Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel
Gesproken taal: Duits en Russisch
Plot Stalingrad
"Till the last man..."
In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten...
Obergefreiter Fritz Reiser
Edgar Emigholz
HGM
Dead01
- 1977 stemmen
Dit weekend eindelijk eens deze film gezien en moet zeggen vond deze zeker geslaagd.
Vond het eens een andere oorlogs film want meestal vecht men tegen de Duitsers en nu kan je eens in het duitse kamp meekijken.
Voor mij is dit zeker een geslaagde oorlogsfilm met een zeer goed verhaal en goed uitgewerkt.
Op het einde van deze film had ik zoiets van het moet toch als duitser niet gemakkelijk geweest zijn.
Raycensie
Mooi om een keer een oorlogsfilm te zien die de kant belicht van de Duitsers.
Zaten wel een aantal mooie scenes tussen, vooral wanneer de Duitsers in de sneeuw worden aangevallen door Russische tanks.
Alleen jammer dat de dialogen zo slap waren.
Gezien de beeldkwaliteit dacht ik dat ik naar een film zat te kijken die geproduceerd was in de jaren 60.
Was zeer verbaasd toen ik na afloop merkte dat ie gemaakt is in 1993.
Arnhemmer
Was zeer verbaasd toen ik na afloop merkte dat ie gemaakt is in 1993.
Ik zou willen dat de oorlogsfilms uit de jaren `60 deze kwaliteit hadden. Ik vermoed dat jij, bij deze film, de kwaliteit van Hollywoodfilms had verwacht. (zoals bv SPR) Europesche produkties kun je daar nu eenmaal niet mee vergelijken. Vergeleken met andere Europese produkties, vind ik Stalingrad toch heel behoorlijk.
ewalk
Ik snap niet waarom men het steeds zo over die beeldkwaliteit heeft. Naar mijn mening is hier niets mis mee! Gewoon een degelijke film, goed verhaal en zonder nonsens.
Justinw
Stalingrad lijkt inderdaad niet op een film uit `93 maar eerder uit een jaren `80 productie. Hier heb ik geen probleem mee, aangezien mijn favo genre jaren `60 en `70 Oorlogfilms zijn
boombastic
Waar de film me niet meteen (lees: eerste half uur) aangreep maakte de laatste 90 minuten ongelooflijk veel goed.
Een hele dikke 3.5*
Cinch
Waarom zou het opteren van een Duits perspectief per se minder interessant zijn? Ik zou een serie als Band Of Brothers juist liever zien vanuit het oogpunt van Duitse soldaten, al was het alleen maar om te zien hoe de naoorlogse regisseurs nu die oorlog beschouwen. Anders wel om er vrijwel van verzekerd te zijn die patetische Disney muziek niet te hoeven aanhoren. Het gebrek aan dit soort films ligt hem vast in de schaamtekultuur van post nazi duitsland. Dezelfde onwil zie je bij Japanse filmmakers...de wond is nog te vers blijkbaar. Das Boot en deze film dan zijn zeldzame uitzonderingen op die belichtingshoek.
ewalk
Ben ik ook benieuwd naar.
Justinw
Alleen visueel gesproken, lijkt het kwa beeldkwaliteit gewoon op een film van 10 jaar ouder. Niet dat ik daar een probleem mee heb. Want het is geen stoorzender en het blijft een prima film.
Justinw
Dat gevoel heb ik helaas niet meegemaakt. Binnenkort dit maar eens herzien. Kan me de film nog erg goed herrineren en dat moet iets goeds zijn.
Kr!kke
Geslaagde oorlogsfilm, die een mooi beeld geeft van de soldaten aan het oostfront. De actescènes waren sterk (vooral met die tanks vond sterk), en het drama-gedeelte was ook wel de moeite.
John Lee Hooker
Zeer indrukwekkend en aangrijpend. Het einde is echt triestig om te zien omdat je weet dat ze sterven daar in de sneeuw.
Ook wel origineel in het oorlogsgenre.
aspro
ja daar heeft het behoorlijk te keer gegaan ik geloof dat daar zeker alleen in stalingrad meer doden zijn gevallen als in de hele 2de wereld oorlog samen,een voorzichtige schating 10/12 miljoen.
dat wil je toch nooit meer meemaken!
Madecineman (moderator films)
Uhm, het is je bekend dat Stalingrad een veldslag tijdens de 2e wereld oorlog was???
TinkerTex
Een oorlogsfilm uit 1993. Daar gaat mijn hart niet hard van kloppen. Dit komt omdat films met dergelijke leeftijd vaak ietwat gedateerde gevechtscènes bevatten, hetgeen in oorlogsfilms een belangrijk element is. En toegegeven komen die van Stalingrad een tikkeltje gedateerd over. Aan de andere kant bevatten oorlogsfilms vaak een boodschap die op krachtige wijze kan worden uitgedragen. Denk bijvoorbeeld aan de 1930-versie van All Quiet on the Western Front. En waar moderne films daar nog wel eens tekort schieten, doet Stalingrad dat allerminst. De menselijke kant van de strijd wordt op adembenemende wijze in beeld gebracht. Het feit dat het om die 'barbaarse nazi's' gaat, maakt het des te interessanter. Het is een zijde die zich voor filmmakers gemakkelijk leent als het ultieme kwaad. We keken immers met groot genot toen de basterds in Tarantino's film korte metten maakten met de Duitsers. In Stalingrad zijn het de gewone infanteristen die het af zien, terwijl hun hoge officieren de echte barbaren zijn. De film biedt dus een genuanceerd en overtuigend beeld. Hoewel de film een historische slag behandelt, dient dit echter als decor voor het menselijke leed en valt dus moeilijk te vergelijken met het patriottische Enemy at the Gates.
Kortom, Stalingrad is een indrukwekkende oorlogsfilm die op treffende wijze het leed van de alledaagse wehrmachtsoldaat laat zien en geldt eigenlijk als film over oorlogsleed in het algemeen. Aanrader!
erik neuteboom
Een boeiende film die goed het lot schetst van de eenvoudige Duitse soldaten die in een hel kwamen waarin je bevroor! Ook zie je het verschil tussen het gewone soldatenvolk en de hogeren, dit gegeven wordt diverse keren zeer krachtig in beeld gebracht alsmede wat er vanuit macht en onmacht aan leed wordt veroorzaakt. Laatste half uur is kippenvel, zeker als je je identificeert met de soldaten die daar maar rondzwierven in de eindeloze massa sneeuw en die vreselijke kou, ver weg van vrouw en kinderen maar ook ver weg van hetgeen Hitler en zijn nazi vriendjes het volk voorspiegelden en beloofden. Vier sterren.
Vermeer
Steeds als ik de film herzie, snap ik heel veel van jullie punten. Vooral het slechte acteerwerk (met name (het doodvallen) van figuranten), het wazige beeld en geluidseffecten..
Maar dan.. als dat einde er is.. dan ben ik weer helemaal verliefd op deze film!
Slechte acteerwerk, wazige beeld en geluidseffecten ? Welke film heb jij gekeken. Acteerwerk vond ik juist goed en het beeld was scherp.
P.S. jij bedoelt natuurlijk die witte ruis in de film, maar dat was gewoon sneeuw hoor
Vermeer
Okee, ik zal het nog een keer anders zeggen, zonder haakjes.
"Met name het slechte acteerwerk van met name figuranten."
Ik wil inderdaad niet onder doen aan de Duitse hoofdrolspelers, want daar is van slecht acteren geen sprake.
Overigens wil ik voorkomen dat mijn negatieve uitspraak daarover domineert. De film staat in mijn Top10, dus laten we niet vergeten dat ik vol lof ben over Stalingrad
Weertenaar
Hoge verwachtingen die niet worden ingelost; dat stemt tot teleurstelling: 2.50 (2.50)
Zeer recent zag ik Der Letzte Zug van Vilsmaier. Daar kon ik nooit echt voor warmlopen en dus mocht de Duitse regisseur in de herkansing om dat recht te zetten met een film waar hij alweer bijna twintig jaar geleden bekend mee werd; Stalingrad. En dan moet ik constateren dat Vilsmaier daar maar deels in geslaagd is. Net als Der Letzte Zug, hobbelt ook deze prent op meerdere momenten nogal verloren voort, wat met name valt te wijten aan het gebrek aan personalisering van de karakters in combinatie met de teleurstellende dialogen. Vooral het middenstuk wist maar niet te boeien, met als gevolg dat telkens weer mijn concentratie afdwaalde. Ik miste ook een houvast of leidraad in het verhaal, ja de erbarmelijke omstandigheden voor de soldaten, maar daar hadden de dialogen veel meer in moeten betekenen. Cinematografisch is het ook weinig verheffend, enkel de cast zet nog een stevige voet aan de grond, maar daar wint men spreekwoordelijk de oorlog niet mee. Vilsmaier zal bij mij snel in de vergetelheid raken, te meer daar hij verder geen aansprekende titels in de markt heeft gezet.
[262/620]
Weet iemand misschien of deze film al op Blu-ray te verkrijgen is ?
Minotaures
Ik heb verschillende op sites proberen te zoeken maar kon niets vinden. Zal nog wel moeten komen
Leo1954
- 2073 berichten
Filmisch sterk, maar het blijft toch (al weer!) een film waar de paar Duitsers, waarom de film draait, afgeschilderd als moraal goede mensen. Heb eens lef en laat zien wat er werkelijk gebeurde, hele dorpen opgehangen door die fijne Duitsers. Nee, een laffe Duitse film. De goedpraat is tenenkrommend.
Walkure
Het over één kam scheren is tenenkrommend.
Leo1954
- 2073 berichten
Het over één kam scheren is tenenkrommend.
Dat is jouw mening, maar het drama gaat weer eens over de goede Duitsers en dat is imo tenenkrommend. Maak een film over wat het gemiddelde deed en je hebt een goede film. Ophangen van hele Russische dorpen bijvoorbeeld.Zeker als Duitse maker, bah walgelijk
Arnhemmer
Het executeren van onschuldige burgers en het doodslaan van Russische krijgsgevangenen, zoals in deze film te zien is, is dus goedpraterij? Het tipje van de sluier, wat Duitse misdaden aangaat, wordt hier dus wel degelijk opgelicht. Daarbij is het zo dat het uitmoorden van hele dorpen aan het oostfront altijd achter de frontlinie gebeurde, niet aan de frontlinie. Vrij logisch dat dat hier dan niet aan de orde komt, lijkt mij.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Napola - Elite für den Führer
Drama / Oorlog, 2004

Europa Europa
Drama / Oorlog, 1990
wintertweede wereldoorlogstalingrad machine gunhorrors of warworld war ii eastern front german soldiercomradeship violencegerman soldierssoviet tank