• 9.378.558 stemmen

Misdaad / Drama | 99 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Harvey Keitel, Michael Madsen en Tim Roth

IMDb beoordeling: 8,3 (1.160.965)

Releasedatum: 5 augustus 1993

Plot Reservoir Dogs

"Every dog has his day."

Joe Cabot is de ongeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Zijn zoon 'Nice Guy' Eddie brengt een bende criminelen bij elkaar om een belangrijke diamantair te beroven. De zes weten niets van elkaar af en kennen slechts elkaars codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Meer zelfs, de heren hebben allemaal de instructie gekregen om hun echte identiteit geheim te houden en geen enkele aanwijzing te geven. Wanneer de overval achter de rug is, krijgen ze een financiële beloning die een rustige oude dag verzekert.

Mr. White / Larry Dimmick

Officer Marvin Nash

avatar van yeyo

yeyo

Rephlex schreef:

Wigga's zijn blanke mensen die op (zwarte) 'gangsta's' willen lijken en zich daarvoor ook het taaltje eigen maken.

Dat is precies wat ik in de personages in 'RD' herkende. En juist dát vind ik een van de sterke(re) punten van de film.

Je denkt nu toch niet dat "gangsta's" zoals 50 Cent en andere MTV-gevalletjes de pioniers van het gangster-milieu zijn? Net als op alle vlakken, bekleedden de zwarten vroeger zelfs een minderwaardigheidspositie binnen het misdaadmilieu, alleszins toch in Amerika. Het zijn de Italianen, Joden en Ieren die linguistisch gezien hun duit in het zakje hebben gedaan en zo ontstond het New Yorks gangster taaltje, dat we al decennia lang horen opduiken, bv. in films met Marlon Brando, James Cagney en Robert De Niro.

De Afro-Amerikanen werden pas doorheen de jaren '70 spilfiguren (Frank Lucas) in de misdaadwereld en hebben toen ook een eigen slang gecreëerd (merkbaar in de 'blaxploitation' cinema). Begin jaren '90 is dat ook geëvolueerd naar het 'gangsta rap'-taaltje, waar jij duidelijk op doelt, maar wat geen moer te maken heeft met de manier waarop de personages in Reservoir Dogs spreken.

avatar van chevy93

chevy93

Even een kleine, niet relevante correctie: in de jaren '80 begon het gangsta rappen eigenlijk al.

Voor de rest wilde ik precies hetzelfde zeggen, het veelvoudig 'schelden' is echt niet iets wat Tarantino van de zwarte milieus uit Amerika heeft. Dit is echt typisch iets voor gangsters en heeft niks te maken met de rap waar jij (misschien onbewust) naar refereert.

Ramon K

Dié link kan ik (nog steeds) niet leggen.

en....

Ik kan er weinig uithalen, behalve dat de een wellicht wat socialer/neurotischer/agressiever/whatever(er) is dan de ander...

Kun je in het belachelijke gaan trekken, maar dat is nu de enige diepgang die je kunt verschaffen in een heistfilm van 90 min waarin je 6 personages volgt. Een simpel gesprek over fooi, en je weet van verschillende personages wat hun karakter of zelfs hun levensopvattingen/houdingen zijn, terwijl ze allemaal anoniem starten.

Maar jij wilt een ander soort diepgang (misschien wel iets existentialistisch of zo?), die niet mogelijk is met deze opzet. Dat is het hele eieren eten. En die diepgang zul je ook niet vinden in de films van Ritchie en dat vind ik nu zo krom van je.

Nee, dan moet je echt bij een Bob le Flameur aankloppen, een film die over een heist gaat maar op de eerste plaats een karakterschets is van 1 enkel personage. Maar dat soort film beoogde Tarantino niet te maken.

Ramon K

Hammett. Leonard, Chandler..... etc. Klassieke Noir- en gangstertaal Nog wat geupdate met straattaal een coole zinnen die hij in 70's cinema tegenkwam (ook blaxploitation).

Echt geen 'wigga'- taal.

Je moet eens enkele dialogen uit film noir naast die quotes uit RD leggen Rephlex.

Rephlex

Wat met betrekking tot de gebezigde taal wat mij betreft erg meespeelt is het feit dat de "Mr's Kleuren" geen echte gangsters zijn, maar nogal halfbakken, amateuristische versies hiervan.

Overigens dank voor de uiteenzetting van de geschiedenis van de Amerikaanse gangster-linguistiek (al las ik er weinig verrassends in).

Overigens refereer ik niet aan hiphop gangsta slang, maar (iets subtieler) aan zwarte bendetaal, jaren '70/'80 en verder.

Maar dan specifiek de manier waarop blanke wannabee's zich dit eigen proberen te maken in een poging een imago neer te zetten.

Ramon K schreef:

Dat het iéts kan zeggen over hun karakter, daar kan ik nog inkomen, maar verder zegt het bar weinig over een persoon.

Ramon K schreef:

Diepgang is niet essentieel wanneer dit naar mijn smaak afdoende gecompenseerd wordt met sterk uitgewerkte overige elementen.

Voorbeeldje: Ik vind 'Braindead' een geweldige film. (get my point?)

avatar van AC1

AC1

Rephlex schreef:

Dat krijg je toch? Lekkere, haast iconische macho figuren, de bijhorende amuserende dialogen, een coole setting (groot leegstaand magazijn waar mannetjes in zwart kostuum rondwaren), een reeks leuk bedachte momenten, enzovoort. Kortom, gewoonweg vlot entertainment, niet meer, niet minder. Geen film om elk jaar opnieuw te zien (om te zien of je diepere lagen zal ontdekken) maar dat is een bevinding waar niet iedereen zich zal achter scharen. Althans, niet iedereen zal dat zo belangrijk vinden.

In ieder geval, luister naar de toon waarop het vertelt wordt, mede doordat het refereert naar de cinema van de jaren zeventig is het tenminste geen film geworden dat het publiek aanspreekt alsof het kleine kinderen zijn (95% van de nieuwe Amerikaanse films doet dat wel) en dat verdient een pluim.

Ramon K

Waarom discussieren we hier dan over diepgang? Waarom haal je hier dan een gebrek aan diepgang aan terwijl het totaal niet relevant is? Punt is dus gewoon dat je de overige elementen niet sterk genoeg vind. Best. Houden we erover op.

Ramon K schreef:

Er is een verschil tussen 'aanhalen' en 'ergens een issue van maken'.

Het behoorde tot mijn rijtje kritiekpunten; dat er mensen zijn die deze er dan uitpikken om het als discussiepunt volledig uit te melken kan moelijk op mijn conto worden geplaatst.

Ramon K schreef:

Best. Houden we erover op.

My point exactly... prettig te lezen dat het kwartje gevallen is...!

Ramon K

JIJ noemt het in een opsomming en ik vind het kritiekpunt flauwekul. Een logische discussie hoor. Weinig met uitmelken te maken.

avatar van RogerV

RogerV

De leukste Tarantino. Ik vind hem leuker dan Pulp Fiction omdat ik de opbouw leuker vind met de centrale plot in de schuilplaats en dan steeds de flashbacks waar je langszaam erachter komt wat er gebeurt is.

avatar van purekillah

purekillah

Te lang geleden gezien, maar vooralsnog een 9.

Ga hem binnenkort maar weer eens kijken en m'n score daarop aanpassen.

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

nr. 30 in de top 250? Ik vond het niet zo'n super film, maarja als mensen hem mooi vinden dan vind ik dat prima

Ik vond het camera werk wat minder, en het verhaal ook wel.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Nu op Blu Ray voor een tientje bij de MediaMarkt met zes borrelglaasjes erbij. Hartstikke leuk!! Oh ja... En 154 minuten extra's.

avatar van JanDahler

JanDahler

KILLERBEE99 schreef:

Ik vond het camera werk wat minder, en het verhaal ook wel.

je gaat deze film nog wel waarderen naarmate je wat ouder bent, let op mijn woorden! herkijk deze ooit nog maar eens

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

JanDahler schreef:

Kan, zal hem zeker nog wel eens herkijken

avatar van Pipoo!

Pipoo!

Vandaag herzien. Echt fijn in elkaar gezet. Goede rollen van Buscemi, Keitel, Madsen en Roth. Briljante discussie ook over 'like a vergin'

Prettige muziek er ook in. Naar mate ik ouder ben geworden, waardeer ik hem veel en veel meer.

avatar van GuyB

GuyB

Tarantino deel 1.

Een voorstuk met een gesprek waar ze elk hun mening hebben over 'Like a Virgin' van Madonna en discussiëren over het wel/niet fooien geven. Nadien de héle bekende scène waar de jongens op straat lopen, en aan iedereen even aandacht wordt gegund. Mr. Blonde, Mr. Orange, Mr, White, Mr. Pink, Mr. Brown, ... Op het vlak van namen alleen al is QT origineel, een kleine bijdrage aan de populariteit van de film.

De regisseur hier heeft het lef om de overval doodleuk over te slaan en te beginnen waar het al geëindigd was. Gevaarlijk, was het eerste wat ik dacht. Ik wist natuurlijk na een tijdje al hoe laat het was... Het gevolg van de ongewone verhaallijn is een veel betere uitdieping van de personages, hoe elke badguy reageert en hoe ze ermee omgaan is hier een once in a lifetime experience.

Film is een voorsmaakje van wat Tarantino in zijn mars heeft.

avatar van Qar

Qar

De vorige keer dat ik deze film zag heb ik hem helemaal verkeerd beoordeeld, dat zal voornamelijk komen door het gezelschap waarin ik hem gekeken heb.

Ik heb hem nu alleen gekeken en ik heb ontzettend genoten.

Ik vond dan met name de scènes tot aan de begincredits erg sterk, je zit al meteen midden in de film.

Ook het gebruik van de onchronologische volgorde was goed, het bleef een duidelijk verhaal en werd er niet verwarrend door.

Verder zitten er uiteraard een paar onvergetelijke quotes in die voortkomen uit een aantal echte Tarantino-dialogen.

Gebeurt niet vaak, maar ik verdubbel mijn waardering voor nu.

avatar van catdog

catdog

• 2026 stemmen

Ge-ni-ale quote van Mr. Pink:

'Why am I the only god-damn professional over here' ?

catdog schreef:

Ge-ni-ale quote van Mr. Pink:

'Why am I the only god-damn professional over here' ?

[zeikmodus]Wat is hier in hemelsnaam zo geniaal aan...?[/zeikmodus]

avatar van catdog

catdog

• 2026 stemmen

Omdat hij perfect geplaatst is en tegelijkertijd ook geheel misplaatst.

avatar van Kersie070

Kersie070

Nog zo'n geweldige film van Tarantino!

avatar van royals

royals

Ik begreep deze film ook niet. Vol onnodig gevloek en geweld. Niets sfeervols, avontuurlijks of schoons aan. Misschien liggen dialoog films me gewoon niet. Dan liever Pulp Fuction of Jackie Brown.

avatar van stfuympos

stfuympos

royals schreef:

Misschien liggen dialoog films me gewoon niet.

Dan liever Pulp Fuction of Jackie Brown.

avatar van yeyo

yeyo

royals schreef:

Vol onnodig geweld.

Er komt helemaal niet veel geweld in deze film.

avatar van Trippy

Trippy

goeie film zonder meer tarantino heeft betere films dan deze maar toch 3*

avatar van GuyB

GuyB

Mr. Pink is in zekere zin toch de slimste. Hilarisch wanneer hij vanonder die brug komt

avatar van J.T.O

J.T.O

Had deze gezien onder hoge verwachtingen, maar het viel een beetje tegen. Niet dat het een slechte film is, maar in feite gebeurd er niet echt veel en vooral de geloofwaardigheid doet afbreuk aan de fillm. Ik mis te weinig diepgang en ontwikkeling in personages om te geloven dat Mr. White echt opkwam voor Mr. Orange. En het einde, nja nja..

avatar van El-royo

El-royo

Aparte film dit. Je moet houden van deze en andere Tarantino films, maar ik persoonlijk kan het wel waarderen. Kan me heel goed voorstellen dat mensen dit soort films helemaal niks vinden, maar gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Van mij een 8, dus 4 sterren.