• 9.406.419 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (2.008.206)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van Goodfella

Goodfella

Onderhond schreef:

Ik persoonlijk ga voor 'terwijl'. De omstandigheden, budgetten en jaartallen zijn leuk als trivia, maar veel belang hecht ik er niet aan bij de beoordeling.

Ho!

Gaf jij The Matrix niet 1* in plaats van 0,5* omdat die er eerder was dan Reloaded en Revolutions? Verlagen die hap!

Ik zag dan ook dat ik er niet veel belang aan hecht . Een halfje meer of minder kan wel, en zit ook al in m'n score hier begrepen hoor. The Matrix heeft veel invloed gehad op de filmindustrie, en kwam met enkele goeie concepten aanzetten. Daarvoor die 1*. Veel meer laat ik zoiets niet doorwegen.

avatar van Noh-Varr

Noh-Varr

Een indrukwekkende film, en dat heeft wel wat diepzinnigs. Verder heeft het wel een goede casting en een verassend einde.

avatar van hypochonder

hypochonder

Noh-Varr schreef:

Wat is er dan zo diepzinnig aan deze thriller?

En ik wist ook niet dat er bij het einde vuur aan te pas kwam, das weer wat nieuws :evil

avatar van SilverGun

SilverGun

Wat is er dan zo diepzinnig aan deze thriller?

De treffende maatschappijkritiek bijvoorbeeld, die in deze film stukken beter uit de verf komt dan in Fight Club. Of de sterke uitwerking van de relatie tussen Freeman en Pitt, vol met subtiliteiten die aan het oog van de minder doortastende kijker voorbij gaan

De enige reden waarom de doortastende kijker ze zou missen is door het feit dat de doortastende kijker alles al van mijlenver ziet aankomen en zich verder niet interesseert in wat er zich afspeelt. De cop-cop relatie, de wereldverbeteraar / serial killer. Veel subtiliteit is er niet te vinden in deze film.

Wat is er dan zo diepzinnig aan deze thriller?

ik vind de film vooral erg goed in elkaar zitten. alles klopt en elke scene staat in het teken van de geweldige climax. daarbij komt het fantastische sfeertje. heeft niet per se met diepzinnigheid te maken, maar dat hoeft ook niet.

SilverGun schreef:

Noem eens wat van die subtiliteiten dan. Over "de treffende maatschapijkritiek" ben ik het al helemaal niet eens. Zeker niet als je het met FC vergelijkt.

avatar van hypochonder

hypochonder

SilverGun schreef:

Ik hoop dat je met "treffende" maatschappijkritiek niet het moraalgepraat van Freeman bedoelt, of de 7 zonden die voor de "verloedering" van onze samenleving zouden staan.

Verder heb ik geen flauw benul waar je het over hebt.

Wees a.u.b. zo vrij om iets specifieker te zijn.

mister blonde

moraal gepraat? het is Somerset's visie. in de film wordt die visie (met name door Pitt's karakter) in twijfel getrokken.

Het blijft moralistisch.

mister blonde

onzin. hij dringt toch nergens zijn mening op. hij is slechts zo geworden door slechte ervaringen uit zijn leven.

Mister_Pink

Hij dringt idd zijn mening niet op, daar heb je gelijk in. Ik vind het gewoon vervelend. Zeker wanneer de film eindigt met 'goed-kwaad' quote.

avatar van vdc

vdc

Het enige minpuntje aan de film vond ik de scene waarin Freeman en Pitt onder vuur genomen worden door Spacey, bij het aankloppen aan zijn appartement. En daarna die wilde achtervolging. Dit tast toch wel het imago aan van de kalme, onfeilbare en intelligente seriemoordenaar : eigenlijk had Spacey in geen enkele actiescene mogen voorkomen.

avatar van KoKu

KoKu

vdc schreef:

Dit tast zijn imago misschien aan, maar ik vind dit geen minpuntje aan de film. Dit maakt het misschien wat realistischer. Spacey kan moeilijk alles weten (dat de FBI het lezen van bepaalde boeken registreerd, wat toch een slinkse manier was ), dat zou het misschien juist weer wat onrealistischer maken...

avatar van as

as

En het was natuurlijk ook zo dat Spacey nog niet klaar was met zijn levenswerk. Natuurlijk moest hij koste wat koste ontkomen. No problem here.

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

wat een ongelofelijke boutfilm heb m eergister gehuurd omdat ie hier zoveel positieve reacties kreeg, waarschijnlijk heb ik er teveel van verwacht want ik vond het echt een standaard filmpje! niks bijzonder, een 2 , 5 ster

avatar van GerwinF

GerwinF

Nouseforaname schreef:

Nee, Paulie dat is pas een meesterlijk filmpje. (5 sterren!??).

avatar van KoKu

KoKu

GerwinF schreef:

Nee, Paulie dat is pas een meesterlijk filmpje. (5 sterren!??).

Ik heb de film 'Paulie' niet gezien, maar kan me niet voorstellen dat hij 5 sterren waard is. Maar goed, iedereen heeft z'n eigen mening...

Ik heb Se7en wel gezien en kan me ook niet voorstellen dat de film 5* waard is.

Best laf om andermans top films uit te pluizen.

avatar van waves

waves

heel goed. het contrast tussen Morgan Freeman (ervaren, 'beschaafd' en beheerst) en Brad Pit (jonge hond, niet zo gecivilisseerd en met zijn hart op zijn tong) is erg mooi. De moorden zijn ongebruikelijk en goed bedacht. 4,5

avatar van bobo20

bobo20

deze film blijft en hoort voor altijd bij de top van thrillers .....geef hem tog een 5

avatar van Ravenheer

Ravenheer

Beste seriemoord-film ooit. Een groot meesterwerk, van een andere meester genaamd David Ficher. Een vette 5

avatar van flipsen

flipsen

Heb deze ooit al eens gezien. En van het weekend had ik zin om weer eens te kijken, dus heb ik hem maar gekocht, deze mag niet ontbreken in mijn collectie.

Ik vind bad-guys altijd wel interessant in films. Vooral als je bad-guys hebt die eerlijk zijn (Spacey zegt dat zijn zonde "Nijd" is) en bad guys die een idee hebben, die pricipes hebben waar ze zich aan vasthouden. Datzelfde gevoel over de bad-guy had ik ook in Fight Club. Dit praat hun daden niet goed, maar je begrijpt daardoor wel een beetje waarom ze doen wat ze doen en het wekt toch enige sympathie met de bad guy op.

Ik vind deze film ook een geweldige ontknoping hebben.

Enige minupuntje, de eerste 3 moorden worden goed uitgewerkt, maar nummers 4 en 5 (vooral 5) vond ik een beetje afgeraffeld, had meer aandacht aan besteed mogen worden.

4.5 ster

avatar van vdc

vdc

flipsen schreef:

Dat vind ik nou net niet. Ik vond het afgrijzen en de horror prima gedoseerd tijdens de eerste 3 moorden. Daarna had je de taktiek van de moordenaar beet. Was het bij moorden 4 en 5 even gedetailleerd gegaan, dan zou ik het niet zo boeiend meer gevonden hebben.
Eigenlijk vond ik het allemaal perfect op tijd op zijn plaats komen : in het eerste deel krijg je een flinke dosis horror ; daarna volgt een boeiend stuk speurwerk ; om te eindigen met een ontzettend spannende en onverwachte ontknoping.

avatar van katteke

katteke

Ik heb de film gisteravond voor de 2de keer gezien.

Mijn vriend had de film ook al een keer gezien en we wisten niet meer presies hoe de film ging. (voor een groot deel natuurlijk wel, maar het is toch een minpuntje voor de film zelf want als ik het echt een hele goede film had gevonden, dan had ik nog presies geweten wat er gebeurt was) Toch vind ik het een fijne film om naar de te kijken en ik heb een 4,0 gegeven.

avatar van The Musicman

The Musicman

Dit vind ik PITT's beste filmrol aller tijden, ook Freeman vervuld zijn rol uitstekend. Verhaal is ongelovelijk goed. Dit is bij mij echt een topper. Van mij 4,5*

avatar van markpennings

markpennings

Wat is gramschap??????

avatar van kijkert

kijkert

avatar van Smith

Smith

Dit is nou een film die je na verloop van tijd nog een keer gaat kijken. Zit heel goed in elkaar, met absolute glansrollen van Pitt en Freeman.Een van de beste films allertijden wat mij betrefd.