• 9.378.340 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.897)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Het boek is een "verboeking" van de film door Anthony Bruno. Dus er is geen sprake van een verfilming van een boek in deze.

Roger Thornhill

Ik deel alle lof voor deze film: door te hoge verwachtingen van de plot viel hij me tegen toen ik hem voor het eerst zag, maar in de loop der jaren ben ik hem steeds beter gaan vinden. Daarbij wil ik nog even aandacht vragen voor een element dat hier (althans op deze laatste pagina) weinig wordt genoemd, namelijk de ijzersterke geluidsband die vol staat met continu doorgaande stadsgeluiden en die (misschien onbewust) zó ontregelend werkt dat je precies weet waarom Tracy niet in deze (nergens bij naam genoemde) stad kan aarden. Die geluidsband draagt in niet te onderschatten mate bij aan de naargeestige sfeer van deze absoluut briljante film.

avatar van LPereboom

LPereboom

Een uitstekende thriller, die van het begin tot het einde blijft boeien. met in deze film een paar heel spannende scenes... voor mij is dit 1 van de beste thriller aller tijden!

avatar van Dominootje

Dominootje

Thriller, Misdaad, Freeman en dan nog zo lang laten liggen, hoe is het mogelijk?

Interessant thema!

Ja, geschreven door Anthony Bruno

psycholamp schreef:

avatar van Ruben/

Ruben/

Seven heeft een enorme impact op mij gehad toen ik de film voor het eerst zag. Degelijk acteerwerk, een uitermate legubere sfeer en een einde waar ik destijds kippenvel van kreeg. Het is dan ook mooi om te zien dat Seven sindsdien een voorbeeldfunctie is geworden voor hoe een dergelijke film in elkaar zou moeten zitten. Gisteren was ie weer eens op tv te zien, en bij gebrek aan beter ben ik blijven hangen. Het is opmerkelijk te noemen dat de film na zeoveel herzieningen nauwelijks aan kracht weet in te boeten.

avatar van tbouwh

tbouwh

De nummer 11 van de top 250 slaat pas toe in het laatste halfuur. Maar hoe...
Deze film wordt ontzettend goed gewaardeerd. Omdat het verhaal van de film me ook erg trok, in combi met de cast, stond deze film al lang op mijn kijklijst.
Na hem voor 5 euro te hebben aangeschaft kwam het er dan nu eindelijk van.
Se7en is een spannende film, maar niet over de gehele linie. De film had even nodig om op gang te komen. Zo is daar de introductie van Pitt, Freeman en Paltrow. Alhoewel de eerste twee lijken snel worden gevonden, duurt het even voordat het verhaal rondom de zeven hoofdzonden echt op gang komt.
Maar omdat de moorden zelf niet in beeld komen, maar enkel de plaatsen delict ( achteraf ) ontbreekt de echte spanning/actie voor mij enigszins. dankzij een uitleenlijst van de byb wordt het huisadres van John Doe vervolgens betrekkelijk makkelijk gevonden. Na de eerste confrontatie met de moordenaar komt echter wel de vaart echt in de film.
Het verhaal zelf is goed, maar tot het laatste halfuur niet uitzonderlijk in beeld gebracht.
In misdaadseries gebeurt dat evengoed en soms zelfs beter, dus wat dat betreft verbaast het me dat deze film zo enorm goed scoort.
Freeman acteert wel fantastisch, maar Pitt lijkt gedurende de gehele film een beetje oncomfortabel in zijn rol. Opzich acteert hij niet slecht, maar ik had liever iemand anders in deze rol gezien.

Zodoende was ik na anderhalf uur nog niet weg van Se7en, alhoewel hij me zeker boeide en het wel gewoon een sterke thriller was.

Dan komt daar echter het laatste halfuur. Ik kan daar veel over uitweiden, maar kort gezegd vond ik dit briljant. Dit is dan ook de reden dat ik uiteindelijk toch tot een 4,5* gekomen ben.
Kevin Spacey acteert briljant, huiveringwekkend en bizar echt. Alsof hij geen acteur is, maar deze moorden echt beging. Als Spacey zich aangeeft op het bureau begint eigenlijk de film. Wat is zijn plan? Het gesprek tussen Spacey en Pitt geeft al een angstvallig vermoeden. De locatie met de electriciteitsmasten, de koerier met het pakket... Op het moment dat ik het pakket zag wist ik wat erin zou zitten, maar dat maakte de schok niet minder groot. Ook het feit dat Spacey incalculeerde dat hij zelf doodgeschoten zou worden is weerzinwekkend, maar tegelijk erg sterk.
Ik kan lang doorgaan op dit laatste halfuur maar wat mij betreft maakt dit de film tot een film van grote klasse. 5* uitdelen kan ik echter niet, afgaande op de reeds genoemde minpunten in de rest van de film.
4,5*, na de eerste kijkbeurt ( er zullen er vast nog volgen )

avatar van tbouwh

tbouwh

jumpstylemovie schreef:

Omdat je dan meteen al kan raden dat het het hoofd van Mill's vriendin is. Het stuk daarna is zo geweldig uitgewerkt dat het mooier zou zijn als je zelf totaal geen idee zou hebben wat er in de doos kan zitten. Je ziet Somerset schrikken dus het moet wel iets ergs zijn, en daarna rent hij ook nog eens in paniek naar Mills. De bloedspetter is net iets te obvious. Maar misschien zijn er ook zat mensen die zelfs na de bloedspetter totaal geen idee hadden wat er in de doos zou zitten...

Toen ik het pakketje zag ( al voor de bloedspetter ) dacht ik al dat het Tracy´s hoofd zou bevatten. Moordenaars pakken altijd wat je lief is, en de rol van Tracy was zonder deze rol in de eindscene nutteloos geweest. Een vrij logische conclusie mijns inziens, en dat ´jammer van de bloedspetter´ snap ik niet helemaal. Voelde bij mij enkel als een bevestiging

avatar van John Barry

John Barry

Se7en is een aardige film om een keer gezien te hebben, maar deze film is niet bijster goed.

Allereerst het acteerwerk. Morgan Freeman speelt Detective William Somerset. Freeman acteert in deze film weer erg goed. Freeman weet een sympathiek personage te spelen. Somerset gaat over 7 dagen met pensioen en hij krijgt in die dagen David Mills onder zijn hoeden. Somerset moet hem in werken. Mills word gespeeld door Brad Pitt. Ik vond Pitt maar magertjes acteren in deze film. Echt super slecht is zijn acteerprestatie niet te noemen, maar Pitt acteert in deze film wel op de automatische piloot. Het personage wat Pitt vertolkte haalden ook af en toe de bloed onder mijn nagels vandaan. David Mills vond ik maar een wat arrogant personage, een personage dat constant zijn emoties niet kan beheersen. Hoe hij bijvoorbeeld tegen een fotograaf te keer ging in het midden van de film vond ik belachelijk. Hij is niet echt professioneel bezig in deze film. Dat zo iemand het tot detective weet te schoppen is belachelijk. Totaal ongeloofwaardig. Overigens wil ik er nog wel in mee gaan dat Mills aan het eind van de film de moordenaar van onder andere zijn vrouw neerschiet. Dat hij op dat moment zijn emoties niet kan beheersen begrijp ik wel. Maar voor de rest vond ik het handelen van Mills irritant en ongeloofwaardig.

Kevin Spacey als John Doe ( de moordenaar ) wil ik niet vergeten te noemen. Hij acteert in deze film erg goed. De overige cast leden die ik nog niet genoemd heb acteren ook goed.

De muziek in deze film is van hand Howard Shore. Hij levert mooi werk voor deze film. Verder vond ik de opening titels bij deze film erg goed. Ze zijn schrokkend en somber tegelijk. Zet je meteen op scherp aan het begin van de film. Verder vond ik de film ook wel geslaagd wat betreft het camera werk. Ook de sombere sets vond ik erg goed gemaakt. Er word in deze film een drukkende sfeer neergezet.

Het verhaal van deze film is wel aardig. Twee detectives onderzoeken een serie moordzaken die een verband met elkaar houden. Er zit wel een bepaalde spanning in de film. Toch gaat het allemaal wat te langzaam en wil het geneuzel tussen David Mills en Somerset niet echt boeien. Sterker nog, veel scènes tussen hun zijn meestal niet interessant, ze zijn eerder saai. Of de scènes zijn irritant omdat Mills zijn emoties niet onder controle kan houden, of omdat hij het wel weer allemaal zogenaamd beter weet. De aandacht in de film ging te veel uit naar het geneuzel tussen Somerset en Mills en te weinig naar de moordzaken zelf. Ondanks de drukkende sfeer die deze film heeft vond ik de film wat langdradig en wil de film maar niet echt spannend worden. Pas het laatste half uur wil de film echt boeien.

Het laatste half uur is ongetwijfeld het beste stuk van de film. Je vraagt je echt af wat er gaat gebeuren , en als je het eenmaal wat door begint te krijgen word het nog spannender. In het laatste stuk van de film zat ik op het puntje van me stoel.

Echter ondanks dat het laatste halfuur erg goed was, vond ik dat niet zo van de rest van de film. De sfeer is goed, maar de spanning ontbrak en het was wat langdradig allemaal. Tevens zat ik me in de film erg te irriteren aan Brad Pitt die een irritant personage speelden en zelf ook niet echt briljant acteerden. Het laatste half uur echter maakte een hoop goed, waardoor ik toch op een voldoende uit kom.

3 sterren voor deze film.

avatar van basssss

basssss

Eindelijk gezien, veel van verwacht maar voldeed niet helemaal. Het laatste half uur is inderdaad het beste deel van de film. Zoals John Barry hierboven schreef, een beetje langdradig.

Misschien had ik te hoge verwachtingen. Niet slecht natuurlijk, deze film maar ik heb betere gezien. 3.5*

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Heeft bij mij jarenlang op 1,5* gestaan, maar nu eindelijk herzien en kom uit op 3,0*. Beter dan toen ik m eerst zag, maar ik zie nog altijd niet de genialiteit die anderen wél blijken te zien - soms vond ik m regelrecht saai. Finale was gelukkig erg zenuwslopend, ondanks dat ik wist wat er ging komen

avatar van Franza

Franza

Wauw, wat een film.

Het is lang geleden dat ik zo'n goede film zag.

De sfeer, de spanning, geweldig.

Het einde ziet denk ik iedereen wel aankomen.

Maar dit maakt de film er zeker niet slechter op.

Een toppertje! 5*

avatar van Noverca

Noverca

Sterke film. Veel onderhuidse spanning, waaraan vooral het audiovisuele aspect bijdroeg. Kevin Spacey tilt het verhaal op het einde echt naar een hoger niveau, wat speelt hij goed zeg. De relatie tussen Morgan Freeman en Brad Pitt (een ervaren man die bijna stopt en een jonge hond) kan cliché worden, maar dat vermijdt regisseur David Fincher naar mijn mening prima. De dialogen tussen hen waren daardoor behoorlijk interessant. Zeer genietbaar.

avatar van jippie2010

jippie2010

Deze film voor het eerst bekeken, het werd tijd ook.

Eindelijk weer een film die de tijd neemt om details neer te zetten.

IJzersterke thriller, goed plot, het miste nog een heerlijke twist.

Meer dan degelijke soundtrack. *4.0

avatar van Jo1990

Jo1990

Dit is volgens mij de film die de thriller weer nieuwe betekenis heeft gegeven. Veel films zijn daarna in deze trend verder gegaan als ik het niet mis heb. Geweldige film. 4,5 ster.

avatar van Gish

Gish

De scene dat Spacey het politiebureau inloopt blijft een kippenvelmoment, zo goed zie je het zelden.

Roger Thornhill

En dan dat verontwaardigde toontje waarop hij "I'd like to speak to my lawyer, please." zegt...

avatar van wzshop

wzshop

kan iemand mij deze film uitleggen? Ik snap er niets van.
De moordenaar pretendeert enkel mensen te vermoorden die 't "verdienen",waarom moest die vriendin dan dood? Er moesten nog 2 mensen dood op het einde, maar het was er maar 1? Waarom won hij (de killer) als hij vermoord zou worden..?

Verder een matige film. Ook hoe zeop 't pad komen van de moordenaar komt regelrecht uit de lucht vallen.. Bedankt voor de uitleg;)

Roger Thornhill

Hoe het zat met die laatste moorden weet ik niet meer precies, maar volgens mij klopt het aantal wel. Wat John Doe betreft, hij bespeurde bij zichzelf afgunst ("envy") op het huwelijkse geluk van Brad Pitt, dus als die hem zou vermoorden zou ook de (persoon met) afgunst gestraft worden (waardoor John Doe zijn reeks van zeven rituele moorden zou volbrengen en aldus zou "winnen").

avatar van Marksman

Marksman

Geweldige film, fantastisch acteerwerk en een verhaal om u tegen te zeggen.

Film blijf alle 127 minuten boeien, en als je denkt dat de film bijna voorbij is, komt nog het hoogtepunt, genieten!

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Marksman schreef:

Geweldige film, fantastisch acteerwerk en een verhaal om u tegen te zeggen.

Volledig mee eens, dit is een van de beste films zoniet de beste film aller tijden.

Uiteraard 5 sterren, eigenlijk is hij buiten categorie

avatar van jpbosch

jpbosch

Zou iemand mij een lijst kunnen sturen met films in dit genre? Heb ze van fincher allemaal al gezien..bvd

avatar van NYSe

NYSe

Judepapa schreef:

Misschien dat de klassieke film noirs iets voor je zijn?

avatar van MovieMind

MovieMind

"Aanrader"

avatar van horizons

horizons

MovieMind schreef:

"Aanrader"

Ga je dit nu overal neerzetten?

Misschien wat meer toelichting ofzo?

avatar van Haxxel

Haxxel

Deze film blijft voor mij toch één van de toppers in dit genre en wat mij betreft toch wel het meesterwerk van Fincher.

Heb deze film nu meerdere malen gezien en ik vind het nog steeds een regelrechte aanrader.

De gemie tussen Pitt en Freeman, de spanning die wordt opgebouwd en de sfeer die wordt gecreëerd, alles klopt. Met als hoogtepunt de fantastische finale in het laatste half uur.

Deze film heeft met recht een plaats in mijn top 10.

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

Deze film is echt een aanrader om te zien.. Goede thriller, misdaadfilm..

Goed sterk verhaal en uiterraad goede acteurs...

5.0 waard...

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Nog eens herbekeken en hoeveel je hem ook kijkt hij blijft fantastisch Pitt en Freeman spelen beiden fantastisch, geweldige muziek, verhaal word super opgebouwd verveelt geen seconde zelf niet voor de 3de herkijkbeurt nu. En ondanks het al weten van het plot blijft het geweldig.

avatar van NYSe

NYSe

Naar mijn mening hoort deze film thuis in het rijtje beste films ooit gemaakt.

En dan maar 4,5 ster?