Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel
Gesproken taal: Duits en Russisch
Plot Stalingrad
"Till the last man..."
In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten...
Obergefreiter Fritz Reiser
Hauptmann Hermann Musk
Edgar Emigholz
HGM
nightbreed
Prachtig verhaal dat een beetje slap begint en in het begin ook heel erg goedkoop aandoet.
Gelukkig wordt de film steeds beter naarmate de tijd verstrijkt.
Jammer dat de film Stalingrad heet want van de slag zelf valt niets te zien, het is meer het verhaal van een paar Duitsers die vol goede moed aan de trip beginnen en er al snel achterkomen dat het geen mooi sprookje is.
Acteerprestaties zijn erg goed zoals ik dat van de Duitsers gewend ben.
Het is wel duidelijk aan de regie te zien dat het budget nogal krap was maar dat valt gelukkig alleen maar in het begin van de film op want na verloop van tijd zit je te diep in het verhaal om daar nog op te gaan letten.
Kort gezegd: Een mooie realistische oorlogs/dramafilm
Cijfer: 4
Inderdaad, de originele duitse versie (in 5.1 surround) ligt bij Bart Smit voor drie eurie's. In widescreen ook nog. Rennen!
valerio2003
ik vond hem niet zo goed,jammer en zeker omdat thomas kretschmann erin speelt.
ik had echt veel meer verwacht
Emiledj
De film vond ik wat moeilijk op gang komen en zoals al eerder gezegd is het acteerwerk het eerste half uur niet sterk te noemen.
Vanaf ca. drie kwartier wist de film mij te boeien en raakte het mij geregeld. Misschien geen grootse effecten, maar wel goed in beeld gebracht. Iemand die deze film durft te vergelijken met "Das Boot" is niet goed bij zijn/haar hoofd.
Het is een eigen film die absoluut een beeld geeft vanuit het oogpunt van de Duitsers. Top film: geen 5, maar zeker een ruime 3,5
Dutchero
Topfilm, kan niet anders zeggen. Weet iemand waar ik deze op DVD kan krijgen, maar dat de monden dan gelijk lopen met de tekst?
nightbreed
In Nederland is de originele versie te koop.
Je kent deze film in bijna elke winkel kopen die films verkoopt (Media Markt, Bart Smit, Boekvoordeel, Blokker enz.)
De prijzen zijn van 3 tot 5 euro.
Correctie van 9 augustus:
Je kent = Je kunt
Was een typefoutje en ik vind het al erg genoeg dat mensen uit het westen denken dat het werkwoord kennen een synoniem is voor het werkwoord kunnen.
willemfilm
Een uitstekende film die je gezien moet hebben als je geïnteresserd bent in WOII. De film geeft een duidelijk ander beeld dat veelal Amerikaanse verromantiseerde of belerende films. Dat wil niet zeggen dat Amerikaans per definitie minder is maar deze film is van een ander kaliber. De oorlog van de andere zijde. Het klopt dat niet alle acteerprestaties top zijn, maar deze storen niet of nauwelijks. Ze vallen wel op, dat wel. Daarentegen ziet de film er erg realistisch uit en besef je dat vele Duitsers zelf ook slachtoffer zijn, voor zover dat niet duidelijk was. De sfeer is goed en de mindere kleurkwaliteit (of zou het bewust zijn) van het beeldmateriaal past heel goed.
Dutchero
In Nederland is de originele versie te koop.
De prijzen zijn van 3 tot 5 euro.
Ja die heb ik dus. Alleen erg synchroon is deze niet. Maar goed, daar stoor ik me dan maar niet al te erg aan. Het blijft een topper. De sfeer van de film is zo zwart, zo depressief bijna; erg passend bij het verloop. Topfilm.
Pimolition
Echt geweldig, een echt realistische oorlogsfilm. Persoonlijk vind ik deze beter dan Saving Private Ryan en al helemaal beter dan Enemy at the gates.
Dit is waarschijnlijk de beste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien. Het verhaal is uitstekend (realistisch), het acteerwerk is uitstekend en de beelden zijn superieur. De film heeft in ieder geval bij mij een diepe indruk achter gelaten.
Handsome Bill
Ik denk dat ik deze binnenkort even ga bestellen.
Als hij niet goed is Theunissen dan kom ik bij jou klagen
Ik denk dat ik deze binnenkort even ga bestellen.
Als hij niet goed is Theunissen dan kom ik bij jou klagen
Is prima. Trouwens deze film is niet door computers gemaakt. Het is 100% puur natuur wat je ziet.
P.S. de film is wel Duits gesproken en Clint Eastwood speelt er niet in mee.
Handsome Bill
Ik heb geen enkel probleem met duitsers.
Ben benieuwd.
snip
goeie film! erg realistisch en moooie beelden.
als je de beelden ziet van die bevroren mensen krijg je het zelf ook bijna koud...de sfeer komt erg goed over.
top film 1 van de betere oorlogsfilms. dit was toch een belangrijke slag in de WOII waar ongeloofelijk veel slachtoffers vielen.
deze film moet je als oorlogsfilml liefhebber zeker een keer gezien hebben.
=michael=
goeie film! erg realistisch en moooie beelden.
deze film moet je als oorlogsfilml liefhebber zeker een keer gezien hebben.
Het was niet een belangrijke slag maar de belangrijkste.
Hier waren in totaal 300000 duitsers gedood of gevangen genomen plus al het materieel.
Nada stalingrad was gevallen lag de gehele zuidflak open en begonnen de russen een bloederig offensief om de duitsers terug te drijven.
Als de duitsers hadden gewonnen dan had de oorlog nog wel langer geduurd en misschien in het ergste geval zelf gewonnen.
Dutchero
Het was niet een belangrijke slag maar de belangrijkste.
Oostflank was het, maar idd, het was de belangrijkste slag. Door het Geallieerde front in het Westen en Russische front in het Oosten vochten de Duitsers tegen twee vijanden over twee fronten. Zonder deze slag had de opmars in het Westen veel makkelijker gestuit kunnen worden.
wo2-Freak
Goede oorlogsfilm inderdaad.
Zoals ik hier boven lees, als de aanval gewonnen was.
Maar sta je ook stil als er nooit een aanval gekomen was op Rusland? En dat de Duitsers altijd de overmacht dan zouden hebben in het Westen?
Dan was de oorlog al lang gewonnen geweest door hen en zou er nooit een landing gekomen zijn of die zou dan gemakkelijk tegen gehouden kunnen worden.
Dat zou erger zijn inderdaad.
Maar dan weer on-topic
=michael=
Het is toch echt zuidflank!!! maar dan op het oostenfront
het oostenfront was opgedeeld in eerste instantie in 2 grote tankbatalions en later opgedeeld in 3 grote tankbatallions.
1 richting sintpetersburg 1 in het midden van rustland en 1 naar het zuiden van rustland stalingrad!
Werd beschermd voor wat buitenlandse troepen.
Italianen en aantal roemenen
Goede oorlogsfilm inderdaad.
Zoals ik hier boven lees, als de aanval gewonnen was.
Dat zou erger zijn inderdaad.
Maar dan weer on-topic
Geen 1 macht is voor altijd.
Kijk maar eens naar napolion incarijk, de Mongoliës arabieren enz
=michael=
we worden al jaren uitgebuit door de Oranjes
Hoezo uitgebuit?
wo2-Freak
Geen 1 macht is voor altijd.
Kijk maar eens naar napolion incarijk, de Mongoliës arabieren enz
Heb ik dan gezien dat het voor altijd zou zijn?
OliverDogg
Oorlog is klote, en geen heldenachtigevijandkillendecomputergame
dat is wat deze film zegt
=michael=
Jij zegt zelf dat er dan nooit een landing gekomen zou zijn!
Is ten tweede ook al niet waar.
In 1942 is al een poging geweest een tweede front te openen!
Dit is echter mislukt en daarbij zijn vele canadese soldaten omgekomen!
klute89
Een mooie film met sterke en heftige scenes. Ja, Stalingrad was wel de hel op aarde. De film komt geloofwaardig over en het is ook mooi dat het wordt verteld vanuit het Duitse standpunt, voor de rest is het niet een film die ik teveel achter elkaar moet zien want dan wordt ik wel heel erg somber, maar eens in de zoveel tijd, dan zal ik telkens beseffen wat voor vreselijke geschiedenis heeft plaats gevonden in Europa!
ik heb Stalingrad vandaag aangeschaft, hij was niet zo duur en staat nu goed naast Der Untergang, Die Brücke, Das Boot en The Pianist.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Napola - Elite für den Führer
Drama / Oorlog, 2004

Europa Europa
Drama / Oorlog, 1990
wintertweede wereldoorlogstalingrad machine gunhorrors of warworld war ii eastern front german soldiercomradeship violencegerman soldierssoviet tank