• 9.378.487 stemmen

The Bourne Supremacy (2004)

Actie / Thriller | 108 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Joan Allen en Brian Cox

Gesproken taal: Engels, Russisch, Duits en Italiaans

Releasedatum: 9 september 2004

Plot The Bourne Supremacy

"They should have left him alone."

Wanneer een CIA-operatie wordt verstoord door een Russische rivaal - waarbij twee doden vallen - wordt Jason Bourne hiervan beschuldigd. Zelf leeft Bourne (Damon) in een afgelegen dorpje onder een andere naam samen met Marie (Potente). Bourne, die wraak heeft gezworen als iemand uit zijn 'vorige leven' contact met hem opneemt, wordt door de recente ontwikkelingen gedwongen zijn leven als sluipmoordenaar weer op te pakken...

avatar van Whunter

Whunter

Deze overtrof het eerste deel, maar als ik deze eerst kijk en dan het eerste deel dan overtreft die weer. Hmmm....Allebei even goed dus!

avatar van Tarkus

Tarkus

Het gebeurt niet vaak, dat een tweede deel gelijkwaardig of zelfs beter is dan het eerste.
Maar met deze film is dat zeker zo, dit is een uitstekend vervolg op deel één met alweer een prachtige vertolking van Matt Damon en een prima cast.
Eén spijtige zaak aan deze film is dat het personage van Franka Potente zo'n korte rol heeft, maar ja, dat is nu eenmaal het verhaal.
Maar dit is zeer zeker een aanrader !!

avatar van Virix

Virix

Ik vond deze bijna net zo goed als deel 1. Dat zijn vriendin dood ging in India gelijk in 't begin was erg verrassend maar niet storend. Ik irriteerde me wel aan het camerawerk. Erg druk gefilmd allemaal, als jullie begrijpen wat ik bedoel. Bij actiescénes mag dat natuurlijk ook wel, maar nu stoorde ik me er op de een of andere manier aan. Overigens wederom een geniale Matt Damon!

4* een halve minder dan deel 1 die ik toch net wat 'pakkender' vond!

avatar van Denzz

Denzz

knappe actiefilm

typisch greengrass-film: snelle shots, massa's actie ...

op deze manier krijg je het gevoel dat je er midden in zit

weinig verhaal, spijtig

dit deel is ook een beetje verdrukt door de 2 andere vind ik

van hetzelfde caliber als de identity, ultimatum blijft het beste deel vind ik

avatar van XanderJ

XanderJ

Zeker beter dan deel 1, maar deel 1 was dan ook wel heel goed.

avatar van Flipman

Flipman

Damn! Dat weekend begin oktober kan ik me nog zo goed herinneren! Ik dacht dat mijn broer me met The Bourne Identity een 'leuk filmpje' zou voorschotelen. Hij dacht ook dat ik deze reeks 'wel tof' zou vinden maar ook hij had niet kunnen verwachten dat ik er zo verzot op zou worden!

Nadat ik 'm helemaal flipte -ja, ik heet Flip dus ik mag dat zo zeggen!- tijdens en na het eerste deel, moest mijn broer nog wat schoonmaakwerkzaamheden verrichten. Dat was helaas al afgesproken. Dus, als hij nou effe gauw zou opschieten, dan konden we het tweede deel erin gooien! En zo geschiedde.

Woa! Wat een film, jongens! Je hoopt altijd dat het vervolg in een reeks hetzelfde niveau vasthoudt. Dat gebeurt hier echter niet, het STIJGT alleen maar ! En OK, het is een film gebaseerd op een spionage boekenreeks maar gezien het feit dat producenten noch cast en crew überhaupt van plan waren een vervolg te maken en de verhalen zoveel van de boeken afwijken is het eigenlijk wel een beetje goedkoop om dan maar een verhaallijn op te zoeken en het geheel nog verder uit te melken. Maar ja, da's Hollywood.

Echter, dit klinkt erg negatief. Maar ze bieden de kijker in dit geval wel heel erg veel waar voor hun geld, dus mij hoor je niet klagen! En opnieuw wordt heel losjes het plot overgenomen van Ludlum's boek en het geheel is geüpdate naar de 21ste eeuw en bloedstollend spannend dat ie is!

Ook blijf ik dol op het Bourne personage. Telkens zijn jagers/tegenstanders een stap voor en te slim af, ook al is ie heel z'n geheugen [nog steeds] kwijt. Zijn improvisatievermogen lijkt onmogelijk en wordt toch geloofwaardig in beeld gebracht.

Ook worden er een aantal interessante nieuwe personages geïntroduceerd; Pamela Landy en Tom Cronin. OK, laatstgenoemde is slechts het sloofje van de eerste maar hij hoort er wel bij. Ik vond het tof om te zien dat Bourne er een medestander bij kreeg en dat die hem eigenlijk min of meer nodig heeft om de rotte eieren uit het mandje te halen. Sterk karakter, die Landy; vol autoriteit maar niet genoeg macht. Geenszins uniek maar in veel gevallen vind ik een dergelijk personage niet serieus genoeg te nemen en daar had ik hier helemaal geen last van. Een welkome toevoeging aan de reeks.

En verder Ward Abbott; aanvankelijk dacht ik dat hij slechts degene was die, zoals hij in deze film ook zegt, de troep opruimt voor het Agentschap maar hij is nog veel corrupter dan Conklin, zijn voormalig protegé, zelf. Sterker nog, vergeleken met hem was Conklin een heilige!

En zoals ik wel vaker doe, noem ik nu dingen op die in een film helemaal niet zo bijzonder zijn. Alleen werken ze hier zo goed! Bovendien, na het wreken van Marie had ik al zo'n vermoeden wat Bourne's volgende stap zou zijn, toen eenmaal duidelijk werd dat hij naar Moskou vertrok. Alleen zelfs het kunnen voorspellen hiervan deed absoluut niks aan de spanning en het niveau van de film af! Da's knap, als je met een mierenneuker als ik te maken hebt!

Oh ja, en actie. Dat zat er ook nog in.

En Jeuzes, wat geweldig! je mag aannemen dat het hoofdpersonage niet zal sterven in ene gevecht en/of achtervolging, zeker niet in de wetenschap dat er nog een vervolg komt maar ik zal aan de buis gekluisterd! Veel klachten over de cinematografie maar deze vond ik hier juist erg van toepassing en effect hebben; enige verwarring over wat er gebeurt en wie nou waar staat/loopt/rijdt en wie nou nog rechtop staat en wie gevloerd is mag van mij wel, dat betrekt me er juist bij! De audiovisuele stijl is duidelijk anders dan die van zijn voorganger maar de spanning en ook zeker de subtiliteit blijven van eenzelfde niveau, gelukkig. Zo niet hoogwaardiger!

Verraad, intriges, aanslagen, actie, geweld, spanning en een man die zich absoluut niet kan, mag en zal laten afleiden van zijn missie. En dan op een manier die goed werkt, geloofwaardig én meeslepend is! Gooi daar nog een geweldige score van John Powell tussen en tadaaaa! Je hebt een dijk van een film, die me deed vrezen voor het vervolg; dit niveau konden ze toch nooit volhouden??! Maar jawel...

avatar van TMP

TMP

Deze is iets beter dan deel 1. Hij bouwt goed verder op deel 1 en wederom wordt er uitstekend geacteerd door Matt Damon. Een van de betere actiethrillers.

avatar van sofripa

sofripa

Applaus ja! Heb ik het meteen maar even over de hele trilogie. Want, afgezien van LOTR, zakken deze drie delen, qua kwaliteit en verhaal, totaal niet in. Sterker, het wordt steeds beter. Superieure films waarbij de actie het verhaal ondersteund en das precies waarom deze films zo verrotte goed zijn. Damon is ook perfect gecast en slaagt erin geloofwaardig te zijn ondanks dat hij zo ongeveer de halve wereld afbreekt. Zo, even copy-paste naar deel 1 en 3 en je weet meteen dat, als je een actie/thriller fan bent, deze reeks een must see is.

avatar van Bruens

Bruens

vind ik minder dan het eerste deel, vooral omdat ik vind dat Jason bourne een superhero imago krijgt, desondanks blijft het verhaal wel erg sterk en zit de film om actie niet verlegen!!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Sterke film hoor. Vooral die laatste actiescène was erg fijn! Het viel me vooral in deze scene en aan het begin op dat de shots vaak nog geen 1,5 seconde duren .

avatar van david bohm

david bohm

Waardig vervolg op het sterke eerste deel van de Bourne Trilogy. Vooral de achtervolgingsrit dwars door Moskou is fraai en het verhaal is ook in orde. Prima actiefilm, net wat minder dan het eerste deel.

Bourne Supremacy is nog wat meer een pure actiefilm, de dialogen zijn tot een minimum beperkt.

Drie en ½ sterretje

avatar van clockwork72

clockwork72

Heel sterk vervolg op de 1e Bourne en wat mij betreft zelfs net iets beter dan deel 1. Ook zat er net iets meer actie in dan in deel 1. Mijn op een na favoriete Bourne film, deel 3 is het best van de trillogy.

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

Prima vervolg op deel 1.

avatar van qwertzu

qwertzu

Goed vervolg, van de zelfde kwaliteit als zijn voorganger!

Spannend tot het eind, je voelt jezelf haast opgejaagd als je zit te kijken!

avatar van Xtrickz

Xtrickz

qwertzu schreef:

Goed vervolg, van de zelfde kwaliteit als zijn voorganger!

Spannend tot het eind, je voelt jezelf haast opgejaagd als je zit te kijken!

Helemaal mee eens. ipv 4* zoals hierboven geef ik 5*

Waarom? Hoevaak gebeurd het dat een sequel net zo goed is als deel 1?

Andere setting, prima vervolg qua verhaal word nergens nog cheap.

Daarom 5*

avatar van daxclusive

daxclusive

Spannende goede film. Prachtige opvolger en goed acteerwerk van Matt Damon.

Een 4+ waard.

avatar van Zinema

Irritante pauzes.

Ook het vervolg op de actie-hit met Damon kijkt lekker weg, maar kent wederom een flinterdun en weinig boeiend verhaaltje. Dat irriteert vooral in de pauzes tussen de actiescènes, die dan wel weer voldoende vermaak bieden.

Redelijk.

avatar van Rodger

Rodger

Ondanks dat dit een goede actie film is, vind ik dit de mindere van de 3.

maar het blijft een kei goeie film...

3.5**

avatar van mister blonde

mister blonde

Zie inmiddels ook wel in dat het camerawerk heel sterk is, hoewel ik het ook niet erg had gevonden als de actiescenes wat overzichtelijker in beeld werden gebracht. Toch wel een bovengemiddeld sterke actiefilm, precies wat je mag verwachten met deze regisseur.

avatar van Humanspectrum

Humanspectrum

Bijna net zo spannend als The Bourne Identity, maar naar mijn mening minder goed gefilmd.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

In dit tweede deel uit de reeks hangt er een ander sfeertje. Misschien een iets minder goede film als de eerste maar ik geef hem toch hetzelfde cijfer: een krappe 4*

Ook deze film had weer een goed verhaal en mooie actiescenes. Zonder die geweldige taxi achtervolging was het waarschijnlijk een 3,5* geweest. Nu alleen deel 3 nog, hopen dat die nog beter is als de eerste 2.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Absoluut een goed vervolg! Weer vol lekkere actiescènes, met als uitschieter de achtervolging met de taxi. Kan net niet tippen aan deel 1, maar deze is zeker goed!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Goed vervolg, maar niet zo hoog niveau als deel 1. Nu naar deel 3 voor de absolute climax!

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Deel twee uit de originele Bourne-trilogie gaat eigenlijk op dezelfde voet door als het eerste deel, maar voelt ondanks dat niet als een uitgekauwde herhalingsoefening. Opnieuw bijna twee uur lang een geweldige actiethriller die zeer spannend is en de kijker opnieuw laat genieten vanMatt Damon als Jason Bourne. Ook in de bijrollen zit het wel goed met namen als Brian Cox, Franka Potente en Karl Urban. Opnieuw een topper.

avatar van patrick17

patrick17

Prima vervolg op het eerste deel en tevens sluit het allemaal prima aan.

De actie vond ik in deel 1 beter dan in het tweede deel.

Het tweede deel werd anderzijds veel meer duidelijker wat de film ten goede komt.

Dat Potente al zo vroeg eruit moet is jammer maar wel begrijpelijk.

Dit maakte een bredere filmlijn.

Zaten een paar leuke momenten bij vooral dat hij 2x neer kijkt op Pam en zij omkijkt

met een muziekje eronder. Mooi gedaan.

Prima vervolg maar iets minder dan het eerste deel. 3.0*

avatar van zicht

zicht

Leuke film met van het begin tot eind leuke actie. Alleen werden de ontsnap pogingen waar hij zijn achtervolgers steeds weer ontkwam op den duur een beetje onwaarschijnlijk en over de top.

Toch een 3* omdat het lekker wegkeek en voor het goede acteerwerk.

avatar van schram101

schram101

Wat een lekkere reeks is die Bourne-serie toch.. Of is het Webb serie ?

Damon is top, de actie is goed en daarbij ook lekker in beeld gebracht, en af en toe is de film ook retespannend. Verder heeft de serie een onderhoudend plot en is van het begin tot eind boeiend.

avatar van krinus86

krinus86

Voor mij de beste uit de 3 koppige serie films. Al zijn ze allemaal eigenlijk steengoed!

Dit soort films kunnen mij altijd wel bekoren. Veel snelle actie en af en toe zeer spannend.

Ik hou ook altijd van films waarbij de hoofdrolspeler de rest altijd net een stapje voor is omdat ze zo goed zijn in wat ze doen.

avatar van black swallow

black swallow

gek, dat de tweede beter is dan de eerste,... maak je niet vaak mee,...

derde deel ligt hier ook op tafel - benieuwd hoe die is,

een 4, maar geen vette vier

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Tijdje geleden alweer dat ik het eerste deel zag, maar ik kan hem me gelukkig nog goed genoeg herinneren om gewoon deel 2 te kijken.

En mijn conclusie is dat ik dit een zeer goede actiefilm vond. Matt Damon heb ik nooit zo leuk gevonden maar na zijn optreden in The Talented Mr. Ripley en The Bourne Identity ben ik hem toch stukken beter gaan waarderen. Ook hier is hij weer goed op dreef, en ook de rest van de cast speelde zeer aangenaam zijn of haar rol. Het verhaal is boeiend en gaat verder waar het eerste deel eindigde. De film bevat zeer goede actie scènes en hij verveelt geen moment. En de auto achtervolging is echt een hoogtepunt. Wat zag dat er mooi uit! Daarnaast vond ik het einde was ook goed passen.

Het eerste deel had iets.. speciaals. Een leuke sfeer. Deze heeft dat ook, en in sommige opzichten vond ik deze dan ook beter dan The Bourne Identity. Als ik over het geheel kijk, denk ik dat ik ze ongeveer even goed vindt. Deze film, waar ik erg van genoten heb, krijgt dan ook dezelfde score.