• 9.384.794 stemmen

Gesproken taal: Engels en Zweeds

Releasedatum: 26 september 2002

Plot Minority Report

"Everybody runs."

2054. In Washington is een speciale afdeling opgezet die moordenaars oppakt nog vóór ze de moord plegen. John Anderton is één van de detectives werkzaam voor de zogenaamde Pre-Crime divisie. Maar dan wordt hij zelf aangewezen als een toekomstige moordenaar. Hoewel Anderton een rotsvast vertrouwen heeft in het systeem, begint hij toch te vermoeden dat iemand hem erin heeft geluisd. En dan zit er maar één ding op: vluchten om te kunnen onderzoeken hoe hij de misdaad kan voorkomen.

Chief John Anderton [Pre-Crime]

Evanna [Pre-Crime]

Wally the Caretaker [Pre-Cog Chamber]

avatar van Chucky92

Chucky92

Goede spannende film. Normaal gesproken heb ik het niet op sf films, maar soms zijn er toch wel paar uitschieters. Zoals deze.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

mooie toekomst film met Tom Cruise.

Het zit goed in elkaar en goeie actiescene's.

avatar van Najade

Najade

Voor het eerst dat ik een film beter uitgewerkt vind dan het boek! Heel sterke film! Goed geacteerd, mooie specials, real emotions.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Deze film een paar keer gezien. Vond het destijds een zeer originele en mooie film. Tom Cruise is echt een zeer goede acteur.

avatar van synesthesia

synesthesia

Vreemde beleving, deze film:
Hij was enorm voorspelbaar van de ene kant (of misschien kijk ik te graag detectives), en van de andere kant klopte er ook het een en ander niet, waardoor het verwarrend werd.

Zoals vast al eerder is gezegd: hoe is het mogelijk dat je iemand in de toekomst ergens heen laat gaan, waar hij iemand zal vermoorden, door hem te zeggen dat hij in de toekomst iemand heeft vermoord, wat dan de rede word waarom hij daadwerkelijk daarheen gaat?

Ik snap wel waaróm; John wist te veel, vond Lamar, dus wilde hij hem in een positie zetten waar hij vrijwel zeker een moord zou plegen. Maar hoe kán Lamar dat doen? Dat zou alleen kunnen als Lamar in de toekomst acties kon plannen-- anders zou dat rode balletje er niet komen. Hoe je er ook over nadenkt, je komt altijd in een cirkel terecht

Verder zijn de actiescènes wat cliché; deuren die spontaan open gaan zodat de auto er doorheen kan, etc, etc.

Daarnaast was de boodschap van de film al duidelijk vanaf de eerste seconde, en het werd er flink ingestampt. Dat had wat minder gemogen voor mij.

Toch wel vermakelijk verder; niks aan te merken op het acteerwerk, en het zag er allemaal mooi uit.

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede sf-film , weinig negatief aan op te merken , ook een zeer goed en sterk verhaal , met een zeer verbazend einde . ook een mooie blik op de toekomst . acteerwerk van cruise was ook uitermate goed .

avatar van filmpjederbij

filmpjederbij

ee wie weet waarom de film om 23:20 vanavond pas op TV komt?

avatar van selfhealing

selfhealing

88Fabian schreef:

Alle cliche effecten die spielberg weer even wil laten zien,de soms ontzettende overbelichting van dat alsmare terugkomende witte licht die hij bijna in al z'n films ziet verschijnen.het loopt ook allemaal heel traag.

0.5 zo slecht was die film echt niet he ... ik zeg dat dat jouw cijfer een tegenstem is.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Dit vind ik zonder twijfel de beste Cruise-film ooit. het kan moeilijk anders, want bij de overige films speelt hij net als een Scientologypatient.

Het verhaal is subliem, de spanning is te snijden, het futuristisch beeld is perfect realistisch (nog niet voor nu natuurlijk) en de film roept een schitterende dialoog op qua misdaadpreventie: Mag je iemand oppakken voor moord als hij die nog niet gepleegd heeft.

Ja deze film heeft mij echt gegrepen. Een topper!

avatar van thelklutsen

thelklutsen

Ceeda7 schreef:

Haha, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Of het z'n beste film is weet ik niet, maar heb me in ieder geval goed vermaakt met deze film. Spannend en met een interessant verhaal, ondanks dat ik niet de grootste liefhebber ben van SF-films.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Hele mooie film met een sterke Cruise. Spannende scenes..overall gewoon een hele vette sci fi film.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1924 berichten

Aardig filmpje dit, maar geen hoogvlieger. Sowieso heb ik een klein beetje een hekel aan Cruise, maar dat terzijde. Het verhaal is origineel en de film is redelijk goed uitgewerkt. Hij werd me aangeraden door een kennis maar hij deed overkomen alsof dit 1 van de beste films aller tijden was. Dat is hij zeker niet, maar 3,5* is het wel waard.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Sterke film met een fantastische plot, het steekt allemaal goed ineen. Tom Cruise doet het ook meer dan goed, net als de rest van de cast.

avatar van christian

christian

Er is geen directors cut van deze film?

avatar van Zizzo

Zizzo

zeker niet het beste werk van spielberg, maar een aardige SF film met een toch wel origneel verhaal.

avatar van Enemy Number 1

Enemy Number 1

heerlijke sf film heb er echt van genoten Tom cruise doet het uitstekend en colin farrel speelt ook heel erg goed gewoon een echte 5 waard

avatar van Mattson

Mattson

Het concept boeide me echt wel en in het begin zat ik dan ook rotsvast aan mijn zetel gekluisterd maar begon naarmate naar het einde toe naar mijn mening af te zwakken.

avatar van Vullero

Vullero

vandaag maar weer eens kijken, is al weer een tijdje geleden

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een prima SF-film van Steven Spielberg, die een interessant dilemma aansnijdt: is het eigenlijk wel oke, als je mensen op gaat sluiten, waarvan je weet dat ze een moord gaan plegen, maar dat nog niet gedaan hebben? Precrime-fighter Tom Cruise ontdekt zichzelf als toekomstig moordenaar, waarna vervolgens de rapen gaar zijn.

Ik kon de film best waarderen, ondanks de onlogica van bepaalde dingen en het wat onnodige uitgerekte einde.

Daarbij had ik ook iets meer filosofie a la The Matrix misschien willen horen, maar ja je kunt niet alles hebben. Het was een zeer vermakelijke film, waarbij het ook nog tof is om te zien welke technische vernuftigheden er wellicht zouden kunnen bestaan in het jaar 2054. Of het zo uitkomt? Vast niet, maar die speurspinnen waren bijvoorbeeld erg hip .

avatar van selfhealing

selfhealing

Vinokourov schreef:

ooit gehoord van spoiler alert?

avatar van scholtie

scholtie

Zeer goede SF een van de beteren, die ik heb gezien

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Briljante science-fiction van Spielberg.

Ik merk dat ik deze nog geen stem had gegeven, wat een schande is.

Elke keer als hem zie, ben ik zwaar onder de indruk.

Boeiend verhaal, realistische toekomstbeeld en spannende einde.

Zonder twijfel het beste werk van Spielberg in de nieuwe millenium.

avatar van charmed one

charmed one

een spannende film hij blijft leuk ik heb hem al best vaak gezien maar hij blijft leuk

avatar van bennyboy

bennyboy

een geweldige film. wat wel jammer is, is het gedoe et die ogen(als je het verband binnen 12 uur eraf haalt wordt je blind. nou verband werd er voor 12 uur af gehaald.maar nergens in de film hebben ze er aandacht aan besteed dat ie dus met 1 oog bind is.

en wie heeft z'n zoon nou vermoord??
wel een geweldig einde.
en goed geacteerd van cruise

avatar van aburex

aburex

Supperspannende SF-thriller met een sublieme Tom Cruise diehier wel degelijk bewijst dat hij kan acteren. Het vehaal is prma uitgewerkt en mn kan ook zin dat de rgie regie in de handen in van Spielberg (subliem). Had deze flm al lang in mijn bezit en nu ik hem gekeken heb vind ik hem fantastisch

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

2002 blijkt een knap jaar voor Spielberg te zijn gebleken. Niet alleen vermaakte hij zijn publiek met een frisse kat en muisspel film in de naam van: Catch Me If You Can. Hij legde tevens de laatste hand aan zijn SF film Minority Report.

Het concept is interessant omdat het geen alledaags verschijnsel was om zoiets in een film aan te treffen. Spielberg doet dan ook zijn best om het geheel er allemaal wat futuristisch uit te laten zien, in de vorm van geavanceerde opsporingstechnieken, nieuwe gevangenissen in de lucht etc.

Tevens voorziet hij zijn film van een modern uiterlijk, door zijn film mooi te stileren. Waarbij vooral de scenes in het winkelcentrum er beeldend uitzagen. Het felle witte licht, contrasteert ook perfect met de vele blauwe kleuren die we in deze film tegenkomen.

Genoeg entertainment in de vorm van actie en spanning, maar ook alle visuele snufjes waar men gebruik van maakte om toekomstige moordenaars op te sporen dragen bij aan het kijkgenot en dat je jezelf nooit hoeft te vervelen maar altijd wel ergens over kunt verwonderen. Jammerlijk dat Spielberg vervolgens afsluit met een happy end. De film had een beter einde verdiend. 3,5*

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een interessant film om te zien, alleen al vanwege de futuristische setting.

Blijkbaar is er in de toekomst een politie eenheid die moorden uit het verleden moet tegenhouden en doet met allerlei innovatieve opsporingsmogelijkheden. Alleen dit al houd je aandacht wel even vast.

Verder is het leuk om te zien dat Cruise een ander soort rol speelt dan wat ik van hem gewend ben.

Het enige wat ik wel raar vind, is dat met het balletje waarop zijn naam te zien is. Ik bedoel hoe kun je een moord nou zo vooruitplannen?

Any way, ik heb me er toch mee vermaakt. 3, 5 Sterren van mij.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Vandaag helemaal afgekeken. En ik vond het een super spannende film. Op het begin beetje saai maar dat kwam denk ik omdat ik nog in de film moest komen.

Maar langzaam steeds verder werd het wel steeds spannender.

En natuurlijk Tom Cruise. Altijd lekker om naar te kijken.

Het einde vond ik ook verder goed.

avatar van Metalfist

Metalfist

What would you do if you were accused of a murder, you had not committed... yet?

Gisteren met het school naar de Ardennen en zoals gewoonlijk werd er tijdens de lange busrit direct geroepen om een film. Veel keuze was er niet en de meerderhied koos voor Minority Report. Op zich geen slechte keuze want het was echt al lang geleden dat ik hem nog had gezien.

Het idee dat moordenaars kunnen worden opgepakt voor ze de effectieve moord plegen is wel goed gevonden en, iets wat in deze tijd niet meer zo veel voorkomt in science-fiction, origineel. Alleen zit er in het verhaal één minpunt en dat zijn de pre-cogs. Waar de film op de andere fronten origineel uit de hoek komt (de billboards en talloze andere technische snufjes) lijken de pre-cogs zomaar zijn weggelopen uit één of andere sci-fi B-film. Ik vond het idee verschrikkelijk dat ze de toekomst kunnen voorspellen door 3 gemuteerde kinderen samen in een zwembad te leggen die dan van tijd tot tijd 'moord!' schreeuwen. Voor mij had er evengoed geen uitleg gemoeten. Wat ik wel zeer goed vond was de kille sfeer die over heel de film liep, iets wat in Blade Runner (ook naar een boek van Philip K. Dick) zeer goed werd neergezet. Het Washington van 2054 is een uiterst triestige stad. Niet zo raar als je ziet dat Dick aan depressies leed, een halve drugsverslaafde was en hierdoor dan ook verschrikkelijk paranoïde was tegenover de rest van de wereld. Het is dan ook jammer, en dat is iets wat de film gegarandeerd een punt kostte, dat er gebruik gemaakt wordt van een happy end. Geen idee of dat in het originele verhaal ook zo is maar hier kwam het als een gigantische afknapper over.

Tjah, Tom Cruise. Vroeger verwarde ik hem vaak met Brad Pitt om de een of andere reden, misschien omdat ze vaak een soort zelfde rollen speelden? Ik weet het niet maar nu bestaat er gewoon geen twijfel over wie de beste van de twee is. Waar Pitt zich meer en meer naar de 'hogere' films werkte blijft Tom Cruise maar altijd dezelfde rol spelen en dat is een rol die ik persoonlijk niet zo graag zie. Altijd de goede Amerikaan die met hoogtechnologische snufjes de wereld helpt (deze en de Mission Impossibe trilogie) of de meer patriottische Amerikaan (A Few Good Men en Born on the Fourth of July) Het probleem is dat ik tegenwoordig dan ook een degout begin te krijgen van de persoon Cruise, wat trouwens ook de enige reden is waarom ik nog niet aan het recente Valkyrie ben begonnen. Rest van de cast zorgt wel voor een meerwaarde. Alhoewel de film zich hard op Cruise concentreert zijn de bijrollen wel zeer goed vertolkt. Zo is Farell ideaal als Danny Witwer maar ook is het leuk om Max von Sydow en Kathryn Morris tegen te komen. Er hoort trouwens ook nog wel een eervolle vermelding voor Samantha Morton die haar rol van de pre-cog Agatha uitmuntend neerzet.

Wat iedereen zo goed vind aan Spielberg snap ik niet want buiten Saving Private Ryan en de laatste Indiana Jones kom ik bij geen enkele film boven de 3.5*. In mijn ogen dus één van de meest overroepen regisseurs want ook van deze Minority Report weet hij geen mooi geheel van te maken. Het krediet voor het verhaal gaat naar Philip K. Dick en hoe de Washington anno 2054 er zou uitzien was het werk van een team van 16 personen.

Niet slecht voor één keer te zien maar de tweede keer is het toch al wel een pak minder maar voor de knap ineengezette toekomstvisie en de cast (buiten Cruise) toch nog een nipte voldoende.

avatar van louisvf

louisvf

Ooit in de cinema gezien.

Schandalig hoe impulsief ik was.

Vrijwel niets vernieuwend, simplistisch, voorspelbaar en een verschrikkelijk slechte acteerprestatie van Cruise