• 9.379.405 stemmen

Met onder meer: Mel Gibson, Madeleine Stowe en Chris Klein

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 2002

Plot We Were Soldiers

"400 U.S paratroopers. 4,000 Vietnamese soldiers. 12,000 miles away from home. 1 man led them into battle."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van 450 Amerikaanse soldaten die, in het begin van de Vietnam-oorlog, omsingeld werden door 2000 Noord-Vietnamese soldaten. De film volgt Lt. Colonel Harold Moore, en de reporter Joseph Galloway in wat de eerste grote slag in de Vietnam-oorlog zou worden.

Lt. Col. Hal Moore

2nd Lt. Henry Herrick

Capt. Tony Nadal

avatar van peteypablo

peteypablo

jammer dat de film zo chaotisch was, verder zag de film er goed verzord uit, het was alleen zo dramatisch gemaakt

avatar van totti999

totti999

Vaderlandsliefde kan deze regisseur niet worden ontzegd (of zou dit in het boek er ook zo dik op hebben gelegen?). Aardig gemaakte ooflogsfilm, niet bijzonder.

Leuke rol van Sam Elliott met mooie teksten, als een nerveuze soldaat 'm goedemorgen wenst:

1) "How do you know what goddamn morning it is?"

2) "Who died and made you the f**king weatherman?"

avatar van amanda22

amanda22

een beetje saaie film. Veel gefilmd op het slagveld (wel logisch met een oorlogsfilm) maar vond hem nogal chaotisch!

Ik hou ook niet zo van oorlogsfilms....het kon me niet echt boeien

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Redelijk spannende film over de Vietnamoorlog en dan meer specifiek de veldslag uitgevoerd door 'the 7th Cavalry' in de 'Valley of the Death', toch zijn er een aantal zaken aan te merken. Iets wat ik nogal vaak doe voordat ik aan een film begin is kijken wie de hoofdrollen speelt. Vooral bij oorlogsfilms heb ik die gewoonte aangezien die films meestal een enorme cast hebben aan bekende Hollywoodacteurs, kijk maar naar films als Apocalypse Now (Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper, Martin Sheen, ...) en Saving Private Ryan (Tom Hanks, Matt Damon, Vin Diesel, Tom Sizemore, ...). Bij We Were Soldiers viel het me op dat er slechts één grote naam was, namelijk Mel Gibson. Die vormt ook wel meteen het grootste probleem aan deze film want het personage dat hij neerzet is wel heel braafjes neergezet. Verder vond ik al dat katholiek en pro-Amerikaans geneuzel ook wat irritant worden, na een tijd weet je immers wel dat het Amerikanen zijn die voor hun land vechten. Verder vond ik dat er veel te veel gefocust werd op het personage dat Gibson speelde (Hal Moore) waardoor de andere personages weinig te betekenen hadden. Een beetje jammer wel want Sam Elliott en Chris Klein zetten bijvoorbeeld zeer goede personages neer die helaas nogal weinig toe te voegen hadden aan het verhaal aangezien Mel Gibson een één-mans-show opvoert.

Om die redenen kon ik het niet verhelpen dat de film me soms nogal hard aan Braveheart deed denken, Mel Gibson speelt nu eenmaal wel meer dergelijke katholieke leidersrollen. Verder heb ik me wat gestoord aan het feit dat dergelijke Hollywoodproducties altijd weer wat sentimentele en voorspelbare scènes moet hebben, blijkbaar valt het Amerikaanse publiek daar wel voor: een katholieke hoofdrolspeler die nogal chauvinistisch ingesteld is, een vrouw en vijf kinderen heeft en ten strijde trekt voor de US-and-A. En natuurlijk, zoals het Hollywoodfilmpjes beaamt, zit er ook nog eens een oversentimenteel einde in.

Maar de film is niet helemaal slecht te noemen, in feite vond ik het zelfs nog best een spannende zit. Mede doordat de waanzin van de Vietnamoorlog redelijk in beeld gebracht is, doordat het camerawerk verre van slecht is en doordat het verhaal interessant genoeg was om te volgen.

2.0 sterren

avatar van sinterklaas

sinterklaas

"Heftiger dan Saving Private Ryan". Dat is om te beginnen klinklare onzin. Vooral als het om een oorlogsfilm gaat die een term van een waargebeurde veldslag eigenlijk serieus hoort te nemen. Maar toch was We Were Soldiers een mooie film en ook best knap gemaakt. Het was ook weer leuk om Mel Gibson weer eens te zien en voor de zoveelste keer krijgen we een Vietnamfilm voorgeschoteld, maar toch opnieuw geen mislukking. Al is het doel van de film wel een beetje dunnetjes: Eerst krijgen we te maken met een training en opleiding en kennismaking en vervolgens gaan we naar Vietnam en draait het alleen maar om vechten met de Vietnamezen. Het grote slagveld gaat zowat de hele film door maar is wel indrukwekkend in beeld gebracht. Vervolgens ook mooie beelden van de vrouwen van de soldaten die ondertussen overlijdingstelegrams binnenkrijgen. De verzameling acteus was ook erg mooi. Die scene waarbij die Chinese-Amerikaan met een brandbom half verminkt raakt en als ie bij zijn benen vast gepakt word om opgetild te worden naar de trauma helicopter en dat die soldaat dan perongeluk die vlees van zijn benen verschuift was wel even een au moment.

Voor de rest is dit wel weer een goede Vietnam-film. Maar der zijn betere.

avatar van gmx

gmx

amanda22 schreef:

Ik hou ook niet zo van oorlogsfilms....het kon me niet echt boeien

"Saai", dat is inderdaad precies zoals ik de film beleefd heb en dat is op zich een vrij bizar gegeven als je naar een oorlogsfilm zit te kijken waar iedereen aan flarden wordt geschoten. Hoe krijgen ze dat in godsnaam voor elkaar ? Da's best knap.

Verder ging het natuurlijk ECHT nergens over. Het doel van de missie was het vinden van wat VC soldaten en ze kapot knallen ? Hahaha. Als je je baseert op een waar gebeurd verhaal, waarom maak je er dan zo'n kolderiek persiflage van met dit soort onzin, vraag ik me dan af.

Dan de cliche muziekjes, het patriotisme en dat moment dat Gibson in de kerk gaat bidden en iets zegt van 'god help us kill those bastards'. Wat een aanfluiting, ik HOOP dat dit als grapje bedoeld is maar heb zeer m'n twijfels.

Gelukkig zaten er sporadisch een PAAR pluspuntjes in dit geheel, die me er van weerhouden de minimale score te geven en dat zat 'm dan met name in de special effects en 't camerawerk dat op ENKELE momenten best aardig was (maar op andere momenten compleet faalde).

1 *

avatar van benjelle

benjelle

We Were Soldiers omvat een naar mijn mening een gering portie actie. Ook Mel Gibson speelt niet echt de sterren van de hemel. De fotograaf speelt wel een mooie rol, maar ik kan me slecht inleven in de soldaten en het einde vind ik een snel afgedaan.

Het filmwerk en het verhaal zijn redelijk en geloofwaardig, maar een klein minpuntje is er bij de special effects, zoals de helikopters: je ziet gewoon dat ze gebruik hebben gemaakt van spiegeling.

Toch is de film over het algemeen wel te volgen en lang niet zo saai als anderen beweren.

* 3.0

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Dit blijft 1 van de minste films van Mel Gibson.

Er wordt geprobeerd om de nodige emoties bij je los te weken, maar daar faalt deze oorlogsfilm behoorlijk in. De moralistische, patriottische invalshoek begint ook een beetje te vervelen langzamerhand.

En dan hebben ze nog geprobeerd om het thuisfront met de vrouwen er dit keer in te verwerken. Dit werd wel dramatisch slecht gespeeld allemaal en wekte bij mij geen medeleven of wat dan ook op voor de vrouwen(wat normaal gesproken dus wel zou moeten).

Anyway, als je een oorlogsfilm over Vietnam wil kijken, laat deze dan lekker liggen en pak good old Platoon dan maar of zo.

avatar van Littlewouter

Littlewouter

sinterklaas schreef:

Voor de rest is dit wel weer een goede Vietnam-film. Maar der zijn betere.

Het is inderdaad heftige . dat wil niet zeggen dat het verhaal beter is , maar de film was nou eenmaal bloederiger en meer gruwlijke momenten, het was heftiger, niet mooier

avatar van Avatar

Grappige scene toen die ene Vietnamees met zijn bajonet in de rug van Gibson wil steken, en dat die laatste zich dan op het nippertje omdraait en zijn aanvaller in het hoofd knalt. Waarom schoot die Vietnamees niet in plaats van hem te willen neersteken? En ja, ik besef ook wel dat het dezelfde kerel was van in het begin van de film toen die de Franse kapitein neerstak.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Zojuist weer eens gezien, dit was de 3e keer denk ik.

De eerste twee keer keek ik blijkbaar met een half oog, want dit overzicht over de campagne had ik hiervoor nog niet gehad.

Erg sterk verfilmt moet ik zeggen. Ook werd de heldenrol van Moore voor mij nog duidelijker. Hij is eigenlijk constant overal, en leid alle facetten van zijn eenheid in goede banen. Dit doet hij zonder acht te slaan op zijn persoonlijke veiligheid. Uiteraard geweldig gespeeld door Mel Gibson, die als geen ander een charismatische, gevechtsleider kan neerzetten.

Goed aspect vond ik dat beide kampen belicht werden, en dat ook de Vietnamezen niet direct als beesten of ''de slechten'' werden neergezet, iets waar andere Amerikaanse films zich nog wel eens schuldig aan maken. Aan een portie heldendom en patriotisme ontkom je toch niet, maar dát is in deze prent absoluut niet ''over the top''.

Prachtige, en bijzonder realistische film dus, keihard af en toe, maar absoluut een aanrader, met name voor liefhebbers van het genre.

avatar van Kricky

Kricky

ik vond de scene in het begin met de soldaat met de trompet echt lachwekkend, maar voor de rest was het best een aardige film. Niet zo goed als saving private Ryan of platoon. Mel Gibson overtuigde ook als colonel

avatar van dinhus

dinhus

Ik wil niet hoelang die op dezelfde plek in de Videotheek hiero staat, onaangeraakt. Vrij goede film, zoals ik al had gehoopt. Een oorlogsfilm met een beetje chaos, en daarom ook leuk. Alleen kwamen 'The Last Stand' scènes niet emotioneel over, jammer.

avatar van juhnzun

juhnzun

Vond dit een hele aardige

avatar van jassie89

jassie89

Een van de betere oorlogsfilms als je het mij vraagt.

avatar van jimboj

jimboj

zeer mooie film

avatar van Silv3r

Silv3r

Beste Vietnam-film gemaakt tot op heden!

Een film die de waarheid van toen kei, maar dan ook keihard laat zien. De film is gebasseerd op de verhalen die de mannen van toen mee maakten. De soldaten van 7th' werden rechtstreeks in een hinderlaag gedropped en iedereen wist did. Wat er dan met het thuisfront gebeurd en uiteraard met de soldaten wordt meer dan uitstekend in beeld gebracht. De film is dan ook beter dan Saving Private Ryan in mijn opinie.

Het waargebeurde verhaal dat wordt verteld is ontroerend. Ook de slag aan de einde is episch, waar de Amerikanen de slag hebben 'gewonnen' weten de soldaten dit wel beter. De slag is niet gewonnen, maar verloren

Een oorlogsfilm, die eindelijk eens echt laat zien wat er gebeurd is. Dit kan ik tot op heden nog uniek noemen.

avatar van MisterHeli

MisterHeli

Super film ! Goed geacteerd en het laat je terug denken hoe het toen die tijd in het echt ging. Aftoe sleepts het je emotioneel ook mee..

avatar van jimboj

jimboj

zeer goede film dat als eerste

maar... der zijn een paar dingen waar ik me aan stoorde.

-ik vond de uniforms en de helmen beetje erg nep overkomen.

- het was een chaotische veldslag, begrijp ik, maar bij saving private ryan had je dat ook , maar was tog beter in beeld gebracht

- en als laatste : is het niemand opgevalle dat Mel Gibson zich bijna nergens bukt op het slagveld, hij staat overal recht , en dan vliegen overal kogels rond , de meeste gaan dood, behalve hij

let maar uns erop best grappig

verder was hij goed!

avatar van horror3d

horror3d

Het begon soms wat saai te worden maar best een goede oorlogsfilm.

avatar van abeltjuh 25

abeltjuh 25

Prima film.

Mel Gibson fungeert prima in zijn rol, ''veldslag'' goed in beeld gebracht evenals kijkpunt van Vietnamezen. Iets te pro-Amerikaans als je het mij vraagt, Mel Gibson met zijn toespraak en het duidelijk in beeld gebrachte het battlefield betreden en ook weer verlaten.

Vermakelijk om te kijken in ieder geval.

avatar van yvvv

yvvv

Na deze film al jaren in de kast te hebben liggen, toch maar een poging tot kijken gedaan. Ik ben niet echt van het genre oorlog.

Toen was ik positief verrast! Niet alleen maar saai rechttoe-rechtaan afslachtingen, maar een fijne mix tussen het slachtveld en de emoties van thuis. Mel Gibson vond ik in het begin erg slap, maar steeds sterker worden naarmate de film verliep. Jammer dat de emotie van de eindscene niet goed overkwam. De rol van Joe vond ik wel overtuigend, vanaf het moment dat hij de film inkwam.

Vond er een paar zeer sterkte scenes inzitten, heb om heel eerlijk te zijn ook een traantje weggepinkt.

Jammere aan de film is dat het einde dan zo kort in beeld wordt gebracht...

avatar van Valparaiso

Valparaiso

Gibson die zijn vrouw vaderlijk toespreekt, Gibson die zijn dochtertje vaderlijk toespreekt, Gibson die zijn manschappen vaderlijk toespreekt, Gibson die een mede-soldaat in de kerk vaderlijk toespreekt, Gibson die.......

Druipend van het sentiment zoals blijkbaar alleen een Amerikaanse regisseur dat voor elkaar krijgt. Niet om aan te zien.

avatar van canciser

canciser

De film was erg leuk om te zien, actie en vol explosies. Maar dit had zoveel beter gekund. Het verhaal en de personages waren wat slap. Sommige scenes zaten prachtig in elkaar, met goede muziek en slow motion, maar het paste gewoon niet bij de voorgaande scenes. Gemiste kans dus. 3*

avatar van kaholiic

kaholiic

Staat vrij hoog in de lijst van meest bloederige films ooit..

avatar van Zero-two

Zero-two

Een echt aan te raden film! Bloed, oorlog, actie, drama. Een leuke scene was toen ze in de nacht, toen ze niks konden zien zei de radiogefuncioneerde van : Ik heb licht nodig op (coördinaten) en toen de vijand in licht kwam, schoten ze ze dood. Het keek lekker weg, een echt aan te raden film voor een zaterdagavond!

avatar van Darbie

Darbie

Film met een diepgang van een Platbodem.

Graag citeer ik gmx (zie hierboven):

" het ging ECHT nergens over " .

avatar van petersen91

petersen91

een goede oorlogsfilm, ik heb me er prima mee vermaakt. een goed punt is dat de film vanaf beiden kanten werd gefilmd, verder werd deze gruwelijke oorlog realistisch weergegeven. 4*

avatar van Betamax

Betamax

Suffe film, opgenomen rond een heuveltje ergens in de USA.

Rommelig gebeuren.

Iedereen doet alles weer tegen de afspraken in om het verhaal wat spannender (dommer) te maken.

Vind Mel Gibson toch al geen topper als acteur.

Hij kan beter regiseren.

avatar van Thorak

Thorak

gmx schreef:

Darbie schreef:

Graag citeer ik gmx (zie hierboven):

" het ging ECHT nergens over " .

Díe missie was het eerste (officiële) grote Amerikaanse offensief in Vietnam en daardoor bijzonder, maar de film gaat toch meer over het ontstaan van de AirCav dan over die specifieke aanval. Lees eens wat over de geschiedenis voor je gaat roepen dat iets nergens over gaat. Als je begrijpt waar het over gaat zul je er mischien wel iets aan vinden.