• 9.378.921 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

Reinbo schreef:

Ik vind de buffel scene onvergelijkbaar met de schildpad scene. In beide scenes wordt een beest om gebracht maar daar blijft het bij AN bij. In CH wordt nog eindeloos met het half levende en dode dier voor de camera gespeeld, het beest wordt na zijn door vreselijk misbruikt, waar respect op zijn plaats zou zijn. Ik vergelijk het met het door de straten van Irak slepen van de dode Amerikaanse soldaten. Tuurlijk in oorlog vallen doden, maar dat soort zaken doe je niet.

Ik vind hier een groot verschil tussen dieren en mensen. Dat doden doe je al niet.

congo

Precies. Ik vind alles wat betreft moord gewoon zondelijk. Mensen vermoorden en dieren vermoorden. Het zijn allemaal organismen die het recht hebben om te leven op deze aardbol. Maar persoonlijk wil ik nou niet de moraalridder gaan uithangen.

avatar van Reinbo

In een oorlog situatie is dat net zo goed 'part of the deal' als in de voedselindustrie.

Maar los van die discussie hoop ik dat ik hiermee wel het 'nuance' verschil duidelijk maak.

congo schreef:

Ik neem aan dat je vegetariër bent?

Wouter schreef:

Ik neem aan dat je vegetariër bent?

Nee, verre van eigenlijk. Maar eigenlijk is dat wel mijn mening.

Reinbo schreef:

Nee, dat doe je niet. Ik vind het normaal dat je een beest doodt om op te eten. Bij een mens vind ik dat niet. Omdat een beest een heel ander bewustzijnsniveau heeft vind ik ook dat zeulen met het kadaver dus niet van dezelfde orde is.

Mijn gevoel vindt het echter ook verschrikkelijk. Daarom werkt de scène briljant. Ik krijg een enorme hekel aan de karakters. Als je je verstand echter gebruikt snap je dat het beest er niks van merkt en nooit zal merken. Dat er ook geen nabestaanden aanstoot aan kunnen nemen. En dus dat het een briljante move is van de filmmaker. Het beest wordt feitelijk snel gedood (hoe gruwelijk het er ook uit ziet); er is hier dan ook geen sprake van martelen (wat men vaak onterecht zegt). Maar het speelt wel heel erg op de gevoelens van de kijker.

Sergio Leone zag het goed toen hij Deodato schreef: "What a movie! The second part is a masterpiece of cinematographic realism"

congo schreef:

Nee, verre van eigenlijk. Maar eigenlijk is dat wel mijn mening.

Best hypocriet.

avatar van Reinbo

Dan zijn wij het oneens. Ik zie vrijwel geen verschil tussen mens en dier. Vraag me sterk af of het gros van de amerikaanse soldaten wel een hoger bewustzijn hebben dan een schildpad....

avatar van jordandejong

jordandejong

Toch denk ik dat heel veel mensen de mening van Congo delen (waaronder ik). Hypocriet of niet.

Dat het beest er niks van merkt is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Slechts omdat hij het niet uitschreeuwt van pijn denk jij dat hij er niks van merkt.?

congo

Hoezo is dat hypocriet? Ja, oke misschien overdrijf ik hier en daar. Maar inderdaad dieren sterven voor consumptie. En voor mijn lekkere avondmaal. Maar ja, zo gaan vissen dat ook. Zo zit de wereld in elkaar. Nou moet ik zeggen dat ik geen liefhebber ben van vis. Maar ik doelde dat eerder met moord. Zo ben ik zwaar tegen stropen bijv.

Ai ai ai.

congo schreef:

Hoezo is dat hypocriet? Ja, oke misschien overdrijf ik hier en daar. Maar inderdaad dieren sterven voor consumptie. En voor mijn lekkere avondmaal. Maar ja, zo gaan vissen dat ook. Zo zit de wereld in elkaar. Nou moet ik zeggen dat ik geen liefhebber ben van vis. Maar ik doelde dat eerder met moord. Zo ben ik waar tegen stropen bijv.

Je bent tegen stropen, maar niet tegen slachten?!

Je vindt dat je dieren niet mag doden, maar wel dat je ze mag opeten?

En je ziet niet wat daar hypocriet aan is...?

jordandejong schreef:

Als een schildpad zijn kop er af gehakt wordt, is ie direct dood. Een lam dat in Nederland geslacht wordt, lijdt veel meer.

Ai ai ai.

Tja, ik ga niet mee in de arrogantie van de mens te claimen boven de rest van het leven op aarde staan. Een egocentrische tunnelvisie wat mij betreft.

Wouter schreef:

Je bent tegen stropen, maar niet tegen slachten?!

Je vindt dat je dieren niet mag doden, maar wel dat je ze mag opeten?

En je ziet niet wat daar hypocriet aan is...?

Met stropen doel ik op illegaal jagen. Ik ben daartegen. Tja,waar ben ik wel tegen? Tja doden. Ik doel eerder op mishandelen. Dit kan soms leiden tot doden. Nee, wat betreft jagen daar ben ik niet tegen.

avatar van jordandejong

jordandejong

Wouter schreef:

Die kop wordt er eerst nog afgesneden en dat doet pijn genoeg hoor. En het ruw uit het water getakeld worden en vervolgens op z'n schild gelegd worden zodat hij nergens heen kan is ook mentaal martelen als je het mij vraagt.

congo

Ja, die schildpad zie je wel echt lijden. Maar wat ik niet snap is dat je nog tekens ziet van dat ie leeft als ze eenmaal z'n kop er hebben afgehakt. Ja, dat is ook maar gruwelijke zooi. Maar toch blijft deze film sterk in zijn geheel.

avatar van mikey

mikey

Wouter schreef:

Realism? Het is gewoon de overbekende docu stijl.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Reinbo schreef:

Lolbroek! Ik ben graag goed voor mensen, dus ook voor dieren ook al eet ik vlees. In die zin maak ik geen onderscheid tussen mens en dier. Maar het verschil tussen mens en dier is er wel.

“Het verschil tussen mens en dier is toch vooral relatief. Omdat apen minder goed zijn in het herkennen van patronen dan mensen, zijn zij niet in staat om een taal met een grammatica te leren en door te geven aan de volgende generatie. Zo hebben kleine verschillen in het leergedrag van mens en dier uiteindelijk radicale gevolgen”.

Jezelf herkennen in een spiegel is iets bijzonders. Niet veel dieren kunnen dit. Dolfijnen wel.

De mens doet er na zijn geboorte ongeveer 18 maanden over.

mikey schreef:

Realism? Het is gewoon de overbekende docu stijl.

Die was toen niet zo bekend, hoor (in fictie). En zo gewoon is het ook niet. Zelfs vandaag de dag.

congo schreef:

Dat zijn reflexen. En volgens mij lijdt de schildpad niet veel en niet lang.

Reinbo schreef:

Dit neem ik alleen serieus als je vegetariër bent. Anders is het gewoon koket gezwam en zie jij wel degelijk een groot verschil tussen mens en dier.

avatar van mikey

mikey

Wouter schreef:

Met de kennis van nu dan... maar of het toen origineel was (bestond de mock al natuurlijk), vind ik hierin niet eens zo interessant. Meeste mensen zullen wel eens van paranormal act of blair.w.p hebben gehoord. En dat zijn ook geen 'meesterlijke realistische cinematografische producten' (wat dat überhaupt mag betekenen).

Wouter schreef:

Laat ik het anders zeggen. Waarom is het erger te sterven voor een film dan om schoenen van gemaakt te worden?

Hoe zou jij willen sterven ? Dat jouw organen nog wat mensen redden of omdat ik het leuk vind om te zien hoe ze jou ontleden ?

Wouter schreef:

MAAR: men heeft wel besloten het beest op te eten. Dus in plaats van die avond kip te eten, at men schildpad. Hiermee zie ik niet wat het morele verschil is.

Ik denk dat de schildpad een heel andere mening heeft en liever had gezien dat ze die avond kip zouden eten.

Aan argumenten waarbij 'het normale leven' als argument valt, heb ik sowieso al een bloedhekel.

Wouter schreef:

En ja hoor. Net wat ik dacht.

"In the DVD commentary, Francis Ford Coppola downplays his involvement in the controversial slaughter of the water buffalo (caribou), saying he "happened to film a ritual" being performed by Ifugao natives. However in the article "Ifugao extras and the making of Apocalypse Now", cast and crew detail how Coppola staged the entire scene, directing the natives to chant and sing while they killed the animal which Coppola provided. Afterwards, Coppola "went overboard and ordered a whole truckload" of animals which he gave to the Ifugao to slaughter on camera. However only one caribou slaughter was used in the final cut. "

Nou mocht dit zo zijn, dan is dat net zo verwerpelijk.

nakada

@Wouter naar aanleiding van nog een heleboel berichten :

Het gaat niet om martelen, het gaat niet om lijden, het gaat niet om het uiteindelijk opeten of niet, het gaat uiteindelijk erom dat het moreel ontoelaatbaar is om het leven van dat dier te nemen voor het maken van een film.

mikey schreef:

Je reageerde op een quote van Sergio Leone uit 1980. Dan is het wel relevant

Ik zag alleen Blair Witch, die vond ik saai.

nakada schreef:

Raar vergelijk. Wat hebben schoenen met mensen redden te maken?

nakada schreef:

Nou mocht dit zo zijn, dan is dat net zo verwerpelijk.

Benieuwd of je de film nu ook afwaardeert