Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann en Jochen Nickel
Gesproken taal: Duits en Russisch
Plot Stalingrad
"Till the last man..."
In de herfst van 1942 sluiten twee Duitse soldaten een weddenschap af terwijl ze in een goederentrein zitten die door de Russische steppe dendert. De ene is Hanz Van Witzland, een idealistische jonge luitenant die ernaar snakt het militaire verleden van zijn aristocratische familie alle eer aan te doen. De andere is de onderofficier Manfred 'Rollo' Rohleder, een rauwe waaghals die erop uit is de hoofdprijs, het IJzeren Kruis, weg te kapen. De trein is op weg naar Stalingrad waar één der bloedigste veldslagen aller tijden wordt uitgevochten...
Obergefreiter Fritz Reiser
Hauptmann Hermann Musk
Edgar Emigholz
HGM
Arnhemmer
Dat klopt niet. De Tiger tanken werden in 1942 tot 1945 geproduceerd. Niet september, maar in augustus. Een kleine foutje.
''Production of the Tiger I began in August 1942, and 1,355 were built by August 1944 when production ceased.''
Sorry Minotaures, maar dat is geen foutje. Twee prototypes van de Tiger, model Porsche en model Henschel, werden op 20 April 1942 aan Adolf Hitler, bij wijze van verjaardagskado, gepresenteerd.Uiteindelijk werd gekozen voor model Henschel, omdat dit type wendbaarder zou zijn. Met de productie van 25 tanks van dit model werd in Augustus 1942 begonnen. De eerste inzet van 4 stuks, als eerste serieuze test en met rampzalige gevolgen, was wel degelijk in Sept. `42. ( ergens in de buurt van Leningrad ) De eerste echte Tiger-eenheden, werden pas eind `42, begin `43 in Rusland ingezet. 1943 was voor de Tiger in Rusland een succesjaar, mede dankzij de sterke bepantsering en het beruchte 88mm geschut, waardoor de tank een enorm vuurbereik had t.o.v. de T-34. Dit voordeel werd teniet gedaan doordat de Russen het 76mm geschut van de T-34 verving door het 85mm geschut. Vanaf dat moment was het gedaan met de roem van de Tiger aan het oostfront.
Bron: Wikipedia.
Wikipedia is een vrije encyclopedie, waar iedereen veranderingen op kan aanbrengen. Wikipedia is daarom geen betrouwbare bron.
Minotaures
Welke tanken gebruikten zowel de Duitsers als de Sovjets? Tijdens Stalingrad dan.
Arnhemmer
Vlak voor de slag om Stalingrad, werd de stad door de Duitse Luftwaffe vanaf 23 augustus `42, zwaar gebombardeerd. Dit bombardement ging tot middernacht door. De vlammenzee die erop volgde, duurde ruim een week en maakte in totaal ruim 40.000 slachtoffers. Het wordt als het zwaarste bombardement van de tweede wereldoorlog beschouwd. Fabrieken werden hierbij gespaard, omdat de Duitsers deze onbeschadigd in handen wilden krijgen. Het was voornamelijk een terreurbombardement op woonwijken en militaire doelen. Na het bombardement was de stad nagenoeg veranderd in èèn hoop puin. In het begin van de slag werden er door de Duitsers nog wel tanks ingezet om de infanterie in straatgevechten te ondersteunen. Dit waren dan voornamelijk Pz Kpfw III en Pz Kpfw IV. De inzet van deze tanks liep uit op een regelrechte ramp. De tanks bleken in de stad nagenoeg onbruikbaar, omdat het puin letterlijk 3 tot soms wel 6 meter hoog lag. De Duitse tanks liepen op deze puinhopen vast, en het overgrote deel van deze `vastlopers` werd door de Russen aan gort geschoten. Er hebben zich na dit debacle nog wel wat Duitse tanks in de stad opgehouden, maar echte tankeenheden werden in de stad niet meer ingezet. Wel werd er in Stalingrad gebruik gemaakt van de StuG III. (Sturmgeschutz III) Dit was niet echt een tank, maar een gemechaniseerd geschut (76 mm) op het chassis van de Pz Kpfw III. De koepel kon niet draaien.
Ook de StuG III werd voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van de infanterie.
Nadat het 6e leger omsingeld was, waren ook onderdelen van het 4e Pantserleger van Generaal Herman Hoth ingesloten. Gen. Hoth werd in allerijl uit de `kessel` gevlogen om met de overgebleven onderdelen een nieuw 4e Pantserleger te vormen en het ingesloten 6e leger te ontzetten, wanneer deze zou uitbreken. Dit Pantserleger was een allegaartje van allerlei tanks en pantservoertuigen: Pz Kpfw III en IV, Hanomag Halfrups Sd Kfz 250 (verkenningsvoertuig) en verschillende types Panzerspähwagens. Het nieuwe 4e Pantserleger snelde het ingesloten 6e leger in Stalingrad te hulp, maar doordat de Russen bij Millerovo de frontlinie van het Italiaanse 8e leger wisten te doorbreken, was de flank van het nieuwe 4e panzerleger onbeschermd. Gen.Hoth werd op ongeveer 40 kilometer van Stalingrad door de Russen onderschept. De soldaten van het ingesloten 6e leger konden `s avonds de lichtflitsen van de gevechten zien, maar Gen.Hoth zou hen nooit bereiken. Hitler had het 6e leger inmiddels verboden om uit te breken, en tekende zo hun doodsvonnis.
De Russen hadden de productie van de T-34, sinds het voorjaar van 1942, enorm opgeschroefd, toen zij in de gaten kregen dat zij, wat tanks betreft, sterk in de minderheid waren. In Stalingrad bevond zich de `Tractor fabriek`. Deze fabriek was inmiddels al overgegaan op de productie van T-34 tanks en produceerde ongeveer 250 tanks per maand. Zelf tijdens de slag ging de productie gewoon door, omdat de Duitsers de fabriek tijdens het bombardement van 23 aug.ongemoeid hadden gelaten.
Toen Stalin hoorde dat de Duitsers de Wolga hadden bereikt, werd hij zo kwaad, dat hij het bevel gaf dat niemand (ook geen burgers) de stad mocht verlaten, en deze tot de laatste man moest verdedigen. Haastig werden er, ter verdediging, door de Russen allerlei milities en legereenheden gevormd. T-34 tanks werden in allerijl ingezet. Soms niet eens beschilderd en vaak bestuurd door de fabrieksarbeiders de hem gebouwd hadden.
Ik hoop je vraag beantwoord te hebben, Minotaurus.
Wil je meer weten, geef dan ff een persoonlijk berichtje.
Anders gaan we hier teveel off-topic.
Montorsi
Vrij mager werk. Uitstraling van een tv-film anno 1980. Vooral het acteren stelde werkelijk geen zak voor, beetje met de tong uit de mond hangen als je neergeschoten wordt, het leek wel een slapstick af en toe. Aanvankelijk stelt het verhaal ook niet zo gek veel voor, de uitwerking is mager, net als de personages. Met de terugtocht wordt het allemaal een pak interessanter, maar eigenlijk is dat al te laat. Visueel ook behoorlijk gedateerd voor de tijd al, als je ziet dat Schindler's List om maar iets te noemen uit hetzelfde bouwjaar is.
Arnhemmer
Vreemde vergelijking maak je hier.
Allereerst is Schindler`s List gefilmd in zwart/wit. Dat noem ik anno 1993 nog eens gedateerd. Ten tweede is Schindler`s List de geschiedenis in gegaan als de duurste zwart/wit productie ooit. Joseph Vilsmaier zal het ongetwijfeld met een vèèl lager budget hebben moeten doen. Tja, dan ziet het er gelijk ook wat minder uit. (hoewel ik dat persoonlijk allemaal best mee vind vallen) Ten slotte is Steven Spielberg een regisseur die je niet kunt vergelijken met Joseph Vilsmaier. De meeste acteurs in Hollywood staan te springen om met Spielberg te mogen werken. De beste man heeft de acteurs letterlijk voor `t uitzoeken. Dat heeft, wat acteerprestaties, ongetwijfeld zijn weerslag in het eindresultaat. Dominique Horwitz kun je, hoewel voor Duitse begrippen best een goede acteur/zanger, nu èènmaal niet vergelijken met Liam Neeson.
Sorry, Montorsi. Kom eens met een betere vergelijking.
Bij vlagen aardig indrukwekkende oorlogsfilm over het wel en wee van een groep Duitse soldaten die naar Stalingrad gaan voor de grote slag. Het was eventjes wennen om een film weer te zien vanuit het perspectief van de Duitsers, de vijand dus. Maar het slaagt wel. Niet dat ik nou symphatie voor hen kreeg maar de film laat wel goed zien dat een hoop Duitse soldaten toen eigenlijk ook niks van oorlog en moorden moesten weten.
Het begin van de film vond ik traag en niet altijd even boeiend maar zodra de oorlog in Stalingrad los barst wordt de film regelmatig toch wel intens en spannend. Zeker later in de film als er hevige sneeuwval is vond ik de film heel sterk. De Duitse soldaten moesten maar gaan terwijl ze eigenlijk zelf ook zagen dat het allemaal geen zin meer had. Die onmenselijke Duitse commandant met dat brilletje was daarin erg sterk als gewetenloze ploert. De laatste scene met hem vond ik dan ook een bevredigende. Naar het einde toe vond ik de film ietswat overgedramatiseerd worden maar het ging me niet storen.
Het acteerwerk was zo slecht niet, al vond ik het ook niet hoogstaand. Echte uitblinkers waren er ook niet buiten de net genoemde Duitse commandant. De aankleding van de film was prima met een realistisch weergegeven grote strijd in Rusland. Ook was de soundtrack prima en het totale plaatje van de film stemde me positief.
Dit is zeker 1 van de betere WO 2 films die ik gezien heb.
Vinokourov
Altijd interessant om de oorlog eens van de andere kant te zien. In deze film wordt er gelukkig niet te krampachtig gedaan: niet te moralistisch en uiteraard niet te vergoeielijk. Jammer minpunt is dat er veel verschillende karakters gevolgd worden, iets waar ik niet erg enthousiast over kan zijn in oorlogsfilms. Voor de rest zat het wel snor met de uitvoering.
Montorsi
Vreemde vergelijking maak je hier.
Sorry, Montorsi. Kom eens met een betere vergelijking.
Maar wat maken al die argumenten van je nou uit voor het niveau van de film dan? Dus omdat het budget lager was moet ik het visuele aspect en het acteerniveau beter vinden?
Arnhemmer
Nee Montorsi, maar dat bedoel ik ook niet. Wat ik met mijn argumenten bedoelde is dat als je een groter budget tot je beschikking hebt, je veel minder moeite zult hebben het eindproduct er beter uit te laten zien.
M.a.w. Hoe zou Stalingrad eruit hebben gezien als Villsmaier 3x zoveel pegels te besteden had? Ik denk dat je Stalingrad misschien beter had kunnen vergelijken met een film van gelijk budget. Als je oordeel dan ook 2* is, kan ik me daar beter in vinden.
Montorsi
Waarschijnlijk beter, maar dat maakt dus niks uit voor dit eindresultaat.
Mwoa, ik denk het niet. Budget zegt me niet zoveel, zelfs het grootste budget kan een kutfilm opleveren en vice versa.
horrorfreak23
Deze heeft m'n vader overlaatst opgezet had niets te doen en heb maar meegekeken. Tot mijn verbazig vond ik deze film echt heel goed. Het deed me wel iets. Heb deze film graag bekeken.
Mads Smikkelsen
Schrijnende, realistisch weergegeven film over het Duitse leger dat kampt met grootheidswaanzin (net als Hitler), opbrengst: 1.000.000 doden aan meerdere zijden. Goed geacteerd en geregisseerd.
ewalk
En dan toch maar slechts 3 punten (nipte voldoende)
Arnhemmer
Ik dacht dat de Tiger I (Pzkpfw V ) eerst in Afrika werd ingezet?
Nou, nou Ewalk, Je bracht me ff aan `t twijfelen. Ben voor de zekerheid thuis de boeken en internet in gedoken, maar ik moet je teleurstellen. De eerste inzet van de eerste Tiger (eenheid) was bij Leningrad. Duitsland moest natuurlijk wel snel met een antwoord komen op de Russische T34. De Tiger is overigens geen Panzerkampfwagen V maar VI. De Duitse Panther, die veel later geproduceerd werd, was de Pzkpfw V. ( niet echt logisch hè?)
Tiger I, Duitslands legendarische tank | Wetenschap: Techniek - wetenschap.infonu.nl
Verder wil ik het bij deze off-topic discussie laten, want die was naar mijn mening al afgesloten.
JDSsmetje
Zeer mooie film die bij momenten een top 10 plaats waardig was. Spanning en drama worden echt goed afgewisseld. Stalingrad laat wederom zien hoe uitzichtloos oorlog wel is. Bij momenten zeer imponerend. Ik heb maar een iets dat deze film uit een top 10 plaats weghoudt. Dat zijn sommige conversaties over vrouw en kinderen die me af en toe niet genoeg konden meenemen. Ik wil Stalingrad zo snel mogelijk terugzien want gisterenavond kon ik mijn ogen haast niet meer open houden.
Roodkapje
Dit is een film die MIJ boeide omdat ik geinteresseerd ben in WOII. Helaas was het zelfs voor mij al moeilijk om enig zinnig verhaal te vinden en mezelf terug te vinden in de historische context. Er is geen tijd om voeling te krijgen met personages en de hele film lijkt dan ook een aaneenschakeling van gruwel. Echt shockeren doet de prent dan ook niet echt.
Carl
Prachtige film.
Allereerst omdat de duitsers in de film duits spraken en de russen russisch. het lijkt vanzelfsprekend om dat te doen, maar kom er in Hollywood maar eens om. Je merkt per direct hoe belangrijk de taal is voor de sfeer in een film.
het laat ook goed zien hoe sommige wehrmachtjongens gedwongen werden door hun meerderen om te moorden. Iets wat nederlanders trouwens ook in Indie moesten doen een jaar of 2 na de duitse bezetting van nederland.
het verhaal was prima, ook al zakte het een beetje in na pakweg 75% van de tijd. Uitstekend acteerwerk
4,5
JDSsmetje
Ik vind het einde ook geweldig ! Het moraal komt heel mooi naar voor.
canciser
Het begint allemaal als een leuke oorlogsfilm die zich afspeelt aan de kant van de Nazi's. Halverwege de film kwam een knap verhaal tevoorschijn wat deze film zo uniek maakt. Je kunt je goed inleven in de personages. Zoals JDSsmetje al aangaf, het moraal komt mooi naar voren ^^ 4*
depri83
Redelijke oorlogsfilm. De naieve Kretschmann en sommige ongeloofwaardige sterfscenes zorgen echter dat hij me toch niet echt raakte.
De actrice die de Russische soldate speelde is trouwens begin dit jaar overleden al op 41-jarige leeftijd.
Arnhemmer
Welke sterfscenes waren dat dan?
depri83
Welke sterfscenes waren dat dan?
In de 1e aanval op de hal vielen er een paar mensen om die nou niet echt een geloofwaardige doodgeschoten soldaat neerzetten.
En niet zozeer het sterfen zelf maar de scene waarin de Russische soldate doodgeschoten wordt (door wie?) en de 2 Duitse soldaten rustig verder kunnen lopen zonder dat ze aangevallen/achtervolgt etc. worden.
Arnhemmer
Is mij nooit opgevallen. Ik zal er eens op letten.
Tja, door wie wordt ze neergeschoten? Dat is niet echt duidelijk. Dat kun je alleen maar vermoeden. Weet jij nog wat voor een uniform zij droeg? Ik meen een Russisch uniform. Vervolgens rent ze, in `t Russisch roepend, erop af. Ik vind het dan niet vreemd, dat de schutter (vermoedelijk een Duitser), nadat ie een Rus heeft neergeknalt, de overige 2 Duitse soldaten niet aanvalt.
[quote]Arnhemmer schreef:
Ze roept in het Russisch "ik ben Russin". Ik denk dan dat de schutters Russen zijn maar waarom ze het dan daar bij laten en er niet achter de anderen aan gaan?
We zullen het wel nooit weten!
depri83
Slecht weer weinig zicht, de andere twee hadden wel een Duits uniform aan, wat zouden andere Russen daar te zoeken hebben.
Daarnaast is er ook geen enkele reden te bedenken waarom een Russische soldate in het Russisch schreeuwend naar een Duitse groep soldaten zou lopen voor hulp terwijl de twee waarbij ze is niks slechts in het zin hebben.
Arnhemmer
Het Duitse 6e leger was compleet omsingeld en grotendeels vernietigd. Op dat moment in de film had het restant van het 6e leger zich overgegeven. Het wemelde daar dus van de Russen.
In het begin van de film, in de trein, zegt Emigholz: Als je niet beter zou weten dat de trein rijdt, zou je zeggen dat we hier al 10 uur stil staan. Reiser antwoordt: Ja, Rusland is inderdaad groot.
Daar heb je, volgens mij je reden.
Op dat moment weet die Russische ook niet dat daar Duitsers zitten.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Napola - Elite für den Führer
Drama / Oorlog, 2004

Europa Europa
Drama / Oorlog, 1990
wintertweede wereldoorlogstalingrad machine gunhorrors of warworld war ii eastern front german soldiercomradeship violencegerman soldierssoviet tank