• 9.378.991 stemmen

Geregisseerd door: Jon Favreau

Met onder meer: Neel Sethi, Bill Murray en Ben Kingsley

Releasedatum: 14 april 2016

Plot The Jungle Book

"The legend will never be the same."

Mowgli is een mensenkind dat door een familie van wolven is opgevoed. Wanneer de gevaarlijke tijger Shere Khan terugkeert in de jungle, ontdekt Mowgli dat hij niet langer meer welkom is. Gedwongen om zijn vertrouwde plek te verlaten, begint Mowgli aan een fascinerende reis naar zelfontdekking en wordt hij bijgestaan door de panter Bagheera en Baloo de beer. Onderweg ontmoet Mowgli andere wezens uit de jungle die het ook op hem voorzien hebben.

Baloo (stemrol)

Ikki (stemrol)

Young Wolf #1 (stemrol)

avatar van Shinobi

Shinobi

"What are you doing so deep in the jungle?"

Op basis van de nietszeggende trailer wou ik deze film eigenlijk links laten liggen, maar uit geringe interesse toch maar eens bezocht. En ik moet zeggen dat ik in positieve zin erg ben verrast.

Disney is de afgelopen jaren begonnen om - zo het lijkt - al hun bekende tekenfilms te voorzien van een live-action adaptatie. Met o.a. 'Cinderella' en 'Maleficent' is het resultaat best aardig te noemen. Nu is het dan eindelijk tijd voor Mowgli en zijn dierenvrienden om hun opwachting te maken. Jon Favreau slaagt erin om het klassieke verhaal naar zijn eigen hand te zetten; een vertrouwde insteek en nieuwe elementen die daadwerkelijk iets toevoegen.

Het mooie is dat 'The Jungle Book' een goede balans weet te houden tussen lichtvoetig en duister. Op deze manier blijft het speelse behouden en tegelijkertijd wordt er een serieuze toon gezet. Wat dat betreft resulteert de sfeer zich in een vrij vlotte pacing waarin er voor de kijker altijd wel wat valt te beleven, zelfs tijdens de rustige momenten. Het is alleen jammer dat de liedjes enigszins misplaatst aanvoelen.

De CGI is gedegen en laat alle flora & fauna van de jungle overtuigend overkomen. Weliswaar is het in het begin even wennen, maar je bent al gauw ondergedompeld in de wereld dat je er geen erg meer in hebt. Daarbij is de stemmencast sterk, met voorop Bill Murray en Ben Kingsley. Dat Neel Sethi over het algemeen geforceerd te werk gaat, moet je maar voor lief nemen. Desondanks heeft zijn kinderlijke enthousiasme wel iets en blijft het knap dat hij zich zo kan inleven tegen poppen die voor dieren door moeten gaan.

Al met al een vermakelijke adaptatie die zeker de moeite waard is.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Man is forbidden!

Een kleine blik op m'n stemmengeschiedenis, verraadt een zekere Disneyliefde bij mij. Nou niet dat ik onder een Mickey Mousedeken slaap (dat mag overigens van mijn vriendin niet), maar een zekere voorliefde voor die oude Disneys (degene die je nog op videobanden kon kopen) valt niet weg te dringen. Dat Disney zich dan ook waagt aan live-action remakes van zijn klassiekers (er staan er pakweg zo'n 10 in de steigers), benader ik dan ook met een zekere scepsis. Maleficent en Cinderella waren bijzonder aardige remakes met een liefde voor het origineel. Jungle Book vult dat rijtje goed aan.

Laten we meteen beginnen met het meest in het oog springende. Het is een enorm staaltje technisch vernuft. Geen mens die het zou kunnen zien dat het allemaal computer is. Van elke boom, modderplas tot zandkorrel. Het ziet er allemaal levensecht uit. Favreau voegt ook een aantal leuke zaken toe. Zo krijgt Shere Khan een hoop meer screentime. Maar zoals ik enkele maanden geleden al zei: De jungle swingt niet meer. Tijdens het bekijken van de film kon de gedachte me maar niet ontsnappen: "verdomme, wat was die tekenfilm geweldig leuk.". Kijk deze versie vooral voor de technologische mijlpaal die het is, en de voice-acting van Walken, Elba en Johansson. Haast u daarna maar snel naar huis om de tekenfilmklassieker te bekijken en u zal meteen beseffen, wanneer die glimlach rond u gezicht kromt, dat er zelden dingen zo leuk zijn als Baloo die met zijn achterwerk een bananentros doet vallen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

In tegenstelling tot velen ben ik nauwelijks opgegroeid met Disney en zijn klassiekers. Hedendaagse live-action versies als Cinderella kunnen me dan ook vaak gestolen worden. Maar Jungle Boek uit 1967 is een rasecht jeugdsentiment, een typisch voorbeeld van een grijsgedraaide videoband bij ons thuis. En dus was mijn interesse voor deze verfilming (live-action is het nauwelijks te noemen) behoorlijk groot. Het resultaat is grotendeels erg geslaagd, met name visueel is het bijzonder sterk. Dat tekenfilmdieren kunnen praten pikt iedereen, maar dat zoiets ook uitstekend werkt met realistische dieren is best knap.

Wat vooral opvalt, in vergelijking met de animatie uit de jaren 60, is de toon. Er komen wel wat liedjes voorbij en de momenten met Baloo zijn luchtig, maar verder is deze Jungle Book vrij duister, compleet met af en toe een bijna horror-achtige jumpscare. Dat had iets erg interessants. De personages als Baloo, Bagheera, Kahn en Louie komen verder erg goed tot hun recht. Iets minder te spreken was ik over Kaa, die had wel iets interessanter gemogen (en vond Johansson nogal miscast). Ben vooral blij dat men voor deze film niet letterlijk de animatie heeft opgevolgd, maar slimme veranderingen heeft toegepast. De olifanten hadden nu een kleinere rol, maar ik had ook niet veel zin om een kwartier naar olifanten-slapstick te kijken. Wat dat betreft was die serieuzere toon helemaal zo slecht nog niet.

3,5 sterren.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Disney is de laatste jaren bezig haar oude tekenfilm-klassiekers te verfilmen als live-action films. Zo ook het verhaal van het mensenkindje Mowgli uit 'The Jungle Book'. Disney is ervan overtuigd dat de hedendaagse technieken deze oude klassieker om kunnen toveren tot een spektakel. Met Jon Favreau aan het roer is het ze nog gelukt ook. De film verteld het bekende verhaal van de animatiefilm uit 1967, maar weet het op details toch een eigen invulling te geven. Het is visueel waar de film zich weet te onderscheiden, en het is een prachtige film geworden.

'The Jungle Book' Recensie - Filmtakers

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Leuk.

Veel van de tekenfilm wist ik niet meer en da's best goed, want zo is deze versie toch af en toe een heropfrissing.

De bekende figuren doen hun ding - Louie, Baloo, .. het is allemaal zoals verwacht - maar de manier waarop Shere Khan neergezet wordt, maakt m.i. de film.

Het jongetje dat Mowgli speelt is inruilbaar, maar de stemacteurs zijn stuk voor stuk gecast, Scarlett Johansson daargelaten. Idris Elba en Christopher Walken zorgen voor het meeste animo.

De animatie is aanvankelijk nogal wennen. Behalve Mowgli is alles geanimeerd en dat is zichtbaar. Uiteindelijk went het wel en zijn bepaalde dieren echt formidabel op het scherm getoverd. De liedjes die voorbij komen zijn natuurlijk klassiekers maar konden me eerlijk gezegd gestolen worden- het leidt wat af.

3,5

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik ben niet zo onverdeeld enthousiast als de meesten hier. Wat ik nog het meeste had bij deze film was de gedachte aan Disney's animatie die vooral oneindig leuk en plezierrijk is. Dat is deze niet. Als avonturenfilm gaat het dan nog wel, maar men mikt hier meer op het drama en daar faalt de film wel. Nu is het prima dat men een andere insteek pakt en deze past wat dat betreft prima naast de tekenfilm. maar vooral het acteerwerk van Mowgli is te matig voor een serieuze film en de sfeer misschien nog wel te los. De animatiefilm was ook geen geweldig drama maar dat was men daar ook nooit van plan.

Nu kent deze film wel een aantal goede punten. Zo is King Louie meer een indrukwekkende maffiabaas en wordt goed neergezet door Walken. De grotere rol van Shere-Kahn is ook uitstekend gedaan en sterk neergezet door Elba. En de rol van olifanten is ook volledig anders al past dat wel goed. Maar een Baloo is dan weer te veel de oude Baloo alleen gewoon minder leuk (ondanks een redelijke Murray). Bagheera is nog steeds saai maar Kingsley geeft hem nog wel kracht mee. Alleen Kaa komt er echt bekaaid vanaf en de stem van Johansson past er echt niet bij.

Het 3D is natuurlijk weer nutteloos, het tempo is prima maar nergens wil de film echt bijzonder worden. Nergens kent het echt leuke vondsten. Te degelijk allemaal. Al ligt dat vast aan Favreau want alleen Chef van hem scoorde hoger dan een 2,5. De animatie is vaak wel knap, maar toch kon ik er niet in meegaan. Allicht omdat je weet dat het uit de computer komt ziet het er ook zo uit, of kan men gewoonweg nog geen dieren imiteren. Mensen lukt immers ook nog steeds niet. Maar te vaak vond ik het nep ogen. 2,0*.

avatar van The Oceanic Six

De trailers waren al veelbelovend en het eindresultaat is werkelijk fantastisch geworden. Ik heb de oude Disneyfilm uit de jaren 60 zeker gezien, maar echt bijzonder vond ik 'm niet. Deze geanimeerde versie gaat er ieder geval op elk vlak dik overheen. Zeker op (audio)visueel gebied is The Jungle Book echt fantastisch. Zo gedetailleerd, zo kleurrijk en zo ontzettend realistisch. Waanzinnig dat je dit uit een computer krijgt. Zelfs het 3D vond ik echt wat toevoegen in diverse scenes, wat voor mij voor het eerst sinds Avatar uit 2009 is. Het is even een paar minuten wennen aan de stemmen (die overigens van zeer hoog niveau zijn en -minus Kaa de slang- ook erg goed passen bij de beesten), maar al snel zat ik er helemaal in en bleef ik tot het einde toe geboeid kijken.

Het klassieke Jungle Book verhaal blijft gewoon goed en de nieuwe draai die aan het verhaal wordt gegeven werkt goed. Uiteraard volgen we Mowgli die door Shere Khan wordt gezocht en wordt geholpen door Bagheera en Baloo. Ook komen de bekende namen Kaa en King Louie er weer bij. Echt nuttig waren ze niet, ze leken vooral in de film te zitten omdat ze erin horen, maar anderzijds waren ze erg mooi geanimeerd en pasten ze er goed bij.

Als ik minpunten moet noemen, dan is dat het einde. Mowgli hoort dat Akela door Shere Khan is vermoord, weet razendsnel vuur te maken, rent door de jungle en brand per ongeluk alles af, waarna hij tegen Shere Khan wil vechten. Vond het wat te snel en te simplistisch. En ik had het overigens mooier gevonden als de olifanten mee hadden geholpen om Shere Khan te verslaan, nadat Mowgli eerder het kleine olifantje had gered. Nu blusten ze het vuur, was ook wel aardig, maar het had epischer kunnen wezen.Maar goed, dat is mijn versie op het Jungle Book verhaal.

Ik heb ieder geval erg genoten. De toon is duister, realistisch en emotioneel, maar er is voldoende ruimte voor luchtigheid. Zeker Baloo was weer erg geslaagd, inclusief de oude liedjes, zowel gezongen als instrumentaal. Het is de sfeer die van The Jungle Book echt een hele goede film maakt. En nu maar hopen dat Disney ook mijn favoriete tekenfilm The Lion King op deze wijze gaat verfilmen. Ik hoop het zo.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Hoewel ik best veel Disneyfilms heb gekeken, is The Jungle Book er nooit van gekomen. Maar na het zien van deze versie heb ik er wel zin in hoor! Zeer leuke film! Sowieso waanzinnig mooi gemaakt!

Echter, de stemmen en verhoudingen vind ik niet bij alle dieren goed. Bill Murray als beer, nee. Daar hoort een toch wat zwaardere stem bij vind ik. Een beetje zoals Michael Clarke Duncan. (R.I.P.) En dan King Louie. Hij is echt veel te groot en Baloo had dan juist iets groter gemogen. Mowgli zelf vind ik het uitstekend doen aangezien hij hoogstwaarschijnlijk continu moest acteren tegen zogenaamde pratende dieren en het er steeds ongeveer zo uitzag. De humor is overigens ook goed. Niet te kinderachtig en het is zelfs ook regematig opvallend serieus. Een goede mix!

4* voor deze leuke film. Ik zou hem zo weer kijken!

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: The Jungle Book (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

ps. Ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een laptop.

The Jungle Book is een remake van de gelijknamige Disney film uit 1967, en deze film ziet er buitengewoon prachtig uit. Het verhaal en personages zijn identiek aan het origineel, maar de manier waarop regisseur John Favreau deze film op technisch vlak aangepakt heeft is eersteklas. Het acteerwerk in de film is prima, Neel Sethi als Mowgli was aangenaam maar Bill Murray als Baloo en Christopher Walken als Louie stelen de show. The Jungle Book heeft prachtige (bijna perfecte) speciale effecten en sfeervolle muziek, maar dit is eerst en vooral een vermakelijk klassiek Disney verhaal verteld op een moderne manier

avatar van wwelover

wwelover

Wat een belevenis. Visueel heel bijzonder en de film heeft ook haar originele magie weten te behouden. Mede door de keuze voor fantastische stemmen. Van begin tot eind genoten. Okay de jongen die Mowgli speelt is niet heel overtuigend, maar dat is volgens mij ook niet de meeste makkelijke rol om (goed) te casten. Leuk voor zowel jong als oud ook. De keuze om een paar liedjes erin te houden is ook sterk, voelde niet kinderachtig aan maar voegde veel toe.

avatar van TMP

TMP

Prima verfilming van het klassieke verhaal. Alle bekende personages komen terug in een visueel zeer sterke film. Vooral Bagheera en Shere Khan worden erg goed neergezet. Een uitstekende animatie, waarin ook enkele bekende nummers terug komen. Een stuk donkerder dan de klassieke Disneyfilm, dat maakt wel dat de film zich echt weet te onderscheiden van de oude Disneyklassieker. Een goede stemmencast ook, met enkele grote namen.

avatar van tbouwh

tbouwh

Werkelijk fantastische live-action verfilming van de overbekende animatiefilm uit 1967. Sfeervol, visueel adembenemend, humoristisch en gegrondvest op een gevestigde visuele cast. The Jungle Book deed mij terugverlangen naar de tijd dat ik me als jong jongetje verloor in het verhaal en de wereld van deze film. Een remake die niet onderdoet voor het origineel, en zelfs nog iets extra's brengt. 4,5*

avatar van John Milton

John Milton

Gisteren in 3D gezien in de Filmhallen Amsterdam. The Jungle Book is wederom een absolute mijlpaal in het gebruik van CGI, dat bleek al snel. De dieren zijn praktisch niet van echt te onderscheiden. De manier waarop vacht en haren los van elkaar bewegen, om het lijf heen en weer schuiven en interactie hebben met de omgeving is ongeëvenaard. De lichamen en ogen van deze dieren leven. Ook als verhaal weet de film de boel spannend te houden, en zelf als volwassene met een lichte PG13 allergie moet ik zeggen dat The Jungle Book ondanks de aanwezigheid van voor mij niet noodzakelijke liedjes en behoorlijk aanwezige moraal, niet écht voelt als een (te zoete) kinderfilm. Daarvoor is de dreiging en het op de loer liggend gevaar te groot, en is de film eigenlijk te spannend.

De laatste keer dat ik de gelijknamige animatiefilm van Disney zag is meer dan 25 jaar geleden, dus een echte vergelijking maken kan ik niet: het is een van de weinige films uit de Disneystal waarvan ik nooit de behoefte heb gehad hem terug te zien. Ik weet dat dat bij sommigen anders is, maar hij heeft bij mij nooit een snaar geraakt. Bizar genoeg zaten hier zeker een paar mooie momenten in, die ondanks hun opzichtigheid toch ontroerden. John Debneys score helpt hier en daar ook graag een handje op het emotiefront.

Voice acting is iets wat ik heel belangrijk vind bij films als deze, en dat is in principe goed verzorgd. Echter is al eerder aangegeven dat het zonder uitzondering grote namen zijn, die je wanneer je ze herkent, toch een beetje uit de fantasie halen. je kunt dan een bijvoorbeeld de gedachte krijgen dat je niet langer kijkt naar Mowgli en Baloe, maar Mowgli en Baloe met de STEM VAN BILL MURRAY! Helemaal eerlijk is dat niet, want zoveel films (ook animatie) slagen met bekende acteurs, maar het viel hier wel extra op. Idris Elba , Scarlett Johansson en Christopher Walken hebben ook niet meest onherkenbare stemmen. Los daarvan deden ze het prima, al zou je niet gek zijn om je te verwonderen over de klank van Walkens stem uit dat gigantische Orang-oetan lichaam. Neel Sethi ten slotte draagt het hart van de film heel behoorlijk. Niet mis voor zo'n jonge acteur.

Prima vermaak dus, maar buiten de technische innovatie om, niet echt memorabel voor volwassenen die teveel films hebben gezien. Dat ambieert de film wellicht ook niet, en hij slaagt wonderwel in zijn ambities over wat hij wél wil zijn. Regisseur Favreau heeft zich op dat front echt uitstekend van zijn taak gekweten. Een familiefilm maken die bij mij een 3,5* scoort is best een prestatie.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

The Original heb ik natuurlijk als kleine Flat gezien maar het verhaal was toch behoorlijk weggezakt. Gelukkig maar want daardoor zat ik vanaf het begin direct in het verhaal.

Ik had geen enkel moment het idee dat ik niet naar echte dieren aan het kijken was. Knap gedaan.

Gelukkig is het geen kinderachtige kinderfilm geworden maar juist heel spannend en volwassen. De leuke kleine grapjes en een kort liedje tussendoor gavan de film dan weer een beetje nostalgie.

Thumbs up voor Mogli en de stem van Shere Khan/Alba. Balloo/Murray vond ik qua stem dan weer wat minder passend gecast, had wat sulliger gemogen.

avatar van Noodless

Noodless

Toch gekozen voor 3D en moet zeggen dat ik het niet echt een meerwaarde vind. Het nadeel lijkt toch dat sommige beelden er wat wazig, troebel uitzagen. De helderheid is niet altijd gegarandeerd. De film zelf is gewoon prachtig. Nu Jungle Book is altijd één van mijn favoriete Disney films geweest en had op voorhand toch wel enige argwaan bij deze productie. Die is wel helemaal te niet gedaan door de prachtige trailer die heel veel goesting heeft opgewekt om deze film in de bioscoop te gaan kijken. En terecht. Het verhaal is hier en daar wat aangepast, maar volgt toch wel de grote lijnen. Ook de muziek is gelukkig aanwezig, in mindere mate wel....maar op een goede manier toegevoegd. In de klassieker van Disney wordt dit heel luchtig opgenomen en is de muziek daar een sterk pluspunt. Hier is de aanpak toch wat anders, want deze Jungle Book brengt meer spanning en spektakel. De beelden zijn grandioos. Een genot om naar te kijken. De dieren zien er formidabel uit. Net echt. Ook een pluim voor de jonge speler Neel Sethi die zich alleen moet redden in dit groot spektakel. Want je kunt er niet omheen : dit is een ware lust voor het oog. Hier en daar kleine opmerkingen zoals de overdreven grootte van de aap, de korte aanwezigheid van Kaa.... en dan moet ik al goed nadenken. Conclusie : misschien is dit al de film van het jaar ! 9/10

avatar van LPMM

LPMM

Allereerst wil ik zeggen dat deze film er visueel subliem uitzag. Ik moest gelijk weer denken aan het moment dat ik Avatar voor het eerst in de bioscoop zag, zo goed ziet het er uit. Vooral the tijger Shere-Kahn schiet er uit. Dit is de weg die Disney in moet slaan om haar tekenfilms van welleer terug te brengen op het witte doek!

Over het acteerwerk ben ik ook zeer te spreken, ik vond vooral Christopher Walken en Bill Murray erg goed. Het jongetje deed het ook prima.

Het verhaal zelf heeft mij echter wat teleurgesteld. The Jungle Book is wat mij betreft te trouw gebleven aan het oorspronkelijke verhaal en blijft daardoor té eenvoudig en kinderlijk. Ik kan de afweging, kijkend naar opbrengst, begrijpen. Toch verwacht je meer van een life action versie met notabene een 12+ rating. Door de korte speelduur worden veel personages maar kort toegelicht en is er weinig tijd voor verdieping.
Het is jammer dat Bagheera's redenen om Mowgli te redden van Shere Kahn (toen hij hem vond als baby) niet worden toegelicht. Hetzelfde geld voor het feit dat Mowgli's vader een kind van nog geen jaar meeneemt de jungle in om te jagen.

Al met al is het een goede film. Visueel is het prachtig, maar verhaaltechnisch hadden ze hier toch meer uit kunnen, misschien wel moeten, halen. 3,5* voor mij.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

De film is prachtig gemaakt, zo goed zelfs dat je bijna gelooft dat de dieren echt zijn. De dieren krijgen mede door de prima stem-acteerprestaties van Elba, Murray en Kingsley (ik heb de Engelse 2D-versie gezien) een geheel eigen karakter. Een leuk verhaal waarin lekker veel vaart zit zorgt ervoor dat deze productie van mij een bovengemiddelde waardering krijgt.

Meestal komt mijn waardering voor een film op de 3 - 3,5 uit. Voordat ik anderhalf tot twee uur tijd besteed, wil ik graag een beetje weten hoe de publieksbeoordeling op MM is. Vandaar dat ik me meestal waag in films met een beoordeling van minimaal 3 sterren.

Een heel verhaal om te melden dat ik niet zo snel 4 of meer sterren uitdeel.

Jon Favreau heeft ze met deze sfeervolle (familie)film alle vier dik verdiend. Een tweede live action van Jungle Book zal vast niet uitblijven.

avatar van Ghola

Ghola

Nadat ik mezelf de afgelopen dagen wel erg enthousiast reclame hoorde maken voor deze film heb ik er een halve ster bovenop gedaan. The Jungle Book is misschien geen 'belangrijke film' maar wel een heerlijk avontuur, met een oerwoud dat prachtig tot leven komt en een jonge acteur die naar mijn mening een fantastische Mowgli speelt. Disney vindt een mooie balans tussen een ode aan het verleden en een spannende, moderne hervertelling. 4*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

In het begin is het wel even wennen dat levensechte dieren als mensen praten. Maar ja in tekenfilms gebeurt dat ook altijd, dus daar is wel overheen te zetten. En dan kom je dus terecht in het welbekende Jungle Book-verhaal. Het is allemaal behoorlijk heroïsch geproduceerd met knappe actiescenes, die zeker niet kinderachtig waren. Het CGI-team heeft vast overuren gedraaid, want dat zag er piekfijn in orde uit. Ohja, King Louie had tijdens zijn intro opvallend veel weg van Marlon Brando uit Apocalypse Now, toch wel een van de tofste scenes !

avatar van Popcorntales

Popcorntales

Dergelijke films maken is nooit zonder risico. Je mag de nostalgici niet tegen de borst stoten, anderzijds moet je wel iets bijdragen aan deze iconische Disney-klassieker (bovendien de laatste waar Walt Disney himself persoonlijk aan meewerkte). Aan het begin moest ik wel even wennen aan de pratende dieren, maar na een 10-tal minuten voelt het allemaal wel erg natuurlijk aan. Bovendien moet gezegd worden dat alles er adembenemend uitziet, zeker als je weet dat Mowgli (een zeer degelijke Neel Sethi) zowat het enige is dat niet uit een computer is gerold. Mooie balans dus tussen vernieuwing en het behouden van de juiste elementen (de liedjes!). Spannend wanneer het moet, luchtig wanneer het kan. En toch mis ik iets bij deze film, al kan ik niet meteen zeggen wàt. Volledige recensie te lezen via mijn blog: Recensie: The Jungle Book – Popcorn Tales - popcorntales.com

avatar van Film Pegasus

Het is al een tijdje dat Disney de oude klassiekers in live action terug brengt. Gedurfd soms, want de meeste films zijn toch wel klassiekers waar je moeilijk mag aankomen. Al zal het nieuwe doelpubliek daar minder om geven en vooral de 'oudere' garde nostalgisch terugblikken. Jungle Book is toch een apart verhaal. Disney maakte de film naar het bekende boek van Rudyard Kipling, maar veranderde er wel veel aan. De animatie was zeker niet slecht met de nodige charme en leuke liedjes. Qua verhaal was het zeer fragmentarisch van scene naar scene. En de animatie zelf was niet bepaald creatief.

In deze remake wordt niet naar het boek terug gegrepen, maar naar die versie van Disney zelf. Gelukkig hebben ze wel geleerd en de film op verschillende vlakken verbeterd. Op de eerste plaats de cinematografie zelf natuurlijk. Prachtig gedaan met een veel mooiere jungle en levensechte dieren. Het gamma aan dieren is uitgebreid, met daarin een deel dieren die ook in de boeken van Kipling voorkomen. Leuk voor de boekenfans. En niet onbelangrijk ook is dat doorheen de bekende scènes die mooi de animatieversie volgen, een echt verhaal geweven is.

Het is Disney na al die remakes gelukt om een film opnieuw te maken en zelfs te verbeteren. De versie van Andy Serkis die we nog mogen verwachten, zal toch sterk uit de hoek moeten komen om hierover te gaan. Tenzij het helemaal origineel gaat en het boek eerder volgt dan Disney en visueel even sterk is. Al lijkt me die nu al de Never Say Never Again tegenover deze Octopussy.

avatar van Roxane

Roxane

Wat een topfilm! Ik geef deze film toch een 4.5 en geen 5 sterren, omdat het olifantenlied er niet in zit. Voorderest: Top!

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Net terug van de bioscoop. Wat een prachtige film. De jungle ziet er geweldig mooi uit. De beesten zijn net echt. Het jochie speelt ook erg sterk. En de actie blijft maar komen. Echt een avonturen film. De aap en tempel scenes zijn verbluffend mooi in beeld gebracht. Zeker de moeite waard om deze film in de bioscoop te zien.

avatar van roelnd

roelnd

ja! de mix tussen animatie en live karakters werkt heel goed. en dat de film voor jong en oud is gemaakt werkt niet in het nadeel, waar ik wel even bang voor was.

favreau levert zoals verwacht goed werk en het is dan ook te hopen dat het vervolg ook door hem gedaan wordt, wat er wel op lijkt.

The Jungle Book - Films op Cine.nl

avatar van Lennert

Lennert

Gemixte gevoelens. Ik heb weinig nostalgische liefde over voor Disney's origineel, aangezien Disney voor mij toch pas vanaf de jaren '80 pas echt goed materiaal is gaan leveren, dus zodoende had ik weinig moeite met een revamped versie. Het is vooral de manier hoe dit met CGI tot uiting komt, waar ik nog niet direct zeker van weet of ik het wel of niet geslaagd vind. Voor alle duidelijkheid, de effecten zijn prachtig en bij vlagen was het voor mij onmogelijk om studio van jungle te onderscheiden, maar met de uitzonderlijk realistisch uitziende dieren, werd het effect van immersie compleet doorbroken op het moment dat de stemmen worden ingezet. In sommige gevallen (Bill Murray als Baloo) werkte dit best vanwege het jolige gehalte van de stem en de look van de beer, maar Ben Kingsley als Bagheera kwam gewoon vervreemdend over. Hoe tof Idris Elba's voice-acting ook was, de animaties werkten niet mee om het geloofwaardig over te laten komen. Tevens vond ik de stemmen erg slecht in de film gemixt, veel te zacht om overdonderend te zijn. Desalniettemin... Christopher Walken als primaat, was een hoogtepuntje.

Neel Sethi had een moeilijke taak om als enige acteur in een CGI wereld te moeten acteren. Hij valt in de valkuil van non-stop schreeuwen, waardoor de vrij subtiele en genuanceerde performance van de voice-actors ineens extra opvalt. Sethi kan hier weinig aan doen, maar komt zodoende bij vlagen echt strontvervelend over (zoals zoveel kindacteurs dit al zijn).

Echter verveelde het allemaal niet, zag het er mooi uit en was ik blij met het einde dat afweek van de animatiefilm, zodat we nu niet ineens met de cop-out van 'kijk een meisje, ik blijf alsnog wel bij de mensen' zaten. Hierbij komt ook dat vooral de scenes met Bill Murray (als hij geen kat speelt, is hij een stuk beter te behappen) stuk voor stuk puur goud waren. Zodoende wat mij betreft een leuke remake van niet bijster interessant geanimeerd bronmateriaal, maar ook niet heel briljant.

avatar van The Traveller

The Traveller

Jeetje, absoluut aangenaam verrast door deze film. Werkelijk prachtige animaties van de dieren, niet van echt te onderscheiden. Het verhaal pakt je ook direct en houdt je de gehele film bij de les. Het wordt nergens saai. Film vliegt voorbij (= goed teken), dus gaat 'm zeker zien als je kan.

P.S. Denk liever niet in hokjes. Deze Jungle Book is puur genieten voor grown ups.

avatar van De filosoof

De filosoof

Het verhaal is duidelijk geïnspireerd op de mythische wolfskinderen met de gebruikelijke invulling op basis van van Rousseau’s ‘noble savage’ (en met de nadruk op de mens als natuurvernietiger zoals in het wat vergelijkbare Avatar), maar voor de diepgang moet je niet naar deze film want het is bovenal een kinderfilm. Toch is hij ook voor volwassenen zeer vermakelijk omdat je moeiteloos meeleeft met de avonturen van het wolfskind en omdat de beelden zeer fraai zijn.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een aantal weken geleden gaan zien in Antwerpen in 3-D.

Mooi gemaakte, maar ergens ook vrij overbodige nieuwe versie van de beroemde Disney Classic uit 1967, die stukken korter, maar daardoor ook veel vlotter was, dan deze hier en daar wat trage remake.
Het moet gezegd: alles ziet er werkelijk fantastisch uit en wanneer je bedenkt dat er nog geen meter gefilmd is in een echt oerwoud en het kleinste takje rechtstreeks uit de computer komt, dan is er een zeer goede prestatie verricht. Echt heel mooi en knap gedaan!

Ook de dieren , alhoewel ze nooit compleet realistisch overkomen, zien er verbluffend mooi uit en de jonge acteur, die Mowgli, vertolkt, weet zich er knap tussen staande te houden.

Alleen wist het mij allemaal niet zo te boeien dan het veel vlottere en leukere origineel en had de film vooral een ietwat traag middenstuk.

Verder vielen de meeste stemmen mij ook behoorlijk tegen:

Kingsley als Baghera deed het voortreffelijk, Murray kon er mee door (maar valt tegen in vergelijking met Phil Harris), Elba als Shere Khan was op zich dreigend, maar mistte toch het hooghartige en meer aristocratische wat bijna een trademark van George Sanders genoemd kon worden,
maar het waren toch vooral Walken en Johansson die zwaar onder de maat presteerden.

Walkens intro, duidelijk gebaseerd op dat van Brando in Apocalypse Now!, begon vrij fascinerend, maar toen hij ging praten als een soort Maffiosi figuur vond ik dat niet echt passen, echter zijn zingen was helemaal te verschrikkelijk voor woorden en alle opgebouwde dreiging en spanning was er na ook vrijwel geheel verdwenen.

Johansson was op zich een originele keuze om van Kaa nu eens een vrouwelijk figuur te maken en dit had dan ook een goede combinatie kunnen zijn van verleiding en dreiging in haar stem, echter kwam haar voice acting wel zeer ongeïnspireerd over, alsof ze het op een vrijdagmiddagje even snel had ingesproken. Haar perfomance van de song "Trust in me" was dan nog stukken beter, maar die was louter tijdens de aftiteling te horen. Heel haar scene kwam sowieso over als een verplicht nummertje (Kaa hoort er nou eenmaal bij, dus laten we in ieder geval 1 scene met haar erin stoppen, dan hebben we dat ook gehad), die verder niet veel aan het verhaal toevoegde.

Overigens is het vrij vreemd en opvallend dat Kaa door Disney altijd als slechterik wordt verbeeld, omdat hij in het oorspronkelijk bronmateriaal juist een vriend van Mowgli was en hem regelmatig met raad en daad bijstond, maar dit terzijde.

Wat ik dan wel weer kon waarderen was dat men voor een familiefilm er toch een aantal opvallende gruwelijkheden in had verwerkt, met als duidelijk hoogtepunt het plotseling vermoorden van Akela door Shere Khan, die vervolgens een scene later de botten voert aan de kleine wolfjes!! Wow! Dat is wat voor het hele gezin! Ze komen hier mee weg, omdat ik niet geloof dat de meeste mensen dit zelfs maar is opgevallen, laat staan zich aan hebben gestoord.

Verder is de film toch wel weer veel te conventioneel en qua opbouw te veel hetzelfde als de originele tekenfilm. Alleen het einde wijkt duidelijk af en laat de deur wagenwijd opstaan voor een -nu al reeds aangekondigd- vervolg.

Toch wel jammer. Er had duidelijk meer ingezeten.

Een zesje, ofwel 3 sterren.

avatar van TalentedRipley

TalentedRipley

Prachtige film. Kaa vond ik enorm eng, maar ik heb dan ook een afschuwelijke hekel aan slangen. Toch had ze van mij een grotere rol mogen hebben, ze was nu wel heel snel uit de film. Als schurkin vond ik haar interessanter dan bijv. die grote aap Lowie. Haar nummer "Trust in me" is echt sussend en beangstigend tegelijk.

Het ziet er allemaal prachtig uit. In het begin is het even wennen, maar al snel worden ook de dieren heel menselijk en invoelbaar. De tijger was een goede schurk, net als in de tekenfilm.

Het jongetje speelt de rol van Mowgli prima. Mowgli is hier sowieso een leuker personage dan in de tekenfilm. In de tekenfilm leek Mowgli er geen moment mee te zitten dat hij zijn wolvenfamilie achterliet. Dat is in deze film echt veel beter gedaan. In de tekenfilm was de beer grappiger, maar je kunt niet alles hebben. Deze film overtreft ook qua verhaal zeker de tekenfilmversie.

Wel is de film wat eng voor jonge kinderen, denk ik. En wel raar was dat Kaa van alles over Mowgli's background wist. Zonder spoilers te geven: volstrekt niet duidelijk hoe zij alles kon weten tenzij ze erbij was destijds. Maar als ze erbij was, waarom vrat ze Mowgli toen dan niet op?

avatar van Macmanus

Macmanus

Favreau

Toch een stuk beter dan verwacht. Lijkt vooral door de regisseur en het special effects team te komen. Wat meteen werkt is de toon, Favreau houdt dat goed vast, niet te kinderachtig maar ook niet te volwassen. Ook de muzikale nummers zijn slim ingezet. Je herkent de nummers maar het word gelukkig geen musical. Ook slim om de olifanten geen stem te geven. Daardoor blijf je het respect houden wat de film wil dat je hebt. Ook fijn dat sommige aapjes gewoon aapjes blijven, niet elk beest hoeft per se wat te zeggen.

Wat de stemacteurs blijven wel een pijnpunt. Gelukkig krijgen de fijnste stemmen het meeste tijd. Elba, Murray en Kingsley. Toch blijven ze te bekend om ze niet als persoon te zien. Maar de stemmen van Scarlett was niet om aan te gluren, en Walken is ook op het randje vaak.

Maar al met al viel het me meer mee dan vooraf gedacht. Dat komt ook vooral doordat de film er belachelijk knap uitziet. Waar in Life of Pi het nog 1 dier was, is hier het hele dierenwoud nagemaakt en er lijkt aan elk dier evenveel aandacht besteedt. Ook knap dat het dus totaal niet in een bos is gefilmd verder. Had ik ook amper door. Nee Disney heeft de knappe koppen van de effecten wereld wel allemaal ingehuurd.

Wat armoedig om je hele animatie catalogus te remaken, maar als je het dan toch doet is dit wel de manier.

3.5 sterren.