menu

Network (1976)

mijn stem
3,61 (598)
598 stemmen

Verenigde Staten
Drama
121 minuten

geregisseerd door Sidney Lumet
met Faye Dunaway, William Holden en Robert Duvall

De ouder wordende nieuwslezer Howard Beale van UBS wordt wegens tegenvallende kijkcijfers ontslagen. Hij reageert hierop door live op tv te verklaren on-air zelfmoord te zullen plegen. Hierdoor wordt Beale een grote tv-bekendheid, iets dat de met problemen kampende zender wel kan gebruiken. Hij krijgt zijn eigen show waar hij elke week z'n mening over van alles en nog wat mag geven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=qnGgsJ26dao

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van John Milton
4,0
Ik vond de eerste helft erg goed, maar ik moet toegeven dat ik daarna enigszins mijn aandacht verloor... Acteerwerk wel fenomenaal in deze film....

avatar van Onderhond
1,5
Zat veel meer in.

Ergens tussen al de nodeloze toevoegingen zit een best leuke film die het korte verloop van een hype (of viral) volgt. De film volgt op zich wel een redelijk klassiek rise & fall stramien, maar doordat het dit keer niet om een "hard werkend" of "enorm getalenteerd" verhaal gaat boeide het me meer. Het toeval van iets dat aanslaat en de directe acties daarop om het verder uit te bouwen zijn interessant in beeld gebracht, het onontkombare verval hoort daar gewoon bij.

Minder is de maatschappelijke kritiek. Zoals steeds ontdaan van alle subtiliteit en prooi van z'n eigen boodschap. De parallellen tussen de film en Beale zijn moeilijk te negeren, de parallellen tussen de schapen in de film en de kijker daarmee ook niet. Maar dat hoort blijkbaar bij dit soort doom & gloom cinema.

Nog minder is de relatie tussen Holden en Dunaway, een herhaling van de kritiek in een te lang uitgesponnen analogie. Acteerwerk vond ik verder absoluut niet speciaal, behalve Duvall, die kon ik voor een keertje wel pruimen. Het jaren '70 sfeertje is ook absoluut mijn ding niet. Gedomineerd door lelijk en troosteloos bruine drab en pover 'realistisch' camerawerk.

Verder had ik ook problemen met de twee kernscenes van de film (in het begin wanneer Beale z'n doodswens op de TV uitspreekt en het einde). Twee maal dacht ik naar een soort van lakse "what if" scene te kijken, twee maal blijft het bij het echte plot te horen. Dat ligt vast aan het feit dat veel films tegenwoordig met zo'n twistjes uitpakken, maar ook de nogal ongeïnteresseerde pointe van beide scenes liggen aan de basis van mijn verwarring. Het einde wordt bijvoorbeeld echt compleet afgeraffeld, als een soort van nawoordje. Had ik hier toch meer kritiek op verwacht.

Wat me tijdens het kijken van deze film eigenlijk nog het meest duidelijk werd is dat "visonaire" en/of "nog steeds relevante" films te vaak onder de noemer plat geklaag geveegd kunnen worden. Wie een beetje intelligent kan bitchen op sociale fenomenen, het liefst aan een negatief toekomstbeeld gekoppeld, kan er 20 jaar later prat op gaan een "visionaire" film gemaakt te hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de filmwereld overloopt met zagende opatjes. Het lijkt me ook gewoon een pak moeilijker om een overwegend "postieve visionaire" film te maken. Ik kan er momenteen niet echt eentje bedenken. Iemand?

Om dan maar even positief af te sluiten, de bekende speech (...mad as hell...) is een onderdeeltje van m'n jeugd dat ik uiteindelijk kan plaatsen. Ondertussen legendarische sample in het hardere dance werk, al komt het in de film iets minder tot z'n recht. Los daarvan ook laatst een aflevering van The Simpsons gekeken die geënt lijkt op deze film. Voor mij reden genoeg om werkjes als deze een kans te blijven geven.

1.5*

avatar van gauke
3,5
Deze slim gemaakte, satirische productie over de vals- en kwaadwilligheid (met leuke dubbelzinnige woordenwisselingen) van het televisiewezen zou ook anno 2015 best nog gemaakt kunnen worden (dus tijdloos), ook al is allemaal misschien net wat te absurd, te overdreven en op de spits gedreven.
De cast speelde overtuigend. Geen wonder dat ik nauwelijks nog televisie kijk.

2,0
TMP
Network laat aardig zien hoe centraal de kijkcijfers staan bij een grote tv-zender, wat dat betreft is het verhaal tijdloos. Verder heeft de film qua plot niet zo veel te bieden, de romance die aan het verhaal is toegevoegd is vrij overbodig en ook niet al te sterk. De speeches van Beale zijn op zich best de moeite waard, maar het geheel is wel iets te zwaar aangezet om echt te kunnen overtuigen. Het acteerwerk is degelijk, maar de film als zodanig is weinig meeslepend.


avatar van mrklm
5,0
Deze bijtende satire over de jacht op kijkcijfers van commerciële medianetwerken was een enorm succes in 1976, ook al waren er tegenstanders die vonden dat Paddy Chayefsky’s scenario tot in het absurde was doorgeslagen. Maar ruim 40 jaar later moeten we vaststellen dat de realiteit het toekomstbeeld dat in Network werd geschept steeds dichter nadert. Dit is dus een film die de niet alleen inhoudelijk de tand des tijds glansrijk doorstaat, maar ook qua regie en acteerprestaties nog steeds enorm indruk maakt. Peter Finch, die kort voor de Oscar-uitreikingen stierf als gevolg van een hartaanval, won posthuum de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Faye Dunaway ging er vandoor met de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol en Beatrice Straight – die slechts 2 scènes heeft en niet meer dan 6 minuten in beeld is – kreeg de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Paddy Chayefsky won de Oscar voor beste scenario en deze film had nog 6 andere nominaties.

Network begint met nieuwslezer Howard Beale [Peter Finch] die na jaren trouwe dienst zijn ontslag krijgt, omdat de kijkcijfers tegenvallen. Hij bezat zich die avond met zijn collega en beste vriend Max Schumacher [William Holden], maar verrast vriend en vijand door tijdens een live-bulletin aan te kondigen dat hij bij zijn laatste uitzending, over een week, zichzelf live op TV door het hoofd zal schieten. Uiteraard haalt hij zich de woede op de hals van zijn meerderen, in het bijzonder van Frank Hackett [Robert Duvall], die zijn carrièreplannen in rook op ziet gaan. Beale lijkt een dag later tot inkeer te zijn gekomen en geeft Max hem de kans om op een waardige manier afscheid te nemen, maar in plaats daarvan begint hij aan een tirade die Max weigert te onderbreken. Het lijkt de definitieve doodsteek voor Beale en Max, totdat de fanatieke programmamaker Diane Christensen [Faye Dunaway] de kijkcijfers onder ogen krijgt en op het idee komt om Beale niet te ontslaan, maar het hele nieuwsprogramma om te turnen in een entertainmentshow met als hoogtepunt een tirade van ‘The Mad Prophet of the Airwaves’, Howard Beale zélf. De show is een kijkcijferkanon, totdat Beale bij één van zijn tirades een waarheid blootlegt die het netwerk niet aanstaat.

Network is vooral bekend vanwege de scène waarin Howard Beale zijn publiek oproept om allemaal de ramen te openen en te schreeuwen: “I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!” Het is een indrukwekkende scène en een schitterende tour-de-force van Peter Finch, die helemaal los mag gaan in zijn speeches. Chayefsky weet in die speeches niet alleen de frustraties van miljoenen mensen wereldwijd messcherp te verwoorden, hij weet ook geloofwaardige karakters neer te zetten. Faye Dunaway steelt de film in de beste vrouwelijke hoofdrol aller tijden, waarin ze in elke scène alles moet geven zonder te vallen in parodie. Eén van mijn favoriete scènes is die waarin ze Max na een date meeneemt naar haar appartement: zonder onderbreking praat ze vol vuur over haar plannen met de programmering en het succes dat ze daarmee denkt te boeken. Ook wanneer ze zich uitkleedt voor een vrijpartij, kan ze alleen nog maar over haar werk praten en zelfs tijdens de seks ratelt ze erover door. Het laat zich dan ook raden wat de oorzaak is van haar premature orgasme in deze veelzeggende seksscène, één van de beste die er ooit is gemaakt.

Beatrice Straight is goed, maar Ned Beatty, als UBS-directeur Jensen, laat een diepere indruk achter in de zogeheten GOD-scène, waarin hij de doorgeslagen Beale tot rede probeert te brengen. De scène is grotendeels gefilmd vanuit Beales perspectief, wat betekent dat Beatty in longshot zijn karakter tot leven moet brengen. Dat doet hij me een mimiek en een stemgebruik die grote indruk maakt. Duvall laat zich niet onbetuigd in dit acteerduel, vooral met zijn woedeaanval wanneer hij concludeert dat Beale zijn carrière volledig naar de maan helpt. Marlene Warfield laat ook een onuitwisbare indruk achter als Laureen Hobbs, de agressief onderhandelende woordvoerder van een terroristische organisatie die centraal komen te staan in een gloednieuw programma dat de dubieuze naam ‘The Mao Tse Tung Hour’ krijgt en waarin ze zelfgemaakte beelden van overvallen en andere misdaden gebruiken. Een rol die de sleutel vormt tot het schokkende einde, niet alleen vanwege wat er gebeurt maar ook vanwege de reactie op het tragische einde. Een film met een boodschap die in 2017 nog relevanter is dan in 1976 en die een belangrijke waarheid over de rol en de invloed van media op het collectieve bewustzijn heeft.


avatar van DVD-T
4,0
"We'll tell you anything you want to hear, we lie like hell."

Heerlijke satire op de televisie wereld. Lumet's film is echter meer dan dat. Het is tevens een karakter studie die flink wordt aangedikt, maar die zeker werkt. Lumet doet niets anders dan in veel van zijn andere films en dat is de mensen die in zijn films leven, zo echt mogelijk over te laten komen. Het maakt daarbij niet uit hoe gek het verhaal of de personages zijn. de interactie tussen Schumacher en Christensen is daar het beste voorbeeld van. Fantastisch geacteerd ook door Dunaway en Holden. Verder moet de film het vooral hebben van de uitspattingen van Finch als Beale. Zorgt toch voor enkele sterke scenes. Helaas kent de film ook een aantal mindere momenten. Zo is het verhaal rondom de "movement" en Christensen's nieuwe programma het minst interessant. Hoewel dit toch het belangrijkste plotpunt in de film is, weet Lumet dit niet boeiend te houden. Ook zijn er enkele scenes tussen wat tv bonzen die een beetje out of place voelen. Toch overheersen de fijne scenes wel in Network. En vooral Holden is toch wel een genot om naar te kijken als door een midlife crisis geplaagde man.

Hoewel de film een satire is, werkt het toch een stuk beter als full-blown drama, en daarin ook meer dan slaagt. Erg goede film.

avatar van 93.9
4,0
Visionaire bloodlegging van commerciele tv. Toen ie draaide had Nederland alleen publieke tvzenders 1 en 2. Zelfs in Amerika was de tv destijds nog niet zo ranzig. Uiteindelijk komt de film nu vrij realistisch over. Nederland heeft ook z'n commerciele tv met programma's waarin de hele avond mensen misbruikt worden voor kijkcijfers. Nog niet zo extreem als in deze film, maar de rek in wansmaak is er nog lang niet uit.

avatar van durange
3,5
Mooie satire over de politiek rondom de TV en hoe de TV ons leven dicteert. Ook leuk dat er een vrouw aan de top was in deze film, let ik zelf wel op. Zaten mooie citaten in, veel lachmomenten en echt een zwarte komedie. Zelf ben ik ook niet zo van de televisie.

avatar van missl
2,5
Centraal staan de kijkcijfers en wat hier allemaal van af hangt wanneer deze niet gehaald worden. Niks nieuws onder de zon, ieder bedrijf werkt natuurlijk op cijfers. Deze film (ondanks de goede rollen) vond ik saai, veel praten, praten, praten en daar blijft het bij.

avatar van IH88
4,0
“This was the story of Howard Beale: The first known instance of a man who was killed because he had lousy ratings.”

Topfilm. Alleen al om de acteerprestaties moet iedereen deze film gaan zien. Vooral Faye Dunaway en Peter Finch zijn weergaloos, maar Duvall en Holden doen niet voor hen onder. Het vlijmscherpe script zit vol satire en zwarte humor, en voor een film uit 1976 is Network nog ongelooflijk relevant.

De kwalijke rol van de media en de massahysterie, de druk van de kijkcijfers, de zucht naar geld, macht en roem en wat mensen er allemaal voor overhebben etc. Het wordt allemaal het belachelijke ingetrokken, maar dat is juist de charme van Network. Na een uur zakt het allemaal wat in en niet alles is even boeiend, maar de acteurs houden je moeiteloos bij de les. Nogmaals, wat Dunaway en Finch hier doen is het beste acteerwerk dat ik in lange tijd heb gezien.

avatar van david bohm
3,0
Onderhoudende film zoveel is zeker maar een monumentaal meesterwerk zie ik er niet in. Misschien heeft dit te maken met de tijdgeest. Enfin het acteerwerk is goed, het verhaal destijds wellicht een eyeopener maar echt pakken deed het mij niet.

De speech van het personage Jensen heeft mij wel kunnen bekoren en grappig dat it'Saul Goodman deze 40 jaar later citeert.
De Oscar voor mevrouw Straight overigens vind ik gauw verdiend. Ik kan mij slechts twee korte scènes met haar heugen.
Zo en nu ga ik weer van het zonnetje genieten.

avatar van baspls
3,5
Network is een satire op de invloed van de Televisie in het dagelijks leven. Alles draait om kijkcijfers en de mensen van 'het netwerk' schuwen niet om sensationeel nieuws in te zetten om de reclame wist op te drijven. Wanneer een ervaren nieuwslezer te horen krijgt dat hij wordt ontslagen kondigt hij in het nieuws aan dat hij zelfmoord zal gaan plegen. Het resultaat? Een gigantische toename van de kijkcijfers. Het netwerk besluit dat ze de nieuwslezer best nog kunnen gebruiken.

De film begint enkel met het verhaal van de nieuwslezer maar gaandeweg breid het zich steeds verder uit. Network is een door en door zelfbewuste film. Personages praten over verloop in tijd door middel van termen die over de structuur van scenario's gaat. De achterliggende symboliek van alles wordt al door de personages doorgrond.

Ik kan me voorstellen dat de film vanaf ongeveer de helft niet meer voor iedereen goed te volgen is. Dan is het namelijk niet alleen de nieuwslezer die raar tiert, maar gaan de zakenlui ook beginnen met lange monologen. Ik vond het allemaal wel erg interessant. Het zet je wel erg aan het denken over de invloed van geld. Toppunt was misschien wel wanneer ze een terroristische groep betalen om aanslagen te plegen en de Marxistische tussenpersoon helemaal door het lint gaat als ze hoort dat haar onkosten niet meer gedekt worden door het budget.

Wat tegelijkertijd ook grappig is aan Network is dat het een portret van zijn tijd is. Televisie was de belangrijkste informatiebron in de jaren '70. Tegenwoordig stelt Televisie nauwelijks nog wat voor en ik denk dat ik nog een tijd ga meemaken waarin er helemaal geen Televisie meer uitgezonden wordt. Maar je zou vandaag de dag prima een vergelijkbare film kunnen maken over de invloed van social media op het leven van mensen.

avatar van clubsport
3,0
De satire is af en toe heel duidelijk aanwezig , vooral als faye dunaway met haar rare ideeen op de proppen komt , tussendoor lijkt de film weer de hele serieuze kant op te gaan tot je de scenes met howard beale te zien krijgt die steeds meer een show element krijgen .
Zijn speech over the tube vond ik wel heel sterk .

avatar van knusse stoel
Een prachtige film maar.....het is wel het soort waar je van moet houden.
Veel communicatie onderling maar een ijzersterk verhaal wat de geïnteresseerde kijker(s) vasthoudt gekluisterd aan de buis en de andere doet grijpen naar de afstandsbediening.
Wij hebben ons hiermee prima vermaakt en de waardering is dan ook een 8!

avatar van Mescaline
3,0
Mescaline (moderator)
Een interessant concept en sterke acteerprestaties, vooral Faye Dunaway zet haar rol overtuigend sterk neer alleen het liefdesverhaaltje eromheen wist mij niet altijd even veel te boeien. Het was tevens ook wel voorspelbaar dat hij spijt zou krijgen en terug zou gaan naar zijn vrouw, sterker nog hij zei het zelf ook al!

De gedachten kronkels van Howard Beale vond ik Interessant, maar hadden wat mij betreft nog wel iets meer uitgediept mogen worden. Het einde is vrij abrupt maar maakt desondanks wel indruk.

Een film die zonder twijfel de moeite waard is, boeiende personages en sterke acteerprestaties, maar niet de klassieker waar ik stiekem een klein beetje op hoopte.

3*

avatar van kos
4,5
kos
Mescaline toch.

avatar van Mescaline
3,0
Mescaline (moderator)
Sorry dat ik je moet teleurstellen beste kos. Zal ik de film dan nog maar een herziening gunnen?

avatar van kos
4,5
kos
Ja! en ik was net zo tevreden over je kijkgedrag de laatste tijd.

avatar van Mescaline
3,0
Mescaline (moderator)
kos schreef:
Ja! en ik was net zo tevreden over je kijkgedrag de laatste tijd.
Haha dank u dank u! Vooruit dan maar, Network geef ik nog een 2de kans.


avatar van Spoon
2,0
LAUREEN
The Ecumenical Liberation Army is an ultra-left sect creating political confusion with wildcat violence and pseudo-insurrectionary acts, which the Communist Party does not endorse. The American masses are not yet ready for open revolt. We would not want to produce a television show celebrating historically deviational terrorism.
DIANA
Even better. I see the story this way. Poor little rich girl kidnapped by ultra-left sect. She falls in love with the leader of the gang, converts to his irresponsible violence. But then she meets you, understands the true nature of the ongoing people's struggle for a better society, and, in an emotion-drenched scene, she leaves her deviational lover and dedicates herself to you and the historical inevitability of the socialist state.

Je zal wel van dit soort dialoog moeten houden, maar persoonlijk vind ik het niks. Onder andere Faye Dunaway kan het ook niet overtuigend brengen i.m.o., wat ik haar niet kan aanrekenen. Alleen Duvall lukt het om als een mens over te komen, wat getuigt van zijn genie I suppose. Dit soort dialogen zouden wellicht beter werken in een toneelstuk, boek of een meer wacky film. Een Pynchon roman o.i.d. In een realistisch geschoten film als deze komt het op mij over alsof de schrijver ongelooflijk slim wil overkomen:
JENSEN
...What do you think the Russians talk about in their councils of state -- Karl Marx? They pull out their linear programming charts, statistical decision theories and minimax solutions and compute the price-cost probabilities of their transactions and investments just like we do. We no longer live in a world of nations and ideologies, Mr. Beale. The world is a college of corporations, inexorably determined by the immutable by-laws of business

Ik kan me de schrijver helemaal voorstellen al zwoegend op zijn typewriter om het allemaal zo interessant mogelijk te laten klinken. Toegeven, in Tarantino films praten mensen ook op een manier zoals je in real life nooit hoort. Het grote verschil is, in mijn ogen, dat Quentin dat allemaal doet met een grote knipoog, terwijl Network zichzelf dodelijk serieus neemt.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:30 uur

geplaatst: vandaag om 04:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.