Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
AGE-411
Ah, er worden dagelijks mensen op even vreselijke wijze vermoord, en daar ligt niemand (en ik ook niet) wakker van. Een schildpad die 30 jaar geleden werd gedood ... daar lig ik nog veel minder wakker van.
Ik zeg trouwens niet dat ik het goedkeur moest men anno 2011 in een film weer een schildpad doden.
puckb96
Precies, AGE-411.
Ik ben het volledig met je eens.
Reint
Het hypocriete is vooral dat men het verschrikkelijk vind als ze het moeten aanzien dat een onschuldig dier wordt geslacht, terwijl ze wel 3 keer in de week kippen- en varkensvlees eten . Want dat moet je CH nageven; de moorden op dieren zijn gruwelijk en smakeloos, maar ze zijn wel noodzakelijk om in de jungle te overleven. Wij als 'beschaafde' westerlingen kunnen prima zonder, maar doen het aan de lopende band.
Maar voor die op vreselijke manier vermoorde mensen geef ik als ik daar naar zou kijken waarschijnlijk ook een 0,5. Dus je opmerking raakt kant noch wal.
Hij ligt al een hele tijd klaar, maar de schildpadscene weerhoud me.
dutchtuga
Dat zeg je elke keer, maar je moet de film nu echt eens gaan herzien voordat je hier weer een stroom aan negatieve berichten achterlaat
Hostelg
Wat een film
De soundtrack is echt geweldig gewoon en de natuurbeelden zijn ook erg mooi.
De film is niet echt vermakelijk te noemen eerder gruwlijk ondanks dat het dierleed opzich wel mee viel maar de scene met die musketrat vond ik wel zielig.
De gore viel nog wel mee, waardoor alles een stuk geloofwaardiger over kwam.
Eigelijk vond ik alles in de film wel goed en heeft het absoluut niet terluurgesteld.
Een van de beste horrorfilms ooit.
mikey
Binnenkort verwacht in de Balie gepresenteerd door Simons en Koolhoven.
querido
Cannibal Holocaust was een controversiële film ten tijde van de release en eigenlijk nu in het heden nog steeds. Dat komt met name door het expliciete en verontrustende geweld en de echte dieren die zijn mishandeld en gedood tijdens het maken van de film. Mensen dachten zelfs dat acteurs echt gedood waren voor de camera, en hiervoor is de Italiaanse regisseur Ruggero Deodato zelfs bijna voor berecht, hij toonde echter de acteurs en werd gedwongen zijn special effects, die hij gebruikte, te onthullen.
Heel veel mensen noemen dit een slechte film vanwege de expliciete beelden van dierenmisbruik, geweld en verkrachting maar Cannibal Holocaust is in werkelijkheid een prachtige film met een sterke boodschap op het eind: sensatiezucht. Een film die de duistere kant van de mensheid toont en ondanks dat mensen dat juist eigenlijk niet waarderen is dat juist het hele punt van de film. Verkrachtig, geweld. We willen het liefst er niks van weten. Wat overigens begrijpelijk is. Deze film brengt deze gruwelen toch aan het licht. De eerste helft maakt kennis met de film en wat er precies gaande is. We krijgen mooie beelden te zien in de jungle en de papegaaien en andere dieren geven de film veel kleur. Hiermee bedoel ik de snelle shots. De tweede helft is het wel bekende found-footage genre. Ondertussen helemaal populair door de horrorfilm The Blair Witch Project. Dit stuk is met name spannend omdat het met een echte camera is gefilmd en dus net echt lijkt plaats te hebben gevonden (wat natuurlijk niet zo is) en bevat toch wel de meest schokkende scènes waar iedereen het over heeft.
En dan even over de dierenmishandeling: serieus, dat hadden ze toch wel kunnen faken? Hadden ze daar nou echt dieren voor moeten gebruiken? Maar daar ga ik verder niet op in, want deze film is zoveel meer dan puur het shockerende.
Tof zeg. Jammer genoeg n de verkeerde stad. Kunnen jullie het niet een week later overdoen in Lantaren/Venster. Programmering is namelijk helemaal mijn ding.
movie acteurs
Ik vind Cannibal Holocaust wel goed. Maar waarom ze in godsnaam een film als Cannibal Apocalypse als tweede hebben gezet. Natuurlijk staat er al op de site dat die film het buitenbeentje van dat genre is. Maar die film is echt heel anders.
querido
Inderdaad, hadden ze beter Cannibal Ferox of Last Cannibal World moeten kiezen, hoewel ik ook die beiden niet zo goed vind als deze.
Apocalypse is juist een hele goede keus. Is immers veel minder bekend en nauwelijks verkrijgbaar.
movie acteurs
Voor publiciteit wel ja. Maar voor de echte "Cannibal Night" vind ik die film persoonlijk niet echt geschikt.
Prudh
Je moet de film ook maar net beschikbaar hebben op 35mm.... Nog best een klus. Dvd screenen gebeurt volgens mij uit principe niet bij Ekzotic.
Kan me er iets bij voorstellen. Zat de hele schildpad scene er uncut in?
querido
Dat haat ik nou ook. Als scènes uit de film worden geknipt, als een scène gewoon is gefilmd en ook in de film zit, maakt hij ook automatisch deel uit van de rest van de film. En dan met name apart aangezien het de 'cannibal night' moest voorstellen.
Rare lui, de mensen die dat soort dingen dan organiseren.
Dat kun je moeilijk de organiserende lui verwijten. Als er geen print met die scene te krijgen is, kun je weinig anders doen. Of je moet zeggen we vertonen dan een andere film. Maar daar is die buidelrat scene te onbelangrijk voor. Was het nu de volledig gecensureerde versie gewwest, dan heb je een punt.
querido
Ja, maar hier in Nederland ligt de ongecensureerde versie gewoon in de winkel, dus dat vind ik dan best wel vreemd. Is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te krijgen.
Prudh
Was ook enkel en alleen die scène die niet bij medeweten van de organisator uit de film was geknipt (het gekrijs van het beest was wel te horen, maar er waren beelden van aapjes overheen gemonteerd). Flauw verwijt (en lekker boeiend, die 15 seconden). Verder was de film in vol ornaat te aanschouwen.
Dat is op dvd. Niet op 35 mm.....
querido
Dat is ook zo. Maar natuurlijk moet ik ook niet teveel oordelen want ik heb zelf de cannibal night niet bijgewoond.
nakada
Wat kunnen smaken toch verschillen. Waar anderen dit de beste horrorfilm vinden en de soundtrack geweldig, vind ik het maar een hele matige film. Onvoorstelbaar ook dat men dacht dat acteurs hier het leven bij lieten.
Toegegeven de wraak van de kannibalen zag er best overtuigend uit, maar helaas bleef het daar ook bij. De rest zag er allemaal behoorlijk nep uit. Uitzondering daarop en meteen het grootste dieptepunt in deze film is de dierenmishandeling. Totaal zinloos, had gemakkelijk op een andere manier gedaan kunnen ( moeten ) worden.
Ook de geroemde prachtige plaatjes vielen mij erg tegen. Veel meer dan wat Wings over Holland en een paar papagaaien en apen komt het allemaal niet. Alles behalve adembenemend.
De soundtrack kon mij ook niet echt bekoren. Een typisch jaren tachting muziekje en net als de natuurplaatjes niet echt memorabel.
Kan het verhaal dan nog wat redden ? Niet echt. Ook hier niets bijzonders of opzienbarends. Veel verder dan wij zijn de echte wilden komt dat ook niet. ( Bevestigd door het teken op de vrachtwagen aan het einde ? )
Nee, al met al een tegenvaller. Naar mijn mening is zijn reputatie volledig gebaseerd op het gedoe er om heen en de dierenmishandelingen.
Geen 0.5* , die bewaar ik voor de allerslechtste films, maar ook niet meer dan 1*.
Aeternitas
Mooie film, indrukwekkend en origineel alleen hadden ze de dierenleed wel achterwege kunnen laten. Ik ben benieuwd naar de andere kannibalenfilms die ik nog wil zien.
De soundtrack vind ik echt geniaal, een van de beste soundtracks ooit.
Meesterwerkje...

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo