• 9.376.162 stemmen

Met onder meer: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel

Gesproken taal: Duits en Russisch

Plot Stalingrad

"Till the last man..."

In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten...

Obergefreiter Fritz Reiser

Leutnant Hans von Witzland

Unteroffizier Manfred 'Rollo' Rohleder

General Hentz

Hauptmann Hermann Musk

Edgar Emigholz

avatar van Frits Flits

Frits Flits

In één woord prachtig. Vol memorabele scenes; het strand in Italië, de ijzeren kruis uitreiking, de preek van de aalmoezenier, de post van thuis, het kerstlied in de vrachtwagen, enzovoort, enzoverder. Schitterend.

Het mooie aan Duitse oorlogsfilms is de eerlijkheid. Terwijl Amerikaanse mormels zoals Pearl Harbor, dik gesubsidieerd door het pentagon, in feite niks dan dure reclameblokken voor het leger zijn, laten dit soort films de alles behalve heldhaftige of glorieuze realiteit van de oorlog zien. Ik ken maar twee Amerikaanse films die het zelfde doen; The thin red line en Deerhunter. (Misschien ook Apocalypse Now, maar die moet ik nog zien.)

avatar van mr.corleone

mr.corleone

thin red line is dan ook echt een toppertje.

bij deze film heel mooi dat er niet een echte hoofdrolspeler is die cht de held is,want dat is geen van alle die je ziet. ook goed gedaan dat hun voeten bevriezen enzo. allemaal heel realistisch, mooie oorlogs scénes,daarom ook 5 sterren

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film heb ik gezien een jaar of 2 nadat hij verscheen, toen nog op video.

Nu zie ik hem na al die jaren weer, en nog steeds ben ik ervan onder de indruk.

De film is bijzonder realistisch gemaakt en grijpt je naar de keel. Het is werkelijk ongelooflijk hoe men de oorlog hier toont door de ogen van de gewone soldaat en onderofficier.

Dat Stalingrad de ommekeer betekende in de oorlog in het nadeel van Duitsland is alom geweten, maar dat het zo'n offers heeft gekost, tenslotte voor niets, dat ziet men hier.

De film, die mede geproduceerd is door dezelfde producers als 'Das Boot' (ook als zo'n monument van een film), bewijst hier eens te meer dat Duitsland ook degelijke oorlogsfilms kan maken, waarin zelden een heldenrol voor één persoon is weggelegd. Hier toont men zelfs geen 'helden', maar gewone mensen die het beu zijn om als kannonenvlees te dienen.

Op Thomas Kretschmann na (die tegenwoordig ook in Engelstalige films veel aan bod komt, maar ook te bewonderen is in "Der Untergang"), zijn alle acteurs vrij onbekend. Maar het maakt de film des te geloofwaardiger.

Prachtig geacteerd, levenechte decors.. een dijk van een film...

avatar van Mug

Mug

Het eerste uur van Stalingrad heb ik met enige moeite weten te doorstaan. Uitermate saaie en plichtmatige introductie van de karakters, allemaal met uiteenlopende karaktertrekken etcetera...inclusief een Tsjechische acteur die als enigste zeer slecht gedubt werd (hevig irritant). Tevens de scenes opgenomen bij een of ander oude fabriekshal vond ik benedenmaats. [2,5*]

Dan komt gelukkig de ommezwaai. Het moment dat onze 'helden' in een strafbataljon worden geplaatst vliegen de mooie plaatjes en aangrijpende gebeurtenissen je om de oren. De film wist me toch in te pakken. Jammer alleen dat dat Russische jongetje en de Russische jongedame ook nog even terug moesten keren in het script. En dan nog een zeer goed einde. [4,5*]

De hoofdrekenaars weten mijn waardering. Een sub-topper als het aankomt op WWII-films.

W.M.J.M

een prachtige film. De beste Duitse film ooit. Het enige kritiekpuntje is dat bij de gevechten het moeilijk is om de karakters te herkennen. Ik vind het einde een van de beste ooit. Het hoofdpersonages sterven, dit in tegenstelling tot de meeste oorlogsfilm . 5 sterren

avatar van Apster

Apster

Het verhaal van duitse soldaten die vochten voor iets waar ze zelf niet meer in geloofden. Moe van het moorden, de uitzichtloosheid en het verlangen naar rust en zelfs de dood. De slag om Rusland en Stalingrad is het begin van het einde, Hitler dacht Rusland ook even te kunnen pakken, maar door de kou en ontberingen liep het uit op een fiasco.

avatar van pjutter

pjutter

deze film vond ik niet echt interessant,

snap ook de hoge waardering dan ook niet echt,

zaten wel wat goede en mooie stukjes in, wat ik ook vond bij bijvoorbeeld Das Boot die ik ook 3* heb gegeven.

dus deze ook 3*

best jammer, had er meer van verwacht

W.M.J.M

Beetje later reactie niet? bovendien lijkt het mij sterk als je niet een punt of komma neer kunt zetten. Nu weet ik niet al teveel van dyslectie dus als het werkelijk zo zou zijn mijn oprechte excuses.

avatar van Humphrey

Humphrey

Kwotering 5. Stalingrad is voor mij nog altijd de top inzake oorlogsfilms.

5,0

avatar van ewalk

ewalk

Ik heb hem net aangeschaft en net weer gekeken. Toch echt een goede film vanuit een ander perspectief dan we gewend zijn. op zich ook gedurfd van Vilsmaier om een dergelijke strijd te verfilmen.Wat wel tegenvalt is dat de explosies af en toe wat tegenvallen en wat gekunsteld aandoen. Maar ja, voor die tijd.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Behoorlijk indrukwekkende oorlogsfilm, gezien vanuit het perespectief van de duitsers. Alleen dat maakt dat de film al opvalt tussen het gros van de films die de geallieerde kant belichten. Deze film kan dus mooi in het rijtje (Grave of the Fireflies, Der Untergang en Das Boot) stuk voor stuk erg interessante films imo, vooral omdat de zaken vanuit een andere invalshoek bekeken worden.

Het is geen oorlogsfilm die het vooral van de spectaculaire veldslagen moet hebben (alhoewel er een aantal prima actie-scenes inzitten) maar meer van het moreele verval wat de soldaten doormaken.

Vooral in het tweede gedeelte als de winter invalt wordt de film letterlijk en figuurlijk ijskoud en bitter. De mannen zijn niet meer bezig met hun toch al onmogelijke missie maar het enige wat telt is overleven. Voor enige eer of waardebesef is op een bepaald moment geen plaats meer, de soldaten zijn verworden tot een troep hongerige in doodsangst verkeerende beesten. Vechtend tegen de kou, de honger, de russen en tegen de eigen militaire leiding die ze ook al heeft lijken te laten vallen.

De film biedt uiteindelijk ook geen ontsnapping, geen sprankje hoop in de russische winter. Iedereen sterft alleen en verbitterd, russen en duitsers, militair of burger gelijk. Uiteindelijk zijn al die mensen die daar de dood vonden slachtoffer van de politieke en militaire spelletjes tussen de regimes die hun landen (en hun levens) in een ijzeren greep hielden.

Stalingrad is een stevig en donker anti-oorlogsstatement en verdient niet minder dan 4 goede sterren.

avatar van petdor

petdor

Van alle tot films die ik tot nu toe heb gezien over de tweede wereldoorlog vind ik dit de meest indrukwekkende. Vooral de docu-achtige manier van benaderen en de gestaag opbouwende desparaatheid van de situatie indertijd. Van mij een 4,5

avatar van wim-film

wim-film

Een van de betere oorlog films, voor mensen die houden van dit soort films, ook omdat Stalingrad geschiedenis is en het keerpunt in de 2e wereld oorlog.

Stalingrad was het begin van het einde van de 2e wereld oorlog.

4 *

avatar van akira124

akira124

Ik geef de film een 3.5 omdat hij vaak erg warrig was.

Moet je hem vaker zien.

avatar van cohnuh69

cohnuh69

Ik vond hem een beetje tegenvallen 3*

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Best sterke oorlogsfilm. Moest erg wennen in het begin. De eerste oorlogsscene is niet overtuigend te noemen, mede door het nog niet tot bloei gekomen zijn van de personages, maar naarmate je in het verhaal zit en de personages wat meer vorm gegeven zijn krijg je een bovengemiddelde oorlogsfilm te zien. En eens een keer eentje die niet de zijde van de amerikanen of geallieerden belicht maar de kant van de duitsers. De scene met de tanks is een sterk staaltje cinema. Beste scene van de film.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Sjongejonge, heftige film zeg! Ben er echt nogal gedeprimeerd van geworden.

avatar van ej-b

ej-b

Mooie film, de film wordt bekeken uit een ander oogpunt. 2 minpunten, af en toe een beetje onduidelijk en verschrikkelijk slechte muziek op het eind. 3.5*

=michael=

Ik had er meer van verwacht...

=michael=

Vond trouwens ook de duitsers en de russen erg moeilijk uit elkaar te halen waren!

avatar van PartyMarty

PartyMarty

=michael= schreef:

Misschien is dat in het echt ook wel zo?! Kan me voorstellen dat in een oorlog beide legers zich bedienen van schutkleuren.

=michael=

Normaal kan je de duitsers er zo tussenuit vissen deze keer hadden ze winterkleding aan en dergelijken en ik denk dat het komt dat ze daardoor erg veel op de russen leken...

avatar van V

V

Zo, dat was even gezellig filmpje kijken in huize V vandaag. Gelukkig was ik alleen. Erg deprimerend allemaal. Perfect begin: na de woestijngevechten lekker uitrusten en feesten in Italië, om daarna met zijn allen op de trein gezet te worden naar Rusland. 'Die Iwans pakken we wel even', om daarna te belanden in de hel op aarde. En het wordt alleen maar erger.

Zeer indrukwekkende oorlogsfilm met een briljant eindshot. 4*

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

vond het eerste gedeelte van de film echt niet goed, zelfs amateuristisch, halverwege begon de film echter wel te boeien en werd het zelfs goed. 3*

avatar van Sutherland

Sutherland

Mooie film, ook mooi om het nu eens te zien vanuit een ander perspectief

avatar van james_cameron

Sterke oorlogsfilm, niet slecht voor een dvd die 3 euro kost bij Bart Smit. Mooi in elkaar gezet, met prachtig camerawerk en overtuigende aktiescenes. Het akteerwerk en vooral de originele duitse synchronisatie laten sporadisch te wensen over, maar al te storend is dit niet. Grimmig en somber, maar ook meeslepend en indrukwekkend.

Dat is die engelstalige versie toch?

avatar van clintgodfather

clintgodfather

3 euro! Ik heb de DVD destijds uit Duitsland laten overkomen omdat hij nergens anders te verkrijgen was. Ik heb dus de volledig Duitse versie.

Echt een prachtige, schrijnende film, die eens vanuit het standpunt van de Duitsers filmt. Misschien wel de beste film over de slag bij Stalingrad.

avatar van nightbreed

nightbreed

kappeuter schreef:

Dat is die engelstalige versie toch?

Nee ze spreken gewoon Duits, misschien dat ze in Engeland of Amerika wel zo dom zijn om een film te verkrachten door een film te nasynchroniseren, maar in Nederland doen ze dit gelukkig nooit.