• 9.378.498 stemmen

Escape from New York (1981)

Sciencefiction / Actie | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine

Releasedatum: 13 augustus 1981

Plot Escape from New York

"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."

De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Snake Plissken

Harold 'Brain' Helman

Secretary of State

avatar van The One Ring

The One Ring

Als muzikant of als de stem van Chef in South Park ben ik het met je eens, maar hier... Compleet gebrek aan dreiging of uitstraling.

avatar van Reinbo

Ach, waarschijnlijk helpt het dat ik de film in 1982 als 15 jarige heb gezien.

avatar van Metalfist

Metalfist

Call me "Snake"

Gisteren na Hondo had ik nog wel zin in een filmpje maar net zoals zo vaak had ik weer totaal geen idee wat ik ging zien. Ik had Escape from New York ooit al wel eens op televisie gezien maar dat was alweer zo lang geleden dat ik wel zin had om hem terug te zien. De DVD een paar maanden geleden op een rommelmarkt gekocht en speciaal opzij gelegd voor dit soort gelegenheden dus was het gisteren nog eens tijd voor die good old Snake Plissken.

Een aantal jaar geleden toen ik deze film voor het eerst zag was me eigenlijk niet opgevallen dat dit van John Carpenter is. Misschien wel opgevallen maar dan in ieder geval niet de link gelegd met de regisseur van Halloween maar het zorgde in ieder geval voor een overslaande hartslag toen bleek dat hij ook mede verantwoordelijk was voor de muziek en die weer als vanouds geslaagd. Geen idee hoe hij het flikt maar Carpenter weet voor de 2e keer dat ik een film van hem zie een enorm heerlijk sfeerbeeld te scheppen. Deed me een tikkeltje denken aan The Warriors , vooral qua setting van een groep mensen die door een compleet verwilderde betonnen jungle de weg zoeken maar onderweg door allerlei kleurrijke bendes worden aangevallen maar de film ademt toch een andere tijdsgeest uit. In ieder geval is Escape from New York qua design een genot om naar te kijken. Op het gebied van verhaal is hier natuurlijk ook wel genoeg te beleven. De anti-hero Plissken wordt gedwongen om als one-man army een hele stad te doorkruisen op zoek naar de president en dit resulteert in een erg vermakelijke actiefilm. Alleen jammer dat ze nogal erg makkelijk aan de belangrijke tape geraken want dat geeft toch even een daling in het niveau weer. Nu op zich niet erg dat ze aan de tape geraken, daar niet van, maar dat Cabbie dat even heeft geruild voor zijn pet met Romero was wel een erg makkelijke uitvlucht. Voor de rest wel een erg cool personage die Romero.

Snake Plissken mag zich met gemak bij de lijst van coole actiehelden scharen. Nu heb ik altijd al wel een zwak gehad voor dit soort bad-boys in films maar Kurt Russel weet het enorm overtuigend te brengen. Normaal gezien echt geen fan van de man maar dit doet hij gewoon perfect. Het ooglapje, de desinteresse in wat er rond hem gebeurd, ... Het kan hem allemaal geen reet schelen maar hij speelt het toch maar klaar. Heerlijk! Leuk ook om Lee Van Cleef eens in een andere rol te zien dan in Leone's befaamde Western. Hier is hij een stuk ouder geworden, logisch natuurlijk want tijd staat nu eenmaal voor niemand stil, maar hij is nog altijd niets van zijn pluimen verloren. En alsof die twee nog niet genoeg waren is er ook nog een geweldige bijrol opzij gelegd voor Isaac Hayes. Voor mij altijd vereeuwigd als de man achter de muziek van Shaft of de stem van Chef in South Park maar dit gaat hem ook nog wel vrij goed af. Wederom is de vergelijking met de Warriors met dit soort personages niet erg ver te zoeken trouwens. Dat Donald Pleasence hier ook nog in meespeelde was me blijkbaar vroeger ook compleet ontgaan. Kleine bijrol maar Pleasance doet het net zoals de rest van de cast uitstekend.

Ik moet zeggen dat de film nog een stuk beter is bevallen dan vorige keer. Natuurlijk wat ouder geworden maar ik heb de indruk dat ik Carpenters choreografie nu een stuk beter kan waarderen dan vroeger. Plissken heeft nog altijd niets aan kracht ingeboet in al die jaren en ook de bijrollen voor Hayes en Pleasance zijn erg leuk. Ben benieuwd wat het vervolg waard is, ik moet er maar eens achter gaan.

Dikke 4*

avatar van Reinbo

Maar er moet nog wel minimaal een halfje bij.

avatar van Metalfist

Metalfist

Dat kan wel eens gaan gebeuren maar bij dit soort films groeit dat per kijkbeurt, The Warriors is ook met een stevige 4 begonnen en is nu mijn favoriete film geworden dus dat komt wel goed.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiste kans.

Het uitgangspunt - (een deel van) New York als 'natuurlijke' gevangenis - klinkt boeiend en zou tot veel hebben kunnen leiden. Helaas vind ik het hier maar magertjes uitgewerkt. Plissken die zijn vrijheid kan terugwinnen door de president te redden is wat simpel, maar zelfs dan nog valt er meer uit te halen.

Kurt Russell probeert de coolheid zelve te zijn, maar faalt daarin. Zijn 'The name's Snake.' wordt telkens lachwekkend afgeleverd.
Lee Van Cleef en Donald Pleasance doen het nog wel redelijk, Ernest Borgnine en Isaac Hayes zijn vervangbaar.

De locaties steken mij eveneens tegen. Er is nergens iets van New York te herkennen. Mocht er trouwens iets van New York te herkennen zijn, is dat nog eens extra moeilijk gemaakt door de slechte belichting. Veel te veel scènes zijn amper kijkbaar omdat het zo donker is.

1,5

avatar van Reinbo

Ben erg benieuwd op welk format je de film gezien hebt. Want de oude full screen dvd was inderdaad veel te donker en niet om aan te zien. Krijg de indruk dat je die hebt gezien. Maar de laatste 5 jaar zijn er gewoon goede transfers voorradig. Belichting en fotografie van Dean S. Cundey is juist subliem.....

avatar van Reinbo

Hier nog even een oude vergelijking tussen de full screen en de widescreen versie.

Zie hier het verschil.

Widescreen dvd

4:3 versie

Mis toch wat, vooral op rechts.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Reinbo schreef:

Deze dus. Ik zal de film ooit eens een herziening gunnen, en dan zal ik zorgen dat ik een fatsoenlijk exemplaar ter beschikking heb.

avatar van Reinbo

Dat maakt echt een wereld van verschil. Grootste kwaliteiten zijn de fotografie en de art direction. Snake zal echter weinig veranderen, vrees ik....

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vervelende macho film met Kurt Russell die als boef zijn heldenrol opeist.

Verhaal is wel aardig, idee wel leuk, maar alles is net wat te kinderachtig uitgewerkt.

Heb me hier niet mee kunnen vermaken, helaas!

avatar van Buurman Zijlstra

Buurman Zijlstra

Lekker filmpje met een uitstekend sfeertje.

avatar van Wouter

Sergio Leone schreef:

Carpenter in anything but 1:2,35 is een doodzonde.

avatar van jordandejong

jordandejong

Net voor de derde keer gezien en het blijft een heerlijke klassieker.

Kurt Russell is geweldig als bad-ass Snake. Ook de rest van de cast is genieten met o.a. Isaac Hayes, Lee van Cleef, en Ernest Borgnine.

Het sfeertje is subliem en lekker grimmig. De actie is goed en er is alsmaar een uitstekende spanning. En wat dacht je van de geweldige soundtrack

Blijft zeker een toppertje.

avatar van congo

congo

Yep, totaal lekker 80s vermaak met Kurt Russell in een heerlijke rol! Geweldig sfeer-meesterwerkje van Carpenter!

avatar van Eraser2

Eraser2

Ik heb een erg slechte dvd port van deze film thuis. Het beeld is erg onduidelijk en vreselijk donker. Kan iemand mij vertellen welke versie beter is? Of waar ik de blu-ray eventueel kan aanschaffen? Bij voorbaat dank.

Iron Maiden

de blu-ray link staat gewoon hierboven, heb 'm zelf en kwaliteit van het beeld is prima.

avatar van John Milton

John Milton

leuk vermaak, maar echt goed zou ik het niet willen noemen.

avatar van Wouter

Haha, mooi zo

Het is jullie gegund!

avatar van EW101

EW101

Net voor de eerste keer gezien en ik moet zeggen dat het een zeer goede en vermakelijke film is.

De kleuren als het soms nou net niet te donker was , sprongen echt van het beeldscherm af en was mooi om te zien. I.c.m. met de goede soundtrack was er o.a. daardoor een heerlijke sfeer . De acteurs hebben ook goed werk afgeleverd en Snake zelf is geweldig. Het is niet zo moeilijk om vet en stoer proberen te spelen ,maar om het ook nog goed uit te werken en daarnaast dat je nog een soort band voelt met het personage , is toch wel een prestatie.

Ook goed dat het er soms niet zo zacht aan toeging. Er zijn toch de nodige scènes die ik liever niet aan de kleinere kinderen van mijn Jong Nederland-groep wil laten zien. Heerlijk gewoon. Jammer dat er zo weinig films zoals deze zijn of er weinig zijn die ik ken. Ik zou graag wat meer in ongeveer hetzelfde subgenre zien.

En waar herken ik Maggie nou van?

avatar van zombie

zombie

EW101 schreef:

En waar herken ik Maggie nou van?

The Fog?

avatar van EW101

EW101

zombie schreef:

The Fog?

Ja , natuurlijk. Dat ik dat nu pas zie.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Ik heb van het begin tot het einde genoten van deze film..

Een soort High lander ontmoet mad max

Iron Maiden

hoe kom je op highlander?

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

een man die word gestuurd om iets op te lossen in een donker en rauwe stad

ja dat geeft mij het highlander gevoel..

en er waren nog wel meer dingetjes hoor..

Iron Maiden

Zie nog steeds niet in wat dat met Highlander te maken heeft, maar ieder z'n mening natuurlijk.

avatar van Reinbo

Heb deze toch maar eens in mijn top 10 gezet. Wellicht de film die er het meest aan heeft bijgedragen dat ik filmliefhebber werd. En na 20 keer nog steeds geweldig.