Network (1976)
Geregisseerd door: Sidney Lumet
Met onder meer: Faye Dunaway, William Holden en Robert Duvall
Bekijk via Prime Video
Plot Network
"Television will never be the same."
De ouder wordende nieuwslezer Howard Beale van UBS wordt wegens tegenvallende kijkcijfers ontslagen. Hij reageert hierop door live op tv te verklaren on-air zelfmoord te zullen plegen. Hierdoor wordt Beale een grote tv-bekendheid, iets dat de met problemen kampende zender wel kan gebruiken. Hij krijgt zijn eigen show waar hij elke week z'n mening over van alles en nog wat mag geven.
Howard Beale
Great Ahmed Kahn
TV Director
George Bosch
Vinokourov
I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!
Typisch zo'n jaren '70-film, waarin de gehele maatschappij naar totale gekte afkoerst. Het is een aansprekend thema dat wel vaker aangesneden wordt in de films uit deze periode. Peter Finch kreeg in Network de rol van zijn leven en doet dat fantastisch. Eigenlijk hoop ik dat Philip Freriks bij het 8 uur-journaal ook eens een keer zo'n truc uit gaat halen.
jordybeukeboom
Ik ben een fan van Lumet en Network geeft een mooi statement, maar ik vind het een heel vervelende film.
Om te beginnen vind ik die krankzinnigheid van Beale absoluut niet geloofwaardig. Finch acteert goed, maar zijn personage rammelt. Het ene moment is hij de volksmessias, en het andere moment laat hij zich als een mak lammetje indoctrineren door die Jensen. Om over dat flauwe flauwvallen maar te zwijgen. De eerste keer vond ik dit mooi gevonden, maar toen het een running gag werd werd het lachwekkend.
Dunaway is hysterisch en irritant. Als vrouw die over lijken gaat overtuigt ze, maar als aanbidder van Holden totaal niet. Op hun weekend weg ratelt ze nota bene alleen maar over dat tvgezeik.... Dat Holden zich tot haar aangetrokken voelt daar kan ik inkomen, maar niet dat hij verliefd op haar is. Hij kan vanaf het eerste moment (zie het weekend) inzien wat voor persoon zij is, maar hij schijnt een half jaar nodig te hebben om daar achter te komen...
Duvall is veel te karikaturaal, vervelend. Misschien was dit de bedoeling, maar ik vind het storend. Een film overtuigt mij het meest door een hoge mate van realiteit, niet door aangedikte karakters en soaptaferelen.
Dat Beatrice Straight een Oscar krijgt is een schande. Ten eerste komt ze maar vijf minuten in beeld. Daarnaast zet een typische clichereactie neer van de bedrogen echtgenote. Een aantal fraaie volzinnen komen er in de hysterie wel heel glad uit. Om vanuit de hysterie wel weer heel erg vlotjes tot inkeer te komen. In mijn optiek totaal niet overtuigend, en dan ook nog een Oscar!
De film ontbeert ook spanning. De stijgingen en daling van de kijkcijfers worden steeds opgenoemd, maar dat wekt bij mij geen emotie. De scene van de schreeuwende mensen uit het raam is overtuigend, maar dan ook wel het enige gegeven waaruit blijkt dat een wanhopig Amerika zich vastklampt aan Howard Beale. De film blijft teveel achter de schermen, en al dat gekeuvel tussen die hoge tvheren vond ik niet bijster interessant.
Ook heeft de film nauwelijks tot geen muziek. Het zal een bewuste keuze geweest zijn. Laat ik zeggen dat ik graag muzikale ondersteuning in een film zie.
Ook die linkse terroristische organisatie overtuigde mij niet. Jahoor, ze zullen zich open en bloot laten filmen om zo makkelijker opgepakt te kunnen worden... Hetzelfde geldt voor de twee moordenaars van Beale
Het idee achter deze film is te prijzen, maar de uitwerking vind ik persoonlijk bedroevend. Dan zie ik liever bijvoorbeeld The Truman Show
Nick Hardeman
Deze film hoort in de top 250!
Briljante film met geweldige cast
Nick Hardeman
En die 1,5 van hierboven, kom op zeg!!
Als deze cast 2 uur lang niks zegt is het al meer dan een 1,5 waard..
Captain Pervert
I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!
Ik hoorde deze quote in zijn geheel laatst langskomen in een Eurodance Mix (DJ Markski) en ben erop gaan Googlen omdat het zo cool klonk
Deze film ga ik dus zien!
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Prima film, waar ik even niet van wist welke kant hij opging..
Er zitten werkelijk geweldige dialogen in, die je haast inderdaad naar het raam toe bewegen en je laten schreeuwen dat je het niet meer accepteert (waar het dan ook over moge gaan)
Maar het verhaal wordt in mijn ogen vertroebelt door het, in mijn ogen, te veel geneuzel over de zakelijke kant van het mediabedrijf waar ze werkzaam zijn.
De buitenechtelijke relatie loopt ook af in de stijl van de film, mooi vastgelegd in de dialogen die gevoerd worden en die tot op de dag van vandaag nog steeds gelden (sterker nog: nog veel meer gelden...)
Bovendien een film waarin de tijdgeest perfect wordt vastgelegd lijkt me.
Voor nu 3,5 ster, maar bij herkijken wellicht hoger!
riesma
En elke generatie zegt hetzelfde over de vorige en de volgende, elke generatie lijkt alles nog erger te worden, nog extremer. Op dit moment zijn wij de Diana's, over 20-30 jaar de Maxen en noemen wij onszelf de enige ware link naar het laatste restje menselijkheid. De macht en onzinnigheid van de media slaan helemaal door. Het volk loopt blind achter de media aan. Propoganda is van alle tijden en grootser dan ooit. Dat is wat de film wil zeggen.
Dit gebeurt met veel dialogen. Heel veel diplomatieke dialogen. De één geniaal, de ander langdradig en slaapverwekkend. Daarin is een 'Top 10 Citaat in een Film' onstaan: "I'm mad as hell...".
De sfeer in de film blijft zeer koeltjes. Er wordt niet veel sentiment geforceerd, dat wordt aan de kijker overgelaten. De visie is vrij objectief, er wordt niet veel geoordeeld. Dat maakt de film erg sterk.
Helaas zitten er te veel saaie stukken in, iets dat ik moet laten meewegen in mijn oordeel.
Rick18
Network is een film met een boodschap. Dat het in de media niet altijd om kwaliteit gaat maar veel vaker om kijkcijfers is mij allang bekend. Iets nieuws heeft deze film voor mij niet meer te vertellen. Wat overblijft is een saai gefilmde registratie van geouwehoer. Nooit is leuke camerastandpunten, leuke decors of fantastisch acteerwerk die mij konden stimuleren om naar het beeld te blijven kijken. Het was dus regelmatig klokkijken om te zien hoe lang de film nog duurde.
Is deze film dan helemaal bagger? Nee hoor, alleen de speeches van de anchorman waren af en toe nog wel leuk om naar te kijken omdat deze nog met enig enthousiasme werden gebracht.
Gemiddeld om de 15 minuten op de klok gekeken dus: 1,5*
I'm mad as hell and……….
Is een oneliner die je niet snel meer zult vergeten na het zien van deze film. Network is een best wel sterke satire op de gang van zaken in televisieland. De acteurs doen het eigenlijk allemaal erg goed. Faye Dunaway is overtuigend, William Holden is goed, Robert Duvall is zeer goed, maar de show wordt hier echt gestolen door Peter Finch, die in zijn rol van Howard Beale echt helemaal los kan gaan in zijn eigen tv-show.
Verder bevat de film een goed verhaal, prima dialogen en is de sfeer vaak uiterst koel, zakelijk en soms ook erg hard. Jammer is wel dat de film ook mindere momenten kent en soms iets te vaak doorgaat over alle zakelijke aspecten die bij zo’n televisiebedrijf komen kijken. Dat was niet zo heel interessant en had er wel iets minder in verwerkt mogen worden.
Maar verder dus een goede film, met als sterkste scène het moment, waarbij een heleboell mensen uit het raam Finch nadoen en allemaal I’m mad as hell… schreeuwen, een memorabel moment wat mij betreft.
simonvinkie
Als ik de berichten hier zo lees ben ik een van de weinigen die Network niet zo´n goeie film vond. Best wel jammer, zeker omdat de film geregisseerd is door Sidney Lumet, waarvan ik tot nu toe alleen nog maar sterke films heb gezien. Meesterwerken als Dog Day Afternoon, Serpico en 12 Angry Men, vond ik stukken beter als deze film.
Het eerste uur was nog wel oké. Er zat een lekker tempo in de film, en er waren een aantal sterke scenes. Vooral de I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE scene was erg goed. Het tweede gedeelte van de film is een stuk minder. De film werd erg saai, en zeker niet zo interessant als ik het eerste deel. Jammer, want het eerste gedeelte had de film nog wel een redelijk niveau.
De acteerprestaties zijn wel erg goed. Ik zie toch liever de jonge William Holden, maar ook met wat rimpels doet hij het prima. Sowieso een sterke acteur, waar ik nog geen slechte rol van gezien heb. Peter Finch is het hoogtepunt van de cast. Wat een rol! Die uitbarstingen tijdens zijn nieuwshow waren erg leuke momenten.
Maar over het algemeen vond ik Network zeker geen vlekkeloze film. Het eerste uur was nog wel aardig om te zien, maar het tweede uur werd de film saai, en was het zeker niet boeiend meer. Een flinke tegenvaller, zeker als je naar de regisseur en de cast kijkt.
KSUS
Gister gekeken op MGM, eerst hier gecheckt en op imdb of het wat was.
Ik vond het een orrigineel tijdloos onderwerp.
Ik ken niet alle acteurs, maar ik vond het goed geacteerd.
Laat staan als je kijkt naar de films van nu, en hoe daarin geacteerd word.
Alleen niet alles is even realistisch, maar tis een film.
Zoals:
Die gasten die Beale vermoorden, midden op TV met miljoenen kijkers.
Niet echt realistisch, maar dat had niet perse meer waarde aan de film gebracht.
Muggsy
Scène met Ned Beatty en Peter Finch trok me helemaal over de schreef. Onder het mom van "if you can't beat 'em, join 'em" verlaagt Beatty zich tot Finch z'n waanzin om deze laatste als spreekbuis te hanteren voor z'n eigen ideeën. Sequentie was ook heel sfeervol maar jammer genoeg ging het van daaruit wat naar beneden, met het magistrale einde nog als opflakkering. Bleef wel boeiend genoeg en ondanks wat gedateerde zaken (de vormgeving van de sets...) was het onderwerp nog steeds actueel.
Zandkuiken
Zeer degelijke prent, maar de lyrische reacties begrijp ik nu ook weer niet helemaal. Persoonlijk heb ik vooral genoten van dat 70s sfeertje. Erg gezellig om daar op een regenachtige avond naar te kijken!
Uiteraard wordt er prima geacteerd, waarbij William Holden mij in het bijzonder opviel. Heeft iemand al zo overtuigend 'oude, wijze man' uitgestraald terwijl hij hals over kop verliefd wordt op een jong(er) blaadje (een goede Dunaway)?
Network was z'n tijd zeker vooruit, maar deed me al bij al niet zó geweldig veel. Veeleer het soort film dat me in een soort van rust brengt dan echt meeslepende cinema. 3*
Prachtige film over een nog altijd actueel onderwerp: alles voor de kijkcijfers!! Een verhelderende kijk achter de productie van tv-programmas, waarbij de producers uiteindelijk zelfs over lijken gaan. De film bevat een aantal ijzersterke monologen van voornamelijk Peter Finch met uiteraard de beroemde quote:
im mad as hell and i'm not going to take it anymore
Het acteerwerk is absoluut van de bovenste plank. De romance tussen William Holden en Faye Dunaway kwam niet echt geloofwaardig over.
goongumpa
Deze satirische en filosofische reflectie op het medium televisie is even briljant als compromisloos. Een van de weinige films die inderdaad vandaag de dag nog actueler is dan destijds.
Naar het einde toe wordt het steeds ambitieuzer, grotesker en zwaarder, maar ook adembenemender... De film is eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten.
Verder ken ik weinig films met betere acteerprestaties, dialogen en monologen.
Saai? Rustgevend? Een krachttoer, vuurwerk van begin tot eind!!!
mikey
goongumpa
Een film die hier wel op lijkt en een aanrader (maar misschien iets minder geniaal) is Barbarians at the Gate. Wel pittige kost en daarom soms hard to watch.
harm1985
In de Zeitgeist films werden veelvuldig fragmenten van deze film getoond en wat ik ervan heb gezien is het een behoorlijk interessante film, die ik zeker eens ga zien!
harm1985
Deels geslaagd. Deze film leunt echt op de acteerprestaties (waar niet geheel onterecht 3 Oscars aan toegekend werden), maar het af en toe wat warrige plot (en het subplot met dat liefdesverhaal) doen dat weer een beetje teniet. Briljant zijn natuurlijk de tirades van Howard Beale, die eigenlijk nog best profetisch blijken te zijn. Vond het wel jammer dat hij zo makkelijk zwichtte voor de grote baas van het netwerk. Het viel me overigens wel op dat er een hoop geschreeuwd werd in de film, en dat wekte soms wat irritatie op.
ossman1987
Verreweg de zwakste lumet film die ik tot nog toe gezien heb.
Weinig nieuws onder de zon voor wat betreft de spelletjes die achter de schermen gespeeld worden.
Tel daar een hele hoop oersaaie dialogen een irritante romance en een vervelende fynch bij op, dan kan ik niet anders zeggen dan dat dit wat mij betreft een overgewwaardeerde film is.
1,5
jacobine_rodijk
Tel daar een hele hoop oersaaie dialogen
't Dialoog door scenarist Chayefsky is niets minder dan briljant, ongetwijfeld één van de sterkste punten van deze film.
BBarbie
Goede film over de meedogenloze strijd om de kijkcijfers in de Amerikaanse televisiewereld.
Het is in alle opzichten dé film van Peter Finch. Die hoefde overigens voor zijn rol in deze film niet zo ver buiten zichzelf te treden, want Finch was destijds berucht om zijn opvliegende temperament (vooral tegenover vrouwen) en zijn verslaving aan alcohol. Terecht kreeg hij voor deze film een Oscar, maar bijzonder is wel dat hij de eerste acteur was die de prijs posthuum kreeg omdat Finch twee maanden na het uitbrengen Network overleden was ten gevolge van een hartstilstand.
badfans69
Waar kan ik deze film kopen?
Bij play.com voor €4.49, met engelse subs Link
SnakeDoc
Toch niet zo interessant als vooraf gehoopt. Film richt zich iets teveel op de zakelijke wereld van televisie grootheden en maatschappijen. Veel geklets dus maar weinig groots spektakel.
Snap ook niet dat er niemand is die ingrijpt (desnoods van buitenaf) om de geestelijk gestoorde Beale direct van de buis te krijgen en te laten opnemen. Alleen zijn beste vriend lijkt twijfels te hebben, maar ook hij grijpt niet in. Vreemd natuurlijk.
Insignificance
Bijtende satire op het fenomeen TV en het Amerika waarin het floreert. Lumet walst door een propvol scenario heen met dialoog als voornaamste munitie en laat de ene na de andere acteur op uitzinnige wijze tekeer gaan. Een brullende Duvall is altijd leuk, de monoloog van Ned Beatty is goddelijk, maar vooral Peter Finch natuurlijk als de doordraaiende messias Howard Beale.
De zelfmoord aankondiging is samen met de reactie van het spul achter de schermen heerlijk droog, maar zijn hoogtepunt is uiteraard de mad as hell-speech. Faye Dunaway heeft een ander soort climax, Mao-Tse Tung Hour is om andere redenen een giller en zo heeft ze stiekem de meest mannelijke rol te pakken. Hoe achteloos het lot van Beale bezegeld wordt, is het toppunt.
GrobbekuikenXL
Nog steeds erg goed, binnenkort weer eens bekijken. Leuk om al die oude sterren weer eens te zien. Dunaway ,Finch en vooral Holden is in deze film erg goed. Oude VHS is kapot . Op zoek naar dvd dus !
nightbreed

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985

The Deer Hunter
Oorlog / Drama, 1978
new york citycorruptieoverspeltelevisieprofit powertv ratingssatiremoordcorporate verslaggeverco-workers relationshiptv show in filmmeetingtv newsnewsfirednetworkanchorrant tv news anchor