• 9.378.044 stemmen

Misdaad / Drama | 99 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Harvey Keitel, Michael Madsen en Tim Roth

IMDb beoordeling: 8,3 (1.160.873)

Releasedatum: 5 augustus 1993

Plot Reservoir Dogs

"Every dog has his day."

Joe Cabot is de ongeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Zijn zoon 'Nice Guy' Eddie brengt een bende criminelen bij elkaar om een belangrijke diamantair te beroven. De zes weten niets van elkaar af en kennen slechts elkaars codenamen: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Meer zelfs, de heren hebben allemaal de instructie gekregen om hun echte identiteit geheim te houden en geen enkele aanwijzing te geven. Wanneer de overval achter de rug is, krijgen ze een financiële beloning die een rustige oude dag verzekert.

Mr. White / Larry Dimmick

Mr. Orange / Freddy Newandyke

Mr. Blonde / Vic Vega

"Nice Guy" Eddie Cabot

Detective Holdaway

Officer Marvin Nash

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Inderdaad een erg irritante verschijning. Sommige films zetten een punt op de i met de aftiteling. Invasion of the Body Snatchers (1978) zou een groot deel van zijn effect missen als het uitgezonden zou worden op één van die vreselijke commerciële zenders.

avatar van DES-Niels

avatar van Mankatans

Mankatans

DES-Niels schreef:

wat een bazenopmerking

lijkt me taalgezien niet mogelijk om een aftiteling aan het begin van de film te krijgen

en 'hiernvan' ? waarvan ?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Als 13-jarige was ik helemaal onder de indruk van dit meesterwerk. Laatste tijd heb ik toch vaak gedacht (ook over Pulp Fiction) of die films wel werkelijk zo goed mogen genoemd worden. Het leek wel of het diepgang miste. Maar nu ik heb hem weer heb gekeken, kom ik tot geen andere conclusie: het is en blijft één van de beste misdaadfilms aller tijden.

Het is al vaak genoeg gezegd, maar ik ga het lekker nog is herhalen: Quentin Tarantino is de heer en meester van de dialogen. Zo ook begint zijn debuutfilm (My Best Friends' Birthday niet meegerekend) met een heerlijk gesprek over Madonna's dick, radio, fooi, van alles. En alles komt zo natuurlijk over. Dat heeft met een aantal dingen te maken; de dialogen zelf natuurlijk, maar ook de geweldige prestaties van elke acteur! En Quentin filmt alles echt heel stijlvol, de cirkelende camera in de café bijvoorbeeld, erg netjes. Maar vooral in het pakhuis zijn de shots zeer fraai, de hele tijd veel personen tegelijkertijd in beeld. Knap voor een debuut. Bij de begincredits zien we ook mooie beelden en is er het lekkere 'Little Green Bag' te horen. De muziekkeuze is ook uitstekend, stuk voor stuk zorgvuldig gekozen. De radio voice-over is trouwens ook echt hilarisch tussendoor!

De structuur van dit misdaadverhaal is ontzettend goed, alleen Quentin kan het zo mooi voor elkaar krijgen. De afwisseling van spannende scenes in het pakhuis, interessante flashbacks, hilarische dialogen pakt allemaal uitstekend uit. Je denkt dat het om de diamantenroof gaat, en het eerste deel was ik ontzettend benieuwd hoe de roof was (mis)gegaan, maar na een halfuur slaat de film om en maakt het je niks meer uit, het gaat om het pakhuis. Zoals ik al zei is het acteerwerk uiterst sterk, de acteurs passen ook perfect bij de personages. Harvey Keitel als Mr White, de cool-headed overvaller die een soort vaderlijk figuur wordt voor Mr Orange. Michael Madsen als Mr Blonde, een uiterst gevaarlijke psychopaat, maar wel trouw blijft tegenover z'n baas. Steve Buscemi als Mr Pink, die alles professioneel wilt houden en niet aan sentimentele zaken doet. Tim Roth als Mr Orange en Chris Penn als Nice Guy Eddie zijn ook ijzersterk. Verder leuke bijrollen voor Quentin Tarantino (Mr Brown) en Lawrence Tierney (Joe).

De karakters zijn ontzettend goed en laten je met een dubbelgevoel achter; het zijn grappige gasten die gewone leuke gesprekken voeren, maar aan de andere kant zonder er een tweede keer over te denken mensen vermoorden. Dit gevoel is het sterkst in de beruchte martelscene. Het beste nummer van de film 'Stuck in the Middle With You' wordt gedraaid, Mr Blonde zit vrolijk erop te dansen terwijl hij verschrikkelijke dingen doet. Hetzelfde geldt voor Mr White, die Orange tegen alle kosten beschermt, echt gevoel heeft, maar zomaar wat agenten doodschiet.

De anderhalfuur vliegen voorbij (het is ook niet zo lang), je zit op het puntje van je stoel, lacht je kapot maar gruwelt aan de andere kant van de verschrikkelijke dingen. Enorm goede plotstructuur, dialogen, karakters, cast, muziek, cinematografie. Dit prachtstuk van Quentin Tarantino is de beste debuutfilm ooit!

avatar van Quentin

Quentin

Wat een kut print op RTL 7 zeg ...

avatar van flipflop

flipflop

Erg originele en goede film. Lekker grof en een topcast.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Sterke film. Het acteerwerk was erg goed moet ik zeggen, vooral Steve Buscemi maar deze vind ik meestal wel goed in zijn films (maar de rest deed het ook dus allemaal erg goed). Misschien was de martel-scene een beetje langdradig en niet bepaald fris.. Maar toch vond ik dit een spannende film, de scenes hebben me eigenlijk zelden niet geboeid, en het speelduur is ook zeker niet verkeerd (om dit alles in 99 minuten te krijgen).

avatar van clockwork72

clockwork72

avatar van tommykonijn

tommykonijn

volgens mijn dvd duurt ie maar 95 minuten??

Op televisie was hij volgens mij ook uitgelopen..

AddictedToMovies schreef:

not to mention de tekst op op de muur die in beeld komt tijdens de werkelijke daad:

watch your head

grappig detail

avatar van thesleepinghero

thesleepinghero

Geweldige film, heb hem gisteren pas voor het eerst gezien (schaam schaam), geweldig acteerwerk, en de sfeer blijft er gedurende de hele film goed in. Alleen het einde stond ik even van te kijken, omdat ie 'plotseling' is afgelopen.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

PAL Speedup (zie link)

Duurt ie toch ook?

Misschien op RLT7 'wat' langer, vanwege die ***reclames...

avatar van gukker

gukker

Gisteren gezien, vond het een hele goede film. Origineel verhaal en goed acteerwerk. Heb eigenlijk geen minpunten kunnen ontdekken.

avatar van huVILEub

huVILEub

De film heeft een mooi scenario. Goede acteurs en enkele leuke grappen. Ik kijk niet veel van zo'n films, dus weet verder weinig te vertellen. Wel dat het einde enorm afgekapt is.

Mijn indruk werd wel bewerkt door de vreselijke reclames van rtl.

Kan iemand me nog overtuigen?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Tja, reclames kunnen de beste films verzieken. Maar ik snap niet hoe mensen het zouden willen zien aflopen; iedereen is dood en Pink is opgepakt (ja, de laatste keer heb ik daar ook op gelet )

chevy93

Ik had het niet anders willen laten aflopen. Alleen ik had de 'perfecte' diamantroof wilen zien.

Trouwens.. was ik de enige met een déjà vu?

Nl. die met the Holy Grail:

- Een introductie (iedereen is aanwezig)

- Iedereen wordt één voor één geïntroduceerd. (Ook met een uh.. hoe zeg je dat.. titel. Hiermee bedoel ik een plaatje waar de persoon zijn naam staat die geïntroduceerd wordt.

- Uiteindelijk is iedereen weer samen en eindigt het verhaal.

Niet zo'n sterke vergelijking, maar het viel me gelijk op na de film!

Joyy

waaruit blijkt dat mr pink is opgepakt is me niet duidelijk..

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Als ik 1 film ooit met totaal verkeerde verwachtingen inging dan was het deze Reservoir Dogs wel. Zo `n 4 jaar geleden struinde ik de top 250 af, op zoek naar actiefilms en vond in Reservoir Dogs al snel een niet te missen prent. Helaas kwam ik vrij bedrogen uit omdat de film zich zowat de godganse tijd op een plek afspeelde en mij daardoor nauwelijks kon bekoren.

Gisteren mijn dvd in de dvd speler geworpen en ik heb nu genoten van de onzindiscussie over Madonna waarbij filmliefhebber Tarantino het hoogste woord voerde. Goede keuze dat hij verder niet zo pontificaal in de film voorkomt, aangezien hij zelf ook wel weet dat je het acteerwerk beter aan gasten als Steve Buscemi, Harvey Keitel en co kunt overdragen.

Grootste pluspunt van de film is dat hij qua structuur lekker losjes is, waar ik mee bedoel dat Tarantino niet een hoofdstuk wijdt aan alle 6 de criminelen en dat de 3 mensen waar hij een hoofdstuk aan wijdt niet constant op audiëntie moeten komen bij hem op kantoor, maar dat we ook inzage krijgen in de voorbereiding van Mr. Orange op zijn undercovermissie.

Een film die niet verhaalt over de overval, maar juist de voorbereiding en de nasleep in beeld brengt en daar dankzij geweldig acteerwerk aan de hand van een volledig geschifte Mr. Blonde en de principiële Mr. Pink, die weigert om fooien te geven, goed in weet te slagen. De muziekkeus is een duidelijke meerwaarde voor deze film en maakt dat hèt Mr. Blonde moment zowel komisch als verontrustend is.

De eerste en de beste Tarantino film, die lekker vlot verstrijkt en die naast een hoop geslaagde scenes, geen scenes kent die afbreuk doen aan de film. Volledige ster erbovenop met kans op meer. 4*

avatar van Reint

Reint

Hier is trouwens de eindscene van City On Fire, waar Tarantino zijn eindscene voor Reservoir Dogs o-p heeft gebaseerd (als je RD, nog niet hebt gezien, moet je deze natuurlijk ook niet bekijken):

YouTube - City on fire part 11 THE END

avatar van paul83

paul83

Joyy schreef:

iemand ook nog wat te zegen over de film?

chriss penn zeer overtuigend wat mij betreft

kan zo ene film dragen als hoofdpersoon wat mij betreft

Helaas is meneer overleden....Maar speelt inderdaad sterk. Vooral de in de laatste scene.

ehs21

Goeie film van Tarantino, net iets minder dan Pulp Fiction maar beter dan Jackie Brown. De ijzersterke dialogen en flashbacks zijn inmiddels trademarks van Tarantino geworden, net als de soundtracks. De cast doet het uitstekend, mijn persoonlijke favoriet is Busceni die alles professioneel wil houden. Ik vind het dan ook mooi dat hij er uiteindelijk met de buit vandoor gaat Ik vraag me wel een beetje af of de film niet nog beter zou zijn geweest als langer verborgen bleef dat Orange een undercover cop is Maar dan moet je een groot deel vd film verplaatsen achter wat nu het einde is.

Eigenlijk moet je dit soort films (ook bijv Pulp Fiction of Memento) op dvd hebben zodat je hem ook eens in chronologische volgorde kan kijken. 4,5*

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

ehs21 schreef:
Ik vind het dan ook mooi dat hij er uiteindelijk met de buit vandoor gaat
dat doet hij dus niet

ehs21

huh heb ik iets gemist dan?

edit: Oh laat maar ik weet al wat je bedoeld maar ik vind dat persoonlijk toch dubieus. Anders had ie het toch wel "echt" in de film gestopt lijkt mij en niet dat je met allerlei technieken het voorgrond geluid weg moet filteren om dingen te horen.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

een goede dolby systeem is voldoende.

Joyy

weet nog steeds niet waaruit blijkt datie foetsie is , of niet

ehs21

Ja het schijnt dus dat als Mr Pink weggaat (en de camera naar Orange en White gaat) je op de achtergrond kunt horen dat Pink gearresteerd of zelfs neergeschoten wordt door de politie. Het is mij nooit opgevallen maar ik heb dan ook geen dolby surround (was dat er uberhaupt al in 92?)

me neither

maare das dan leuk gedaan maar in het ongewisse gebleven had ik ook prima gevonden

(zou leuk zijn als buschemi in een andere film weer opduikt als enige overlevende en zo diverse films met elkaar verbind

Joyy schreef:
waaruit blijkt dat mr pink is opgepakt is me niet duidelijk..

Je schijnt je geluid heel hard te moeten zetten op het moment dat uh.. ben ze naam kwijt, zegt: 'I'm a cop'.