Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (2.008.492)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
Dead01
- 1996 stemmen
Was ook verre van mijn bedoeling om deze discussie bij se7en te houden. Maar Pieter Montana vroeg mij in deze topic om de 0,5 voor schindlers list uit te leggen. Dus deed ik dat.
Ik sluit deze discussie bij deze film. Voor verdere discussie niet dat het ergens op slaat aangezien het allemaal mijn mening is, en deze site puur is gebaseerd op verschillende meningen kan je terecht bij de film in questie.
En waar jij het over hebt met T2 kan ik niet helemaal volgen Dead01
Gewoon van in je top 10 bedoel ik,daar staat dan t2 in dat dan geen waar gebeurd verhaal is,maar ja iedereen zijn eigen keuze e;-)
SuperSideSwipe
Ja maar ik hou ook niet van waargebeurde verhalen. Waar haal je dat vandaan dan dat ik die leuk zou vinden?
Post aub ff bij Schinlers List of in het forum als je wilt antwoorden.
Flipman
Deze Film hoort in de Top-250, maar toch vind ik "Fight Club" beter!
mdma
de steeds terugkomende "duistere sfeer" en setting in de film en het strak acteren van pitt en freeman met een geweldig einde maken deze film tot 1 van mijn favo thrillers... 4*
Mark86
De enige emotie die ik bij deze film voel is dat mijn haren rechtovereind staan als die kop van Spacey in beeld verschijnt, en als ie dan nog gaat praten.. brrrrr. Deze man steelt echt de show in t laatste half uur.
Brilante acteur!
Tieske
Wat een intrigerende film, ik heb er nog een tijdje over nagedacht. Goed acteerwerk, alleen werd ik de pessimistische gedachten van Freeman een beetje beu. Verder een sterke film, ik moet nog even nadenken over het aantal sterren.
Tieske
Is het niet zo dat moord 6 (jaloezie) op John Doe is en moord 7, doodstraf, (gramschap) op Mills?
vdc
Zo interpreteerde ik het ook.
Of Mills de doodstraf krijgt, laat ik in 't midden. Maar hij ondergaat alvast een kwelling, en dat is waar Doe op aanstuurt (bij alle 7 de slachtoffers trouwens).
twg
eindelijk gezien en... DAMN! wat een goede film!!
een thriller zoals hij altijd gemaakt zou moeten worden!
goed gespeeld en een heel geslaagd somber stads sfeertje,super spannend en gewldige acteerprestaties en natuurlijk de beroemdehoofd in de doos scene.verveelt geen minuut!
4,5 voor dit pareltje
hessel
gister de film gezien; en wouw, echt een perfecte film! goed acteerwerk, maar subliem acteer werk van kevin spacy... ongelooflijk die man, wat een acteur! verder is alles goed aan deze film, opbouw, sfeer, camera werk. alleen sommige mensen vinden dat je over deze film veel kunt nadenken als je hem gezien hebt. persoonlijk vind ik het niet zulk super denk stof. hangt er denk ik vanaf waar je je in interesseert. en de moeite voor neemt om over na te denken.
Wezze
Spannende film met een sterke achterliggende gedachte over de menselijke maatschappij, deze film zet je aan het denken, dat op zich is al waardering waard..
tinus85
@ Tieske: moord zes was het beroemde hoofd in de doos (vrouw van mills) en moord 7 was de dood van john doe zelf.. dat denk ik iig...
Mark86
De 7e zonde was volgens mij woede (Wrath) van Mills, toen ie John Doe doodschoot. daarmee was de circel rond.
Bartje87
is het ook niet zo dat er eigenlijk nog een moord is gepleegd, namelijk de ongeboren baby.
vdc
Ik denk dat het aantal moorden echt wel geen rol speelt. De bedoeling van Doe is : 7 zondaars treffen. Hetzij met de dood (in de meeste gevallen, ook hijzelf), hetzij met een marteling/kwelling. Dat levende skelet was ook (nog) in leven, en wat Mills betreft : hij hoeft het ook niet met de dood te bekopen, maar wordt psychologisch getroffen met het feit dat z’n vrouw (en z’n ongeboren kind) vermoord is.
Rene1971
Zonder twijfel een Topper. Van begin tot eind spannend. De hele film heeft een spooky sfeertje.
De Knip
Sterker nog dat zegt Spacey letterlijk tegen hem: ".....Become wrath......."
andy1980
een volledig geslaagde thriller, spanning ten top en het hoofd in de doos op het einde zal iedereen wel bijblijven
Dexter
Waarom is de vrouw van Mills dood gemaakt, dat weten we namelijk nog niet? Het einde van deze film vind ik toch tegenvallen.
Mark86
Waarom is de vrouw van mills dood gemaakt, dat weten we namelijk nog niet? Het einde van deze film vind ik toch tegenvallen.
LOL! 't einde vind ik juist een van de beste eindes ever.. Waarom werd die advocaat en hoer vermoord? Waarom werd die dikke volgepropt met spaghetti tot zijn maag klapte? Waarom werd er iemand een jaar lang gemarteld en voor dood achtergelaten? Dat is juist het zieke van seriemoordenaars, en ik vind dat Doe dat perfect verwoordt in die scene op het eind, achterin de auto. Dat is het punt van de hele film, dat is waar Sommerset zich ook zo druk over maakt.
otherfool
Deze film staat op 7 in mijn top 10 (die ik hier nog moet toevoegen), en zo hoort het natuurlijk ook. Onwaarschijnlijk knappe, rauwe, angstige film met 3 van de beste acteurs die op dit moment rondlopen. Vanaf de prachtige openingstitels tot het verbijsterende einde zit je op het puntje van je stoel. Een moderne klassieker, 5* zonder enige twijfel.
Nomak
Ik heb hem vandaag gekocht op dvd voor 2,99 € maar ik moet bekennen dat ik hem nog nooit heb gezien. Ik ben erg benieuwd of het een goede film is, mijn stem volgt later.
Nomak
Net gekeken, wat een topfilm zeg. En wat een ongelooflijk einde, van zulke films hou ik.
4,5 sterren
Gehenna
Ultralatieven schieten mij te kort voor Se7en, mijn lievelingsgenre is thriller. Nu is dit de beste thriller die naar mijn mening ooit is gemaakt. Weer David Fincher met z'n sublieme talent, wie anders, schept de lekkerste sinistere sfeer die ik geproefd heb.
Grimmig donker en rouw, velen proberen datzelfde te benaderen maar ze kunnen hooguit in de schaduw staan van dit meesterwerk. Misschien dat Fincher ons weer zo'n meesterwerk geeft in de nabije toekomst, want dat is het..een mesterwerk. Ik wou dat ik meer kon geven dan een 5*
x. .Lizzy
Mark86
Ik heb ook de dvd, en bij zie ik toch echt een doos op t einde hoor.. Ze laten bewust niet zien wat er in zit, dat laten ze aan onze fantasie over.
Mc
- 2092 stemmen
Goede film, met aardig acterende Pitt, beter acterende Freeman, en subliem acterende Spacey. Goed gefilmd en erg spannend... Helaas niet echt mijn soort film en daarom 4,0*
Rancid
Goede cast, goede film, lekker duister. Zat me tot zo´n kwartier voor het einde lekker te amuseren, maar vond het einde ineens erg voorspelbaar en tegenvallen. Erg jammer, want nu is het voor mij net geen meesterwerkje. Moet hem binnenkort nog maar eens zien. 4,5*, als ik het einde niet aan zag komen (waar ik erg van baal, eigenlijk moet ik mn verstand op 0 zetten tijdens een film ipv meedenken, maar dan mis je het verhaal natuurlijk weer...) Anders was het 5* geworden.

Een greep uit de best beoordeelde films en series over seriemoordenaars volgens MovieMeter

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales